Торино – 15 топ забележителности и полезни съвети


Категория: Италия - най-подробната информация за туриста

Автор: Saveti

Последно обновена: 03.04.2023

Торино гледка

Торино е специален град, който се намира в Северна Италия, посещението му ще ви донесе микс от емоции. Може да съчетаете разходка сред стилна и красива архитектура, вкусно хапване и зрелищен футболен мач. В статията ше научите най-интересните забележителности, работно време, цени и любопитна информация.

Съдържание на статията:

Общи данни за Торино:

сградата на съдебната палата
сградата на съдебната палата

Торино е наричан „Града на четирите реки“. През него протичат реките По, Сангоне, Стура ди Ланцо и Дора Рипария.  Градът е разположен между 220 и 280 метра надморско равнище. Най-високата точка Colle della Maddalena (715 м) близо до Фара на Победата. Торино е в подножието на Алпите, а Хълмът над р. По е включен в списъка на ЮНЕСКО „Резервати на Биосферата“.  В и около града има над 15 парка и 7 резервата.

Торино е третият най-развит в индустриално отношение град в Италия. За това определено допринася автомобилостроенето, в частност производителите ФИАТ и Ланча.
Джани Аниели, роден през 1921г., е една от най-знаковите фигури в страната. Неговите компании съставяли 4.4% от БВП на Италия, а Фиат, Мазерати, Ферари, ФК Ювентус са само най-популярните от тях.

Как се стига до Торино? 

Торино гледка

От София най-лесно се стига с полет с прекачване през Рим, Милано или Неапол.

С влак:

Друг удобен начин е пътуването с влак. Комфортна опция без прекачване до главната гара Торино Порта Нуова е тръгването от Рим Термини (76Е и трае около 5 чàса) или Милано Център (от 13Е и трае 1 час). Билети могат да се резервират на сайта на италианските държавни железници.

Червената стрела (италианският скоростен влак Freccia Rossa):

Популярно е и използването на Червената стрела – италианският скоростен влак Freccia Rossa, който предлага някои удобства пред обикновените влакове, което, разбира се, предполага и по-високата му цена.
Предпочитан е заради това, че има климатик, ел.контакти, LED осветление, Wi-Fi мрежа с развлекателни услуги, достъп до интернет и информация за пътуване, места и тоалетна за пътници с увреждания, маса за повиване на бебета.
Билети за Стрелата могат да се купят на сайта на ТренИталия.

Метро в Торино:

В Торино работи 1 метролиния. Подземната железница е с дължина 15км и е открита на 4 февруари 2006г – 6 дни преди откриването на Зимните олимпийски игри в Торино.

Къде да отседна в Торино?

Ако ви се отсяда на алтернативно място, Airbnb винаги е изгодна опция за настаняване. В случай, че държитe на традициите , в центъра на Торино има множество хотелчета на доста прилични цени, в близост до повечето забележителности.

Кухнята в Торино – какво да опитаме?

кремино
кремино

Няма да е Италия, ако не споменем храна! След като сме закусили с корнето и еспресо на крак на бара, се отправяме към забележителностите на града.

Към обяд обаче вече сме отмалели от обикаляне и ни се иска да изядем всичко, което видим. А в тази страна сякаш всичко е създадено, за да доставя удоволствие!

Като център на Савойското херцогство, Торино определено не предлага каква да е храна – тук всичко е изискано и лъскаво, изпипано до последния детайл откъм вкус и презентация.

gianduiotto
gianduiotto

Известно е, че местните майстори за пръв път съчетават шоколад с лешници, създавайки прочутата обърната лодка – gianduiotto. Поради географските си особености, Торино и като цяло Пиемонт, се славят с продукти като ориз, трюфели, много видове сирена и разбира се, вино.

Густотрам – чудат трамвай-ресторант

В Торино любителите на вкусната и изпипана храна могат да й се насладят в Трамвая ресторант. Той побира 32 души, има жива музика или шоу на илюзионисти и прави панорамна обиколка на града.
Цената му е 29 евро, работи всяка неделя, освен по празници, резервации на сайта им.

Забележителности в Торино

1. Египетски музей

египетски музей

Този музей е посветен на египетската история и се намира между Площад Сан Карло и Площад Кастело.

площад Сан Карло
Площад Сан Карло

Работно време и цени:

Работи от понеделник до събота от 9:00 до 6:30.

Цените са от 7 евро. Билети за различните турове могат да се закупят на сайта на Музея.

2. Дворецът Мадама (Palazzo Madama)и Крепостта Акая

Мадаме

Дворецът Мадама и Крепостта Акая са част от архитектурно-исторически комплекс, разположен на Пиаца Кастело. Палацо Мадама е бил първият Сенат на Кралство Италия, а днес е дом на Градския музей на древното изкуство (Museo Civico d’Arte Antica), където се съхранява колекция произведения на изкуството от различни векове.

Цена за вход:
Цената на редовния билет е 10 евро, намаленият е 8 евро а деца под 18г влизат безплатно.

Работно време:
Почивен ден е вторник. В четвъртък работи от 13:00 до 21:00, а в останалите дни – от 10:00 до 18:00.

Билети можете да закупите на сайта на Двореца.

3. Кралският дворец на Савойската династия

Кралски дворец

Palazzo Reale e Кралският дворец на Савойската династия. Той е построен през 16 век и модернизиран от регента Мария Кристина през 17 век. Дворецът има искряща бяла фасада зад декоративна зелена и златна порта, разкошно обзавеждане, зашеметяващи фрески, прекрасни скулптури и дава несравним поглед към кралския живот по онова време.

Адрес: Piazzetta Reale, 1.

Цена за вход:
Редовният билет е 15 евро, а студентският е 2 евро. Деца под 18г. и хора с увреждания влизат безплатно.

Един билет осигурява вход освен в главния дворец, така и в много от околните кралски сгради (включително Кралската оръжейна палата, колекцията от изкуство Galleria Sabauda и Музея на антиките)

Работно време:
Работното време на билетната каса е 09:00 – 18:00.

Информация за билети и работно време на отделните съоръжения според сезона можете да намерите на сайта на Кралските музеи.

4. Базилика ди Суперга

Суперга

Базилика ди Суперга е посветена на Светата Дева на Благодатта, чиято дървена статуя се съхранява в параклиса й. Построена е от Виктор Амедеус Савойски през 18 век в чест на победата над французите.
Цената е 5 евро. Билети и работното време по дни могат да се намерят на сайта на църквата.

5. Кулата Моле Антонелиана

моле

Кулата Моле Антонелиана е безспорно най-известната сграда в града и една от най-разпознаваемите в Италия. Това е така, защото след проверка от специални комитети, Кулата е избрана да краси гърба на италианските евро монети.

Ако ви е интересно да видите националните монети на всяка държава-членка на ЕС, може да разгледате тук. Кулата е с височина 167,5 м и е най-високата тухлена сграда в Европа през 1889г, когато е и построена.

Панорамният лифт е открит през 1961 г. Днес той все още позволява на посетителите да се качат до панорамната тераса, която е висока 85 метра и да се насладят на невероятната гледка към града и Алпите.

Цени за вход:
Цената на редовен билет за Музея на киното, който се намира вътре + лифта е 15 Е, намаленият 12 Е, а деца под 5 г. и хора с увреждания влизат безплатно.

Работно време:
от сряда до понеделник от 9:00 до 19:00, почивен ден е вторник.

Качване до Купола – събота, неделя, празници в 10:20 / в 14:00  / в 16:30. Изкачването до Купола не е подходящо за хора с увреждания, ниско кръвно или клаустрофобия и е забранено за деца под 6 г.
Цената е 10Е, не се изисква резервация, беседата е само на италиански.

Повече информация за опциите, както и онлайн билети, на сайта на Музея на киното.

6. Катедралата Св. Йоан Кръстител

Св. Йоан

Дуомото San Giovanni Battista е построено през 15в в чест на покровителя на Торино. Камбанарията от време на време е отворена като платформа за наблюдение. Църквата се намира срещу Порта Палатина – една от най-старите и добре запазени римски порти в Европа.

Интересното е, че Камбанарията се намира извън църквата, встрани като отделна сграда и е отворена за посещение.

7. Borgo Medievale (италианско средновековно селище)

средновековно селище

Borgo Medievale е копие на италианско средновековно селище от 15 век, намиращо се малко по-надолу по реката. То всъщност е построено в края на 19в с цел да покаже на местните историята на региона. Влизането в селото е безплатно, но има такса за вход в замъка и градините.

В най-южния край на парка се намира Фонтанът на 12 Месеца. Той е построен за италианското изложение от 1898 г. и се състои от дванадесет женски статуи, всяка от които представлява един месец от годината, плюс още четири групи статуи, всяка от които представлява една от реките в града.

8. Паркът Валентино

Валентино

Парк Валентино е идеалният вариант за почивка от музеи и разходка сред природата, като същевременно не напускате пределите на града. Паркът е по протежението на р. По.

В парка има още един Савойски дворец – Кастело ди Валентино (Дворец Валентино), където днес се намират Архитектурният факултет на Университета в Торино, както и Ботаническата градина. В близост е и Promotrice Delle Belle Arti – художествена галерия и музей.

9. Галериите Субалпина и Сан Федерико

субалпина

Торино е дом на няколко зашеметяващи покрити търговски пасажи. Galleria Supalpina е съвсем близо до Piazza Castello. Построена през 70-те годинина 19в, галерията е претърпяла значителни поражения през II Cветовна война. След реставрирането си, Галерия Субалпина помещава кафенета, антикварни магазини, книжарници и красива вътрешна градина.

светлини главна

Galleria San Federico е друга покрита търговска аркада, близо до главната луксозна търговска улица на Торино Via Roma. Графичният черно-бял мраморен под, високите колони, киното Art Nouveau Lux навяват усещане за предвоенните джазови времена, пълни с блясък.

10. Националният музей на киното

киното

Националният музей на киното се намира в Кулата Антонелиана. Обиколката му започва с изложбена зала, наречена Археология на киното, която проследява историята на фотографията и създаването на филми.

След това идва т.нар. Храмова зала, където можете да седнете и да  гледате известни филми, прожектирани на екраните над главите ви. Можете и да посетите десетте „храма“, посветени на определен жанр.

По стълбището на Храмовата зала са наредени временни експонати.

Работно време и цени:

Работното време е от сряда до понеделник от 9:00 до 19:00, почивен ден е вторник.
Цената на редовен билет е 11 Е, намаленият 9 Е, а деца под 5 г. и хора с увреждания влизат безплатно. Цената на билета при група от учащи е 3,50 Е, само ако сте направили предварителна резервация.

11. Историческият център

Торино център

Като първа столица на Италия, Торино е бил дом на Савойските херцози и е запазил царствеността и величието на онези времена и днес.

Палатите в града са част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО и по нищо не отстъпват на Версай.

12. Торинската плащаница (Sindone di Torino)

плащениацата

Намира се в Катедралата Св. Йоан Кръстител – торинското Дуомо, в съседство с Палацо Реале. Твърди се, че с нея е бил увит Христос след разпятието. Макар учените да са доказали, че платното датира от 13-14в., много хора все пак вярват, че на него е запечатан образът на Божия син. Веднъж на няколко години копието на реликвата се прибира и на негово място се излага на показ за посетители истинската плащаница.

13. Палатът Венария (Reggia di Venaria)

Венария

Палатът Венария е един от най-големите в света. Бившата кралска резиденция, заедно с градините и останалите прилежащи площи, е разположена върху цели 950.000m² (около 8 пъти площта на НДК!)
Състои се от два двореца – Reggio di Venaria (дворцова резиденция) и Castello de la Mandria (ловна резиденция) и се намира на около 8 км извън града. Стига се за повече от час с градски транспорт и допълнително ходене от спирката, но ако наемете автомобил, ще сте там за 15 минути.

В околностите на Венария бъдете бдителни за глигани, които пазят малките си.

Работно време:

Venaria Reale е отворен от вторник до неделя. Понеделник е почивен ден.

Цена за вход:
Редовен билет за всичко в Реале (Градините, Пиано Нобиле и временните експозиции) е 20Е, намалените са между 6 Е и 16 Е.
За почивни дати и опции за турове, както и за билети –  на сайта на Венария.

14. Ловна хижа Ступиниджи (Stupinigi)

ловна резиденция

Ловна хижа Ступиниджи е друг савойски дворец, добре свързан с центъра на града посредством удобен градски транспорт. Хижата е заобиколена от зашеметяващи градини и днес приютява  Музея на мебелите и различни временни експозиции.

Работно време:

вторник до петък от 10:00 до 17:30 (последен вход 17:00 ч.)

събота, неделя и празници от 10:00 до 18:30 (последен вход 18:00 ч.)

Цена за вход:
Редовна цена  12 евро, намален билет 8 евро. За билети, погледнете сайта на ловната хижа.

Торино

Любопитно за футболът в Торино – Ювентус и Торино

стадион Ювентус

В Торино играят 2 футболни отбора – това са „Торино“ и „Ювентус“. Според Международната федерация по футоблна история и статистика, Ювентус е най-успешният отбор на 20 век. Ще ви запознаем с малко интересна информация и за двата отбора.

ФК Торино

„ФК Торино“ е основан на 3 декември 1906. В момента се подвизава в Италианската Серия А. Треньор е Ivan Jurić. Наричан е „granata“, заради нарово-червените екипи. Отборът играе на митичния стадион Филаделфия, след това на Стадио Комунале, на Стадио Деле Алпи и през 2006г се връща на Комунале (сега Стадио Олимпико)

ФК Торино има 7 титли на Италия и 5 Купи на страната.
Известен е с най-дългия мач в историята на италианското първенство – мач срещу Леняно, след 1:1 в редовното време и две продължения по 30 минути, в 8-ата минута от третото продължение, отборите се отказват и напускат терена.

ФК Ювентус

ФК Ювентус е основан на 1 ноември 1897 и е един от най-титулуваните и известни отбори в историята на футбола. Треньор на клуба е Масимилиано Алегри. Играят на Allianz Stadium (Ювентус Арена) от 2017г, а преди това на Стадио Деле Алпи.

Интересното за Деле Алпи е, че строежът му е бил доста некадърен, което налага събарянето му през 2006г – едва 16 години след построяването. Ювентус купува стадиона от Общината за невероятно ниската сума от 25 млн евро (за сравнение, вложените в построяването му средства са над 200 млн евро)

Старата госпожа

Наричани са Старата госпожа, Зебрите, бианконери или просто Юве, а да гледаш техен мач си е истинско удоволствие, дори да си за противниковия отбор. Изпитах това чувство лично през 2003г, когато победиха моя любим отбор.

Невероятният отборен дух, който играчите са показвали, не може да остави безразличен никого. Пример за това е „изправянето след грандиозното падане“ на тима.
През 2006 г. по времето на селекционера Фабио Капело избухва скандал с уредени мачове в Серия А. Ювентус е принуден да слезе в Серия Б, да върне последните си 2 шампионски титли, както и да загуби някои от най-добрите си играчи. Това съвпада и с разрушаването на стадиона-домакин Деле Алпи.
За радост на феновете обаче носителят на Златната топка Павел Недвед, вратарят Джанлуиджи Буфон и самият капитан Алекс дел Пиеро остават въпреки трудностите и още на следващия сезон връщат на Юве славата и заслуженото място.

Клубът има над 24 отборни и индивидуални рекорда, 31 пъти шампиони на Италия, 10 пъти победители в Купата на Италия и 7 пъти в Суперкупата на страната, 2 КЕШ/Шампионска лига и много други.

Дербито между тези два отбора се нарича дерби дела Моле и е най-старото в Италия. Първият мач е изигран на 13 януари 1907 г., а Торино побеждава Ювентус с 2:1.


Надявам се виртуалното пътуване в Торино да ви е допаднало и да ви е накарало да искате да отворите сайта на някоя авиокомпания на мига.

Прочетете още:

За автора: Saveti

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.