До Кремиковски манастир – място с интересна история и прекрасна гледка


Категория: България

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 07.02.2021

До Кремиковския манастир

До Кремиковски манастир – място с интересна история и прекрасна гледка

Категория: България

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 07.02.2021

Все още няма гласове.

Ако живеете в столицата и се чудите какво да правите през уикенда, Кремиковският манастир е една чудесна идея. Разходката до там определено ще ви разнообрази и презареди. Подходяща е за малки и големи.

В тази статия ще намерите:

Как се стига до Кремиковския манастир?

Кремиковски манастир се намира на около 22 км от центъра на София, като трябва да минете през кв. Кремиковци и да се насочите към местност Градището.

Има няколко начина да стигнете до него: с кола, с кола и пеша, с автобус и пеша.

Карта:

Аз лично бих ви препоръчала да изберете вариант, който да включва ходене пеша. По този начин, освен на красотата на манастира и гледките, които се откриват от него, ще можете да се насладите и на приятна разходка през гората (и малко по пътя).

пътека към Кремиковски манастир

Ако не разполагате с автомобил, може да хванете автобус 117 от автогара Изток, да слезете на спирка „Ул. Св. Петка“ в кв. Кремиковци и от там да продължите пеша.

Ако сте с кола, както споменах, има доста места, на които може да я оставите. Най-добре долу в ниското. Ако имате проблеми с вървенето, има и голям безплатен паркинг пред самия манастир.

Практична информация и работно време на Кремиковски манастир

Кремиковски манастир

Манастирският комплекс разполага с чешма за вода, маси, където можете да хапнете и пейки с прекрасна гледка към Софийското поле и планините зад него.

Освен това, има пауни и зайци в клетки, на които децата се радват, както и пухкави котки, които обикалят около масите. Ако не си носите храна, не се тревожете, наоколо има заведения за хранене – вкл. „Магерницата“ в самия комплекс, както и ресторант съвсем наблизо.

Работно време на манастира:

Всеки ден от 8:00 до 17:00 ч.

Ако искате да избегнете навалици от хора през уикендите, препоръчвам ви да тръгнете по-раничко.

А сега, нека ви разкажа малко повече за самия него:

История на Кремиковски манастир и любопитни факти

Старата църква Кремиковски манастир

Счита се, че Кремиковският манастир “Св. Георги Победоносец” е построен по време на Второто българско царство при управлението на цар Иван Александър и е част от така наречената Софийска Света гора.

Опожарен е до основи по време на османското нашествие през 1382 г.

Около 100 години по-късно местен болярин на име Радивой го възобновява и поръчва изписването му, в памет на двете си починали деца, станали жертва на чумна епидемия.

От края на 15-ти век Кремиковският манастир се превръща в много важен православен център, чийто ктитор е самият Софийски митрополит.

В старата църква има стенопис, на който е изобразен Радивой със семейството си, който предава умалено копие на църквата Свети Георги на митрополита.

Повечето стенописи в старата църква са реставрирани в продължение на 30-тина години, за да могат да достигнат до нас в днешния им вид. Самата сграда също е ремонтирана.

През Възраждането в манастира се укривали бунтовници, сред които Димитър Стефанов-Казакавторият знаменосец на Ботевата чета. Лобното му място се намира близо до манастира, където има изграден паметник и лесопарк в негова чест.

Димитър Стефанов-Казака

Намира се на около 500 метра – може да се стигне, както пеша, така и по черния път в посока хижа Стрелец.

GPS координати: 42.80109037834494, 23.50488601692001

Новата църква „Покров на Пресвета Богородица“

Кремиковският манастир

Интересно е да споменем, че първоначално манастирът е бил мъжки, но в края на 19-ти век тук се заселват монахини и се превръща в женски манастир. В началото на 20-ти век издигат красивата нова църква „Покров на Пресвета Богородица“.

През социализма тук се настаняват военни и монахините са принудени да напуснат манастира. По това време голяма част от стенописи са разрушени, тъй като са боядисани с вар. По-късно са възстановени.

Новата църква се отличава с голям купол и внушителни дърворезби. В нея се съхранява евангелие, написано по поръчка на софийски митрополит през 15-ти век.

Обърнете внимание и на високото дърво, посадено пред новата църква. Загледайте се в кората и я пипнете (изключително мека е), след което погледнете нагоре – ако сте виждали някога секвоя, трудно ще я сбъркате.

Изключителни дървета, особено погледнати отдолу.

секвоя пред Кремиковски манастир

Днес Кремиковският манастир е много добре поддържан, което си личи отвсякъде. Красота, спретнатост, зеленина – глътка чист въздух с гледка, която ще ви очарова.  

Какво още може да посетим наоколо?

Ако искате да продължите разходката, веднага ще ви предложа още две местенца наблизо (освен паметника на Димитър Стефанов-Казака).

Първото е Рудникът в Кремиковци, който днес прилича повече на язовир, тъй като се пълни с вода.

рудник Кремиковци

Мненията за него са крайни, но гледката отново си я бива.

Основната причина – тук е било най-голямото желязно рудно находище в България и именно заради него се е взело решението за изграждане на Металургичен комбинат „Кремиковци“ през 1956 година.

Може да се отбиете до там с кола и, ако искате – да го обиколите пеша.

Второто място е с духовна насоченост (може да оставите колата на около 400 метра). Става дума за Сеславски манастир „Св. Николай Мириклийски“. Построен е през Второто Българско царство от болярина Сеслав. Разрушен е от нашествието на османците и възстановен през 16-ти век.

Сеславски манастир

Може да надникнете през прозорците, за да видите запазените стенописи. На връщане един човек ни каза, че църквата отваряла само, ако се обадите предварително.

Ако имате време и желание, може да се разходите наоколо по пътеките.

Отново се откриват много приятни гледки към града.


Надявам се публикацията за Кремиковски манастир да ви е била интересна и полезна. Ако още не сте го посещавали, препоръчвам ви да го направите.

А ако имате идеи за други местенца наблизо, ще се радвам да ги споделите в коментар.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.