8 традиционни ястия от испанската кухня, които ще ви оставят без думи


Категория: Испания

Автор: Теодора Господинова

Последно обновена: 15.07.2019

Ще се съгласите с мен, че Испания е райска дестинация за любителите на кулинарните изкушения. Всеки град и регион в страната посреща гостите си със свои традиционни испански специалитети, а списъка в тази статия е отличен старт за всеки един от вас, който планира да посети Испания за първи път в живота си.

1. ПАЕЛЯ (PAELLA)

paella

Въпреки че оризът е често срещана съставка в испанската кухня, Paella (паелята) определено е най-известното ястие с ориз, различни видове морски дарове и лимон. Куркумата пък е типичната подправка, която присъства в паелята и която придава наситеност на ястието.

Ако държите да опитате нещо малко по-различно, препоръчвам Arroz Negro – ориз с мастило от сепия. Ако никога не сте опитвали нещо подобно, първоначално може да ви се стори странно, но ви гарантирам, че си заслужава (придружено с чаша бяло вино).

2. ИСПАНСКА ТОРТИЛЯ (TORTILLA ESPAÑOLA)

Това е испанската версия на класическия омлет с яйца, картофи и лук. Абсолютна класика в Испания и най-сигурния вариант, ако се колебаете какво да хапнете. Опитвала съм тортиля в различни части на страната и навсякъде беше превъзходна.

tortilla-ispaniya

Ако сте любител на месото, една от най-разпространените добавки, която може да поръчате към вашата тортиля, е Чоризо Иберико – деликатесен, пикантен, испански салам от кълцано свинско месо от Иберийско прасе.

3. ХАМОН (JAMON)

Jamón, или сушена шунка, е най-известният испански колбас, прославящ страната по целия свят.

jamon

Шунката, традиционно приготвена от свинско месо, се осолява обилно и се държи на сухо, за да се запази през дългите зимни месеци.

Jamón Serrano (от планината) е най-разпространеният вид и се приготвя от бели прасета. По-скъпият – Jamón Iberico – идва от черни прасета.

Испанците, с които съм разговаряла, казват, че най-добрият начин да се похапва хамон е на много тънки резени, с малко пресен хляб и чаша вино.

4. ТУРОН (TURRON)

Всяка година по време на коледните празници, испанците изяждат огромни количества турон, или бадемова нуга, въпреки че се приготвя през цялата година.

turron
Туронът се произвежда основно в малкия град Джихона (Jijona), в провинция Аликанте, като се използват местно отглеждани бадеми, смесени с мед и яйчен белтък.

Съществуват две основни разновидности на това ястие – мека, гладка версия, наречена Jijona, и по-твърда – Alicante turrón, която съдържа парченца от бадеми.

5. ПИСТО (PISTO)

Писто е страхотен стартер или гарнитура към основното ястие. Това е испанската версия на рататуй и можете да я намерите на повечето места в Испания. Също така, често се комбинира с тортиля или чоризо.

6. ПИМЙЕНДОС ДЕ БАДРОН (PIMIENTOS DE PADRÓN)

Това здравословно и лесно за приготвяне ястие отлично влиза в ролята на гарнитура към основното ястие.

Повечето тапас барове в Испания сервират тези малки зелени чушки, леко запържени в зехтин и поръсени с морска сол.

7. ГАЗПАЧО (GAZPACHO)

Това типично испанско ястие наподобява супа, приготвена от най-зрелите домати, зехтин, чесън, червени чушки и краставици, които се пасират заедно докато стане гладка смес, след което се охлажда и се изсипва в купи или чаши. Газпачото е наистина освежаващо, особено в горещите месеци.

В Андалусия, например, местните прибягват до него всеки ден през лятото и винаги има голяма кана с газпачо на бара в тапас заведенията.

8. БОКАДИЙОС (BOCADILLOS)

Реших да завърша списъка с най-неустоимите испански ястия с нещо, подходящо за тези от вас, които предпочитат да не губят време по ресторанти, а да видят възможно най-много от прекрасната Испания.

Бокадийос е сандвич, направен с испански хляб. Предлага се с картофи, сирене, шунка и свинско филе. Ако сте в столицата Мадрид, задължително опитайте bocadillo de calamares (с пържени каламари).

Фенове ли сте на испанската кухня? Кои от тези ястия вече сте опитвали и кое бихте поставили на първо място?

Прочетете още: Неустоимите кулинарни изкушения на Португалия.

За автора: Теодора Господинова

Теодора Господинова

Страстен пътешественик, който "страда" от нестихващо любопитство към света. Прекарах няколко години в „странстване“ като някои от местата, където съм живяла са Исландия, Португалия, Шотландия и Лондон. Надявам се статиите, които пиша да са полезни на тези от вас, които споделят моята страст – пътешествията! Enjoy! 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.