Чинкуе Тере – 5-те живописни селца в Лигурия


Категория: Италия - най-подробната информация за туриста

Автор: Saveti

Последно обновена: 06.09.2022

Чинкуе Тере

Чинкуе Тере, или Петте земи, е крайбрежен район в северозападната италианска област Лигурия. Това са пет живописни рибарски селца в провинция Ла Специя: Монтеросо ал Маре, Вернаца, Корнилия, Манарола и Риомаджоре.
Селата, заедно с прилежащите хълмове и морски брегове са обособени в Национален парк Чинкуе Тере и са в списъка на ЮНЕСКО за запазване на световното наследство.

Съдържание на статията:

Малко исторически сведения за Чинкуе Тере:

Чинкуе Тере

Името Чинкуе Тере за пръв път се споменава в официален документ през 11-ти век. Първо Вернаца и Монтеросо се присъединяват към Генуезката република, а след това постепенно възникват и останалите селища.

През 16-ти век местните построяват допълнителни укрепления, за да предпазят земите си от инвазията на Османската империя. В следващите векове районът търпи упадък и едва през 70-те години на 20-ти век се възражда благодарение на туристическия подем.

През 2011г., за съжаление, селищата претърпяват много сериозни загуби заради голямо наводнение и свлачища, които отнемат човешки животи и нанасят огромни щети. Някои от последствията не са поправени и до днес.

Как се стига до Чинкуе Тере?

Чинкуе Тере

Някога единственият начин да се достигне тази отдалечена хълмиста местност, е бил корабът или пък магарето по горските пътеки.

Днес да се стигне по вода все още е опция, но все пак най-удачният транспорт за стигане до селата и за придвижване помежду тях, е железопътният.
Влакчетата от Генуа са много добре свързани, а разстоянията са кратки и не на последно място – италианските влакове не са като българските влакове… така че няма страшно.

Също така удобен е влакът от Флоренция, с който се стига до местността за 2 чàса.

От София няма нискотарифен директен полет до Лигурия, а най-близките летища до столицата Генуа са Милано, Болоня и Венеция. Оттам до Генуа можете да стигнете с вътрешни полети или с влак.

Българският национален авиопревозвач има директна линия София-Генуа, но цените са доста високи, така че оставям на вас да прецените според средствата и времето, с които разполагате.

Как да се придвижваме между петте селца?

влак

Тъй като селата са отдалечени, а пътищата са тесни, хълмисти и често свлачищни, да се пътува из Чинкуе Тере с автомобил, не е много добра идея. Освен това Паркът е и защитен резерват, така че е спорно дали изобщо ще е възможно.

Влаковете за петте села са тези от гара Специя, която се намира на ЖП линията Генуа-Пиза. На Специя се прави връзка, защото повечето бързи влакове не спират в Чинкуе Тере, с изключение на някои, които понякога спират в Монтеросо.

От Специя се хваща Чинкуе Тере Експрес в посока Леванто. Той спира във всяко от петте села и се движи през 20-минутни интервали от средата на март до 1 ноември

Цени на Cinque Terre Card

Чинкуе Тере карта

Ако възнамерявате да отделите повече време, за да се насладите обстойно на всяко от петте селца, добре е да се снабдите с Cinque Terre train card. Тази карта включва неограничено пътуване по влаковата линия Ла Специя – Леванто, безплатно ползване на еко автобусите, намаления при влизане в музеите в Специя и безплатен достъп до всички пешеходни пътеки. За сравнение предлага се и Cinque Terre trekking card, която дава достъп само до пешеходните пътеки.

Картите Cinque Terre могат да бъдат закупени на всяка гара или в туристическите информационни центрове на Чинкуе Тере, Леванто и Ла Специя.

За подробности за самата карта, за разписания, както и за пътеките (те са цели 48!) и Парка като цяло, посетете сайта на Парк Чинкуе Тере – тук.

Неща, които да имате предвид, когато си купувате Cinque Terre Card:

 • Картата е поименна! Т.е може да се ползва само от картодържателя, чието име е изписано на гърба й
 • Валидирайте билета си на гарата, преди да го използвате. Ще намерите зелените валидиращи машини с печат на стълбите към перона.
 • Картата е валидна до полунощ в денонощието, в което е закупена
 • Картата струва 16 евро на ден за възрастен и 10 евро за дете, деца под 4г. пътуват безплатно. За сравнение еднопосочен билет за еднократно пътуване струва 4 евро.
 • За да избегнете опашки и да ползвате картата максимално ползотворно (валидна е само до полунощ на същия ден, както казахме, така че е хубаво да я закупите в колкото се може по-ранен час), можете да я купите онлайн на сайта на Националния парк – тук.
 • С изключение на с. Корнилия, което няма транспортен излаз на море, останалите 4 села могат да се достигнат и с ферибот – от Леванто, Генуа, Лèричи или Порто Венере.

Какво да видим в Чинкуе Тере? – Забележителности в Чинкуе Тере

Монтеросо ал Маре

Монтеросо

Монтеросо ал Маре е едно от първите селца, възникнали в района. То е и най-голямото от петте и е известно с плажовете си, както и с култивирането на лимони, маслини и лозя. Монтеросо е разделено на две части (условно ще ги наречем Стар и Нов град) посредством подземен тунел, прокопан под нос Сан Кристофоро. Над земята границата е средновековната кула на Аврора.

Кула Монтеросо

Новата част на селото се нарича Феджина и е изпълнена с живот и е богата на хотели и ресторанти. Най-популярната забележителност е Статуята на бог Нептун, построена до терасата на местна вила.

В Стария град на Монтеросо ще видите руините на средновековен замък и ще походите по тесни средновековни улички, наречени carruggi, с многоцветни терасовидни къщи.

Интересни забележителности в Монтеросо ал Маре:

 • Църквата Св. Йоан Кръстител, или San Giovanni Battista, се намира на главния площад на Стария град. Построена е през 13 век и вътре ще видите фреска, изобразяваща светото кръщение.
 • Църквата Сан Франческо, където се съхраняват множество произведения на изкуството, вкл. „Разпятието“ от фламандския художник Антонис ван Дайк.
 • Статуята Св. Бенедикт от Асизи се намира в Стария град, на Хълма на Капуцините.
 • Статуята на Великана е бетонна статуя в Новия град. Тя е символът на селото и вече я споменахме – това е паметникът на бога на морето – Нептун.

Нептун Монтеросо

 • Светилището Совиоре, или Santuario Nostra Signora di Soviore, се намира на хълм на 400м надм.височина. Облагородено е за туристи и предлага разнообразни занимания, преходи, ресторант и нощувки. За подробности посетете сайта на Комплекса – тук

Вернаца

Вернаца

Вернаца е определено за едно от най-красивите села в света. То е основано през около 1000г. и от 13в е било под владетелството на Генуезката република. През 16в е построена крепостта Белфорте, за да защити мястото от инвазии.

Църквата Санта Маргерита ди Антиокия е построена върху скалите с изглед към морето. Легендата гласи, че тя е съградена именно на това място, защото тук през Средновековието е намерена малка дървена кутия, съдържаща костите на пръст от ръката на Св. Маргарита.

Кулата Белфорте на Замъка Дория е построена с отбранителна цел, както споменахме. Тя е висока повече от 70м и е като пътеводна звезда за корабите.

Корнилия

Корнилия

Корнилия се намира на 100 м надморска височина и е единственото от петте села, което няма пристанище.
Това е древноримско селце с богата земеделска традиция.  Може да посетите Енорията Сан Пиетро, която е дом за някои много интересни произведения на църковното изкуство, но несъмнено най-впечатляващ е Кръщелният леген от 12в. Театралната сцена в близост до църквата пък е сред най-забележителните примери за готически лигурийски стил.

Енорията Сан Пиетро

Друга интересна забелецителност е Параклисът на Санта Катерина, която се намира на местното Ларго, което е площад от 18в, наречен Taragio.

Корнилия гледка

Манарола

Манарола

Манарола е романтичната перла сред петте села в Чинкуе Тере. Намира се на 70м надморска височина и макар да няма обособен плаж, е много подходящо за плуване в дълбоки води. Селото се състои от тесни улички, carruggi, както в Монтеросо, които от хълмовете водят до морето.

Манарола гледка
Най-високата точка на Манарола е църквата, която днес е място за срещи, но някога е играела роля на наблюдателница за евентуални нападения.

В Манарола от 8 декември до края на януари всяка година се палят коледните светлини, като това е най-голямата осветена сцена на Рождество в света. Инсталацията е дело на пенсионирания железничар Марио Андреоли.

Интересни забележителности в Манарола:

Църквата Сан Лоренцо, или Рождество на Пресветата Дева, е църква, построена през 1338 г. в готически лигурийски стил и с отбранителната кула. Светилище на Дева Мария на Здравето във Воластра, или Santuario di Nostra Madonna Signora della Salute се намира по-скоро на територията на Риомаджоре, но е поклонническо място, свързано тясно с църквата Св. Лоренцо в Манарола.

Риомаджоре

Риомаджоре

Риомаджоре е най-южното и най-туристическото от петте селца, а историята му датира от 8в. Типични за него са каменните къщи с цветни фасади. Можете да посетите сайта на селото, където да си харесате забележителности, активности и ресторанти – https://www.visitriomaggiore.it/en/

От и до селото има множество пешеходни пътеки (както казахме общо 48 за Чинкуе Тере), но най-известна е Пътеката на любовта – Via dell’Amore, която свързва Манарола и Риомаджоре. За жалост от години е затворена заради свлачище, но се очаква през 2024г да отвори отново.

Други интересни забележителности в Риомаджоре са:

Светилището Madonna di Montenero се намира на 340м надм. височина с гледка към морето. За съжаление също е временно затворено. Там се съхранява Картината на Богородица- маслена картина от 16 век. Castello di Riomaggiore е замък, построен през 13в., който предлага невероятна гледка над Лигурско море. Само си го представете – тук можете дори да сключите брак! Намира се на хълм зад Църквата Сан Джовани Батиста.

Кое е най-доброто време за посещение на Чинкуе Тере?

сладолед

Въпреки че можете да посетите Чинкуе Тере по всяко време на годината, ако искате да се насладите на хубавото време и да се измъкнете от тълпите от туристи, си струва да сте наясно с идеалните месеци за посещение на тези пет красиви града.

Висок сезон (юни до август): това са най-натоварените месеци в годината, така че не би било най-доброто време, като се има предвид, че градовете са много малки и приемат хиляди туристи.
Среден сезон (април и май / септември и октомври): Като се има предвид, че времето по това време обикновено е много меко, пролетта и есента биха били най-доброто време за пътуване до Чинкуе Тере, за да си осигурите добро време и да избягате от тълпите, които обикновено са в летните месеци.
Нисък сезон (от ноември до март): през тези месеци времето обикновено е по-нестабилно и повечето места, фокусирани върху туризма, се затварят, така че не би било най-подходящото време за това пътуване.

Не забравяйте, че ако ще направите пътуването си до Чинкуе Тере през разгара на сезона, силно се препоръчва да резервирате настаняването си предварително, за да избегнете високи цени и да имате повече възможности за избор.

Колко време да отделим за посещението на Чинкуе Тере?

Ако имате възможност, отделете си 3 дни, за да опознаете селцата, да откриете най-завладяващите кътчета на района и да се потопите в атмосферата.

Изкуството и Чинкуе Тере

лимони

Чинкуе Тере са вдъхновили сцени в произведенията на множество автори. Петте села са споменати в произведения като „Лимоните“ на нобеловия лауреат Еудженио Монтале; Чистилището в „Божествената комедия“ на Данте; Десетият ден във втората новела на „Декамерон“ на Бокачо; Faville del Maglio на Габриеле Д‘Анунцио (пише за виното Шаккетрà); както и във филма „Вълкът от Уолстрийт“ на режисьора Мартин Скорсезе.


Надявам се да сте се вдъхновили да видите на живо тези 5 лигурски перли, излезли като от картичка.
И не забравяйте – няма нужда от повод, защото всяко време е подходящо време за пътуване! (но все пак гледайте да избегнете жегите и тълпите туристи в силния летен сезон)

 

 

За автора: Saveti

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.