Етнографски музей на открито Етър-подробна информация


Категория: България

Автор: Теодора Господинова

Последно обновена: 12.03.2022

Идеята да напиша тази статия се роди спонтанно, в резултат на едни мисли, които малко по малко пуснаха дълбоки корени в съзнанието ми. Дали потънали в забързаното ежедневие и собствените си проблеми, или опиянени от идеята да обиколим Европа само за 9.99 евро/еднопосочно с нискотарифните авиолинии, често забравяме какво разнообразно богатство от туристически и природни забележителности ни предлага нашата България.

Ако имате път към връх Шипка или Габрово, задължително отделете време за посещение на единствения по рода си на Балканите Етнографски музей на открито „Етъра“. Най-подходящото време е през топлите месеци, когато може да се насладите на приказната атмосфера и спокойно да разгледате кокетните занаятчийници и дюкянчетата.

Съдържание на статията:

История на музея

Работно време и такси

Панаир на Занаятите

Съседни обекти, които да посетим

Разположен на 8 км южно от центъра на Габрово – най-дългият град в България, АЕК  “Етър” носи името си от древното име на река Янтра, по чиeто поречие е разположена музейната експозиция.

Малко история

Музеят на открито „Етъра“ е основан през 1964 година, по идея на Лазар Донков. Той  предложил да се създаде уникално място, където националното богатство на народа ни да бъде съхранено, и в същото време да бъде достъпно и разбрано от идните поколения.

При изграждането му са били реставрирани обекти, които са били на терена; пренесени са автентични съоръжения, а сградите са пресъздадени по копия на оригинални къщи от този период на българската история.

Акценти

Архитектурно-етнографски резерват „Етъра“ представлява умален вариант на занаятчийския град Габрово от Възрождението.

къща Етъра

Първото нещо, което най-вероятно ще прикове вниманието ви, непосредствено след като пристъпите входа, са романтичните калдъръмени улички и сбирката от автентични съоръженията на вода (водно колело, тепавица, воденица-караджейка, струг за бъклици, валявица и други). Няма как да не се почувстваш горд от изобретателния ум на предшествениците, които са открили разумен начин да използват речната вода като двигателна сила.

В „Етъра“ може да се запознаете отблизо с 15 занаятa, да наблюдавате процеса на изработка в малките уютни работилници и да си купите нещо за спомен. Ще спомена само няколко от присъстващите занаяти: бакърджийство, дърворезбарство, грънчарство, кожухарство, хлопкарство, сарачество, ножарство, шекерджийство, тъкачество, куюмджийство и много други.

Лично аз не пропускам да се насладя на типичните за това място пресни гевречета, захарни петлета (изработени в шекерджийницата), и да посетя дюкянчето за билки и природни лекове.

От 2013 година насам, в Музея на открито „Етъра“ има и детски музеен кът, където по-малките посетители могат да се запознаят с автентичните традиции и занаяти на България, на принципа „учене чрез опита“.

Работно време и входни такси

из комплекс Етъра

Към днешна дата, архитектурно-етнографският комплекс, който е част от Световното наследство на ЮНЕСКО, е отворен за посещения всеки ден от 09 часа сутринта до 19 часа вечерта. А входните такси (публикувани в официалния сайт на туристическата забележителност) са следните:

І. Цена за посещение:5.00 лв.
– Ученик, студент2.00 лв.
– Пенсионер3.00 лв.
– Семеен билет с деца до 18 години9.00 лв.
– Дете до 7 годинибезплатно
– Лице с уврежданиябезплатно
– Група над 20 учащи1,60 лв/за всеки
– Група над 20 пенсионери2,40 лв/за всеки
– Ученик от специализирано заведение за социални услугибезплатно
– Носител на званието “Почетен гражданин на Габрово” (с придружител)безплатно
ІІ. Целогодишна абонаментна карта:
– Учащи и пенсионери6.00 лв.
– Възрастни12.00 лв.
– Семейна20.00 лв.
ІІI. Екскурзоводски беседи:
Беседа на български език
– обзорна10 лв
– тематична12 лв
Беседа на чужд език
– обзорна20 лв
– тематична20 лв

 

Панаир на Занаятите

 Ако планирате да посетите АЕР „Етъра”, то го направете през септември, когато на територията му се провежда ежегодният Панаир на Занаятите.

В рамките на 3 дни, майстори и занаятчии от България и чужбина се събират, за да представят своите умения и изделия, с цел обменяне на опит, популяризиране и опазване на автентичното културно наследство на Балканите.

Официалният сайт на Панаира може да разгледате тук.

Съседни обекти

Посещението на АЕР „Етъра”, може да бъде чудесно допълнение към уикенд пътешествие до тази част на България.

Соколски манастир

Соколски-манастир

Само на 3 км от “Етъра” се намира красивият Соколски манастир, гледката от който е неописуема. Може да се стигне до него с кола, автобус или пеша по пътеките за около 2 часа.

Основан през 1833г. от Архимандрит Йосиф (по-познат като архиепископ Йосиф Соколски), манастирът е известен най-вече с борбата за църковна автономия и активното му участие в борбите за национално Освобождение. Тук намират подслон чети – на капитан Дядо Никола и четата на Цанко Дюстабанов по време на Априлското въстание.

Интересно е да споменем, че самият Васил Левски също е намирал подслон в Соколския манастир, а по време на Руско-Турската война, бил превърнат във военна болница.

В параклиса още  се пазят 2 икони “Исус Христос” и “Света Бородица с младенеца”, изрисувани от Захарии Зограф. А за бялата чешма на двора, се говори, че е творение на още един знаменит българин Колю Фичето.

Към манастира е изграден музей, където е изложена експозиция с реликви от борбата за Освобождение.

Резерват “Боженци”

боженциАрхитектурно-историческия резерват „Боженци“ (другото ми любимо място в България) се намира на 8 км от АЕР „Етъра“. Освен на автентичния дух и добре запазената възрожденска архитектура, не пропускайте да се насладите и на чудесния боб в гърне!

Град Трявна

Трявна

Град Трявна, на 20 км от Етъра, предлага добри варианти за нощувки в местни възрожденски къщи на изгодни цени. Градът е известен с единственият по рода си музеен комплекс, представляващ Тревненските резбарска и иконописна школи.

Прочетете още:

Е, убедих ли ви да организирате уикенд пътешествие назад към минали епохи, за да усетите полъха на автентичния български бит и култура? Надяваме се да споделите с нас в коментарите какво ви хареса най-много и с какви впечатления останахте там?

Напишете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Коментари (0)

Все още няма коментари.