Сапарева баня – 15 забележителности за чудесен уикенд в града и околностите


Категория: България

Автор: Джорджа Де Марки

Последно обновена: 02.06.2022

Сапарева баня през лятото

Сапарева баня е чудесна дестинация по всяко време на годината и доста удобна за уикенд бягство, ако живеете в столицата (и не само).

В тази публикация съм събрала 15 идеи за разходка и забележителности в Сапарева баня и околностите, които да разнообразят посещенията ви, ако ходите често.

Съдържание, за да се ориентирате по-лесно:

Забележителности в Сапарева баня

Сапарева баня

Градът и района около Сапарева баня могат да се похвалят с красива природа и богато културно-историческо наследство. Да започнем от града!

Гейзерът

Символът на Сапарева баня е 18-метровият гейзер – фонтан, намиращ се в центъра на града. Трудно е да не го забележите, заобиколен е от паркче и летен амфитеатър.

Гейзер Сапарева баня

Счита се за най-горещият гейзер в континентална Европа с температура на водата от 102.4 градуса по Целзий. През лятото вечерно време го осветяват светлинки.

Църква Свети Никола

В центъра на града, в градския парк срещу общината, се намира и църквата Свети Никола, построена през 12-ти – 13-ти век и реставрирана през 1937г.

Отличава се с интересна архитектура и е обявена за архитектурно-строителен паметник на културата от национално значение.

църква Св. Никола Сапарева баня

Около църквата, може да се натъкнете на останки от древния град.

Праисторическо селище Кременик

Ако историята е вашето нещо, вероятно ще ви е интересно да научите, че в местност Кременик – на около 1.5 км от Сапарева баня, е открито праисторическо селище. Правени са редица проучвания през годините и са открити множество археологически находки от кремък, кост и глина, доказващи, че там животът не е прекъсвал от ранния до късния неолит.

делви Сапарева баня
Източник: Община Сапарева баня

Повече подробности може да научите от Археологическата сбирка в читалището на града.

Акваклуб Котвата и други минерални извори в Сапарева баня

Сапарева баня, освен че се намира в приятен район в близост до планината, винаги е привличал хората още от древни времена и поради друга причина. Става дума за лечебните свойства на водата. Неслучайно старото име на града е Германея, в превод „гореща вода“. Съществува и друга теория – че Герман е било името на тракийски бог на топлината.

Която и теория да е вярна, обаче, Сапарева баня и до днес продължава да привлича посетители от цялата страна, благодарение на минералните си извори. А сега нека разгледаме някои от тях.

Акваклуб Котвата

Съвсем наблизо до Гейзера се намира един от най-популярните минерални извори в Сапарева баня – акваклуб Котвата.

Мястото наистина си заслужава, заради големината на комплекса, разнообразието от външни басейни и най-вече, заради прекрасната гледка, която се открива, докато се любувате на лечебните свойства на водата.

Минусът тук е, че го посещават много хора, особено през уикендите, но пространството е достатъчно голямо. Цените също не са от най-ниските, но зависи кога ще го посетите.

Цени за посещение на Акваклуб Котвата:

Външни басейни

20.00лв

15.00лв

10.00лв 

Работно време на Акваклуб Котвата:

Работно време на външни басейни:

Без почивен ден:

Каса: от 09:00ч. до 18:00ч.

Басейни: от 09:00ч. до 19:00ч.

Петък и събота: от 09:00ч до 21.00ч

Други минерални басейни в Сапарева баня

Разбира се, това че е най-популярният, далеч не означава, че е единственият избор в Сапарева баня. Други предпочитани минерални извори са минерален комплекс Плажъ (цени за посещение – 12 лева за възрастен в делнични дни и 15 в почивни дни към 01.03.2021 г.) и комплекс Бора-бора, който привлича посетители основно, заради къщичките и визията си, но имайте предвид, че само детският басейн е с минерална вода, големият не е.

Бора Бора Сапарева баня

А ако нямате против да се отдалечите малко, може да посетите и басейн Белчин бани (на около 19 км).

Има още много хотели с минерални извори на територията на града, така че, ако имате препоръки, не се колебайте да ги оставите в коментар. =)

А сега нека продължим с други интересни местенца около Сапарева баня.

Идеи за разходка около Сапарева баня

Ето няколко идеи, между които да избирате:

Екопътека Горица и Овчарченски водопад

водопад Горица

На 10 мин. с кола от града, се намира перфектното място за къса мързелива разходка.

Отделете си около половин час (общо в двете посоки от паркинга), за да отскочите до водопад Горица, известен още като Овчарченски водопад. Висок е около 39 метра и до него се стига по мини екопътека.

Най-любопитното за него е легендата, свързана с името му.

Разказва се, че красива девойка от селото на име Горица живяла щастливо с възлюбения си – местно момче овчар. Мълвата за красотата й достигнала до местния бей и той изпратил слугите си да я отвлекат. Тя хукнала да бяга и се хвърлила от скалите. От тогава водопадът носи името й.

Имайте предвид, че като всеки водопад, и Овчарченският ще ви впечатли най-много след като е валяло, или когато се топят снеговете.

Седемте Рилски езера

Кажем ли Седемте Рилски езера, сякаш обясненията са излишни.

Рилските езера

Едно от чудесата на природата, с които България е известна по цял свят. Винаги се учудвам, когато чуя, че българин не ги е посещавал. Така че, ако сте от тях – поправете тази „грешка“ – наистина е грехота да не ги видите и да не се докоснете до магията им.

Има различни възможности за преходи – може да се качите с лифт до хижа Рилски езера и от там да вървите, докъдето ви стигат силите и желанието.

Но гледката от върха, за да обхванете с поглед възможно най-много езера – определено си заслужава!

Зимата – каране на Рилските езера

ски на Рилските

Ако сте любители на зимните спортове и е наваляло повечко сняг, може да съчетаете посещението на Сапарева баня с каране на ски или сноуборд на Рилските езера. А след зареждащо каране, минералните извори винаги са добра идея!

Рилска Скакавица

водопад Рилска Скакавица

Няма как да не добавя към предложенията най-високият водопад в Рила, а именно Рилска Скакавица. Походът до него си заслужава, като по пътя ще имате възможността да се насладите на рилска красота, още водопади и природа. Отделете си около 1 ч. и 30 мин. в посока.

За повече подробности, прочетете: Поход до водопад Рилска Скакавица.

Ако сте по-напреднали, бихте могли да комбинирате и с връх Кабул.

Паничище

Съвсем наблизо се намира и курортното селище Паничище, което предлага много машрути за пикници и еднодневни преходи. Ако минавате през него, може да се отбиете през езеро Паничище – с формата на паница, което се говори, че е дало името на цялата местност.

puteka-na-prikazkite-panichishte

Ако сте с деца, подходяща спирка е Пътеката на приказките“, отново в Паничище. Докато преминавате по пътеката, водеща до туристическия център, децата ще срещат рисунки на герои от приказките.

Цари Мали град

На около 18 км от Сапарева баня се намира още едно интересно място, което може да посетите – Цари Мали град. Представлява късноантична римска крепост, намираща се на хълм над село Белчин.

Крепостта е обявена за паметник на културата с национално значение и се проучва от 2007 година, а проектът за културно-исторически комплекс е завършен през 2013г.

Цари Мали град

Освен крепостта, проектът включва църковен ансамбъл и зони за отдих и спорт. Децата много се радват на въжения мост и съоръженията отпред.

Пътеката до там е приятна, а снегът добавя допълнителен чар на мястото.

Язовир Дяково

Ако не сте местни или рибари, вероятно за пръв път чувате името на този язовир. Въпреки това, ако имате желание за релакс сред природата и времето е слънчево, отскочете до там. Язовир Дяково ще ви награди с прекрасна гледка към водите и планините отзад.

Само – моля ви, почистете след себе си. =)

Ресиловски манастир

Между Дупница и Сапарева баня може да посетите действащ девически манастир – Ресиловският манастир, основан през 10-ти век и изцяло обновен през 1995 г.

А ако сте склонни да увеличите малко периметъра, ето още няколко идеи:

Екопътека Самоковището и Бистришки водопад

Следващото предложение е задължително за всички любители на природата.

Бистришки водопад

Бистришкият водопад е много внушителен и красив, а екопътеката представлява черен път, който се изминава за около 1 час и 40 мин. – 2 часа. Не е нито от най-лесните маршрути, нито от най-трудните, но определено си заслужава усилията!

Парк Рила в Дупница

парк Рила в Дупница

Ако искате нещо по-лежерно, то парк Рила в Дупница е правилното място за вас. Гледката към планината и начинът по който се поддържа, правят от парка много приятно местенце.

Рилски манастир

Разстояние от Сапарева баня – около 72 км

Рилски манастир

Рилският манастир също е от онези места, за които описанията сякаш са излишни. Един от най-разпознаваемите символи на страната, включен и в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство.

В същата посока се намира и:

Връх Мальовица

Разстояние от Сапарева баня – около 76 км (до началната точка за прехода)

връх Мальовица

Иска ми се да завърша с един емблематичен и много труден връх в Северозападна Рила – връх Мальовица (2729 м), специално за планинарите ентусиасти. Преходът е доста тежък, около 4 часа в посока (зависи от подготовката ви), но гледките са меко казано зашеметяващи!


Надявам се, че съм успяла да ви дам някоя нова (или забравена) идея за забележителност в Сапарева баня или околностите. Ако имате други идеи, ще се радвам да ги споделите. =)

Напишете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Коментари (0)

Все още няма коментари.