Жеравна – там, където автентичността на България още съществува


Категория: България

Автор: Радослав Гешев

Последно обновена: 03.06.2022

Жеравна

В условията на епидемична обстановка, в които сме принудени да живеем и пътуваме тази година, все повече хора избират българското и опознават дестинации, които могат да останат на заден план при други обстоятелства. Такъв беше и моят случай с посещаването на Жеравна – едно от най-китните и изпълнени с история и типични български обичаи села в страната.

Жеравна

Географското му разположение в Югоизточната част на България го прави удобно за посещаване, както след дълго летуване на морето, така и за краткосрочна индивидуална спирка. Намира се в община Котел, област Сливен (на около 50 км от града) и на около 330 км от София.

Карта:

работа в екоселище

Какво ще намерим в публикацията?

Настаняване и природа

еко селище Жеравна

Районът изобилства от добри предложения за спане и почивка. Жеравна и околностите предлагат множество къщи за гости, еко-селища и вили, които посрещат гостите си с чудесна природа, усещане за традиция и неподправеното българско гостоприемство. Ние избрахме малко селище в близкото село Катунище, където успяхме едновременно да отдъхнем и да поработим.

еко селище Жеравна гледка

Цените бяха повече от достъпни, храната беше домашна и настроението чудесно. Съчетахме няколко дни работа с вечерни барбекюта, игри и забава с други гости, сутрешно спокойствие и ежедневие около животни, зеленина и уют.

Ако търсите тишината сутрин, сред която да изпиете спокойно кафето си и да се заредите за ден, пълен с имейли и задължения, това определено е вашето място.

Който пък е решен да получи заслужена почивка, също няма да остане разочарован – повечето комплекси като този, в който отседнахме, предлагат басейн, широки площи и други видове разлечения.

басейн

Основната атракция, обаче, си остава Жеравна и пленителната й обстановка. Ето на какво може да се насладите там.

Възрожденски дух и автентичност – Жеравна е символ на българщината

Жеравна кафене

Още с прекрачването му, може да се убедите в магията на това малко селце. То посреща с типичната българска топлина и гостоприемство – от малките занаятчийски магазинчета до бабите, които продават типичните за района котленски килими.

Жеравна килими

Всеки местен се старае да се държи с гостите на града като със собствените си деца – никой няма да откаже да ви даде съвет, да ви ориентира за дестинацията ви или просто чистосърдечно да ви поздрави, да ви попита откъде идвате и да ви се порадва. Самият чар и уникалност на селото пък е породен от чувството на гордост и история от присъствието на възрожденски домове и наличието на дюкяни, чешми и стари ханове, които придават неповторимо усещане за автентичност.

занаятчийски пазар

Музеи и забележителности в Жеравна – най-живописното село в сливенския район

Сред задължителните спирки из разходката ни в Жеравна беше къщата-музей на Йордан Йовков, където можете да разгледате почти непокътната мебелировка от детството на писателя, негов паметник в двора, както и различни реликви, като автентичната му писалка, снимки и ранни фрагменти от творбите му.

Църквата „Свети Николай“ също е чудесна възможност да се запознаете с богата експозиция от икони от началото на XIX век, дело на автори от тревненската школа и възпитаници на ранната средновековна традиция. Църквата и до днес е действащ храм и входът е напълно свободен.

Други любопитни места са къщите-музей “Сава Филаретов” и “Руси Чорбаджи” и старото класно училище на селото, преобразено умело днес в Картинна галерия “Христо Тодоров”.

Абсолютно задължително е и да се отдели време на местните гозби. Гостилниците на Жеравна са отделно преживяване, което не трябва да се пропуска. Скарите на дървени въглища и необичайното разнообразие от готвени манджи и интересни специалитети ще бъде неустоим стимул да седнете и да се насладите отблизо на всяко едно ароматно изкушение.

Фестивал на фолклорната носия в Жеравна

Задължително е да споменем и фестивала, с който Жеравна се слави през последните десетина години. Международният фестивал на фолклорната носия се провежда всяка година през първия уикенд след Богородица (средата на август) в непосредствена близост до селото (в боровата гора на местността Добромерица).

фестивал на народната носия Жеравна
Снимка: М. Пеев

Той нашумя като един от най-колоритните в родината ни и се утвърди като пресъздаващ начина на живот на българския народ от векове насам. Стремежът на организаторите е постигане на типичната обстановка от годините на Възраждането в името на едно необикновено преживяване, богато на приятни емоции и оставящо незабравими спомени. Едно от изискванията за участие и условие за прекрачване във фестивалната територия е всеки да бъде облечен във фолклорна носия. Забранено е внасянето и ползването на редица предмети от съвременния живот, както и на изделия от пластмаса. Дори ползването на мобилни телефони е разрешено само на определено за разговори място.

Във фестивала се включват различни музиканти, които свирят на зурни, родопски гайди, духова музика, тракийски оркестър и други различни български фолклорни състави. Вадят се фасула, чеверметата и народните гозби. Чуждестранни посетители могат да присъстват, само ако са облечени в носии на своите страни.

 

Други забележителности в района

Водопади Скоковете и Синия вир

водопад Синия вир

Буйната Медвенска река (ляв приток на река Луда Камчия) е друго живописно богатство в района. Много красиви са и двата водопада на реката  – Скоковете и Синия вир, обявени за защитени природни обекти. Именно те са удобна дестинация, тъй като се намират само на двадесетина километра от Жеравна.

Почти до самите водопади се намира и еко-селище, където може да намерите удобен паркинг и кът за малки деца. Преходът до водопадите е лек и се взима за около 10 минути. Приятната разходка е придружена с прекрасна гледка от заобикалящата природа, а самите водопади са чудесна възможност за снимки и отдих.

Край село Медвен е и резерватът “Орлицата”. Отдалечавайки се малко в посока Котел пък, може да посетите интересни пещери – Тъмната дупка, Приказната (най-дългата в Котленския пещерен район), а в парка “Изворите” бликат прочутите Котленски карстови извори.

Всичките тези забележителности можете да намерите в радиус от 20 километра и така да осмислите пътуването си в района, редувайки почивка и екзкурзии. Доброто преживяване е гарантирано от разнообразието от вкусна храна, мили хора и красива природа, които ще ви накарат отново да обикнете българското и да помните завинаги с добри чувства това приказно кътче от родината ни.

природа около Сини вир

Е, доходи ли ви се до Жеравна?  

Прочетете още:

Напишете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Коментари (0)

Все още няма коментари.