Трявна – разходка из един чуден Възрожденски град


Категория: България

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 20.09.2019

нощна Трявна

Трявна – разходка из един чуден Възрожденски град

Категория: България

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 20.09.2019

Когато споделих с познати за посещението си до град Трявна, всички мнения бяха, че много ще ми хареса. За щастие, този път очакванията (колкото и да се опитвам да нямам такива), не се разминаха с реалността.

tryavna-cover

Разположен на едва 430 метра надморска височина, но същевременно сгушен в Балкана, Трявна впечатлява преди всичко със своята архитектура.

Гледката от високо към града, централният площад с емблематичната Часовникова кула, Гърбавият мост и малките характерни улички, сред които Улицата на занаятите – всички тези образи изникват ярко пред очите на посетилите възрожденския град.

А преди да задълбаем към забележителностите, които може да ни предложи, нека се запознаем с част от неговата история.

Тук е моментът да спомена, че посещението на Трявна се извърши благодарение на любезната покана на хотел Калина Палас, откъдето се открива страхотна панорамна гледка към града.

gledka-ot-kalina-palace

Ето и Съдържание, за да се ориентирате по-лесно:

Късче от историята на Трявна и легенди за възникването на града

Първите официални сведения за Трявна са от 1565г., но ние можем да проследим историята на града чак до епохата на траките (съществуват археологически находки в подкрепа на това твърдение).

Легенди за възникването на града

Имало някога трима братя… Така започват повечето български народни приказки. Така започва и първата легенда, която ще ви разкажа. Тези трима братя (Асеневци) решили да построят 3 църкви в чест на Св. Архангел Михаил. Един от тях бил бъдещият цар Калоян, а той избрал именно Трявна като местоположение за своя храм. Мястото много им харесало и се заселили там.

Друга теория гласи, че градът възникнал, когато болярите, избягали от Османско иго, намерили подслон в Балкана.

А трета, за която има исторически сведения, разказва че жителите на Трявна имали за задача да охраняват Тревненския проход срещу данъчни облекчения. Тази привилегия привличала все повече хора и така бил създаден града.

Произход на името Трявна

gledka-tryavna

И тук версиите са няколко: че идва от реката, която прекосява града – Тревненска, че идва от „тръвнитея“, което навремето било наименованието на кошери с пчели, които жужали наоколо или, че произлиза от буйната трева, която растяла в района.

Това са само догадки, но едно е сигурно – с времето Трявна се превръща в значим културен център и в център на занаятчийството. Сред най-известните занаяти са: куюмджийство, мутафчийство, казаслък, гайтанджийство, иконопис, строителство, копринарство и розопроизводство. Централно място заема и дърворезбата.

Като си говорим за история, няма как да не споменем, че градът е родно място на Славейков, на революционера Ангел Кънчев, а тук е живял и Петко войвода. Казват, че Левски също е бил един от редовните посетители.

Общи данни за Трявна

trevnensko-kote

Население: около 10 хиляди души

Област: Габрово

Община: Трявна

Разстояние от София до Трявна: 230 км

Карта на града:

А сега нека преминем към:

15 Забележителности в Трявна, които да посетите

1. Часовниковата кула

chasovnikova-kula

Приближите ли се към центъра, няма как да не забележите един от символите на града – Часовниковата кула, извисяваща се със своите 21 метра над не по-малко известния площад „Капитан Дядо Никола“.

Освен, че оповестява часовете, всяка вечер в 22:00 часа, от нея може да чуете песента „Незабравими“ по текст на Пенчо Славейков, която в последствие се превръща и в химн на града.

Легенда гласи, че местните девойки е трябвало да направят саможертва: да се откажат от традиционен накит, който са носели – сокай, наподобяващ царска диадема, за да получат разрешение за строежа на Часовниковата кула. Заслужавало си е.

2. Възрожденски площад „Капитан Дядо Никола“

Интересен факт е, че площад „Капитан Дядо Никола“ е единственият изцяло запазен възрожденски площад в България.

3. Старото (Славейковото) школо

slaveikovo-shkolo
Старото школо на площад Капитан Дядо Никола

Вдясно от площада се намира Старото школо, известно още като Славейковото школо или тревненското школо, открито през 1839 г. като взаимно училище.

Както се досещате от едно от имената, самият Петко Славейков е преподавал тук, а освен това, открива класно училище в същата сграда.

Освен да се върнете в класните стаи от миналото, тук може да разгледате интересна изложба от стари часовници.

4. Гърбавият мост, известен още като „кивгирения* мост“.

gurbaviyat-most

Първоначално направен от дърво, Гърбавият мост (вече каменен) е още един от най-разпознаваемите символи на града.

Името му идва от изгърбената му форма, а върху него може да забележите издълбана мистериозна стомничка. Страхотно място за снимки.

кивгирен* – каменен

5. Храм Св. Архангел Михаил

hram-sv-arhangel-mihail

Говори се , че храмът е построен от цар Калоян, като знак на благодарност за успешната битка при Тревненския проход. Сведенията не са потвърдени, но се знае, че сградата е съществувала по това време и е била опустошена от кърджалиите, след което възстановена.

Храм Св. Архангел Михаил е неделима част от архитектурната композиция на възрожденския площад и Часовниковата кула.

6. Улицата на занаятите „Петко Р. Славейков“

ulica-na-zanayati-tryavna

Разходката по улицата на занаятите, също е задължителна. Красива пешеходна улица с дюкянчета и магазинчета от двете страни и емблематични къщи-музеи, за които ще разкажа след малко.

Ако сте любители на кафето, може да се полюбувате на кафе, приготвено на пясък – една от атракциите за туристите.

7. Бирария Трявна

biraria-tryavna

Като си говорим за занаяти, не може да не споменем и бирарията в Трявна, където проследихме процеса на производство на самата бира, след което дегустирахме 4 вида. Дори аз, като човек, който не пие бира, намерих вкус, който ми допадна.

8. Домът на семейство Славейкови

slaveikov-tryavna

Докато вървите по Улицата на занаятите, няма как да пропуснете Славейковата къща. В нея са запазени оригинални вещи на семейството, сред които масичката, на която Пенчо Славейков се е учил да чете и пише.

9. Любовната чешма

lyubovna-cheshma

Съвсем наблизо ще се натъкнете и на т.нар. Любовна чешма, която е символ на тайната любов между млад резбар и най-красивата тревненска девойка. Той не бил признат от местния еснаф, затова в знак на любовта си сътворил тази чешма с облика на любимата си, след което се осмелил да поиска ръката й.

Мраморната чешма никога не е пресъхвала, а легендата разказва, че който отпие от нея, отпива частичка от тази силна любов.

10. Даскаловата къща

В Трявна ли сте, трябва да се отбиете и до Даскаловата къща (по същата улица).

daskalova-kushta

Един от най-любопитните факти за нея е облогът сключен между майстор Димитър Ошанеца и помощника му Иван Бочуковеца, за направата на тавани-слънца. Върху задачата работят цели 6 месеца, но резултатът си заслужава – до днес тези слънца се смятат за връх в резбарското изкуство.

Тук през 1963г. е открит и Музеят на резбарското изкуство, където може да се запознаете с основните видове дърворезба, с инструментите, използвани от майсторите и с развитието на Тревненската възрожденска резбарска школа.

На път за Даскаловата къща, със сигурност ще забележите статуята с емблематичното за всеки българин знаме с надпис „Свобода или смърт“.

svoboda-ili-smurt-tryavna

11. Райкова къща

Райковата къща, пък, е типичен пример за тревненска възрожденска архитектура и роден дом на първия професор по органична химия в България Пенчо Райков.

12. Музеят на африканското и азиатското изкуство

Една от по-нестандартните забележителности в Трявна е Музеят на африканското и азиатското изкуство, създаден със средства от дарение от българин, живеещ в чужбина. За съжаление, нямахме време да го посетим и не мога да кажа повече за него.

13. Църквата „Свети Георги“

Интересна е историята зад църквата „Свети Георги“ – говори се, че местните излъгали турците, че искат да възстановят стара църква, за да им разрешат строежа. До днес църквата е действаща и може да я разгледате.

14. Общината

obshtina-tryavna
Обърнете внимание и на сградата на общината – много красива и поддържана.

15. Тревненска иконописна школа

За почитателите на икони, ще е интересно да посетят Тревненската иконописна школа.

***

Не мога да не спомена и отношението на местните, което не беше никак гостоприемно и дружелюбно. Визирам хората по дюкяните, които много остро ни се караха, че не може да се снима, а недай си боже да ги попиташ за някаква информация… Чести бяха изказванията от типа на “ние винаги имаме туристи”, “нямаме нужда от повече реклама”, „ще ми откраднете занаята“ и други подобни.

Разбира се, имаше и изключения, но не се учудвайте, ако получите грубо отношение.

Макар това отношение, Трявна определено си заслужава да бъде посетена, а и има много интересни места наоколо, до които може да се разходите чрез по-активен туризъм, или пък с кола.

Места и забележителности около Трявна, които може да посетите

Природен парк Българка

priroden-park-bulgarka

Природата наоколо е още нещо, на което горещо препоръчвам да отделите време и внимание. Съветвам ви да си направите разходка/лек поход до природен парк Българка.

vlak-tryavna

За целта, може да се доверите на Gabrovo Plus, които за нас организираха страхотен маршрут – с влак, пеш, а след това и с велосипеди, с изненади по пътя и много приятни емоции.

Етъра и Соколският Манастир

Съчетахме пътуването си до Трявна и с разходка до Етъра и Соколският манастир – още 2 уникални места в района, но за тях ще разкажем отделно.

Архитектурно-историческият резерват Боженци също се намира наблизо, както и град Габрово.

Надявам се публикацията за Трявна да ви е харесала, а ако имате някакви въпроси, не се чудете, без колебание може да ги зададете. =)

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (2)

Таня Мутафис

Вашият пътепис ми беше полезен при подготовката за посещение на Трявна.

Джорджа Де Марки

Здравейте, Таня! Много се радвам като чувам, че пътеписите ми са полезни. Надявам се, че сте изкарали или ще изкарате чудесно в Трявна! Поздрави,