Кремиковски манастир – бърза идея за чудесна разходка


Категория: България

Автор: Saveti

Последно обновена: 06.10.2022

Кремиковски манастир

Гледките от там са страхотни, а мястото е чудесно за разходка през почивните дни. На около 20 км от столицата  и на 3 км от кв. Кремиковци в местността „Градището” се намира Кремиковският манастир „Свети Георги Победоносец“. Разположен е върху скалиста тераса и от него се вижда цялото Софийско поле и София.

Съдържание на статията:

Как се стига до Кремиковския манастир?

природата около Кремиковски манастир

природата около Кремиковски манастирЛесно можете да стигнете до манастира, ако сте с кола – минава се през  квартал Кремиковци и по виещия се път в боровата гора. Спокойно,  няма как да се объркате, тъй като отдалеч се виждат „греещите” златни кубета. Ако не разполагате с  превозно средство, можете да се качите на автобус № 117 от автостанция „Изток”. С него пристигате в центъра на кв. Кремиковци, на спирка ул.“Св. Петка“ и след това продължавате пеша по пътя до манастира.

горска пътека
Горска пътека, водеща към манастира

Има и горски пътеки, които водят към манастира, възползвайте се да се разходите сред красивата природа. До манастира има къде да се паркира колата.

Кремиковски манастир – какво ще видим?

вход на манастира

вход на манастираОще в началото на двора на манастира ще  усетите свежестта на боровата гора и невероятната  атмосфера, породена от разнообразието от цветя, храсти и дървета, засадени около храма и прилежащите му сгради. Самият манастир е много добре поддържан, прави впечатление колко е чисто и подредено. Въпреки че части от манастира още се дострояват, но това не отнема от красотата му.

Децата могат да се любуват на зайчетата и пауните, които се отглеждат там. Ние се впечатлихме най-много от къдравите прасета, които отглеждат там.

къдрави свине

къдрави свине

Можете да се отпуснете на специално направените пейки и дори да хапнете, ако сте донесли нещо. По пътя покрай Кремиковския манастир има и ресторант с вкусни ястия. В самия манастир също има място, където можете да похапнете манастирски гозби в  „Магерницата”. От височината, на която се издига манастирът, можете да се насладите на прекрасни гледки.

гледка от Кремиковския манастир към Софийско поле
гледка от Кремиковския манастир към Софийско поле

Работното време:

всеки ден от 08:00-18:00 часа

стенопис

Един от разкошните стенописи в манастира

чешма
Заледената чешма с вкусна планинска вода
Заледената чешма
Заледената чешма

История на Кремиковския манастир

Кремиковски манастир

Кремиковският манастир е изграден по време на Второто българско царство, при царуването на Иван Александър, а най много сведения за него има от 15 век. Тогава османските нашественици нахлуват в София и манастирът е  напълно опожарен през 1382 година. След около 100 години местен болярин Радивой го изгражда наново и поръчва да го изографисат в памет на  двете му починали от чумната епидемия деца.

прекрасни стенописи

прекрасни и пъстри стенописи

Покривът на храма е разрушен през 1503 г. от земетресение и е направен нов.

Кремиковският манастир играе важна роля като книжовен и културен център за софийското население по време на османското владичество. Част от мощите на св. Георги Софийски след неговата смърт са били пренесени в тук. През епохата на османското робство манастирът е служил за убежище на много четници.

манастирски пътеки
манастирските пътеки

Първоначално манастирът е бил мъжки, но след Освобождението в него се заселват двадесетина монахини-бежанки от Малашевско. В резултат на това популярността  на манастира се увеличава. През периода 1901-1907 година се изгражда новата голяма църква „Покров на Пресвета Богородица”, а до западната стена на магерницата е построена сграда за игуменките и от 50-те години на 20-ти  век манастирът е женски.

манастир Кремиковци
църквата “Покров на Пресвета Богородица“

В наши дни Кремиковският манастир живее нов живот с непрекъснати реставрации  от 1980-2003  година на стенописи в малката църква. Пред манастира през 1994 година е изградена чешма.  В манастира се съхраняват интересни икони, както и евангелие, написано през 15- ти век по поръчка на софийския митрополит.

манастир Кремиковци

Манастирът не предлага настаняване, въпреки наличните големи жилищни сгради. Близостта до столицата го прави много подходящ за еднодневна разходка.

природа
прекрасната природа около манастира

Забележителности около Кремиковски манастир

• На около 500 метра се намира лобното място на втория знаменосец на Ботевата чета. До мястото може да се стигне пеша през гората под манастира или по черния път в посока хижа Стрелец.

Сеславският манастир „Св. Николай Мирликийски“ е построен в началото на XVII в. Днес е изоставен и единствено е запазена сградата на църквата.

Рудника над квартал Кремиковци, който не е действащ от доста време насам. До него се стига като от центъра завиете на ляво и следвате пътя. Другият маршрут е от село Локорско, но пътят е черен и трудно проходим с автомобил.

рудник Кремиковци
рудник Кремиковци

• Изключително приятен за пикник и еднодневна разходка е малко известният водопад на село Подгумер. До него се стига, като карате само по главната улица на селото и стигайки църквата, завивате на ляво. В края на Подгумер пътят се дели на две и хващате ляво, а влизайки в гората, държите дясно, докато достигнете една изоставена сграда, където може да паркирате. Продължете пеша и след известно време ще стигнете реката, която трябва да се пресече и след няколко метра пред вас ще се открие прекрасният водопад.


Надявам се, че статията ви е харесала и ще провокира вашия дух на пътешественици!

Прочетете още:

Лакатнишки скали
62 Забележителности и идеи за разходка около София
Вековните секвои край Кюстендил – Величествените гиганти

За автора: Saveti

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.