Вековните секвои край Кюстендил – величествените гиганти


Категория: България

Автор: Кристина Добромирова

Дата: 28.12.2021

5/5 - (3 votes)

Любимо място за фотографи, където могат да развихрях въображението си. При първото ни посещение беше паднала мъгла и във всеки един момент очаквахме някоя от любимите ни приказки да се разиграе пред очите ни.

Някога земята е била покрита с реликтови гори с огромни растения, гигантските секвои са съществували още през юрския период, като са съжителствали с динозаврите, преди над 140 милиона години. До наше време са оцелели само величествените  секвои, които в световен мащаб са застрашен вид. Интересното за тях също е, че могат да се самолекуват.

Съдържание на статията:

Как се стига до Вековните секвои край Кюстендил?
История на секвоите по света
История на засяването им в България
Кога е подходящо да се посетят Вековните секвои?
С какво да съчетаем посещението на Вековните секвои?

Как се стига до Вековните секвои край Кюстендил?

Пътечката след паркинга към гората

Вековните секвои, край Кюстендил, се намират на около 7 километра от Кюстендил, местност Ючбунар, в землището на село Богослов. От София (110 км) разстоянието се взима за около час и половина с кола, има паркинг, където да оставите колата си. От паркинга се хваща пътечката в дясно от пътя през гората. Разстоянието от паркинга се изминава пеша за под 5 минути  по горския път, като ако е валяло, вероятно ще е кално, но пътят не е стръмен и може да се мине без проблем с подходящи обувки.
Стига се много лесно, състоянието на пътя до самата гора е добро, а в горичката имаше няколко бездомни кученца, на които оставихме храна, на която много се зарадваха.

Важно:

Забранено е катеренето и чупенето на клони, нараняването на кората и всеки друг вид дейност, с която да се нарани или може да застраши състоянието на дърветата и гората. В целия район е забранено и замърсяването, като глобите са солени.

GPS координати: тук

навигацията спира малко преди самия паркинг, за да не се чудите къде е, продължете с колата, докато свърши пътя, там се намира и пътечката за гората от дясната страна на пътя.

Цена за вход – няма
Работно време – няма

История на секвоите по света:

Тяхна родина е Сиера Невада(снежни планини), Калифорния, там се намира и известният парк “Секвоя”. Смята се, че името им произлиза от името на вожда на племето чероки Секвоя, създател на червенокожата азбука. Известни са още като калифорнийски бор. Те са най-големия представител на растителния свят. Вечно зелени, иглолистни дървета, които могат да достигнат до над 4000 години, кората на секвоите може да достигне 30см , мека и влакнеста, а цветът й е червено-кафяв.

Най-голямата секвоя в света:

Най-голямата секвоя се намира в САЩ, като се смята, че е на възстраст 2500 години и височина 110 метра. Дали са й името Генерал Шърман в чест на генерал от Американската гражданска война, висока е над 80 метра и тежи около тон и половина.

История на засяването им в България

Трите гигантски вековни секвои
Трите гигантски секвои

Три са вековните секвои – гиганея, засадени в местността Ючбунар от местния лесовъд Йордан Митрев, който се смята, че е получил семената от негов приятел моряк, който му ги е донесъл от Америка. Възрастта им е над 130 години, високи са над 30 метра, като обиколката им е с впечатляващите 9 метра на най-голямата, 8,20м и 3,90м на следващите. В последствие са засадени и останалите секвои, които наброяват около 100-тина по-млади дървета, като са сформирали красива гора, подходяща за приятна разходка и за деца. Идеален вариант ако се чудите за идеи за уикенд разходка около София.

Секвои из България:

Има секвои в България и на други места, в София може да откриете в Борисовата градина, Княжево, Банкя и на още няколко места, а извън София – Своге, Берковица, Стара Загора, но тези трите се смятат за най-старите секвои в България. Обявени са за природна забележителност през 1989г. Местните смятат, че секвоите изпълняват скрити желания, само трябва да прегърнете ствола на някоя от големите секвои и да си пожелаете, това което е на сърцето ви.

Кога е подходящо да се посетят Вековните секвои?

По всяко време на годината е подходящо да се посетят секвоите край Ючбунар, както споменахме в началото, те са вечно зелени и имат своя чар през различните периоди от годината, от красиви пролетни лъчи , до покрити в сняг, гледката, когато ги видите винаги си заслужата и ви зарежда с енергия.

С какво да съчетаем посещението на Вековните секвои?

При посещението ни на Вековните секвои, винаги отскачаме до крепостта Хисарлъка и обикаляме из Кюстендил, както и задължително се спираме на Кадин мост, които е в страни от пътя и препоръчвам да го посетите. Известен е с легендите, които се носят около него.

Величествените секвои и красивата гора, ще ви пренесат на едно магично място и ще ви заредят с прекрасна енергия. Силно препоръчвам посещението им. Ще се радваме да оставите в коментарите какви са вашите впечатления от мястото и обичате ли да го посещавате?

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (1)

Надежда

Невероятно красива гора! Младите дървета са засадени по прави линии и са идеални за снимане на филми-приказки... или метъл клипове :))