Жеравна – там, където автентичността на България още съществува


Категория: България

Автор: Радослав Гешев

Дата: 03.06.2022

Жеравна
Все още няма гласове.

В условията на епидемична обстановка, в които сме принудени да живеем и пътуваме тази година, все повече хора избират българското и опознават дестинации, които могат да останат на заден план при други обстоятелства. Такъв беше и моят случай с посещаването на Жеравна – едно от най-китните и изпълнени с история и типични български обичаи села в страната.

Жеравна

Географското му разположение в Югоизточната част на България го прави удобно за посещаване, както след дълго летуване на морето, така и за краткосрочна индивидуална спирка. Намира се в община Котел, област Сливен (на около 50 км от града) и на около 330 км от София.

Карта:

работа в екоселище

Какво ще намерим в публикацията?

Настаняване и природа

еко селище Жеравна

Районът изобилства от добри предложения за спане и почивка. Жеравна и околностите предлагат множество къщи за гости, еко-селища и вили, които посрещат гостите си с чудесна природа, усещане за традиция и неподправеното българско гостоприемство. Ние избрахме малко селище в близкото село Катунище, където успяхме едновременно да отдъхнем и да поработим.

еко селище Жеравна гледка

Цените бяха повече от достъпни, храната беше домашна и настроението чудесно. Съчетахме няколко дни работа с вечерни барбекюта, игри и забава с други гости, сутрешно спокойствие и ежедневие около животни, зеленина и уют.

Ако търсите тишината сутрин, сред която да изпиете спокойно кафето си и да се заредите за ден, пълен с имейли и задължения, това определено е вашето място.

Който пък е решен да получи заслужена почивка, също няма да остане разочарован – повечето комплекси като този, в който отседнахме, предлагат басейн, широки площи и други видове разлечения.

басейн

Основната атракция, обаче, си остава Жеравна и пленителната й обстановка. Ето на какво може да се насладите там.

Възрожденски дух и автентичност – Жеравна е символ на българщината

Жеравна кафене

Още с прекрачването му, може да се убедите в магията на това малко селце. То посреща с типичната българска топлина и гостоприемство – от малките занаятчийски магазинчета до бабите, които продават типичните за района котленски килими.

Жеравна килими

Всеки местен се старае да се държи с гостите на града като със собствените си деца – никой няма да откаже да ви даде съвет, да ви ориентира за дестинацията ви или просто чистосърдечно да ви поздрави, да ви попита откъде идвате и да ви се порадва. Самият чар и уникалност на селото пък е породен от чувството на гордост и история от присъствието на възрожденски домове и наличието на дюкяни, чешми и стари ханове, които придават неповторимо усещане за автентичност.

занаятчийски пазар

Музеи и забележителности в Жеравна – най-живописното село в сливенския район

Сред задължителните спирки из разходката ни в Жеравна беше къщата-музей на Йордан Йовков, където можете да разгледате почти непокътната мебелировка от детството на писателя, негов паметник в двора, както и различни реликви, като автентичната му писалка, снимки и ранни фрагменти от творбите му.

Църквата „Свети Николай“ също е чудесна възможност да се запознаете с богата експозиция от икони от началото на XIX век, дело на автори от тревненската школа и възпитаници на ранната средновековна традиция. Църквата и до днес е действащ храм и входът е напълно свободен.

Други любопитни места са къщите-музей “Сава Филаретов” и “Руси Чорбаджи” и старото класно училище на селото, преобразено умело днес в Картинна галерия “Христо Тодоров”.

Абсолютно задължително е и да се отдели време на местните гозби. Гостилниците на Жеравна са отделно преживяване, което не трябва да се пропуска. Скарите на дървени въглища и необичайното разнообразие от готвени манджи и интересни специалитети ще бъде неустоим стимул да седнете и да се насладите отблизо на всяко едно ароматно изкушение.

Фестивал на фолклорната носия в Жеравна

Задължително е да споменем и фестивала, с който Жеравна се слави през последните десетина години. Международният фестивал на фолклорната носия се провежда всяка година през първия уикенд след Богородица (средата на август) в непосредствена близост до селото (в боровата гора на местността Добромерица).

фестивал на народната носия Жеравна
Снимка: М. Пеев

Той нашумя като един от най-колоритните в родината ни и се утвърди като пресъздаващ начина на живот на българския народ от векове насам. Стремежът на организаторите е постигане на типичната обстановка от годините на Възраждането в името на едно необикновено преживяване, богато на приятни емоции и оставящо незабравими спомени. Едно от изискванията за участие и условие за прекрачване във фестивалната територия е всеки да бъде облечен във фолклорна носия. Забранено е внасянето и ползването на редица предмети от съвременния живот, както и на изделия от пластмаса. Дори ползването на мобилни телефони е разрешено само на определено за разговори място.

Във фестивала се включват различни музиканти, които свирят на зурни, родопски гайди, духова музика, тракийски оркестър и други различни български фолклорни състави. Вадят се фасула, чеверметата и народните гозби. Чуждестранни посетители могат да присъстват, само ако са облечени в носии на своите страни.

 

Други забележителности в района

Водопади Скоковете и Синия вир

водопад Синия вир

Буйната Медвенска река (ляв приток на река Луда Камчия) е друго живописно богатство в района. Много красиви са и двата водопада на реката  – Скоковете и Синия вир, обявени за защитени природни обекти. Именно те са удобна дестинация, тъй като се намират само на двадесетина километра от Жеравна.

Почти до самите водопади се намира и еко-селище, където може да намерите удобен паркинг и кът за малки деца. Преходът до водопадите е лек и се взима за около 10 минути. Приятната разходка е придружена с прекрасна гледка от заобикалящата природа, а самите водопади са чудесна възможност за снимки и отдих.

Край село Медвен е и резерватът “Орлицата”. Отдалечавайки се малко в посока Котел пък, може да посетите интересни пещери – Тъмната дупка, Приказната (най-дългата в Котленския пещерен район), а в парка “Изворите” бликат прочутите Котленски карстови извори.

Всичките тези забележителности можете да намерите в радиус от 20 километра и така да осмислите пътуването си в района, редувайки почивка и екзкурзии. Доброто преживяване е гарантирано от разнообразието от вкусна храна, мили хора и красива природа, които ще ви накарат отново да обикнете българското и да помните завинаги с добри чувства това приказно кътче от родината ни.

природа около Сини вир

Е, доходи ли ви се до Жеравна?  

Прочетете още:

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.