Толкова бях слушала за Милано. Толкова ми го бяха хвалили като град. С ентусиазъм си взех самолетен билет, за да го посетя, да разбера защо всички са луди по Милано.

Да ви кажа, това определено не е моят град. Зависи от очакванията, зависи и от  индивидуалните вкусове, но на мен лично градът ми се струва сив и мрачен, макар да уцелих слънчево време. Но да не натрапвам личното си мнение, все пак ще изтъкна местата, които заслужават да се видят, ако сте избрали Милано като дестинация за своето пътуване, заедно с интересни факти и полезна информация като работно време, цени и местоположение на забележителностите.

1.   Дуомото или Катедралата в Милано

Какво може да бъде по-емблематично за Милано от Дуомото? Катедралата, посветена на Рождество Богородично, построена от Джан Галеацо Висконти, е символът на града, и една от първите забележителности, които да видите, щом стъпите в Милано.

duomo milano

Работата по катедралата в Милано започва през 1386г. като резултатът е един уникален паметник, с прекрасни стъклописи и красиви изваяни декорации. Тази величествена катедрала несъмнено е най-значимото произведение на готическата архитектура: единственото, в което се комбинират скандинавски и ломбардски елементи. Златната статуя на Дева Мария на върха допълва картинката.

Как да стигнем до Дуомото в Милано:

Дуомото се намира в историческия център на Милано и може лесно да стигнете до там с метрото: линия M1 и M3, а спирката няма как да сбъркате: спирка Дуомо „il Duomo”. Често го реставрират, така че не се учудвайте, ако видите работници около него.

Може да се качите на терасата, от където се разкрива панорамна гледка към града и Алпите.

gledka-ot-duomo

За посещение:

Цена:  € 3,00 (към дата 28.04.2019г.)

Включва:

  • Вход за катедралата – раб.време от 8 до 19 ч.
  • Криптата на Св. Чарлз – 11- 17:30ч.

Тераси на Катедралата в Милано:

duomo-milano

Раб.време от  9.00 – 19.00ч.

Цени за тераси:
качване с асансьор € 14,00; (намален за деца от 6 – 12) € 7,00* .

За да се качите пеша цената е € 10,00; намален (деца 6 – 12) € 5,00*.

fast track pass (бърз достъп) € 25,00; намален (деца 6 – 12) € 13,00*

Археологически музей – максимален брой посетители от 50 човека наведнъж

Цена € 6, намален € 3* ; Раб.време от 9 до 19ч.

Музей на Дуомото, църква св. Готардо – 10- 18ч. (без сряда)
Цена:  € 3,00, намален € 1,00

Ето и линк от официалния сайт, където може да закупите билети.

2.   Галерията на Виктор Емануил

Галерията на Виктор Емануил  се намира на няколко минути пеша от Дуомото, пак в историческия център. Не забравяйте да стъпите и да се завъртите 3 пъти (или поне веднъж) върху петата си на изтърканото място на мозайката, изобразяваща бик, тъй като според поверието ще ви донесе късмет.

бик

zavurti-se-za-kusmet

Бикът всъщност представлява един от четирите герба, изобразени под купола на осмоъгълния площад, където е построена Галерията. Архитектът искал да я превърне в символ на единството на Италия, ето защо 3 от 4-те герба са на трите столици на кралство Италия: Рим (вълкът), Торино (бикът) и Флоренция (лилията) + Милано (бяло знаме с червен кръст).

gallery

Любопитната история около построяването на галерията

Галерията Виктор Емануил, така нареченият салон на Милано, е построен, тъй като през първата половина на XIX век градът гледал със завист индустриалната еволюция на големите европейски столици и искал да бъде на тяхната висота.

През 1859г. идеята за свързващ пасаж между площад Дуомо и Площад Ла Скала ставала все по-ясна и така бил стартиран международен конкурс, за да се видят предложенията на различни архитекти. Цели 176 архитекта предложили своите идеи и измежду всички се отличила тази на италианеца Джузепе Менгони, който дал идеята за дълга галерия, пресечена от ръкави, с широка зала по средата на кръстопътя.

През 1865 г. започнала работата по построяването й, като първият камък бил положен лично от крал Виктор Емануил от Савоя и две години по-късно галерията била открита, макар и не изцяло довършена и без присъствието на краля. Но построяването на Галерията има трагична развръзка: нейният създател Джузепе Менгони умрял точно по време на „инспекция” на своето произведение, падайки от покрива или поне така твърди официалната версия. Много хора не повярвали на историята за случаен инцидент, а подозирали, че става дума за самоубийство, породено от многобройните критики към Галерията и от дълбокото разочарование от отсъствието на краля на откриването. Никой не можел да предположи, че причината за това отсъствие се криела в критичното здравословно състояние на краля, който щял да умре няколко дена по-късно.

Днес, Галерията е мястото в Милано, където местните ходят, за да се покажат, да се срещат, да пазаруват (на високи цени) или просто да пият кафе.

Ето и снимка на престижната търговска Галерия:

Галерията

 

3.   Замъкът „Сфорцеско” или Замъкът на Сфорците

Замъкът „Сфорцеско” има дългогодишна история: около 750 години е бил част от историята на Милано и често е бил повратна точка за събитията.

замъкът на сфорците

Построяването му било искано от Галеацо II-ри Висконти , но бил разрушен.

Франческо Скорца дава нареждане да го построят отново в сегашния му вид, ето защо носи неговото име.

замък сфорцеско

Замъкът почти винаги е имал роля на военна цитадела, а днес остава един от най-големите замъци в Европа. Това място винаги е било свързано с война, власт и скръб по загиналите, затова и обичан и мразен от гражданите на Милано.

В началото на 19ти век, когато Замъкът на Сфорците става общинска собственост, искали да го срутят, но благодарение на застъпничеството на архитекта Лука Белтрами, замъкът бива реставриран и сменя облика си с доста по-комфортно културно място, което пази произведения на ломбардската култура.

В момента замъкът е богат на музеи и е отворен за посещения.

Пред замъка има фонтан, където кръжат много тъмни субекти, но няма как (те са навсякъде) и предлагат гривнички много настъпателно. Бъдете много категорични и ще ги отминете. Но се срещат и интересни персонажи, като този на снимката:

през замъка

Вход свободен за замъка

Работно време: от 7 до 19ч.

Музеи на територията на замъка:

Раб.време на музеите: от вторник до неделя – 9 до 17:30ч. (зимно раб.време),  понеделник-затворено

Цена за билет за музей: €  5,00, €  3,00* намален

ВАЖНО: Вход свободен за музеите: всеки вторник от 14 ч., от сряда до неделя от 16:30, и първите 3 недели от месеца

4.   Тайната вечеря на Да Винчи

Тайната вечеря на Леонардо да Винчи е ревниво пазена в трапезарията на Доминиканския манастир „Света Мария деле Грацие” в Милано.

Santa Maria

Леонардо рисува това поразително произведение на изкуството на северната стена на коридора между 1494 и 1498г., по време на господството на Лудовико Сфорца, негов покровител.

Гениалнят Леонардо прави този шедьовър на „сухо“, вместо на мокра мазилка – техниката, която обикновено се използва за стенописи (фрески). Стенописът не може да бъде променян, тъй като Леонардо решава да го зазида,  след което да рисува върху него.

Da Vinci

За съжаление с течение на времето, поради атмосферните условия, техниките, използвани от Леонардо и историческите събития (бомбардировки по време на Втората световна), произведението претърпява големи щети, и може да се види само частично.

Трапезарията бива построена отново и, за да се избегне  картината да се повреди още, тя се съхранява в специални условия, като се контролира влажността на въздуха, и може да се посещава само от групи до 25 посетители наведнъж  за ограничено време от  15 минути.

Задължително си резервирайте билети, ако искате да видите Тайната вечеря на Леонардо Да Винчи (билетите са за до 3 месеца напред). Може да го направите тук:

http://www.vivaticket.it/index.php?&Language=ENG

Цени:

10 евро (+2 евро за резервацията)

5 евро (+ 2 евро за резервацията) – за граждани на ЕС между 18 и 25 години

Безплатно – за лица до 18 години

Работно време: от  8 до 18:30
Площад „Санта Мария деле Грацие”
Метро  линия 1: Cadorna или Conciliazione
Метро линия 2: Cadorna и Sant’Ambrogio

Къде да спим в Милано?

Ако се чудите къде да спите в Милано, има доста изгодни опции, дори в радъра на Дуомото. Разбира се, зависи от сезона и натовареността – по време на Експо Милано, например, трудно ще намерите места, където и да е, а и цените ще са по-високи.

Все пак, ако не държите на хотели, препоръчвам Airbnb – доста изгоден и предпочитан от нас вариант. Ако още нямате регистрация, възползвайте се от моя код и получете 50 лв бонус при първата си резервация (на стойност над 130 лв, от което аз ще получа 25 лв). А след това може и вие да разпратите на своите приятели!

А сега нека продължим с номер 5:

5.   Оперен театър „Ла скала”

Със сигурност сте чували за оперния театър „Ла скала”. Няма как да сте в Милано и поне да не минете да го видите отвън.

Ла Скала

Сградата е в неокласически стил, а залата е с форма на подкова.

Без съмнение оперната трупа на „Ла Скала“ е сред най-елитните в света, което се дължи най-вече на договорите със световни светила в операта. Няма как да не споменем и, че на сцената на  „Ла Скала“  са се изявявали и мнозина сред най-известните български оперни певци като Райна Кабаиванска, Борис Христов, Юлиян Костадинов и други.

Може да посетите музея в театъра. Аз лично не успях, но изглежда доста красив.

музея Ла Скала

в музеяЦени:

Стандартен билет – 7 €

Намален 5 €* – за групи, студенти и 65+

безплатно – за деца под 12 години

Как да стигнете:

С метро:
Спирка MM1 Duomo
спирка MM3 Montenapoleone

С трамвай:

трамвай n° 1, спирка via Manzoni – piazza della Scala  (Площад „Ла Скала”)
трамвай  n° 2, спирка via Manzoni – piazza della Scala

6.   Парк Семпионе

Който като мен не може без малко зеленина, особено докато обикаля индустриален град, може да си отдъхне в парк Семпионе – най-известния парк в Милано. Намира се в непосредствена близост до Замъкът на Сфорците, лесно ще го намерите.

парк Семпионе

7.   Галерия Брера (Пинакотека ди Брера)

Галерията Брера възникнала през 1776 г. като колекция от значителни творби, предназначени за обучение на студентите на Академията за изящни изкуства.

 галерия брера

Когато Милано бе провъзгласен за столица на Кралство Италия от Наполеон, в Брера пристигнали картини, иззети от църкви и други институции (онези, които не били пренесени в Париж).

Галерията Брера се различава от останалите престижни италиански музеи, точно защото произведенията не идват от личните колекции на аристократи и принцове, а от Държавните и политически такива. Изключително богата колекция, включваща някои от най-известните произведения в света. Един от символите на Брера е картината на Романтизма: „Целувката” на Айец.

celuvkata

8.   Базиликата Сан Амброджо

Църквата, кръстена на покровителя на града е смятана за втората по важност след Дуомото.  Създадена през IV-ти век по искане на Амвросий, епископ  на Милано (погребан тук прз 397 год.) в криптата на християните мъченици, църквата е реконструирана според каноните на романската архитектура между 1088 и 1099 година.

базилика

Смятана е за най-значителния пример за романска ломбардска архитектура.

Легендата за Сатаната

Близо до базиликата на Св. Амброджо е интересно да се види една колона от римската епоха, на която се виждат 2 дупки, направени от Сатаната, според легендата. Казва се, че дяволът  след неуспешните си опити да съблазни Амвросий опитал да го прободе с рогата си, но не уцелил и рогата му се заклещили в колоната. Разярен, под формата на серни изпарения, злодеят използвал същите дупки, за да се върне в подземния свят. Така че не се учудвайте ако усетите лека миризма на сяра или ако допрете ухо, чуете странни звуци, идващи  от там…

9.   Колоните на Св Лоренцо

Колоните на Св. Лоренцо са още нещо, което може да видите в центъра на Милано.  Няма да ви отнеме много време, но може да хвърлите един поглед на тези римски руини.
колони

10.    Да се разходите по улица „Монте Наполеоне”, улицата на Модата.

улица монтенаполеоне

Ако ви допадат скъпите магазини, то ще останете очаровани от лукса, докато се любувате на витрините и наблюдавате елегантността и екстравагантността на клиентите по тези магазини. Ако искате да пазарувате от там, пригответе се за сериозни суми.

Ако сте запалени по шопинга, може да се разходите и по булевард „Буенос Айрес”, където ще намерите още много луксозни магазини. Все пак неслучайно Милано е известен като „столицата на Модата”, където всяка година цели два пъти се провежда и Седмицата на модата.

мода

За източници са използвани: личен опит и много сайтове за справки и потвърждение.

А сега бих искала да ви предложа и 6 места в Милано, които екскурзоводът няма да ви покаже.

Ако статията ви е харесала, ще се радвам да ме подкрепите, като я харесате и споделите! =) 

Милано – 10 Топ забележителности с всички подробности
4.9/5 от 50 гласа

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.