Поход до Рилска Скакавица – най-високият водопад в Рила


Категория: България

Автор: Джорджа Де Марки

Последно обновена: 02.06.2022

водопад Скакавица

В един студен октомвийски ден бяхме на рожден ден на хижа в Рила. За следващия ден бях набелязала водопад Скакавица – най-високият водопад в Рила, разположен на 1750 м надморска височина. Имаше коментари, че не си заслужавало и бил “оскъден”, но ние не се отказахме. И по-добре! Походът ни награди подобаващо – с прекрасни гледки, чист въздух и мнооого вода.

Какво ще намерите в публикацията:

 • Как да стигнем до там?
 • Маршрут
 • Към хижа Скакавица
 • От хижата до водопад Рилска Скакавица
 • Още водопади по пътя

  Как да стигнем до там?

  Като ориентир ще дам Сапарева Баня и Паничище, тъй като местността Зелени Преслап се намира малко след това. Разстоянието от София до Паничище е около 90 км.

  Ще стигнете до голям паркинг, където може да оставите колата си. От там хващате по черния път, който води до пътеката към хижа Скакавица, през която се минава, за да стигнем до едноименния водопад. Нека разгледаме маршрута по-подробно.

  Маршрут до водопад Скакавица

  табели към Скакавица

  Маршрутът може да се раздели на 2 или 3 части. Първа част – от паркинга до табелите надясно (равен терен, кален и с големи локви); втора част – от табелите до хижа Скакавица (горски терен, преди хижата е най-трудната част), трета част – от хижата до водопад Рилска Скакавица (разнообразен терен, основно каменист).

  А сега нека преминем по него. =)

  От паркинга до табелите

  Както вече споменахме, тръгвате по черния път (през който от време на време минават високопрохидими автомобили) и след около 10-15 минути ще стигнете до разклон вдясно с много табели (вижте снимката).

  пътека към Скакавица

  Към хижа Скакавица

  Маршрутът е много добре обозначен, следвате червената маркировка и табелите към хижа Скакавица. Почти няма как да се объркате, тъй като самата пътека е видима през цялото време. Преминава се през гората, така че определено ще може да се насладите на природата.

  Още докато се изкачвахме шумът от спускащите се води на река Скакавица привлече вниманието ни и забелязахме още няколко водопада, които образува и, до които решихме да се отбием на връщане, за да сме сигурни, че ще ни стигне времето (тъй като тръгнахме доста късно). Гледките са магически и определено препоръчвам да обърнете внимание и на тях.

  Според сезона и валежите, може по пътя да ви се наложи да прескачате поточета и да нагазите в малко кал,

  потоци по пътеката

  но няма непреодолими места (на такива предвидливо са сложени дървени мостчета).

  пътека към хижа Скакавица

  Стигнете ли хижата (на нас ни отне около 50 мин., но да кажем 1 час), остава да тръгнете към табелата към Рилска Скакавица и от там след около още 30-тина минути ще стигнете водопада.

  Да кажем, че общо целият преход се минава за около 1 час и 30-40 минути в посока, като преди хижата е може би най-трудната част, заради по-голямата денивелация. Цялостно походът не е тежък, но зависи от физическата ви форма. Най-важният елемент, като при всеки поход, са удобните обувки.

  Да обобщим откъм време:

  От паркинга до хижа Скакавица – около 1 час  (от които 10-15 мин по черен равен път)

  От хижа Скакавица до водопад Рилска Скакавица – около 30 мин.

  Общо: 1 час и 30 мин. (според темпото)

  Бонус: спирки за още водопади

  Хижа Скакавица

  хижа Скакавица

  Хижа Скакавица е първата високопланинска хижа в България. Перфектното място, за да си починете и да се подкрепите с по една супа, кафе или топъл чай (безплатен). Съветвам ви да седнете отвън, тъй като е доста по-приятно, а и, за да се наслаждавате на заобикалящата ви зеленина.

  И не забравяйте:

  дълг на туриста

  От хижата до водопад Рилска Скакавица

  Щом сте готови, време е да продължим по пътеката към водопада – крайната цел на нашия поход. По пътя срещаме още поточета, които трябва ловко да прескачаме, още 1 водопад през горичката, до който отново съветвам да се отбиете. Ще стигнете до поляна, заобиколена отвсякъде с високи и красиви скали, а след това теренът е основно каменист. Картинката е типична за Рила и пълни сетивата.

  зеленина

  Още отдалеч ще зърнете водопада, който величествено се спуска от своите 70 метра височина. Щом видите целта, напредването е сякаш по-лесно.

  водопад Скакавица отдалеч

  Ясно е, че стигнете ли до подножието на водопад Рилска Скакавица, спирката е задължителна, за да се насладите подобаващо на гледката.

  Водопадът въобще не е оскъден, а тъкмо обратното – доста внушителен е. Да не забравяме, че е най-високият водопад в Рила. И все пак, при водопадите основен фактор е дали скоро е валяло и колко.

  водопад Рилска Скакавица

  Връщането става по същия маршрут.

  Водопадите по пътя

  Както споменах, има още водопади, до които е грехота да не се отбиете. Вие решавате дали на изкачване или на слизане, но няма как да ги пропуснете, тъй като ще чуете техния грохот. Участъкът е горският преди хижата, където трябва съвсем леко да кривнете от основната пътека. Скакавишка река се спуска и образува чудни и буйни водопади с по няколко пада, които се разплискват по скалите и рисуват красиви картини.

  водопад от река Скакавица

  Като заключение ще обобщя, че походът до водопад Рилска Скакавица е много приятен, не особено труден и изцяло подходящ за прекрасно бягство сред природата.

  Ако още не сте го посетили, какво чакате?

  Наблизо се намират и водопад малка Скакавица, 7-те Рилски езера, вр. Кабул, Сапарева баня и още един водопад, който ние посетихме на предния ден – Горица, известен още като Овчарченски водопад.

Напишете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Коментари (0)

Все още няма коментари.