Ел Камино де Сантяго или как да превъзмогнеш себе си


Категория: Европа

Автор: Теодора Господинова

Последно обновена: 06.06.2020

мида Ел Камино

По-заклетите пътешественици от вас (а и не само те) най-вероятно са чували доста за пилигримския преход Ел Камино де Сантяго – древна поклонническа мрежа от пътища, които водят до една и съща точка – градчето Сантяго де Компостела в Испания.

Към днешна дата интересът на туристи от цял свят към Ел Камино, още популярен като Пътят на Свети Джейм, нараства все повече, главно заради възможността да се откъснат от модерните устройства и да поставят на предела собствените си сили.

el-kamino-puteka

Като човек, който е изпитал на гърба си целия спектър от емоции и преживявания свързани с Ел Камино, започвайки от пришките по краката до гордостта от успешно изминатата дневна доза от 40 км, реших да ви споделя подробности и полезна информация от първо лице. Надявам се, че ще ви бъде интересно!

Какво ще научите в тази публикация? (Съдържание)

Как е поставено началото на Ел Камино де Сантяго?

Съществуват всевъзможни истории и митове, свързани с възникването на Пътят или Ел Камино.

Според официалната история, през 9 век, тялото на Свети Яков (‚Джейм‘ на английски), един от 12-те Апостола на Иисус, е открито от испански овчар на име Пелайо в нивите на Галисия по време на царуването на цар Алфонсо II (по тази причина Пътят носи името на Апостола).

Информиран за това важно откритие, крал Алфонсо II заръчал да се построи по-голям храм (днешната Катедрала Сантяго де Компостела) на мястото на малък, вече издигнат на свято място параклис, с цел привличане на поклонници от цял ​​свят, съревновавайки се с другите ключови религиозни центрове – Ерусалим и Рим. Мощите на Свети Джеймс са положени именно в Катедралата Сантяго де Компостела – крайна точка и сборен пункт на всички лъчове от Ел Камино (на снимката отдолу).

Съществува и друга любопитна история, според която е имало поклонници по този маршрут още през 7-8 век, като път, който следва Млечния път чак до Финистерра (Finisterre). По онова време се е считало, че Финистерра е краят на света и вълшебно място, където живите могат да се доближат до смъртта, до „другия свят“.

В световен мащаб, поклонническият маршрут набира сериозна популярност през 10-ти, 11-ти и 12-ти век и след това бавно потъва в забвение. До 20-ти век почти никой не е минавал по маршрутите.

След това, в края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век, маршрутът отново привлича вниманието първо на туристите от Запада, а след това и на целия свят.

Разликата е, че днес Ел Камино се свързва основно с пешеходен туризъм, а не с първоначалната си религиозна идея.

curkva-el-kamino

Откъде минава Пътят на Свети Джеймс?

Що се отнася до избора изходна точка, то определено ще ви е необходимо известно време и солидно проучване да изберете най-подходящата за вас, тъй като възможностите са много.

Както вече споменах – Ел Камино не е един единствен маршрут, а мрежа от пътища, започващи (и преминаващи) през различни държави, в това число Франция, северна Испания, Португалия, Словения, Италия, Ирландия и други.

Официалните маршрути са:

 • Camino Frances  (780 км)
 • Camino Portugues (600 км)
 • Camino Portugues Coastal (178 км)
 • Camino del Norte (466 км)
 • Camino Primitivo (328 км)
 • Via de la Plata (1000 км)
 • Via Podiensis (752 км)
 • Camino Finisterre (90 -118 км)
 • Camino Ingles (120 км)

Camino Primitivo, или Оригиналният път, е живописно красива, но предизвикателна разходка, която се приема за първият поклоннически маршрут до Сантяго де Компостела. Маршрутът, с дължина 328 км и доста изкачвания, започва от испанското градче Овиедо (Oviedo) и минава през югозападния дял на страната до Сантяго де Компостела. Вземете под внимание, че тъй като е по-рядко минаван, по пътя има значително по-малко удобства.

ovce

Най-популярният маршрут към днешна дата е Camino Frances (780 км), привличащ над 3 милиона туристи годишно. Той започва през Южна Франция, изкачвайки Пиренеите и прекосявайки Испания, за да приключи до изящната катедрала в градчето Сантяго. Този лъч на Ел Камино е доста туристически към момента, което понякога прави невъзможно намирането на легло в аубегретата (нещо между гостоприемница и хостел за пилигрими).

albergue

myasto-za-nastanyavane

Забележка: Ако планирате да тествате издръжливостта на съзнанието и тялото си по някой от маршрутите на Ел Камино, съветвам ви да вземете под внимание прогнозата за времето, както и да си отговорите на 5 основни въпроса:

 • Колко свободно време имам?
 • Държа ли задължително да стигна крайната точка – Сантяго де Компостела?
 • В каква физическа форма съм?
 • В каква компания предпочитам да извървя Ел Камино – в голяма група, с партньора си или сам/а?
 • Предпочитам да вървя или да карам колело?el-kamino-s-kolelo

Аз избрах по-дългата отсечка от Camino Portugues (от Порто до Сантяго де Компостела), взимайки под внимание времето, с което разполагах, както и факта, че Португалския път е доста по-безопасен и по-слабо населен, но същевременно предлага всички необходими условия (места за хранене по пътя, аубегрета, добра маркировка и други).

Какво е необходимо да нося със себе си?

Като човек, който го е изпитал на гърба си, смея да твърдя, че правилното подбиране на багажа е едно от най-важните неща за успешно извървяване на Пътя.

Накрая, без значение колко хиляди статии на блогъри и пътеписи сте изчели, най-вероятно ще носите нещо, което няма да използвате повече от веднъж.

Но моята цел е да ви помогна да сведете списъка с ненужни вещи до минимум. 🙂

Затова ето 4 съвета от мен:

1. Опитайте да се вместите в раница с минимален литраж (и супер удобни презрамки).

Така няма да имате възможност да вземете нищо излишно. 🙂  За дамите препоръчвам раница до 30 литра (с каквато бях аз), а за мъжете – до 45-50 литра. Повярвайте ми – дори и да ви се струва като детска игра, усещанията се променят след поредица от 10 дни, в които раницата е на гърба ви за отсечки от 30-40 километра.

2. Вземете си дрехи и хавлия, които съхнат бързо.

Истината е, че няма момент, в който може да ги оставиш да изсъхнат нормално на простора, а най-вероятно ще ви се наложи да развеете бельото си на раницата и да го направите публично достояние в рамките на няколко часа (съвет: носете си въже и 2-3 щипки). 🙂

3. Носете със себе си многократна бутилка за вода

Освен задължителните атрибути, като сгъваем нож, слънцезащитен крем и челник, задължително носете със себе си многократна бутилка за вода (по възможност да не е метална, за да не тежи излишно).

4. Не забравяйте аптечка

В нея, освен обичайните заподозрени, е добре да присъстват много лепенки, йод и памук. Шансът да НЕ получите мехур, мазол, пришки или нещо болезнено от този тип е минимален. Истината е, че вечер в аубегретата не се питате „Как си?“, а „Колко?“ – в превод от пилигримски: колко пришки имаш. 🙂 🙂

lozya-kamino

Сантяго де Компостела – крайната цел, която ще ви остави без думи

Реших да ви разкажа малко и за Сантяго де Компостела – крайната точка на Ел Камино и столица на автономната област Галисия.

Градът в никакъв случай не е само последен пит-стоп на епичния пилигримаж, а много повече.

На първо място държа да започна със Стария център на Сантяго де Компостела, който е част от Световното културно и историческо наследство на ЮНЕСКО, както и поредицата от улични карнавали и музикални фестивали, привличащи ежегодно туристи от цял свят, дошли да се уверят с очите си в магическото въздействие на испанския град.

Няма как да не спомена още веднъж и символа на испанския Сантяго – катедралата, която се извисява величествено над града, в прекрасна бъркотия от кули и скулптури.

katedralata-santiago-de-compostela

Катедралата Сантяго де Компостела е строена на части в продължение на няколко хилядолетия и комбинира романска архитектура (построена между 1075 и 1211 година) с по-късно процъфтяващите готика и барок.

Освен че тук са положени мощите на Свети Яков, катедралата е и мястото, от където може да получите сертификат с печат, че сте преминали Ел Камино.

И въпреки, че Сантяго де Компостела е град с хилядолетна история и все още пази своите многовековни тайни, в същото време е отворен за култура и иновации. Доказателство за това е изграждането на модерния Град на културата (Cidadе de la Cultura). Това е огромен комплекс от сгради с разчупена архитектура, които заедно оформират мидена черупка – символ на Ел Камино де Сантяго.

mida-pechati-kamino

Друга основна туристическа атракция, с която можете да погалите сетивата си, са превъзходните ястия с морски дарове, октоподи и хиляди видове прясна риба, които се приготвят по автентични рецепти от местните в областта Галисия.

В заключение

Горещо препоръчвам на тези от вас, които могат да откраднат поне 1-2 седмици за себе си и да си позволят да се откъснат от ежедневните задължения, да извървите някой от лъчите на Ел Камино. Няма да съжалявате! 🙂

krasota-camino

За мен това беше истински урок за силата на съзнанието, за контрола на физическата болка и прекрасна възможност да се порадвам на слънчевото време в Испания и Португалия.

ПС: Снимките са от 2 различни маршрута – от личен архив от португалския, изминат пеша (от Порто до Сантяго де Компостела) и от Зари Николов, на който искрено благодарим за снимките – от френския, изминат с колело (през Сантяго до Финистера).

В случай, че ви е необходима информация по темата – не се колебайте да ме попитате в секцията за коментари! 🙂

За автора: Теодора Господинова

Теодора Господинова

Страстен пътешественик, който "страда" от нестихващо любопитство към света. Прекарах няколко години в „странстване“ като някои от местата, където съм живяла са Исландия, Португалия, Шотландия и Лондон. Надявам се статиите, които пиша да са полезни на тези от вас, които споделят моята страст – пътешествията! Enjoy! 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (7)

Emil Apostolov

Смятаме да направим похода от 780 км с колелета. Имам един въпрос който е важен тъй като ще бъдем 4 човека с три колелета и придружаваща кола , възможно ли е този който е с колата, да запази нощувка за останалите трима. Втори Въпрос. Пътуване от България до Камино, похода и обратно, колко време би отнело?

Ив Ге

Здравейте! Искам да попитам има ли варианти за спане навън при Португалския маршрут - на палатка или просто под открито небе? Кое, според Вас, е най-подходящото време от годината за минаването му? Поздрави, Ив

Светлан Н. Кулев

Бих искал да измина френския вариант на Пътя , но не знам от къде да потегля. Освен това и съм с влошено здраве , но това е много важно за мен.Как става удостоверяването , че си преминал определен етап , и трябва ли да имам межд. паспорт

Saveti

Здравейте, Светлан! Френският вариант на Пътя започва от градчето Сен-Жан-Пиед-дьо-Порт, но преходът изисква добра физическа подготовка и добро здраве, така че би било по-разумно да се стабилизирате и тогава да го преминете. =) От френското градче или друг офис за пилигрими може да се снабдите с мида и паспорт за печати, които да събирате от всяко място, на което отседнете. По този начин може да докажете, че сте изминали поне 100 км и да получите сертификат с печат, че сте преминали Пътя от Катедралата Сантяго де Компостела. Ако ще пътувате само през държави от ЕС, може и само с лична карта, ако ще летите или преминавате през държава извън ЕС, задължително ще Ви е необходим международен паспорт. Пожелавам Ви успех и здраве! =)

Valya

Теодора, сърдечно благодаря за отговора! ?Но, имам още малко въпроси-има ли изкачвания по крайбрежния път(имайки предвид пътуването с колело) и има ли достатъчно места, от където да си взимаме вода, т. е. да не се запасяваме предварително? Благодаря още веднъж за отзивчивостта!

Valya

Здравейте, Теодора! Ще бъда благодарна, ако отговорите на някои мои въпроси. На 23 септ. тръгвам за Порто, с цел Каминото?. Но, се появи проблем с крака ми(шип в петата) и ще трябва да измина пътя с колело. Тъй като пътуването е планувано със моята сестра, а тя ще върви пеша, интересува ме един и същи ли е маршрутът с колело, и пеша. Този, който е крайбрежен в Португалия. Другото е, на какво разстояние има опции за спане(ако все пак се подобри положението с крака ми и мога да вървя). Ние изминахме Леон-Сантяго през 2013г.и горе-долу съм запозната с нещата около Пътя. Поздрави и очаквам да ми пишете. Валя Георгиева

Теодора Господинова

Привет Валя, Поздравявам ви за отличния избор на маршрут :) Да, Portuguese Coastal Camino може да бъде изминат и с колело, така че не би трябвало да имате проблем. Аз правих точно този маршрут и имаше опции за спане на горе-долу 20-25 километра (в това число слагам и къмпингите). Горещо препоръчвам тази книжка (аз се движих с нея, но за жалост я забравих в едно кафене в Испания): https://www.bookdepository.com/Camino-Portugues-Maps-John-Brierley/9781912216093