Чинкуе Тере – 5 главозамайващи причини да посетите Лигурия


Категория: Италия - най-подробната информация за туриста

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 04.08.2019

Чинкуе Тере

Чинкуе Тере – 5 главозамайващи причини да посетите Лигурия

Категория: Италия - най-подробната информация за туриста

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 04.08.2019

4.6/5 - (10 votes)

Ах, Лигурия, колко красоти крие този регион… Днес ще се спрем на 5 бижута в прекрасната Лигурия, които определено заслужават да бъдат посетени.

Най-вероятно всеки от вас е чувал за Чинкуе Тере (Cinque Terre) или поне е виждал снимка от някое от най-емблематичните селца от лигурската ривиера…

Какво ще научите в тази публикация?

Както винаги – най-полезната информация! =)

Местоположение и общи данни

Както вече споменахме, Чинкуе тере се намират в провинция Специя, регион Лигурия. От 1999г. селцата между морето и небето са част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО, а от 1999г. е създаден и Национален парк Чинкуе тере.

Лигурия

Интересно е да отбележим, че до средата на 19ти век, Чинкуе Тере, което в буквален превод означава „5-те земи“ са били изцяло изолирани. До тях е можело да се стига само по вода или пеша (с доста усилия).

Първата жп линия е построена през 1860г. от Генуа до Ла Специа, а за целта са построени и цели 32 тунела.

За почитателите на Бокачо ще е любопитно да научат, че Корниля е цитирана в една от новелите на Декамерон. Явно и италианският писател не е могъл да остане безразличен пред тази неземна красота. А сега нека преминем към

Полезни съвети преди посещението на Чинкуе Тере

Риомаджоре карта
Риомаджоре
 • На първо място, определете колко време ще отделите на това уникално местенце и според това нагласете програмата си.
 • Носете си удобни обувки, ако искате да се разходите подобаващо, а не само да слезете от влака и да се щракнете.
 • Може да си направите леки разходки из селцата, а защо не и да ги съчетаете с трекинг по пътеките, които ги свързват.
 • Носете си вода, слънцезащитен крем и очила/шапка (през слънчевите месеци).

Cinque Terre Card – предимства и недостатъци

Чинкуе тере кард

Ако искате да разгледате повече от 1 или 2 селца, то ще ви излезе по-изгодно да закупите Cinque Terre Card. Изгодно може би не е точната дума, тъй като цените са доста завишени, заради огромния интерес към местността.

Цени на Cinque Terre Card:

1 ден1 ден + ВЛАК2 дни2 дни+ ВЛАК3 дни+ ВЛАК
Cinque Terre CARD (възрастни)7,501614,502941
Cinque Terre CARD (деца от 4г. до 12г.)4,50107,20
Cinque Terre CARD (над 70г.)6,001310
Cinque Terre CARD за семейство (2 възрастни и 2 деца до 12 г.)19,604231,50
Cinque Terre CARD за групи (до 25 човека)120

 

Но ето обобщени предимствата и недостатъците:

Недостатъци:

 • Скъпо е.
 • Важи до полунощ от момента на закупуването. Би трябвало да важат 24 часа, но реално ако си закупите картата в 16 ч. следобед, картата важи до 00:00 ч. на същия ден, съответно е най-добре да я закупите рано сутрин или да е валидна от тогава.
 • Ако пътеките за трекинг не функционират, както при нашето посещение, няма намаление от цената.

Предимства:

 • Включва неограничено возене във влаковете, които минават през 10 минути. Може да се качвате и слизате колкото пъти пожелаете във всяко едно от селцата.
 • Включва вход за всички пътеки между тях.
 • Включва ползване на тоалетни безплатно. Цена без картата – 1 €.
 • Включва Wi-Fi на жп гарите.
 • Включва билет за автобусчето, което ви кара от гарата до Корниля.

От къде може да се закупи картата?

Всяка гара от Леванто, през Чинкуе тере до Ла Специя или онлайн. Картите са поименни и не могат да се дават на друг човек.

Транспорт или как да стигнем до Чинкуе Тере и как да се придвижим между селцата?

Чинкуе Тере с влак

Най-близкият голям град е Генуа, а най-удобно би било да си хванете влак от там до Чинкуе тере (според това кое селце сте избрали за настаняване).

За придвижването между самите селца, най-удобният транспорт си остава влакът, тъй като всичките са изключително добре свързани помежду си и придвижването от едно до следващото отнема между 5 и 10 минути.

Определено не ви препоръчвам варианта с автомобил, тъй като ще имате проблеми с паркирането, но ако все пак сте с автомобил, най-добре да го оставите в някое от по-отдалечените градчета – Леванто или Ла Специя.

Автобуси също има, но далеч не ми се виждат толкова удобни, така че, ако питате мен – изберете влакът и няма да съжалявате. =)

с влак из Чинкуе Тере

Разбира се, предлагат се и турове с корабчета/лодки, но по този начин ще сте по-ограничени в разглеждането. Преценката оставам на вас, а ако имате време – може да се придвижите между някои пеша. Убедена съм, че и това преживяване ще е страхотно, ако обичате трекинга. =)

Описание на всяко селце от Чинкуе тере по отделно

И петте селца заслужават да бъдат посетени, ние обиколихме всичките, а сега ще обобщя най-интересното за тях заедно със звездички, обозначаващи кое доколко си заслужава (субективно).

Монтеросо ал Маре **+ (2,5*)

Монтеросо плаж

Монтеросо ал Маре е най-голямото от петте, предлага повече заведения и ресторанти и цените в някои от тях са изцяло приемливи.

Монтеросо ал маре

Освен разходка по крайбрежната, може да разгледате Църквата Сан Джовани Батиста, статуята на Нептун и главния площад. За нас беше последна спирка и го разгледахме на нощна светлина.

Монтеросо вечер

Ако имате късмет, докато обикаляте, ще се натъкнете и на двама музиканти – мъж и жена, които с музиката си ще ви накарат допълнително да се потопите в атмосферата на тези уникални местенца.

Вернаца ***

Вернаца определено спечели първото място в личната ми класация. Още като влезеш в селцето и си казваш „Уау!“.

За нещастие, през 2011 г. е било наводнено. Снимки от последствията от бедствието ви посрещат за добре дошли и може да направите разликата между преди и сега.

А за контраст, щом се спуснете по главната уличка ще ахнете от красотата, която се разкрива пред вас.

Вернаца залез

Перфектно съчетание между море, плажче, скали, планини, цветове, замъкът Дория и атмосферата, която цари наоколо.

Вернаца отдолу

Може да посетите църквата Св. Маргарита от Антиокия и Замъкът Дория (срещу заплащане, което не влиза в Cinque terre Card).

Не пропускайте да опитате и местно вино – шакетра.

местно вино

Вернаца за мен е идеалното място, от което да се насладите на залеза.

залез Вернаца

Има и пътека от Вернаца до Монтеросо, чиято продължителност пеша трае около 4 часа.

Корниля *

Корниля

Да ви кажа, от всичките 5 местенца, Корниля най-малко ме впечатли. Разбира се, хубаво е да се види, но ако нямате достатъчно време и се чудите кое да пропуснете – бих ви посочила него.

Корниля коте

Реално за Корниля ще загубите и най-много време, тъй като се намира най-далеч от гарата. Има автобусче, което влиза в Cinque terre card и ще ви закара до центъра на селцето и обратно. Може и да се разходите пеша, ако имате повече време, но няма какво толкова да видите по пътя.

Веднъж пристигнали в Корниля, има няколко гледки, които си заслужават (като “ловец на гледки”, не мога да не го призная 😀 ).

Корниля гледка

Още един плюс е, че Корниля предлага кокетни местенца за хапване и пийване.

Манарола **

Сред най-фотогеничните селца, определено е Манарола.

Манарола

Къщичките-кули в генуезки стил, пристанището на Манарола, църквата Св. Лоренцо и главният площад със сигурност допринасят за това.

сладолед и гледка

Води се за най-предпочитаното местенце от туристите. Навалицата там също го потвърждава.

Риомаджоре ***

Риомаджоре къщи

Риомаджоре е може би най-често изобразяваното селце от Чинкуе тере. Въпреки това, да го видите на живо е просто задължително.

улички в Риомаджоре

Площта му е голяма, има различни и разнообразни пътеки за разходка, а от тук до Манарола се простира една от най-романтичните пътеки:  „Пътеката на любовта“.

пътека затворена

За жалост, при нашето посещение (края на май 2019г.) тя и повечето други пътеки за трекинг бяха затворени, заради скорошните морски вълнения, ударили и срутили част от пътеките.

След време непременно ще се върнем, за да обходим и тях.

мозайка

Може да комбинирате пътуването си до Чинкуе Тере с посещение на Генуа – подценявана италианска перла в Лигурия – пристанищен град, който има много какво да ви предложи (и мой роден град).

Къде да отседнем?

За да посетите Чинкуе Тере,  може да отседнете в Монтеросо ал маре, Манарола, Корниля, Вернаца или Риомаджоре. Трябва да знаете, че в повечето случаи това удоволствие ще ви излезе соленичко.

Ако решите да спестите някой лев (и имайте предвид, че пак не е евтино) – може да се спрете на Леванто или Ла Специа – съседните градчета, които са на 1 спирка от първото/последното от петте (на 5 минути с влак).

Леванто

Леванто плаж

Ние отседнахме в Леванто, много приятно градче със стратегическа позиция. Срещала съм го под името „Вратата към Чинкуе тере“.

Леванто

А за ориентир – една нощувка ни струваше почти 100 Е, което за този регион края на май месец, си е направо евтино.Booking.com

Кое е най-доброто време за посещение?

Вернаца, Замъкът
Вернаца, Замъкът

Ако искате да избягате от тълпите с туристи, което тук клони към мисия невъзможна :D, бих ви препоръчала да се спрете на късна пролет или ранна есен. Месеци като май, септември и октомври звучат разумно, но ако студът не ви плаши, защо не и ранна пролет.

Лятото ще е доста горещо и надали ще ви се струва толкова красиво, ако умирате от жега, а и напливът от туристи по това време е доста голям.

Колко време да отделим за посещението?

Тази точка е доста субективна, зависи изцяло от вас, но ще дам някои насоки.

Чинкуе тере за 1 ден

Манарола гледка
Манарола

Ако се чудите дали може да посетите и петте селища за 1 ден – да, можете. Ако се спрете на тази опция, ви препоръчвам да си отделите целия ден от сутринта до късно вечерта. Ще имате достатъчно време да ги обиколите и да  се насладите на очарованието на тези магически местенца, но няма да успеете да минете през всички пътеки. Те не са задължителни, а и може да не са отворени.

Чинкуе тере за 2 дни

Най-оптимално ми се вижда да отделите 2 дни за посещението на лигурските перли. По този начин ще успеете да ги обиколите всичките с по-бавно темпо, ще може да спирате на всяко за колкото време прецените и да минете няколко пътеки пеша. При бързо темпо, защо не и всичките. =)

И остава вариант за повече от 2 дни – той винаги е на масата, ако искате за по-дълго да усетите атмосферата.

Портовенере е още едно пристанищно градче наблизо, което може да посетите, ако имате повече време. Известно е със замъка си, типичните къщи и античните църкви, както и с острови с многобройни пещери.

Усещам, че мога да продължа още много с хвалбите за Чинкуе тере, но нека спра до тук и оставя на вас да се докоснете до невероятната им атмосфера. Надявам се написаното да ви е било полезно и интересно, и ако имате някакви въпроси, не се колебайте да ги зададете. =)  

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.