Вековните секвои край Кюстендил – Величествените гиганти


Категория: България

Автор: Кристина Добромирова

Последно обновена: 29.12.2022

Любимо място за фотографи, където могат да развихрях въображението си. При първото ни посещение беше паднала мъгла и във всеки един момент очаквахме някоя от любимите ни приказки да се разиграе пред очите ни.

Някога земята е била покрита с реликтови гори с огромни растения, гигантските секвои са съществували още през юрския период, като са съжителствали с динозаврите, преди над 140 милиона години. До наше време са оцелели само величествените  секвои, които в световен мащаб са застрашен вид. Интересното за тях също е, че могат да се самолекуват.

Съдържание на статията:

Как се стига до Вековните секвои край Кюстендил?

Пътечката след паркинга към гората

Вековните секвои, край Кюстендил, се намират на около 7 километра от Кюстендил, местност Ючбунар, в землището на село Богослов. От София (110 км) разстоянието се взима за около час и половина с кола, има паркинг, където да оставите колата си. От паркинга се хваща пътечката в дясно от пътя през гората. Разстоянието от паркинга се изминава пеша за под 5 минути  по горския път, като ако е валяло, вероятно ще е кално, но пътят не е стръмен и може да се мине без проблем с подходящи обувки.
Стига се много лесно, състоянието на пътя до самата гора е добро, а в горичката имаше няколко бездомни кученца, на които оставихме храна, на която много се зарадваха.

Важно:

Забранено е катеренето и чупенето на клони, нараняването на кората и всеки друг вид дейност, с която да се нарани или може да застраши състоянието на дърветата и гората. В целия район е забранено и замърсяването, като глобите са солени.

GPS координати: тук

навигацията спира малко преди самия паркинг, за да не се чудите къде е, продължете с колата, докато свърши пътя, там се намира и пътечката за гората от дясната страна на пътя.

Цена за вход – няма
Работно време – няма

История на секвоите по света:

Тяхна родина е Сиера Невада(снежни планини), Калифорния, там се намира и известният парк “Секвоя”. Смята се, че името им произлиза от името на вожда на племето чероки Секвоя, създател на червенокожата азбука. Известни са още като калифорнийски бор. Те са най-големия представител на растителния свят. Вечно зелени, иглолистни дървета, които могат да достигнат до над 4000 години, кората на секвоите може да достигне 30см , мека и влакнеста, а цветът й е червено-кафяв.

Най-голямата секвоя в света:

Най-голямата секвоя се намира в САЩ, като се смята, че е на възстраст 2500 години и височина 110 метра. Дали са й името Генерал Шърман в чест на генерал от Американската гражданска война, висока е над 80 метра и тежи около тон и половина.

История на засяването им в България

Трите гигантски вековни секвои
Трите гигантски секвои

Три са вековните секвои – гиганея, засадени в местността Ючбунар от местния лесовъд Йордан Митрев, който се смята, че е получил семената от негов приятел моряк, който му ги е донесъл от Америка. Възрастта им е над 130 години, високи са над 30 метра, като обиколката им е с впечатляващите 9 метра на най-голямата, 8,20м и 3,90м на следващите. В последствие са засадени и останалите секвои, които наброяват около 100-тина по-млади дървета, като са сформирали красива гора, подходяща за приятна разходка и за деца. Идеален вариант ако се чудите за идеи за разходка около София.

Секвои из България:

Има секвои в България и на други места, в София може да откриете в Борисовата градина, Княжево, Банкя и на още няколко места. А извън София – Своге, Берковица, Стара Загора, но тези трите се смятат за най-старите секвои в България. Обявени са за природна забележителност през 1989г. Местните смятат, че секвоите изпълняват скрити желания. Само трябва да прегърнете ствола на някоя от големите секвои и да си пожелаете, това което е на сърцето ви.

Кога е подходящо да се посетят Вековните секвои?

По всяко време на годината е подходящо да се посетят секвоите край Ючбунар, както споменахме в началото. Те са вечно зелени и имат своя чар през различните периоди от годината. От красиви пролетни лъчи , до покрити в сняг, гледката, когато ги видите винаги си заслужата и ви зарежда с енергия.

С какво да съчетаем посещението на Вековните секвои?

При посещението ни на Вековните секвои, винаги отскачаме до крепостта Хисарлъка и обикаляме из Кюстендил, както и задължително се спираме на Кадин мост, които е в страни от пътя и препоръчвам да го посетите. Известен е с легендите, които се носят около него.


Величествените секвои и красивата гора, ще ви пренесат на едно магично място и ще ви заредят с прекрасна енергия. Силно препоръчвам посещението им. Ще се радваме да оставите в коментарите какви са вашите впечатления от мястото и обичате ли да го посещавате?

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (2)

Красимир Георгиев Йорданов

Прекрасна статия, поздравления !

Надежда

Невероятно красива гора! Младите дървета са засадени по прави линии и са идеални за снимане на филми-приказки... или метъл клипове :))