Поход до Рилска Скакавица – гордостта на Рила


Категория: България

Автор: Кристина Патрунова

Последно обновена: 26.03.2023

Рилска скакавица водопад

Рилска Скакавица е един от най-невероятните водопади в България, намира се във величествената планина Рила. Надморската височина, на която се намира е 1750 метра, а самият той е висок цели 70 метра, това го прави и най-високият водопад в Рила. Буйните му води се изливат в бездната, излъчвайки красиви отблясъци на фона на графитено-сребристите скали. Около водопада има необичаен магнетизъм.
Скалите са отвесни, на места назъбени и по тях няма растителност. В подножието на Рила Скакавица започва алпийско поле, покрито с изумрудено-зелена растителност. Иглолистните гори са разпръснати спорадично и постепенно се сгъстяват надолу.

Съдържание на статията:

Тъй като зимата много обичаме да отсядаме в Паничище, за да се полюбуваме да природата. Решихме да се разходим до водопад Скакавица, която е съвсем наблизо. Гората преди водопада е сякаш магическа, покрита с килим от борови иглички. Времето беше много променливо, първоначално леко мрачно, като от време на време се прокрадваше лъч светлина през боровете, като осветяваше части от боровия килим. Чува се как река Скакавица клокоти спокойно край теб и от време на време се чуват пиленца да пеят. Пълно спокойствие е обвзело гората, само ние се чувахме как крачим нагоре, устремени към върха. Самият водопад е страхотен и ако се чудите дали си заслужава, то недейте, преходът е приятен и не е тежък.

Как се стига до Рилска скакавица?

GPS координати: паркинг за Рилска скакавица, местност Зелени Преслап

Зелени Преслап
изходна точка към водопада, тук паркирате колата си и продължава пеша нагоре в посока хижа Скакавица

Прекрасният водопад се намира в северозападната част на най-високата планина в България- Рила на около 90 км от София(изминава се за около час и половина). Рилска Скакавица попада в рамките на най-големия Национален парк Рила. Предвид особеностите на релефа в планината, до водопада няма как да се стигне директно с автомобил. По пътя след Паничеще за лифта за езерата има отбивка в дясно за Зелени преслап, следвайте GPS координатите. Колата паркирате в Зелени Преслап, която е широка поляна и място за паркиране има много. След това продължавате пеша, пътят е добре обозначен, трябва да следвате червената маркировка. Заредете се с вода и ако желаете хапване.

За колко време се стига до водопад Рилска скакавица?

В зависимост от физическата ви форма и темпото на придвижване от паркинга до водопада са не повече от 1:30 минути в посока, като зависи колко време ще почивате и дали ще се отбивате да хапвате. Маршрутът до водопада може да се раздели на две части: преди и след хижа Скакавица. От паркинга до хижата е около час, от хижата до водопада разстоянието се взима за около половин час.

Маршрут до хижа Скакавица:

отбивка вдясно
щом видите тази отбивка, завийте вдясно към хижа Скакавица

Първа част от паркинга до хижа Скакавица:

След като сте паркирали колата си, продължавате пеша през гората, като следвате червената маркировка, както уточнихме малко по-рано. До хижата се стига лесно, следвайки табелите и червената маркировка. Преминавайки през гористата местност, ще бъдете омаяни от прекрасните природни гледки.

дървен мост

В началото на прехода има няколко дървени мостчета. Както и дървени стъпала, които са много ефектни и подходящо място да си направите няколко снимки.

дървени стъпала

По пътя има няколко водопада, които ще ви спрат дъха със своята красота.

река

Препоръчвам ви да си обуете високи туристически обувки, тъй като на места има поточета, кални участъци, мостчета, но навсякъде е достъпно и преминаването е лесно. За да достигнете хижата, ще са ви необходими около 60 минути, като първите 40-50 са много лесни. Точно преди хижата е най-голямата денивелация, която мен малко ме озори, но аз го изкачих бременна и въпреки това смятам, че маршрутът е много лесен. Има паднали дървета, които трябва да прескочите, но след като преодолеете въпросния участък, който е около 10-15 минути, следва отново полегат участък до самата хижа, той се изминава много бързо и лесно.

хижа Скакавица
хижа Скакавица

Скакавица е първата хижа в България, намира се в подножието на вр. Кабул и е построена през 1922 г. от от туристи и членове на туристическото дружество на гр. Дупница. Достигайки я, няма как да не спрете за кратък отдих. Там можете да похапнете топла супа, да пиете чай, кафе и да се насладите на красивата природа. Хижата е обект от Стоте национални туристически обекта на България, като печатът се намира в самата хижа. Не забравяйте да си вземете паспорта!

подготовка за зимата
подготовка за зиматамечка

Втората част от маршрута е от хижа Скакавица до водопад Скакавица:

Маршрут от хижа Скакавица до водопад Скакавица

Веднъж стигнали до хижата ви остават още около 30 минути, за да стигнете до водопад Рилска скакавица. Може да решите дали да починете на хижата или да продължите директно към водопада. Съветвам ви да стигнете до водопада и на връщане да се отбиете до хижата.

Рилска скакавица водопад

След краткия отдих можете да продължите към водопада. По пътя към него ще се натъкнете на красиви гледки и други водопади, които си заслужава да видите и да си направите снимки за спомен. Не случайно водопадът е гордостта на Рила планина, тъй като е пълноводен, атрактивен и величествен. Водопадът ще омагьоса сърцата ви и ще остане завинаги в тях. Стигайки до крайната цел на похода, ще останете очаровани от омайната красота. Пътят на обратно е по същия маршрут.

По пътя ще видите още няколко поточета и още един водопад. Водопад Скакавица се вижда отдалеч, пътят до него е лесен и много приятен и зареждащ. Връщате се обратно по същия път.

табелка за връщане

Още водопади, които ще видите по пътя

поточета

По пътя към големия водопад има възможност да се видят и други по-малки, които са също с неописуема красота. Река Скакавица е причината за тези причудливи малки водопади: Мала Рилска Скакавица, Овчарченския водопад и др.

Кога е подходящо време за посещение на водопада?

Водопад скакавица е пълноводен и през лятото, черпи водите си от Скакавишкото езеро и потоците по източните склонове на връх Кабул. През зимата водите му замръзват и предразполага към ледено катерене. Ние го посетихме ноември месец, като на връщане ни заваля сняг, беше много красиво, за щастие нямахме проблем при слизането. Не забравяйте да си направите планинска застрахо

Забележителноти около Рилска скакавица

Други забележителности, които можете да посетите в близост до хижа Скакавица са: Седемте рилски езера, връх Кабул, хижа „Рилски езера”, лифт „Рилски езера”, Ашикларско езеро или разгледайте статията ни за идеи за разходка в и около Сапарева баня.


Ако все още се чудите къде да отидете през уикенда, то това може да е този маршрут, за който гарантирам, че ще ви донесе много положителни емоции и ще напълни с красота душите и сърцата ви.

Лакатнишки скали
62 Забележителности и идеи за разходка около София
Сапарева баня гейзер
Сапарева баня – 23 забележителности в града и района

За автора: Кристина Патрунова

Кристина Патрунова

Здравейте! Аз съм Кристина и съм пътешественик и травъл блогър. Пътуванията заемат голяма част от живота ми от години. Израснах и завърших в Испания, но България винаги е била в сърцето ми, затова се и завърнах тук. Опитвам да обиколя възможно най-много места из страната, за да наваксам изгубеното време, затова ще намирате и много публикации за страната и чужбина. Освен това в публикациите ми ще намерите възможно най-подробните и практични съвети за вашите пътувания.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.