Сапарева баня – 23 забележителности в града и района


Категория: България

Автор: Кристина Патрунова

Последно обновена: 25.05.2023

Сапарева баня гейзер

Малкият, кокетен курортен град Сапарева баня всъщност предлага немалко на брой атракции за посещение, спокойствие и отдих. Уникалната природа на Рила планина е скрила десетки прекрасни феномени, някои от тях световно известни. Сред тях са Седемте рилски езера, десетки екопътеки, подходящи за еднодневна разходка. Както и храмове, водопади, археологически разкопки и дори пясъчни кули.

Ако планирате следващата ви почивка да е в Сапарева баня, вижте какво може да посетите в района.

Съдържание на статията:

Забележителности в Сапарева баня

1. Гейзера в Сапарева баня

GPS координати: гейзера в Сапарева баня

гейзер в Сапарева баня

Местните хора в Сапарева баня могат да се похвалят с най-горещия гейзер в Европа. Освен това той е единствен по рода си на Балканския полуостров и е считан и за най–голямата атракция в региона. Изригнал е през 1957 година при сондаж в планината. 103-градусовият ( с 20 градуса по-топъл от този в Исландия) гейзер в града извира от 73 метра дълбочина. Издига се на 18 метра височина и на всеки 20 секунди разпръсква на над 20 метра далечина топлата си струя. От 2021 г. атракцията е с работно време, тъй като работейки постоянно, губи средно по 5 – 6 литра вода в секунда. Около природния феномен има и парк с кътове за отдих, където да се насладите на атракцията.

2. Средновековна църква „Св. Никола“

GPS координати: средновековна църква Св. Никола

Свети Никола Сапарева баня

Построена през XII-XIII век и изцяло реставрирана през 1937 г., заради разруха през Османската империя, църквата Свети Никола в градския парк в центъра на града е обявена за архитектурно-строителен паметник на културата от национално и впечатлява със своята живописна византийска архитектура.

Св. Никола Сапарева баня нощна снимка

Кръстокуполната църква, издигната от потънали тухли върху каменни основи, е една от малкото оцелели средновековни паметници в страната.

3. Паметник-чешма в чест на Стоил Косовски

паметник-чешма в Сапарева баня
Срещу парка с гейзера може да видите и по-интересна чешма която е посветена на граничарят от Сапарева баня Стоил Косовски, който е загинал при битката с диверсанти край Сарабурун.

Забележителности около Сапарева баня

4. Екопътека Горица

Разстояние от Сапарева баня: 5 км︱GPS координати: екопътека Горица

Екопътека Горица

В началото на село Овчарци, което се намира на близо четири километра от Сапарева баня, ще откриете екопътека „Горица”, тя ще ви предостави в подножието на Рила между 30 минути и 1 час неповторимо горско преживяване.Тя следва коритото на живописната река Горица, а по пътя й ще се насладите на разходка в иглолистна гора, ще преминете през дървени мостове и насладите на неповторима гледка  – каскада от водопади.

дървено мостче

До най-големия, от които Овчарченският водопад, ще стигнете по лек маршрут, дълъг два километра.

5. Овчарченски водопад Горица

Разстояние от Сапарева баня: 5 км︱GPS координати: водопад Горица

водопад Горица

Маршрутът на екопътека Горица преминава през каскада от цели седем водопада над село Овчарци и стига до Соколов изглед (1200 метра надморска височина) и най-високия от водопадите – Овчарченският водопад „Горица“. Въпреки, че е висок 39 метра, той е най-ниско извиращият водопад в Рила на  900 метра надморска височина. А защо „Горица“? Според местна легенда, красива девойка от селото на име Горица била поискана от местния турски бей, който изпратил слуги да я похитят. Но тя избягала в планината и за да не попадне в ръцете на турците, се хвърлила от скалата в реката.

6. Сапаревобански манастир Св. Стефан

Разстояние от Сапарева баня: 3 км︱GPS координати: Сапаревобански манастир

Само на няколко километра oт Сапарева баня, в квартал Гюргево, храмът Св. Стефан, единствен с това име в страната и построен през Втората българска държава, успява да оцелее след множество палежи по турско робство. Разположен в Рила планина, по бреговете на река Джерман, действащият още комплекс от църква, жилищни сгради и аязмен параклис „Св. Стилиян Пафлагонийски“, ще ви потопи във времената на братята Асен и Петър и християнския дом на  хайдутите и център на книжовна дейност през XIX век.

7. Езеро Паничище

Разстояние от Сапарева баня: 9 км︱GPS координати: езеро Паничище

езеро Паничище

Разположен сред красиви и стари иглолистни гори в Рила планина, курортът Паничище, на около 10 км от Сапарева баня, е скрил на 1370 метра надморска височина, по стръмните склонове на Кабула, езерото Паничище. То е най-ниското и безотточно езеро в Рила, с дълбочина от 4 метра и се смята за истински природен феномен. Произхода на името Паничище идва от там, че езерото има такава форма. От него идва името и на цялата местност. Маршрутът до него е подходящ за почивка, излети и пикници.

8. Седемте рилски езера

Разстояние от Сапарева баня: 17 км︱GPS координати: Седемте рилски езера

седемте рилски езера

Каквото и да кажем за седемте рилски езера, ще е малко. Един от най-популярните туристически маршрути в България, заради своята девствена природа, тюркоазени води и спиращи дъха гледки. Разположени стъпаловидно и свързани с малки поточета между 2095 и 2535 метра надморска височина Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното и Седмото езеро са посещавани от над 130 хиляди туристи ежегодно от цял свят. За жалост заради високия наплив и туристически поток, езерата са застрашени да се превърнат в блата – ерозията по туристическите пътеки води до свличане на земни маси в езерата, необратим процес според учените.

Сълзата е най-високото езеро с надморска височина от 2535 метра, точно под Отовишки връх, под него е Окото – най-дълбокото с 37,5 м, а под него е Бъбрека – езеро с площ от цели 85 декара Близнака се разпределя в две по-малки езерца, оттам идва и името му. По пътеката надолу се намират Трилистника и Рибното езеро, а най-ниско разположеното езеро – на 2095 метра е Долното. До тях се стига с кабинков лифт.

9. Връх Кабул

Разстояние от Сапарева баня: 15 км

До връх Кабул, в близост до Седемте Рилски езера, може да стигнете от местността Зелени Преслап,  която се намира на няколко километра от Паничище. Със свояте 2531 метра надморска височина, върхът открива панорамна гледка към билото на Отовишкия рид и Рилското било, но не се подвеждайте по неговия объл вид, пътят е дълъг и е за сравнително подготвени планинари, тъй като е цели четири часа с трудности в терена, на места високи склонове и ронлива почва. След като покорите върха, на връщане ви чакат река Скакавица и най-високият водопад в Рила – Скакавица, с пад на водата от цели 70 метра.

10. Водопад Рилска Скакавица

Разстояние от Сапарева баня: 15 км︱GPS координати: паркинг водопад Скакавица

Рилска скакавица водопад

Отново  местността Зелени Преслап е пресечна точка за вашата разходка и е приютила най-високия водопад в Рила – Скакавица. С изключително живописна местност, лек преход и при подходящо слънчево време, ще се насладите на величествения пад на водата от цели 70 метра в река Скакавица.

Ако искате да разберете как да стигнете до там, прочетете повече на статията ни за Водопад Рилска скакавица.

11. Бистришки водопад

Разстояние от Сапарева баня: 19 км︱GPS координати: Бистришки водопад

Наричан перлата на Рила, този бистришки водопад в дупнишкото село Бистрица е на цели два часа пешеходно разстояние навътре в гората, но пътят предлага живописна гледка към Дупница от панорамната площадка над селото и приятна разходка в планината на 1200 метра надморска височина.

12. Цари Мали град

Разстояние от Сапарева баня: 18 км︱GPS координати: Цари мали град

Цари Мали град

Ако сте в района, няма как да подминете архитектурното селище Цари мали град. Тази вековна Римска крепост, някога била известно селище, днес е една от най-посещаваните дестинации за еднодневни екскурзии в района. До нея може да стигнете като поемете за село Белчин. На хълма Св. Спас в планината Верила, ще видите каменна крепостна стена от IV век, разбира се възстановена по европроект в реалните ѝ размери, с късноантична крепост, църковен ансамбъл, музей с антични находки от археолозите, както и зони за почивка и отдих и детска площадка за игра, както и панорамна площадка с изглед към Рила. До крепостта може да стигнете и с асансьор или пеша за 15 минути. За да посетите комплекса, трябва да заплатите такса за възрастни – 10 лв. С подарък аудиогид, за ученици и пенсионери – 7 лв.

13. Хижа Мальовица и Връх Мальовица

Разстояние от Сапарева баня: 52 км︱GPS координати: ЦПШ Мальовица

Мальовица

Маршрутът Централна планинска школа – хижа Мальовица – връх Мальовица не е за подценяване, особено ако нямате физическа активност и подходящ екип, тъй като пътят е каменист и доста стръмен и за минути преодолявате 1000 метра надморска височина, както и пропаст. До Централна планинска школа ще стигнете по асфалтов път от село Говедарци.

Мальовица
Меча поляна

От местност Меча поляна до хижа Мальовица ще стигнете за по-малко от час, а преходът между тези две места е изключителен лесен. Целият маршрут до върха на 2729 метра, който е един от най-високите в Рила, ще ви отнеме 4 часа и доста сили, но на билото му ще се насладите на панорамна гледка, където ще видите дори Рилския манастир от високо. По пътя към върха има няколко Мальовишки езера – Йончевото езеро, Еленино езеро, а по пътека, която тръгва покрай хижа Мальовица за по-малко от час ще видите и Страшното езеро.

14. Елениното езеро

Разстояние от Сапарева баня: 78 км

Еленино езеро

Както споменахме този маршрут е уморено труден и отнема близо 3 часа да стигнете от Централна планинска школа до хижа Мальовица и накрая до Елениното езеро. Пешеходният маршрут е прав и каменист, a за Елениното езеро трябва да поемете по Зайовата пътека и ще стигнете до най-високото от Мальовишките езера, след тях между върховете Мальовица и Орлето ви очаква улей с камънист терен и се спускате до Елениното езеро. Целият маршрут е маркиран и лесно ще се ориентирате.

15. Рилски манастир

Разстояние от Сапарева баня: 72 км︱GPS координати: Рилски манастир

рилски манастир

Рилският манастир е не само най-голямата туристическа атракция сред християнските архитектурни красоти, но и е един от най-старите с над 1000 години история, най-внушителният и  живописен храм в страната, обявен от ЮНЕСКО за паметник със световно културно значение. През X век, когато е основан, манастирът се намирал на няколко километра нагоре в гората, а през 1335 г. започва да се гради постройка на днешното място. На 1147 метра надморска височина, Рилският манастир освен самия храм, е и е сред най-големите природни паркове в България. Резерватът Риломанастирска гора с площ 3665 хектара е сред най-желаните локации със своите над милион посетители годишно.

16. Кирилова поляна

Разстояние от Сапарева баня: 79 км︱GPS координати: Кирилова поляна

В Рила планина, на 7 километра от Рилския Манастир, е сгушена Кирилова поляна. На 1465 метра надморска височина природата е зашеметяваща, с иглолистни гори, кътчета за отдих и за наблюдение на панорамната гледка на върховете Иглата, Злия зъб, Двуглав. Само на час лек преход, можете да посетите Сухото езеро.

17. Екопътека Бели Искър

Разстояние от Сапарева баня: 38 км︱GPS координати: екопътека Бели искър

Бели искър

Екопътека Бели Искър е част от национален парк Рила и е подходяща за семейна и лежерна разходка сред ниските части на ландшафта на планината. Означена със синя маркировка, пътеката следва бреговете на река Бели Искър. Общата й дължина е около 5 км и се изминава общо за около час и половина. Може да стигнете до нея с кола, има къде да паркирате, след това продължавате пеша. На мен лично ми е една от любимите идеи за разходка.

18. Шишманово кале

Разстояние от Сапарева баня: 32 км︱GPS координати: Шишманово кале

Шишмановото кале бил някога средновековният Самоков. Крепостта днес се намира на 1,5 километра от село Доспей. Стените на ранно-християнската базилика са пазели римската империя и някогашната кула се ползвала за наблюдение на хоризонта от вражески сили. Край крепостта се пресичали стратегичрски пътища – единият от Константинопол до Адриатическото крайбрежие, а другият от Сердика към Македония. Това  дало на крепостта важно и стратегическо значение за периода си, а днес е първият археологически обект, споменат в публицистиката на България.

19. Стобските пирамиди

Разстояние от Сапарева баня: 50 км︱GPS координати: Стобски пирамиди

Стобските пирамиди

Пирамиди покрай Сапарева баня!? Мхм – Тук обаче говорим за природен феномен – стобските пирамиди са се формирали от лесно рушащи се скали и почва, като водата, която се е стичала, отмила горния скален или почвен слой, а сега се извисяват на височина от 6 до 10 метра над земята. Ще откриете феномена в село Стоб, a преходът до него е близо 40 минути с начална точка – църквата Св. Прокопий

20. Извор Живата вода

Разстояние от Сапарева баня: 65 км︱GPS координати: Живата вода

Карстов извор Живата вода, край Боснек, е част от екопътеката на Боснек, където може да се полюбувате на природата и да срещнете крокодил – шегуваме се! Вместо  кранче на извора Живата вода  е поставена глава на крокодил. До Извора ще стигнете за близо 1,5 часа лек перход.

21. Черната скала

Разстояние от Сапарева баня: 42 км︱GPS координати: Черната скала

Черната скала

Близо до Боровец, на една от скалите над река Голяма Сливница,  е скрита Черната скала, кръстена така, защото в тази пропаст след 9 септември 1944 г. са избити близо 70 души от Самоков, селата Бели Искър и Белчин, заради комунистическата власт, като на това място в памет на жертвите по-късно е издигнат железен кръст. Скалната площадка, обезопасена с метален парапет, днес посреща често туристи, заради невероятната панорамна гледка към Радуил и Марица.

22. Парк Рила в Дупница

Разстояние от Сапарева баня: 19 км︱GPS координати: парк Рила

парк Рила в Дупница

Парк Рила в Дупница е страхотна идея за разходка с деца. Паркът е изграден с евросредства, асфалтиран, със зелени площи и река, както и езеро, подходящ за разходка с детски колички, триколки, колела и други превозни средства. Има редица детски площадки, стрелба с лък, водни колела, барбекю зона, басейн, зоокът, заведения за хранене, фургон за сладолед. Наистина е много приятно там.

23. Язовир Арката, Долна Диканя

Разстояние от Сапарева баня: 39 км︱GPS координати: яз. Арката

язовир Долна Диканя

Този язовир е страхотен ако имате нужда да се отдалечите от хора и да се потопите сред красива природа. Явно там е снимана Фермата 8, има дървени конструкции и ако го посещавате през седмицата, няма хора е просто райско кътче. Спокойно е, а гледката към язовира е завладяваща.


Районът около и във Сапарева баня е чудесен, със страхотна природа и много интересни места, сред които да избирате. Харесайте си забележителност и не се чудете, а я посетете. Споделете вашите любими идеи за разходка около Сапарева баня, за да ги добавим в списъка.

За автора: Кристина Патрунова

Кристина Патрунова

Здравейте! Аз съм Кристина и съм пътешественик и травъл блогър. Пътуванията заемат голяма част от живота ми от години. Израснах и завърших в Испания, но България винаги е била в сърцето ми, затова се и завърнах тук. Опитвам да обиколя възможно най-много места из страната, за да наваксам изгубеното време, затова ще намирате и много публикации за страната и чужбина. Освен това в публикациите ми ще намерите възможно най-подробните и практични съвети за вашите пътувания.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (2)

Orhideya Nikolova

Поьдравления, чудесно сте се справила с описанията. На мен много ми хареса. Също се запознах с нови места. Продължавайте!

Кристина Добромирова

Здравейте, Орхидея! благодаря Ви за коментара! Много се радвам, най-вече, че съм успяла да ви запозная с нови места! Поздрави! Кристина