Чудните мостове – чудна игра на форми


Категория: България

Автор: Saveti

Дата: 02.06.2022

Чудните мостове
Все още няма гласове.

Надали някой от вас не е чувал за Чудните мостове, известни още като Скалните мостове. Разположени на 1450 м надморска височина насред магичните Родопи, Чудните мостове са уникален природен феномен, който трудно ще ви остави безразлични.

Какво ще намерим в публикацията?

Как да стигнем до Чудните мостове? Какъв е пътят до там? Паркинг и вход.

Алпийски тролей – най-дългият алпийски тролей на Балканите

Какво представляват Чудните мостове и как са се образували?

Легендата за Чудните мостове

Как да стигнем до Чудните мостове? Какъв е пътят до там?

Намират се на около 16 км от пътя Асеновград – Смолян, на около 72 км от Пловдив и на 220 км от София.

Карта:

Трудно ще се объркате, тъй като има достатъчно табели, които да ви упътят. Разстоянието от главния път е от 16 км, което на пръв поглед звучи доста близо, но имайте предвид, че ще ви отнеме около 30-40 минути, тъй като пътят е с много завои и на места е в доста лошо състояние, да не използвам по-силни думи… Има големи дупки и стеснени участъци, така че карайте с повишено внимание, особено като се разминавате с други коли. По пътя има и чешми, където може да си напълните изворна вода.

Наближите ли, ще стигнете до голям паркинг и много сергии, където се продават автентични сувенири от региона, мед, сладка, билки, домашно изплетени чорапи и други интересни нещица.

Работно време – няма

Вход – няма (безплатно)

табела

От сергиите трябва да слезете надолу (има табели) и слезете ли, ще ви посрещне нещо като поляна с дървени масички (на заведението към хижа Чудни мостове), където може да спрете да отдъхнете и хапнете.

Няма как да не привлече вниманието ви и беседката с надпис:

Алпийски тролей „Чудните мостове“ – най-дългият тролей на Балканите

алпийски тролей

Освен самите мостове, които ще ви оставят без дъх, тук има още нещо, което може да ви докара незабравими емоции и спомени.

Не знам дали наистина е най-дългият тролей на Балканите, но е дълъг 240 метра и предлага възможността да видите Чудните мостове от по-различен ъгъл. Като се спуснете на около 50 метра над реката и под Големият мост със скорост до 40 км/ч (в най-бързия участък).

През уикенда има големи опашки, но ако разполагате с повече време и сте любители на адреналина, със сигурност бих ви приканила да се пуснете.

към алпийския тролей

Цена – 10 лв.

Какво представляват Чудните мостове?

А сега, да се върнем на Чудните мостове. Какво всъщност представляват те?

Чудните мостове, погледнати отдолу

Представляват няколко скални арки, различни по големина и два големи моста, изцяло обезопасени и пригодени за туризъм. Наричат ги Голям и Малък мост. Обявени са за природна забележителност през 1949 г. и са част от 100-те национални туристически обекта.

Те са разположени в карстовата долина на река Еркюприя, в подножието на връх Голям Персенк, насред уникалните Родопи. Старото им име е именно Еркюприя, което означава “земен мост”. А съчетанието от интересните им форми и зеленината наоколо са истинска радост за сетивата.

Как са се образували?

реката под арките

Някога реката е била пълноводна, което е допринесло за образуването на пещера. С течение на времето и въздействието на различни процеси, сред които ерозия, част от нея се свлякла и по този начин се образували известните мостове, които днес привличат хиляди туристи, копнеещи да минат под и над тях.

И с право! Гледките, които се откриват са уникални!

Чудните мостове от високо

Чудните мостове са доста популярни, така че ако искате да избегнете навалицата, най-добре да ги посетите в ранните часове на деня или извън сезона (есента, например).

Има и екопътека през горичката, която стига до следващото селце, но трябва да внимавате, защото има змии.

Легендата за Чудните мостове

Големият мост

Има ли чудно в името, вероятно се досещате, че за мястото ще се носят легенди. Да започнем с най-разпространената:

В далечни времена в село Забърдо живеели много пастири. Ненадейно се появил змей, който изяждал добитъка, а пастирите дълги години не можели да се справят с напастта. Един ден им хрумнало, че трябва да намерят начин да надхитрят змея. След дълго умуване, намерили решение.

Натоварили едно магаре с прахан (запаливо вещество), запалили го и го пуснали срещу змея. Той, разбира се, глътнал магарето и започнал да гори отвътре. Горящият змей търсил начин да избяга и накрая успял да се скрие в дупка  в земята. Но и това не го спасило. И така след години, от костите му се образували сводестите мостове, които днес наричаме Чудни.

Съществува още една мини легенда. Отново главният герой е змей, който този път живеел в пещера. Когато кихнал, части от тавана се срутили и така се образували Чудните мостове.


Днес няма нито змей, нито други митични същества, но въпреки това мястото със сигурност е магично и заслужено носи името „Чудните мостове“. Прекрасно кътче в България, където може да се насладите на природата и чудните цветове и форми, които рисува.

Наблизо се намират Асеновата крепост, Бачковския манастир и Кръстова гора, така че може да ги комбинирате. =)

Прочетете още:

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.