Неустоимите кулинарни изкушения на Португалия


Категория: Португалия

Автор: Теодора Господинова

Дата: 17.02.2019

португалска кухня

Неустоимите кулинарни изкушения на Португалия

Туризъм

Португалия може да е запознала азиатците с лютивите чушлета, англичаните с чая и японците с темпурата, но традиционната кухня на страната все още представлява пълна мистерия за кулинарните любители от останала част на света.

Корените на португалската кухня тръгват от кулинарните традиции на местните селяни от Средновековието и екзотични подправки, получени чрез търговски пътища, установени преди много векове.

Към днешна дата, местните в Португалия наблягат на семплите, пресни ястия с ориз, картофи, риба, морски дарове и свинско месо.

В следващите редове ще се опитам да предам малка част от португалската кулинарна магия.

Рибата

Няма как да не поставя ястията с риба и морски деликатеси на първо място в моята класация, когато става въпрос за средиземноморска държава. Любопитен факт е, че португалската нация е на първо място по консумацията на риба в света.

Всяко заведение за хранене в Португалия, предлагащо ястия от традиционната кухня, може да ви предложи обилна порция (да, местните са щедри по отношение на порциите) сардини на скара, придружени с варени картофи или зелена салата. В интерес на истината, бих определила сардината като рибната емблема на Португалия. Разхождайки се по стръмните, калдъръмени улички на Порто или столицата Лисабон, ще видите безкрайно разнообразие от сувенири именно със сардини.

И все пак прословутото Bacalhau (произнася се „бакалюу“), осолената треска, се ползва със същата значимост като пицата в Италия, кърито в Индия, и жабешките бутчета във Франция.

Тя най-често се приготвя в съчетание с настъргани или пасирани картофи, лук, и разбити или сварени яйца.

Местните гордо твърдят, че съществуват над 250 рецепти за приготвяне на осолената треска, а туристическите клишета най-вероятно ще ви убеждават, че рецептите са 365 на брой, различна за всеки ден от годината.

Ако планувате да посетите слънчева Португалия за седмица или две, горещо препоръчвам да опитате BACALHAU A BRAS и BACALHAU COM NATAS.

Морските деликатеси

Ястията с морски дарове присъстват сериозно в кулинарната книга на Португалия.

Най-често срещани са ARROZ DE MARISCO (ястие, наподобяващо испанската paella, но с тази разлика, че е по-течно и с бульон, който ви позволява да усетите вкуса на открито море) и POLVO À LAGAREIRO (цял октопод, който първо е сварен, после изпечен с обилно количество чесън и зехтин).
[td_block_ad_box spot_id=”custom_ad_2″]

Наденичките

Задължително условие е да опитате традиционните наденички в столицата Лисабон! Местните хора обичат да похапват chouriço – колбас, подобен на испанският chorizo, но с по-малко мазнини. Бих ви препоръчала и morcela (кървава наденица), farinheira (колбас от брашно и червена чушка) и alheira (наденичка, приготвена с хляб, пилешко или дивеч).

Тестените изделия

Назад във времето, когато медът все още бил доминиращ подсладител в Европа, местните в Португалия започват да използват захарта, пристигаща от португалския остров Мадейра през 15 век и, по-късно, от тогавашната колония Бразилия.

Днес, яйченият тарт, или така нареченият pastéis de nata, е на почит не само в Португалия, но и в останалата част на света. Това е най-добрият приятел на сутрешното ви кафе.

За пръв път имах възможността да опитам тези малки кремообразни изкушения в Северен Лондон и, повярвайте ми, нямаха нищо общо с португалските, които имах щастието да вкуся за първи път няколко месеца по-късно.

Време е да организирате пътуването си до слънчева Португалия и да се насладите на неустоимите кулинарни изкушения, с които страната посреща всеки свой гост. За предпочитане е да комбинирате с чаша освежаващо бяло вино или студена бира Sagres.

Saúde! А кое е вашето любимо ястие от португалската кухня? Споделете в коментар.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.