Чудните мостове – чудна игра на форми


Категория: България

Автор: Джорджа Де Марки

Последно обновена: 02.06.2022

Чудните мостове

Надали някой от вас не е чувал за Чудните мостове, известни още като Скалните мостове. Разположени на 1450 м надморска височина насред магичните Родопи, Чудните мостове са уникален природен феномен, който трудно ще ви остави безразлични.

Какво ще намерим в публикацията?

Как да стигнем до Чудните мостове? Какъв е пътят до там? Паркинг и вход.

Алпийски тролей – най-дългият алпийски тролей на Балканите

Какво представляват Чудните мостове и как са се образували?

Легендата за Чудните мостове

Как да стигнем до Чудните мостове? Какъв е пътят до там?

Намират се на около 16 км от пътя Асеновград – Смолян, на около 72 км от Пловдив и на 220 км от София.

Карта:

Трудно ще се объркате, тъй като има достатъчно табели, които да ви упътят. Разстоянието от главния път е от 16 км, което на пръв поглед звучи доста близо, но имайте предвид, че ще ви отнеме около 30-40 минути, тъй като пътят е с много завои и на места е в доста лошо състояние, да не използвам по-силни думи… Има големи дупки и стеснени участъци, така че карайте с повишено внимание, особено като се разминавате с други коли. По пътя има и чешми, където може да си напълните изворна вода.

Наближите ли, ще стигнете до голям паркинг и много сергии, където се продават автентични сувенири от региона, мед, сладка, билки, домашно изплетени чорапи и други интересни нещица.

Работно време – няма

Вход – няма (безплатно)

табела

От сергиите трябва да слезете надолу (има табели) и слезете ли, ще ви посрещне нещо като поляна с дървени масички (на заведението към хижа Чудни мостове), където може да спрете да отдъхнете и хапнете.

Няма как да не привлече вниманието ви и беседката с надпис:

Алпийски тролей „Чудните мостове“ – най-дългият тролей на Балканите

алпийски тролей

Освен самите мостове, които ще ви оставят без дъх, тук има още нещо, което може да ви докара незабравими емоции и спомени.

Не знам дали наистина е най-дългият тролей на Балканите, но е дълъг 240 метра и предлага възможността да видите Чудните мостове от по-различен ъгъл. Като се спуснете на около 50 метра над реката и под Големият мост със скорост до 40 км/ч (в най-бързия участък).

През уикенда има големи опашки, но ако разполагате с повече време и сте любители на адреналина, със сигурност бих ви приканила да се пуснете.

към алпийския тролей

Цена – 10 лв.

Какво представляват Чудните мостове?

А сега, да се върнем на Чудните мостове. Какво всъщност представляват те?

Чудните мостове, погледнати отдолу

Представляват няколко скални арки, различни по големина и два големи моста, изцяло обезопасени и пригодени за туризъм. Наричат ги Голям и Малък мост. Обявени са за природна забележителност през 1949 г. и са част от 100-те национални туристически обекта.

Те са разположени в карстовата долина на река Еркюприя, в подножието на връх Голям Персенк, насред уникалните Родопи. Старото им име е именно Еркюприя, което означава “земен мост”. А съчетанието от интересните им форми и зеленината наоколо са истинска радост за сетивата.

Как са се образували?

реката под арките

Някога реката е била пълноводна, което е допринесло за образуването на пещера. С течение на времето и въздействието на различни процеси, сред които ерозия, част от нея се свлякла и по този начин се образували известните мостове, които днес привличат хиляди туристи, копнеещи да минат под и над тях.

И с право! Гледките, които се откриват са уникални!

Чудните мостове от високо

Чудните мостове са доста популярни, така че ако искате да избегнете навалицата, най-добре да ги посетите в ранните часове на деня или извън сезона (есента, например).

Има и екопътека през горичката, която стига до следващото селце, но трябва да внимавате, защото има змии.

Легендата за Чудните мостове

Големият мост

Има ли чудно в името, вероятно се досещате, че за мястото ще се носят легенди. Да започнем с най-разпространената:

В далечни времена в село Забърдо живеели много пастири. Ненадейно се появил змей, който изяждал добитъка, а пастирите дълги години не можели да се справят с напастта. Един ден им хрумнало, че трябва да намерят начин да надхитрят змея. След дълго умуване, намерили решение.

Натоварили едно магаре с прахан (запаливо вещество), запалили го и го пуснали срещу змея. Той, разбира се, глътнал магарето и започнал да гори отвътре. Горящият змей търсил начин да избяга и накрая успял да се скрие в дупка  в земята. Но и това не го спасило. И така след години, от костите му се образували сводестите мостове, които днес наричаме Чудни.

Съществува още една мини легенда. Отново главният герой е змей, който този път живеел в пещера. Когато кихнал, части от тавана се срутили и така се образували Чудните мостове.


Днес няма нито змей, нито други митични същества, но въпреки това мястото със сигурност е магично и заслужено носи името „Чудните мостове“. Прекрасно кътче в България, където може да се насладите на природата и чудните цветове и форми, които рисува.

Наблизо се намират Асеновата крепост, Бачковския манастир и Кръстова гора, така че може да ги комбинирате. =)

Прочетете още:

Напишете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Коментари (0)

Все още няма коментари.