Трявна- една от възрожденските перли на България


Категория: България

Автор: Мария Димитрова

Последно обновена: 24.08.2022

Трявна

Вече не си спомням за кой път посещавам Трявна – символ на българщината и възрожденския дух. Градчето наброява над 8 800 души и е сгушено в долината на Тревненска река, на около 20-тина км от гр. Габрово. Разположено е в Централна Стара планина на надморско равнище от 450 км.

Съдържание на статията, тук ще откриете:

История на град Трявна

Трявна

Най-старите официални сведения за Трявна датират от периода на турското робство -15-16 век. Днешните градски райони са обитавани от хора от околните високопланински села, още от 13-14 век. Трявна е село от дервентджии (охранители), които са изпълнявали паравоенни функции след Султански указ от 1565 г., в който името Трявна се споменава за първи път. В заповедта се посочва, че на планината, наречена Тарнава, има място, където е подходящо да се създаде селище, а жителите му са длъжни да пазят прохода от разбойници, като в замяна на това ще бъдат освободени от държавни тежести и обичайни данъци.

Общи данни за Трявна – легенди и произход на града и името Трявна:

Красивата гледка от Гърбавия мост

Легенди за произхода на град Трявна

Има различни легенди за основаването на Трявна. Едната е, че Трявна е създадена от избягалите търновски боляри, след като столицата на Второто Българско царство пада под османско влияние.
Друга легенда твърди, че Цар Калоян заселил кумани в градчето. Тримата братя Асен, Калоян и Петър дали обет, че ще построят манастири и църкви, ако успеят с Божията помощ да възстановят присвоените от византийският император земи. Така Калоян изгражда храма „Св. Архангел Михаил” и възникнал гр. Трявна.

Произход на името Трявна

Първоначално градът е носел името Търнава и в последствие става Трявна. Градът сам по себе си е средище на дългогодишни занаяти: дърворезба, иконопис, куюмджийство, мутафчийство, гайтанджийство, копринарство, строителство, розопроизводство и др. Накъдето и да се обърнеш, пред теб изникват уникална къща, улица или дюкянче във възрожденски стил. Говори се също, че името Трявна идва от безбройните пръснати из Балкана царски пчелни кошери, наричани тръвни.

Третото сказание за името е свързано с проходното й разположение /преминавам отвъд/.

19 Забележителности в Трявна, които да посетите:

Предлага се общ билет за повече от един или за всички музеи в града. Информация за опциите и цените, можете да намерите на този линк. Разгледайте подробен списък на забележителностите в Трявна:

1. Музей за резбарско и зографско изкуство – Даскаловата къща

Даскаловата къща спира дъха със своята неповторима архитектура. Къщата -музей е построена в периода 1804-1808 година от майсторите Димитър Ошанеца и Иван Бочуковски, след сключен облог кой ще изработи по-красива дърворезба на тавана.
В къщата се помещава Музеят на зографското и резбарското изкуство.

Работно време според сезона:

Зимен сезон (1 окт.-31 март):
9:00-17:00ч.

Летен сезон (1 април-30 септ.)

9:30-18:00 ч.

Почивни дни – без почивен ден

2. НГПИ Тревненска школа

Източник: artschooltryavna

Тревненската школа по иконопис и дърворезба отдавна е преминала пределите на страната ни.
Тук се намира Националната гимназия за приложни изкуства, в която се обучават ученици от цялата страна в три специалности: „Интериорен дизайн”, „Художествена дърворезба” и ”Иконопис”.

3. Старата част на града

Старата част на града е обявена за архитектурен резерват. В Трявна се намират около 140 паметника на културата.  Дори сградата на общината е в синхрон със старите къщи, окичена с висящи цветя. Поемайки вдясно от нея, пред вас ще изникне красив площад, а вляво от него се намира прекрасна градинка за
отдих.

4. Църква „Св. Архангел Михаил”

Няма как да подминете прочутата църква „Св. Архангел Михаил”, която е построена на мястото на Старата църква през 1819 г. Църквата е с уникален резбован иконостас и владишки трон. В двора на църковната обител има няколко магнолии, които през пролетта ще ви спрат дъха със своята красота и вълшебство.

5. Площад „Капитан Дядо Никола” – единствения подобен площад в България

В близост до църквата е следващият площад, носещ името „Капитан Дядо Никола”. Той е единственият площад във възрожденски стил, запазен в България. На него е разположена небезизвестната Часовникова кула.

6. Часовниковата кула

Часовниковата кула е построена през 1814 година с височина 21.15 метра и до ден днешен е символ на град Трявна. Една от легендите разказва, че за да се разреши строежа й, навремето е било необходимо тревненските жени да се откажат от своя сокай /традиционни накити за глава/.

Ако се разхождате по късните часове, в 22.00 часа неизбежно ще се насладите на баладата на Пенчо Славейков ”Неразделни”, която звучи от Кулата и която тревненци считат за свой химн.

7. Славейковото школо (Старото школо)

В прочутото Славейково школо, в което самият Петко Славейков е бил преподавател, можете да видите постоянни изложби, като една от най-известните, е на художника Димитър Казаков.

Работно време според сезона:

Зимен сезон (1 окт.-31 март):
9:00-17:00ч.

Летен сезон (1 април-30 септ.)

9:30-18:00 ч.

Почивни дни – без почивен ден

Галерия Казаков Работно време според сезона:

Зимен сезон (1 окт.-31 март):
9:00-17:00ч.

Летен сезон (1 април-30 септ.)

10:00 -13:00 ч.

14:00-18:00 ч.

Почивни дни – понеделник

8. Колекцията от “Времеизмервателни уреди и техника от Средновековието до края на 19 век“

В Старото Школо любителите на часовници пък могат да се полюбуват на колекцията от 19 век от“Времеизмервателни уреди и техника от Средновековието до края на 19 век“, което е било дарено от светвноизвестният художник Димитър Казаков. Като атракция в музея можете да получите свой първи урок по дърворезба, за което цените варират от 10.00 до 30.00 лв.

9. Гърбавият или познат (Кивгирения мост)

На 20-тина метра от Часовниковата кула се намира каменният мост в Трявна, познат още като Гърбавият, Кивгирения мост или Старият мост. Той е построен в римски стил и датира още от 1844-1845 г. Тук можете да си направите снимки, особено вечер когато светлината е невероятна. Той е и един от символите на града. Можете да намерите всевъзможни сувенири, картини, ключодържатели, магнити и различни други интересни и креативни предмети с него, които да закупите като сувенир.

10. Улицата на занаятите

Преминавайки моста, се озовавате на зашеметяващата улица на занаятите. За тези от вас, които искат да си отдъхнат за миг и да се разхладят, има пейки с чешми, от които блика бистра и студена изворна вода. За почитателите на кафето има страхотно кафе, варено на пясък.

11. Църква „Свети Георги”

Можете да разгледате действащата църква „Свети Георги”. Навремето местните тревненци извоювали нейното построяване, като излъгали османците, че ще ремонтират стара църква.

12. Славейковата къща

Непосредствено в началото на уличката на занаятите, се намира Славейковата къща. Пред нея за поздрав на минувачите на една пейка е „седнал” самият Пенчо Славейков. Можете да посетите къщата и да се потопите във възрожденската атмосфера на семейството на прочутия поет и посядайки до него на пейката, да си направите селфи.

Работно време според сезона:

Зимен сезон (1 окт.-31 март):

9:00-17:00ч.

Летен сезон (1 април-30 септ.)

9:30 -13:30 ч.

14:00-18:00 ч.

Почивни дни – понеделник

13. Бирария „Трявна”

В Бирария „Трявна” всеки любител на бирата може да се запознае с процеса на подготовка на живо пиво. Там има бира за всеки вкус.

14. Kаменните девойки, които бродират „Свобода или смърт”

Вървейки по калдъръмената уличка, неизбежно ще се натъкнете на двете каменни девойки, които бродират надписа, известен на всеки българин „Свобода или смърт”.

15. Любовната чешма

Продължавайки по уличката на занаятите, ще видите така наречената Любовна чешма. Тя е символ на любовта на двама млади.
Легендата от каменната плоча до чешмата разказва за хубава мома Калинка, която била една на баща си. Влюбила се в най-красивия момък Здравко, но баща й дума не давал да се издума да се вземат. Но кой може да заповяда на сърцето да обичта…

Избягали Калинка и Здравко, но тя толкова много тъгувала по стария си баща, че се примолила на любимия си да се върнат в бащиния дом.
Уви, вече било много късно, той се бил споминал от мъка по прогоненото си чедо. Много плакала Калинка и там, където падали сълзите й, бликнал извор и на негово място Здравко построил мраморна чешма с пейка.

Всеки дошъл веднъж и отпил от водата на тази чешма се връща отново там.

16. Музей Райковата къща

Райковата къща носи името на тревненския търговец Никола Райков. Атракциите в този музей са на разположение от май до септември, които са:

„Тъкане на малко станче“ за което ще заплатите 2.00 лв за един час, 5.00 лв за цяла чергичка
„Оцветяване на традиционна женска носия или градско дамско облекло“ 2-00 лв за един час
„Оцветяване на традиционна женска носия или градско дамско облекло“ за един час 1.00 лв
“Ретро –фото ателие“ – в дюкяна на музея можете да си направите снимки с ретро облекла на цени от 10.00 лв. до 15.00 лв.

Работно време според сезона:

Зимен сезон (1 окт.-31 март):

Отваря се от Старото школо

Летен сезон (1 април-30 септ.)

9:30 -13:30 ч.

14:00-18:00 ч.

Почивни дни – вторник

17. Музей „Тревненска иконописна школа“

Тревненската иконописна школа се гордее с уникалния по рода си Музей на иконата в България. В него можете да видите 160 оригинални икони, изработени от сръчните ръце на видни тревненски зографи.

Работно време според сезона:

Зимен сезон (1 окт.-31 март):

Работи петък, събота и неделя
8:30-16:30ч

Летен сезон (1 април-30 септ.)

10:00-18.00 ч.

Почивни дни – понеделник, вторник

18. Ангел Кънчевата къща

Ангел Кънчевата къща е родният дом на Ангел Кънчев-революционер и сподвижник на Васил Левски. В нея можете да видите как тревненци са взели участие в освободителните битки през Възраждането.

Работно време според сезона:

Зимен сезон (1 окт.-31 март):

Отваря се от Азиатско и африканско изкуство

Летен сезон (1 април-30 септ.)

9:30 -13:30 ч.

14:00-18:00 ч.

Почивни дни – понеделник

19. Музей на азиатското и африканското изкуство

Музей на азиатското и африканското изкуство, намира се в близост до полицията.
Експонатите му наброяват повече от 200 броя от Китай, Непал, Индия, Тибет и някои африкански държави.
Това са предимно култови предмети, статуетки на будистки божества и, маски. Обиколката се случва на музикален фон.

Работно време според сезона:

Зимен сезон (1 окт.-31 март):

9:00-17:00ч.

Летен сезон (1 април-30 септ.)

9:30 -13:30 ч.

14:00-18:00 ч

Почивни дни – вторник

Видео от Град Трявна, с което ще се потопите в обстановката на града:

Събития, които се провеждат в Трявна:

В Трявна се провеждат Славейкови дни – всяка нечетна година на 26 и 27 май, с богат културен календар, както и Международният пленер по дървопластика „Облог в Трявна“, който се провежда всяка година. Панаир Трявна, Празникът на Трявна са интересни събития в Трявна.

Къде да хапнем в град Трявна?

След дългата разходка със сигурност всеки иска да седне и сладко-сладко да похапне от тревненската кухня.

В старата част на града се намира Балабановата къща. Тя разполага със 70 места закрита площ и 30 места в лятната градина.

Можете да се насладите на хубава храна и в „Старата къща“, намираща се в центъра на града срещу къщата–музей на Ангел Кънчев.

А в кафенето под Часовниковата кула можете да опитате прочутото кафе на пясък, за което ще ви дадат сертификат. Там е и най-вкусната бисквитена торта в града

Как да се забавляваме?

Ако сте отседнали в местни хотели, за феновете на спорта в града има два тенис-корта, министадион за футбол, открит плувен басейн и други забавления, като стрелба с лък и въздушна пушка и др.

Забележителности около Трявна

Природен парк „Българка“ с природните феномени Виканата скала, Столища и Мъхнатите скали.
Пещера „Змеева дупка“– намира се на 1.4 км от Трявна. Според легендата, пещерата е била обитава от лют змей, който носел градоносни облаци. Местните го хранели с мляко, считайки го за свой пазител.
Архитектурният резерват Боженци се намира на 6 км от Травна. Заслужава си да го песетите и ще останете очаровани от красотата и чара на малкото селце.
Елова могила– светилище на траките, изградено от камъни под формата на кръг, намира се на 4 км от Трявна. Дряновският манастир, Пещерата „Бачо Киро“ и Дряновският водопад, както и Етър – етнографският музей на открито, също се намират недалеч от Трявна. Екопътека Трявна – Боженци е добра идея за приятна разходка сред природата.


Искрено се надявам, че съм успяла да провокирам вашето желание да посетите този неописуемо красив град Трявна- една от възрожденските перли на България.

 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (2)

Таня Мутафис

Вашият пътепис ми беше полезен при подготовката за посещение на Трявна.

Джорджа Де Марки

Здравейте, Таня! Много се радвам като чувам, че пътеписите ми са полезни. Надявам се, че сте изкарали или ще изкарате чудесно в Трявна! Поздрави,