Милано – 16 забележителности и полезна информация


Категория: Италия - най-подробната информация за туриста

Автор: Джорджа Де Марки

Последно обновена: 26.08.2022

Дуомо

Милано, индустриален град, предизвикващ противоречиви мнения и емоции у хората. Ако сте се запътили натам и търсите интересна и практическа информация за града и топ забележителностите в Милано, или просто искате да си направите виртуална разходка до Столицата на Модата, продължавайте да четете.

Какво ще намерите в тази публикация?
Както винаги, най-полезната информация! =)

Практическа информация:

Любопитно:

Общи данни

център на Милано

Милано е административен център на най-добре развитият индустриален регион в Италия – Ломбардия и втори по големина град в страната.

Икономически, политически и финансов център на Италия, Милано повежда индустриалното развитие, създавайки заедно с Торино и Генуа „Индустриалният триъгълник“, а по-късно се превръща и в метрополис.

От културна гледна точка, Милано е основен издателски център на Италия, а благодарение на Театър Ла Скала и дългата си оперна история, заема почетно място на световната музикална сцена.

Друго, с което Милано се слави несъмнено са европейските и световни панаири и изложения и, не на последно място, е известен с прозвището „Столица на модата“.

Площ: 181,67 кв.км

Население: близо 1 400 000 жители

Часова зона: 1 ч. назад спрямо България

Географско разположение

Милано се намира в регион Ломбардия, разположен в Паданската равнина и заобиколен от 3 реки – По, Тичино и Ада, и от езерото Комо. През града преминават още много реки и канали.

История

Милано е основан около 590 г. пр. Хр. близо до светилище на келтско племе (според една от теориите). Предишното му име е Меделан (от келтски), прекръстен на Медиоланум от римляните. През вековете, влиянието на града расте и така се превръща в столица на Западната Римска империя.

Заради стратегическата позиция на Милано, последват набези на вестготи, хуни и остготи. През 569г. ломбардите взимат властта от византийците, а по-късно – през 774 г. франките превземат Милано, начело с Карл Велики, който е провъзгласен за „Крал на ломбардите“, а по-късно и за император на Свещената Римска империя.

През 1117 г. Милано решава да се самоуправлява чрез консули.

По-късно идват на власт родовете – Висконти (господари от 1277г. до 1395г. и херцози до 1446г.). Сфорца е следващата голяма фамилия, чиито членове управляват като херцози.

От къде идва наименованието „Милано”?

Старото име на Милано, както споменахме по-рано е „Медиоланум“, което идва от латински (по-рано от келтски) и означава „по средата на равнината“.  Съществуват и други теории, като „място сред течащи води“, „плодородна земя“ или „свято място, светилище“, но тази е най-разпространената.

А сега нека преминем към практическата информация. =)

Транспорт в Милано

транспорт в Милано
Милано разполага с 2 летища – Малпенса и Линате,  но има опция и да кацнете в Бергамо (на час път от Милано), чието летище се казва Орио ал Серио и до което летят обикновено нискотарифните компании.

От летището до центъра на града и обратно

Летище Малпенса се намира на около 50 км от града и обслужва по-голямата част от международните полети, доколкото Линате – на 7 км от града и обслужва основно вътрешните полети + някои европейски.

От Малпенса (на 50 км от града), най-изодно ще ви излезе с влак – трябва да повървите 10 минути до гарата и от там да си хванете влак за Милано – ще стигнете за около 45 минути.

От Линате (на 7 км от града), може да си хванете автобус 73 и X73 до метрото (San Babila Station или централна гара), билет – 2.50 Е, време – около 25 мин.

Друга опция е Linate shuttle (около 5 Е), който ще ви закара до централна гара в Милано. С такси, пътят ще е около 20-25 мин.

От Бергамо, може да си хванете влак (цена – 5.50 Е), време – около 40-45 минути. Има и автобуси (цената пак е около 5-6 Е) и времето е около час.

Градски транспорт в Милано

Най-доброто средство за придвижване в града несъмнено е метрото – има 4 линии, но освен него, може да използвате трамваи и автобуси.

Такситата са скъпи, но ако ви се наложи да ги ползвате – винаги искайте бележка.

Карта на Милано

10 Топ забележителности в Милано с всички подробности

Милано-Дуомо
Толкова бях слушала за Милано. Толкова ми го бяха хвалили като град. С ентусиазъм си взех самолетен билет, за да го посетя и да разбера защо всички са луди по него.

Да ви кажа, това определено не е моят град. Зависи от очакванията, зависи и от  индивидуалните вкусове, но на мен лично градът ми се струва сив и мрачен, макар да уцелих слънчево време. Но да не натрапвам личното си мнение.

Сега ще изтъкна местата, които заслужават да се видят, ако сте избрали Столицата на Модата като дестинация за своето пътуване, заедно с интересни факти и полезна информация като работно време, цени и местоположение на забележителностите в Милано.

1.   Дуомото или Катедралата в Милано

Какво може да бъде по-емблематично за Милано от Дуомото? Катедралата, посветена на Рождество Богородично, построена от Джан Галеацо Висконти, е символът на града, и една от първите забележителности, които да видите, щом стъпите в Милано.

duomo milano

Работата по катедралата в Милано започва през 1386г. като резултатът е един уникален паметник, с прекрасни стъклописи и красиви изваяни декорации. Тази величествена катедрала несъмнено е най-значимото произведение на готическата архитектура: единственото, в което се комбинират скандинавски и ломбардски елементи. Златната статуя на Дева Мария на върха допълва картинката.

Как да стигнем до Дуомото в Милано:

Дуомото се намира в историческия център на Милано и може лесно да стигнете до там с метрото: линия M1 и M3, а спирката няма как да сбъркате: спирка Дуомо „il Duomo”. Често го реставрират, така че не се учудвайте, ако видите работници около него.

Може да се качите на терасата, от където се разкрива панорамна гледка към града и Алпите.

За посещение:

Цена:  € 3,00 (към дата 28.04.2019г.)

Включва:

  • Вход за катедралата – раб.време от 8 до 19 ч.
  • Криптата на Св. Чарлз – 11- 17:30ч.

Тераси на Катедралата в Милано:

duomo-milano

Раб.време от  9.00 – 19.00ч.

Цени за тераси:
качване с асансьор € 14,00; (намален за деца от 6 – 12) € 7,00* .

За да се качите пеша цената е € 10,00; намален (деца 6 – 12) € 5,00*.

fast track pass (бърз достъп) € 25,00; намален (деца 6 – 12) € 13,00*

Археологически музей – максимален брой посетители от 50 човека наведнъж

Цена € 6, намален € 3* ; Раб.време от 9 до 19ч.

Музей на Дуомото, църква св. Готардо – 10- 18ч. (без сряда)
Цена:  € 3,00, намален € 1,00

Ето и линк от официалния сайт, където може да закупите билети.

2.   Галерията на Виктор Емануил

Галерията на Виктор Емануил  се намира на няколко минути пеша от Дуомото, пак в историческия център. Не забравяйте да стъпите и да се завъртите 3 пъти (или поне веднъж) върху петата си на изтърканото място на мозайката, изобразяваща бик, тъй като според поверието ще ви донесе късмет.

бик

Бикът всъщност представлява един от четирите герба, изобразени под купола на осмоъгълния площад, където е построена Галерията. Архитектът искал да я превърне в символ на единството на Италия, ето защо 3 от 4-те герба са на трите столици на кралство Италия: Рим (вълкът), Торино (бикът) и Флоренция (лилията) + Милано (бяло знаме с червен кръст).

gallery

Любопитната история около построяването на галерията

Галерията Виктор Емануил, така нареченият салон на Милано, е построен, тъй като през първата половина на XIX век градът гледал със завист индустриалната еволюция на големите европейски столици и искал да бъде на тяхната висота.

През 1859г. идеята за свързващ пасаж между площад Дуомо и Площад Ла Скала ставала все по-ясна и така бил стартиран международен конкурс, за да се видят предложенията на различни архитекти. Цели 176 архитекта предложили своите идеи и измежду всички се отличила тази на италианеца Джузепе Менгони, който дал идеята за дълга галерия, пресечена от ръкави, с широка зала по средата на кръстопътя.

През 1865 г. започнала работата по построяването й, като първият камък бил положен лично от крал Виктор Емануил от Савоя и две години по-късно галерията била открита, макар и не изцяло довършена и без присъствието на краля. Но построяването на Галерията има трагична развръзка: нейният създател Джузепе Менгони умрял точно по време на „инспекция” на своето произведение, падайки от покрива или поне така твърди официалната версия. Много хора не повярвали на историята за случаен инцидент, а подозирали, че става дума за самоубийство, породено от многобройните критики към Галерията и от дълбокото разочарование от отсъствието на краля на откриването. Никой не можел да предположи, че причината за това отсъствие се криела в критичното здравословно състояние на краля, който щял да умре няколко дена по-късно.

Днес, Галерията е мястото в Милано, където местните ходят, за да се покажат, да се срещат, да пазаруват (на високи цени) или просто да пият кафе.

Ето и снимка на престижната търговска Галерия:

Галерията

3.   Замъкът „Сфорцеско” или Замъкът на Сфорците

Замъкът „Сфорцеско” има дългогодишна история: около 750 години е бил част от историята на Милано и често е бил повратна точка за събитията.

замъкът на сфорците

Построяването му било искано от Галеацо II-ри Висконти , но бил разрушен.

Франческо Скорца дава нареждане да го построят отново в сегашния му вид, ето защо носи неговото име.

Замъкът почти винаги е имал роля на военна цитадела, а днес остава един от най-големите замъци в Европа. Това място винаги е било свързано с война, власт и скръб по загиналите, затова и обичан и мразен от гражданите на Милано.

В началото на 19ти век, когато Замъкът на Сфорците става общинска собственост, искали да го срутят, но благодарение на застъпничеството на архитекта Лука Белтрами, замъкът бива реставриран и сменя облика си с доста по-комфортно културно място, което пази произведения на ломбардската култура.

В момента замъкът е богат на музеи и е отворен за посещения.

Пред замъка има фонтан, където кръжат много тъмни субекти, но няма как (те са навсякъде) и предлагат гривнички много настъпателно. Бъдете много категорични и ще ги отминете. Но се срещат и интересни персонажи, като този на снимката:

през замъка

Вход свободен за замъка

Работно време: от 7 до 19ч.

Музеи на територията на замъка:

Раб.време на музеите: от вторник до неделя – 9 до 17:30ч. (зимно раб.време),  понеделник-затворено

Цена за билет за музей: €  5,00, €  3,00* намален

ВАЖНО: Вход свободен за музеите: всеки вторник от 14 ч., от сряда до неделя от 16:30, и първите 3 недели от месеца

4.   Тайната вечеря на Да Винчи

Тайната вечеря на Леонардо да Винчи е ревниво пазена в трапезарията на Доминиканския манастир „Света Мария деле Грацие” в Милано.

Santa Maria

Леонардо рисува това поразително произведение на изкуството на северната стена на коридора между 1494 и 1498г., по време на господството на Лудовико Сфорца, негов покровител.

Гениалнят Леонардо прави този шедьовър на “сухо”, вместо на мокра мазилка – техниката, която обикновено се използва за стенописи (фрески). Стенописът не може да бъде променян, тъй като Леонардо решава да го зазида,  след което да рисува върху него.

Da Vinci

За съжаление с течение на времето, поради атмосферните условия, техниките, използвани от Леонардо и историческите събития (бомбардировки по време на Втората световна), произведението претърпява големи щети, и може да се види само частично.

Трапезарията бива построена отново и, за да се избегне  картината да се повреди още, тя се съхранява в специални условия, като се контролира влажността на въздуха, и може да се посещава само от групи до 25 посетители наведнъж  за ограничено време от  15 минути.

Задължително си резервирайте билети, ако искате да видите Тайната вечеря на Леонардо Да Винчи (билетите са за до 3 месеца напред). Може да го направите тук:

http://www.vivaticket.it/index.php?&Language=ENG

Цени:

10 евро (+2 евро за резервацията)

5 евро (+ 2 евро за резервацията) – за граждани на ЕС между 18 и 25 години

Безплатно – за лица до 18 години

Работно време: от  8 до 18:30
Площад „Санта Мария деле Грацие”
Метро  линия 1: Cadorna или Conciliazione
Метро линия 2: Cadorna и Sant’Ambrogio

Къде да спим в Милано?

Ако се чудите къде да спите в Милано, има доста изгодни опции, дори в радъра на Дуомото. Разбира се, зависи от сезона и натовареността – по време на Експо Милано, например, трудно ще намерите места, където и да е, а и цените ще са доста по-високи.

А сега нека продължим с номер 5:

5.   Оперен театър „Ла скала”

Със сигурност сте чували за оперния театър „Ла скала”. Няма как да сте в Милано и поне да не минете да го видите отвън.

Ла Скала

Сградата е в неокласически стил, а залата е с форма на подкова.

Без съмнение оперната трупа на „Ла Скала“ е сред най-елитните в света, което се дължи най-вече на договорите със световни светила в операта. Няма как да не споменем и, че на сцената на  „Ла Скала“  са се изявявали и мнозина сред най-известните български оперни певци като Райна Кабаиванска, Борис Христов, Юлиян Костадинов и други.

Може да посетите музея в театъра. Аз лично не успях, но изглежда доста красив.

музея Ла Скала

в музея
Цени:

Стандартен билет – 7 €

Намален 5 €* – за групи, студенти и 65+

безплатно – за деца под 12 години

Как да стигнете:

С метро:
Спирка MM1 Duomo
спирка MM3 Montenapoleone

С трамвай:

трамвай n° 1, спирка via Manzoni – piazza della Scala  (Площад „Ла Скала”)
трамвай  n° 2, спирка via Manzoni – piazza della Scala

6.   Парк Семпионе

Който като мен не може без малко зеленина, особено докато обикаля индустриален град, може да си отдъхне в парк Семпионе – най-известния парк в Милано. Намира се в непосредствена близост до Замъкът на Сфорците, лесно ще го намерите.

парк Семпионе

7.   Галерия Брера (Пинакотека ди Брера)

Галерията Брера възникнала през 1776 г. като колекция от значителни творби, предназначени за обучение на студентите на Академията за изящни изкуства.

 галерия брера

Когато Милано бе провъзгласен за столица на Кралство Италия от Наполеон, в Брера пристигнали картини, иззети от църкви и други институции (онези, които не били пренесени в Париж).

Галерията Брера се различава от останалите престижни италиански музеи, точно защото произведенията не идват от личните колекции на аристократи и принцове, а от Държавните и политически такива. Изключително богата колекция, включваща някои от най-известните произведения в света. Един от символите на Брера е картината на Романтизма: „Целувката” на Айец.

celuvkata

8.   Базиликата Сан Амброджо

Църквата, кръстена на покровителя на града е смятана за втората по важност след Дуомото.  Създадена през IV-ти век по искане на Амвросий, епископ  на Милано (погребан тук прз 397 год.) в криптата на християните мъченици, църквата е реконструирана според каноните на романската архитектура между 1088 и 1099 година.

базилика

Смятана е за най-значителния пример за романска ломбардска архитектура.

Легендата за Сатаната

Близо до базиликата на Св. Амброджо е интересно да се види една колона от римската епоха, на която се виждат 2 дупки, направени от Сатаната, според легендата. Казва се, че дяволът  след неуспешните си опити да съблазни Амвросий опитал да го прободе с рогата си, но не уцелил и рогата му се заклещили в колоната. Разярен, под формата на серни изпарения, злодеят използвал същите дупки, за да се върне в подземния свят. Така че не се учудвайте ако усетите лека миризма на сяра или ако допрете ухо, чуете странни звуци, идващи  от там…

9.   Колоните на Св Лоренцо

Колоните на Св. Лоренцо са още нещо, което може да видите в центъра на Милано.  Няма да ви отнеме много време, но може да хвърлите един поглед на тези римски руини.
колони

10.    Да се разходите по улица „Монте Наполеоне”, улицата на Модата.

улица монтенаполеоне

Ако ви допадат скъпите магазини, то ще останете очаровани от лукса, докато се любувате на витрините и наблюдавате елегантността и екстравагантността на клиентите по тези магазини. Ако искате да пазарувате от там, пригответе се за сериозни суми.

Ако сте запалени по шопинга, може да се разходите и по булевард „Буенос Айрес”, където ще намерите още много луксозни магазини. Все пак неслучайно Милано е известен като „столицата на Модата”, където всяка година цели два пъти се провежда и Седмицата на модата.

мода

За източници са използвани: личен опит и много сайтове за справки и потвърждение.

А сега бих искала да ви предложа и

6 места в Милано, които екскурзоводът няма да ви покаже.

Надявам се да ви харесат.

1. Навилите (каналите) в Милано

Като чуем Милано, обикновено не мислим за него като „воден“ град, но всъщност едно от най-красивите места в Милано (по мое мнение) е именно до вода. Оказва се, че не само Амстердам и Венеция може да се похвалят с каналите си. Не говорим за такова ниво, но все пак ви препоръчвам да ги посетите. Става дума за амбициозният проект за свързване на Навилите(Navigli – система от канали) с езерото Комо, река Ада, езерото Маджоре и река По, за да може да се преминава през Северна Европа и така до морето.

Интересната история на Навилите

навиля

Историята на Навилите датира от втората половина на 12ти век с изграждането на първия плавателен  канал, носещ името Тичинело. Той е дълъг цели 50 километра и е открит през 1179 година, поставяйки началото на изграждането на Навильо Гранде (Naviglio Grande). През 1457г. Франческо Сфорца поверил на Бертола от Новате (италиански инженер) изграждането на Навильо Мартезана, но чак при Лудовико Моро проектът наистина се задействал.

И кой друг ако не геният Леонардо Да Винчи можел да довърши толкова сложен хидравличен проект? С гениална система от шлюзове, Леонардо да Винчи успял да свърже Милано с езерото Комо. Липсвала само връзката с морето чрез По, но затова помислил Наполеон през 1805 г. като завършил изграждането на Навильо Павезе (Naviglio Pavese).

През годините каналите преминават през контрастиращи периоди, носят богатства и  процъфтяване, след което страдат от пренебрегване и замърсяване, като голяма част от тях биват затворени и зарити. Въпреки всичко, жителите на Милано винаги са ги обичали, тъй като представляват прекрасно място за разходка или сладки приказки по заведенията и кафенцата, които никнат като гъби около тях.

Днес каналите се радват на период на възраждане и са във фокуса на няколко проекта за реконструкция: първият изпълнен проект е новата алея покрай Навильо Гранде, осъществен благодарение на Експо 2015: велосипедни алеи, лодки, зони за релакс придружават традиционните таверни, бутици и картини на художници.

2. Кварталът „Изола“ (Isola) и тур на уличното изкуство

Друга интересна спирка е кварталът на уличното изкуство „Изола“. Думата означава остров и това е обяснението на това къде се намира миланският квартал: градски остров. Притиснат от двете страни от гара Гарибалди и релсите, Isola е остров във физическия смисъл на думата. Той е отцепен – отделен еот натовареното движение около гара ГарибалдиCorso Como и от лъскавите небостъргачи на Porta Nuova. Може да стигнете до там с метро 5, като спирката се казва Isola.
art-street-milano

С тези си творения, италианецът Алберто Гарути кара хората да се заслушат в гласовете на Милано: в това всъщност се изразява магията на уличното изкуство.изкуство Милано

Това не е единствения милански квартал, където може да се натъкнете на подобно изкуство. Предполагам няма да имате време да разгледате всичко, но ако все пак ви влече уличното изкуство и сте любопитни, може да посетите и квартал Porta Ticinese.  Ето и няколко силно впечатляващи произведения на изкуството. На първата снимка е изобразен Джузепе Верди, предполагам всички сте чували за известния италиански композитор, а на втората може да видите интересната интерпретация от Мистър Блоб на Леонардо Да Винчи, изобретяващ спрея.

Верди

Леонардо

Да се върнем на квартал Изола, ако сте там, спуснете се на юг и ще може да видите и сградата на Уникредит. Не правя реклама на банката, но ако ви е интересно, може да хвърлите едно око.

Уникредит Милано

3.  Bosco Verticale

Става дума за комплекс от 2 жилищни сгради, които очароват с дръвчетата и храстите по терасите си. Комплексът е известен под името Bosco Verticale, което в превод ще рече вертикалната гора. Вижте защо:

Милано-сгради

Ако сте отишли до квартал Изола, може на връщане да минете от там, тъй като се намира близо. Определено е интересно.

сграда Милано

4. Библиотека Браиндезе

За хората, които като мен са луди по библиотеките, препоръчвам националната библиотека Браиндезе.

Перфектна спирка за мрачните дни, но и за слънчеви такива, ако искате да се загубите сред древни томове, които ще ви отведат далеч. Дори и само да надникнете в библиотеката може да ви достави удоволствие, ако се увличате по книгите. Намира се в непосредствена близост до Академията Брера за изящни изкуства.

5. Доловете иронията на Piazza Affari

Отидете до Piazza Affari, където се намира централата на Миланската фондова борса, за да се възхитите или просто доловите иронията на непочтителната скулптура на скандалния Кателан (италиански творец), разположена точно пред входа на сградата, в която всеки ден влизат стотици банкери.

6. Градското гробище (Cimitero Monumentale) в Милано

Направете обиколка на Градското гробище, известно още като „музеят на открито“. Дори и да не сте фенове на дарк жанра, може да видите истински произведения на изкуството по време на разходката сред гробовете на известни италиански исторически личности.

гробища Милано

гробище-Милано

Надявам се тези 6 по-различни места в Милано да са ви допаднали!

Интересни събития в Милано

събития в Милано
Март – Сред миланските традиции и обичаи се откроява Амброзианският Карнавал, събитие с исторически и религиозен характер, който запознава туристите с местните маски (милански или менегински) – на Менегино и Чека.

Април – Fiera dei Fiori (Панаир на цветята), когато градът се превръща в огромна градина + Fiori sul Naivglio.

Май – Архитектурно изложение.

Milano Food Week – събитие, което събира най-добрите италиански готвачи „шеф“ за радост на любителите на италианските вкусове. Провежда се ежегодно, обикновено в началото на май месец.

Юли – Нощ на музеите + концерти и представления на открито.

Август – фестивал Latinoamericandoизцяло посветен на Южна Америка и придружен от много музика, луди танци и вкусни ястия.

Септември – Milano Film Festival, обикновено септември започват спортните събития – Champions и Europe League.

Септември/Октомври – се провежда едно от най-известните събития в Милано – Milano Fashion Week, което се връща и през Февруари/Март.

Ноември – Festival della Danza (Фестивал на танците)

7ми декември – празникът на Сант’Амброджо, който е патрон на града и в негова чест е кръстено друго събитие „Амброджино д’oро“.  Тогава започва и коледния пазар.

Освен тези събития, които се провеждат всяка година по едно и също време, има още много, сред които Expo, различни панаири и изложения.

Милано и медиите

Милано е един от основните центрове за въвеждането на телевизията в Италия, заедно с Рим и Торино.

Неслучайно в Милано са създадени 3 от най-влиятелните частни телевизии, а днес, освен тях, тук се намират и някои от най-важните телевизионни групи. 25 % от телевизионните канали в Милано са национални, което е своеобразен рекорд за Италия.

Освен с телевизията, Милано е и седалище за някои от най-известните всекидневници и национални вестници, сред които „Кориере дела Сера“, „Ил соле 24 оре“, „Гадзета дело спорт“ и още много.

Традиционна кухня

Всеки град и регион в Италия си има собствени традиционни ястия. За Милано най-емблематичен е жълтия ориз с шафран или „ризото по милански“. Освен него, ето някои други типични ястия: касоела (cassoeula), което напомня на свинско със зеле, пържола по милански, зеленчукова супа по милански, особуко, салам Милано и каквото още се сетите „по милански“. 😀 От сладкишите, освен панетон’ (козунака), типични са и carsenza (коледен сладкиш) и charlotte alla milanese.

Характерно за местната кухня е богатата употреба на масло, сметана и маскарпоне, което намира израз в мнението на известния писател Уго Фосколо, който иронично нарича Милано „Панерополи“ от „пана“ (panna), което означава сметана.

Ако статията ви е харесала, ще се радвам да ме подкрепите, като я харесате и споделите! =) А ако имате въпроси, свързани с пътуването ви до Милано, не се колебайте да ги зададете.  

Напишете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Коментари (13)

Олга бакърджиева

Благодаря, съдържателна, насочваща и полезна.

Юлия

Много полезна и изчерпателна информация. Благодаря!

Илияна Кирова

Този сайт отворих веднахга след като потърсих информация за Милано. Много ми хареса . Информацията е достатъчна да се ориентира човек за първи път попаднал в Милано. За мен беше добра ориентация. Благодари ви

Анна Миланова

Изключително полезна информация, ще пътуваме за Нова Година и поради трудното намиране на гид, съветите Ви са много насочващи!

Петранка Колева

Благодаря за информацията. Актуална и конкретна. Ще пътуваме на 26 декември до 30 декември, дано времето е с нас и се насладим на града

Мая Димитрова

Предстои ми пътуване до Милано и с удоволствие изчетох написаното от Вас. Мисля, че такива статии са изключително полезни! Благодаря!

Галина Лечева

Първата седмица от април ще се разхождам по посочените от Вас места, докато синът ми участва в маратона.

Живка Денева

Супер сте го направили

Анжела

Страхотна статия, ясна и обогатяваща културата информация! Благодаря Ви, продължавайте да пишете!

Мария

Благодаря за полезната информация, изложена кратко и ясно. Това беше първият сайт, който отворих с инфо за Милано и смятам, че ми е достатъчно и се ориентирах добре. :)

Джорджа Де Марки

Здравейте, Мария. Много се радвам да го чуя! =) Надявам се да си изкарате страхотно в Милано! Поздрави,

todor

Изчерпателна и полезна

Джорджа Де Марки

Благодаря Ви! Радвам се, че публикацията Ви е била полезна. Поздрави и приятно изкарване! =)