Жеравна – разходка сред страхотно българско село


Категория: България

Автор: Кристина Патрунова

Последно обновена: 30.03.2023

Жеравна

Йовковото вдъхновение, селото, отгледало редица известни писaтели и революционери, пази възрожденския български дух до ден днешен жив. Със своите над 300 запазени дървени къщички съз зид от къмни, измазани с глина. Село Жеравна е oбявен национален архитектурен резерват от 1964 година. Мястото впечатлява със своите 172 паметници на културата, строени още по времето на Възраждането. Днес някои от къщите са музеи, които всеки може да посети – на Сава Филаретов и Руси чорбаджи, както и на Йордан Йовков.

Съдържание на статията:

Общи данни за Жеравна

Жеравна природа

Жеравна, по турско време наричана – „Кючюк Филибя” била и културно средище, където Хилендарският манастир е имал метох. Запазен е и до днес, и където се смята, че е била преписана „История славяноболгарска“.

Резерватът се намира 6 километра от Котел и на 352 км от София в Източна Стара Планина. Жеравна всяка година приютява около 20-30 хиляди туристи, заради своята българска автентичност и природни дадености. А калдъръмените улички, будят любопитство във всеки.

През XVI век Жеравна е бил голям занаятчийски и културен център, като пресечна точка на важния път към Търновград. Разхождайки се и днес по малките улички в селото, ще видите къщи с дюкяни или работилници на първите етажи. Малки павильончета със сувенири и музеи с най-интересните предмети от бита на жеравници от преди 100-150 години.

Произход на името Жеравна

коне в Жеравна

За името на града има много спорове, дали е от жеравовите птици или от думата„жерна“. Дума, която означава воденица, въпреки че е очевидно – градът е богат на воденици, а до ден днешен местните не са видели подобни жеравови птици в селцето.

Как се стига до Жеравна?

GPS координати: карта на Жеравна

Жеравна табела

Жеравна се намира на  32 км от „Петолъчката”,  333 км от София и на 184 км от Варна. Инфраструктурата е в добро състояние, дори и през зимните месеци снежната покривка се почиства редовно и всички къщи за гости са достъпни.

Забележителности в Жеравна

Жеравна изобилства от къщи –музеи, които може да се посетят от всеки желаещ. Някои от тях са Експозиция „Бит и култура на Жеравна през Възраждането (XVIII – XIX в.). Експозиция „История на Жеравна“,къща музей „Сава Филаретов“, къща музей „Руси чорбаджи“. Да разгледаме и другите забележителности:

Къща-музей „Йордан Йовков“

къщата на Йовков

Селото се гордее с родната къща на големият български писател Йордан Йовков. Певецът на Добруджа, както го наричат, е роден в китното селце Жеравна, през 1880 година и селцето дължи на него много за изграждането на имиджа и популярността му. Тук  детството на Йордан Йовков преминава сравнително спокойно и весело. Неговите произведения са вдъхновени именно от народни песни, поверия, случки, легенди, които се носят из Жеравна, описва и случки от своето детство, прекарано в селцето. В „Старопланинските легенди“ ще откриете точно тези калдъръмени улички, кафенето на Димчо кехая, сапунджийницата на дядо Руси или ще очаквате зад ъгъла да видите Рада, Шибил или Божура.

За щастие ще видите именно възстановката на първата среща между Рада и Шибил в къщата-музей на „Йордан Йовков“ в Жеравна, някогашния му роден дом на площада „Голямо бърдо”.

В музея ви очаква колекция от произведения на писателя, писалката, с която сътворил „Старопланински легенди”, както и лични вещи на Йовков и на неговото семейство. Най-вълнуващото за ценителите на късия разказ на Йовков, е картата на Жеравна, на която са отбелязани местата, свързани със „Старопланински легенди“.

Цена за вход:

Входната такса за възрастни е 3 лв., за ученици – 1,50 лв., а ако искате беседи – 5 лв.

Работно време:

Mай – октомври:
Понеделник – неделя:
09:00 – 12:30 ч.; 13:30 – 18:00 ч.

Ноември – април:
Понеделник – неделя:
08:00 – 12:00 ч.; 13:00 – 17:00 ч.

Музей „Руси Чорбаджи“

На повече от 300 години, домът на Руси Чорбаджи е един от най-старите в Жеравна. Впечатляващо е, че е построен през втората половина на XVIII в. и е оцелял до ден днешен, тъй като е пощаден от  кърджалиите. Къщата е построена с дъбови талпи, а подът и таванът също са от дърво и измазани с глина, с изключително впечатляващ интериор от майсторски дърворезби, характерни за Възраждането, за разлика от екстериора, който е ограничен заради турските изисквания за строителство през робството.

Разположена на два етажа, като първия е бил някога склад за хранителните продукти и кожи, с които е търгувал, в къщата днес може да разгледате етнографската сбирка, която представя различни занаяти, практикувани в Жеравна през Възраждането, луксозни тъкани, съдове и предмети от бита на местните. Руси Чорбаджи е бил един от най-богатите и влиятелни хора в селото – с 30 000 броя добитък и няколко дюкяна, затова и къщата му е изключителна впечатляваща за посещение. Таксата за възрастни е 3 лева, а за учащи- 1,50 лева, беседата се заплаща допълнително и струва 5 лева.

Къща-музей „Сава Филаретов“

къща на Филаретов

Сава Филаретов е една от най-видните личности, родени в селото – просветен деец, сред основоположниците на модерните училища в България. Днес къщата му „жеравненска камчийска“ е музей, който показва не само семейната му история, но и на цялото село. Съхранена сякаш не са минали 200 години и току що е построена, в къщата му ще се насладите на украса от уникални дърворезби, показващи колко заможно е било семейството му през XIX век.

Художествена галерия Жеравна

Художествена галерия

Посещавайки китното селце, може да разгледате експозиция от над 450 творби на най-добрите български художници.  помещаваща се в сградата на училище, построенo през 1867г. в „Черковната махала”. Построена в типичния възрожденски стил, Художествената галерия  „Жеравна” показва творчеството на художниците Стоян Цанев , Марин Подмолов, Христо Тодоров, Ради Неделчев, Лика  Янко, Кирил Казанлъклиев, Михаил Курдов, Николина Делева, Михалис Гарудис  и други.

Парк „Добромерица“

парк Жеравна

Парк „Добромерица“ е мястото, където в средата на август – през първата събота и неделя след Голяма Богородица, се провежда Фестивалът на фолклорната носия и събира над 30 хиляди почитатели в село Жеравна. Фестивалът, създаден през 2008 година по идея на Христо  Димитров от Национален фолклорен ансамбъл „Българе”, ще ви пренесе цели 150 години назад във времето. В боровата гора на хълма Добромерица в тридневния фестивал, ще се потопите наистина във времената на нашите прадеди, заради строгия правилник – забранени са редица съвременни предмети –например може да ползвате мобилни телефони само на определени места, забранени са камери, фотоапарати, не се разрешава внасянето на пластмаса, съвременни одеяла и постелки, слънчеви очила и ръчни часовници, както и запалки и други.

Три дни се вият кръшни хора, пеят се народни песни, свирни на гайди, кавали и др.народни инструменти,  пекат се агнета- чевермета , и всичко това  връща в миналото и изпълва душите  с магия и радост.

За тези от вас, които желаят да си похапнат от местната кухня предлагам непременно да се отбият в механа „Старча”, която се намира на главната улица в селото, точно срещу църквата „Свети Николай”. Там се предлагат традиционни български ястия.

Цените са достъпни, в замяна на което ще си доставите удоволствие за небцето. През уикендите има и жива музика, на която можете да се насладите.  Недалеч от центъра се намира и едно дюкянче от което може да се закупи истинско сирене и кашкавал, които по вкус не отстъпват на никое друго.

Забележителности около Жеравна

Ако сте отседнали в къща за гости за няколко дни, ето какви други забележителности можете да посетите в близост до Жеравна:

Водопади „Скоковете” и „Сини вир”, които са обявени за защитени природни обекти и се намират край с. Медвен на 10-тина км.  GPS координати на водопада „Сини вир”:N 42.857851, 26.547171

Музей на котленските възрожденци в гр. Котел, намира се в сградата на Пантеона на Георги Раковски. Природонаучният музей в град Котел. Може да се посети конна база „Табора”, която се намира в Ичера, в близост до гр. Сливен. В нея се предлагат уроци по езда за начинаещи. Пещера „Приказна” – дълга е близо 5000 м и се намира край гр. Котел. Дряновска пещера на 8 км от Котел. Пещерата на Раковски. Пещера „Кървавата локва” и много други забележителности, за които може да се почерпи информация от местните жители.

Прочетете още:

За автора: Кристина Патрунова

Кристина Патрунова

Здравейте! Аз съм Кристина и съм пътешественик и травъл блогър. Пътуванията заемат голяма част от живота ми от години. Израснах и завърших в Испания, но България винаги е била в сърцето ми, затова се и завърнах тук. Опитвам да обиколя възможно най-много места из страната, за да наваксам изгубеното време, затова ще намирате и много публикации за страната и чужбина. Освен това в публикациите ми ще намерите възможно най-подробните и практични съвети за вашите пътувания.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.