11 Топ забележителности в Източни Родопи


Категория: България

Автор: Saveti

Дата: 12.12.2020

Млечен път и Каменните гъби
4.5/5 - (13 votes)

Разходка из Източни Родопи, която ще ви остави без дъх

Всички знаем, че страната ни е красива и планините ни заслужават да бъдат покорени, но ако не сте ходили в Източни Родопи – силно ви препоръчвам да го направите! Останах меко казано очарована от магията на този край на България, от гледките и историята, които може да ни предложи.

Но нека не се захласвам повече и да преминем към същността: искам да ви предложа класация на 11-те топ забележителности в Източни Родопи (като със сигурност биха могли да се добавят още).

11. Харман кая – една от загадките на Източни Родопи

Древният паметник е разположен в едноименната местност Харман Кая,  на около 2 км от село Биволяне (Момчилградско). Ще видите табели, които ще ви ориентират, като по някое време ще се наложи да оставите колата и да повървите около 10-15 минути пеша.

Малко история

Според откривателя на светилището проф. В. Миков преди повече от 60 г., в подножието на Харман кая личат останките на „най-големия тракийски град“, в който, освен очертанията на помещенията, ясно се виждат улиците и площадите.

harman

Харман Кая е разположен между Татул и Перперикон. Предполага се, че е имало някаква връзка между тях, една от които е, че култовият комплекс Харман Кая и „Светилището на Орфей“ при село Татул започват да функционират по едно и също време – преди около 6000 години.

Недалеч от светилището (на около 500-600 метра), ще видите скала, която ако се загледате прилича на човешка длан, на която са изсечени 13 ниши, а непосредствено пред тях има добре запазен жертвеник с кръгла форма.

skala harman kaq
Ако си падате по мистиката, то Харман Кая ще ви допадне, тъй като се смята, че там траките са изпълнявали активна култова дейност, а освен това, самото място е изпълнявало ролята на древна астрономическа обсерватория.  Счита се, че площадките са служели за измерване на годишния цикъл на времето и за установяване на лятното и зимното слънцестоене.

Скален комплекс, който по своята същност и значимост се доближава до Перперикон, осеян с множество жертвени олтари, тайнствени скални изсичания и мистични кръгове. Към всичко това прибавяме и спиращата дъха гледка към Източните Родопи и получаваме първото предизвикателно място за посещение из околността.

10. Каменните гъби

Каменните гъби се намират източно от с. Бели пласт, Кърджалийско. Намират се до самия път, където може да оставите колата си, а който и да попитате в района, ще ви упъти. За разглеждането им не е необходимо много време, тъй като заемат малка площ, едва 30 декара. А снимката до тях е задължителна!

Каменни гъби

Как са се образували?

На мен лично ми беше много интересно да разбера как са се образували, така че споделям наученото.

Каменните гъби представляват хармонични скални късове с форма на естествени гъби и причудливи цветове: розови пънчета и зеленикави гугли. Височината им стига до 2,5 метра, а самите те са се оформили от вулканични туфи, които пък са резултат от интензивна подводна вулканична дейност, датираща от времето на Палеогена. Морското дъно започнало да се издига и така върху тях започнало действието на ерозията.

Долният розов пласт бил по-мек и по-лесно се поддал на външните фактори като слънцето, вятъра и дъжда. Ето как в продължение на хилядолетия се образували тези така интересни каменни гъби.

Фотографите обожават това място, тъй като причудливите форми на гъбите заедно с млечния път предлагат зашеметяващи резултати.

kamenni gubi mlechen put

Интересна легенда за каменните гъби

За каменните гъби се носи интересна и леко зловеща легенда. Имало 4 сестри, коя от коя по-красива. Един ден отивали за вода и не щеш ли, срещнали голяма орда от нашественици. Започнала битка, водачът на ордата ги подгонил. Конят му, обаче се изплашил, и той паднал на земята, където девойките успели да го убият и побегнали.

Освирепял, приятелят му Омур тръгнал да ги гони, за да им отмъсти. Стигнал до първата сестра, отсякъл й главата с ятагана си, а щом докоснала земята – превърнала се в каменна гъба. Същото се повторило със следващите две, но при последната сестра, дори не бил посегнал и тя вече се превърнала в каменна гъба. Омур се уплашил и побегнал, но след няколко крачки се превърнал в черна скала , която може да видите наблизо – Каратепе.

9. Пещера Утробата

Наричат пещера Утробата „мястото на Богинята-майка, място, зареждащо с енергийна сила и изпълващо душата с преклонение пред чудесата на природата”.

пещера Утробата

Как се стига до пещера Утробата?

До самата пещера се стига по екопътека, но ако карате по главния път Хасково – Кържали, хубаво е да знаете, че трябва да карате към хижа „Боровица”, след което ще видите табела към екопътеката. Отново има отбивка, където да оставите колата. Пътеката върви само нагоре и за около час би трябвало да стигнете до пещера Утробата (зависи от темпото, разбира се).

Преходът не е тежък, а по пътя има беседки и места за почивки, от които да се насладите на прекрасни гледки към язовир Кържали и Родопи.

Любопитни факти

Счита се, че пещера Утробата е съществувала и преди траките, но е била по-къса: едва 16 метра.

Днес, дължината й достига 22 метра, а причината за това е човешка намеса, според археолози. Те са я дооформили и доиздълбали, а формата й, както подсказва и самото име е на женска утроба.

Входът на пещерата е впечатляващ, а по стените й постоянно се стича вода. Стига се до него по дървена стълба (вече желязна).

От декември до февруари в 12 ч. на обяд може да станете свидетели на слънчев лъч, който преминава през процеп в пещерата и символично опложда Утробата.

Тази пещера е свързана с култа към бог Дионисий. Носят се слухове, че тракийските девойки са изпълнявали свещени ритуали, молейки се за изобилна реколта.

Асоциацията с плодородието е мигновена, ето защо и днес пещерата се посещава от бездетни двойки, които се надяват да заченат дете. Точно поради тази причина, не е изключено да видите оставени ябълки (и банани).

8. Крепостта Моняк

Крепостта Моняк е една от най-високо разположените средновековни крепости в Родопите със защитена площ над 50 дка.

крепост Моняк

Достъпът до крепостта е сравнително труден, тъй като пътеките до нея са стръмни, а самата крепост се намира на 586 м надморска височина. Има и по-обиколен път, който е по-лек. Откъдето и да минете, усилията определено си заслужават. Пред вас се откриват спиращи дъха гледки към град Кърджали, към огледалните води на язовирите Кърджали и Студен Кладенец, към реките Арда и Върбица, към въжения мост на с. Лисиците и околните хълмове.

Къде се намира и как да стигнем до нея?

Крепостта Моняк се намира на 4 км източно от гр. Кърджали до с. Широко поле. С кола се стига до чешмата след село Широко поле и оттам се тръгва пеша по черен път, който води до някогашната главна порта на крепостта.

skali monqk
Самата крепост е построена през 12-13-ти век и е имала голямо стратегическо значение, защото е пазела прохода Железни врата и полите на средновековния град, разположен около манастира „Свети Йоан Предтеча“, намиращ се в днешния град Кърджали.

7. Вила Армира

maket
Вила Армира несъмнено е най-известният обект за посещение в Ивайловград. И има защо!

Това е най-добре запазеният и възстановен частен дворец от римско време, който впечатлява с  точността, с която е пресъздаден живота на богатите фамилии, които са я обитавали. Определено нищо не им е липсвало, за времето си са живеели в лукс и са тънели в удобство и разкош.

Изследователите го определят като най-богатият и пищен дом от римско време, открит по нашите земи.

Любопитно е да се отбележи, че вилата се е запазила благодарение на земетресение през 4-ти век. По-късно, когато са открити останките й, вила Армира отново „вади късмет”: група влиятелни хора се застъпват за нея, като подчертават значението й като исторически обект.

Вилата е много добре реставрирана и днес е превърната в музей, като има екскурзовод, който разказва повече за историята й.  Ето още някои интересни факти:

Жилищната площ е била от почти 1000 кв.м., обхващаща вътрешен двор с басейн по средата и ограден от покрита галерия. Наоколо били разположени отделните стаи, а познайте как са се отоплявали – чрез хипокауст – подово отопление (реално подът на сградата е повдигнат от зидани тухли, между които циркулира топлия въздух).

Разрушаването на вила Армира се свързва с голямото опустошение на околностите на Андрианопол през 378 г, когато Римската империя е разбита от готите. Говори се, че тогавашният римски император Валент е бил тежко ранен и бил отведен точно във вила Армира, където по-късно е починал, след което готите опожарили вилата.

6. Каменна сватба

Следващата забележителност също е доста популярна, но няма как да не я включим – става дума за Каменната сватба.

Каменна сватба

Намира се до с. Зимзелен, на около 3 км източно от Кърджали. Като видите кафявата табелка (0.35 км до целта) спирате на уширението. Отдалеч ще забележите скалните образувания във формата на младоженци, а като ги доближите още малко, и коне, птици – цялата процесия.

Подобно на Каменните гъби, и Каменната сватба се е образувала в продължение на много години с помощта на природните процеси. А металните окиси, съдържащи се в скалите са виновниците за чевеникавите и розовите им оттенъци.

Легендата разказва, че този природен феномен се е образувал, тъй като природата се възмутила жестоко от греховните мисли на свекъра към невестата и решила да вкамени цялото шествие.

5. Татул

Още едно светилище, което няма как да пропуснем в класацията е Татул, известно още като „Светилището на Орфей“. Мистичният комплекс се състои от древно езическо светилище и средновековна крепост.

Татул

Намира се на около 15 км от Момчилград, до с. Татул, в местността Каябъшъ, в превод „каменна глава“. Счита се за вторият по важност мегалитен паметник в Източни Родопи и е част от значително по-голям култов комплекс.

Още не се знае точно кога е възникнал, но една от теориите е, че датира отпреди 6000 години.

Доказано е, че и на Перперикон, и на Татул се наблюдава пълна приемственост между езическите култове и християнството.

Цена за вход: 3 лв.

4. Въженият мост при с. Лисиците

Забележителност, станала доста популярна през последните години е Въженият мост при с. Лисиците. И няма как да е иначе –  мястото е много интересно и живописно, а мостът оглавява класацията за най-дългият въжен мост в страната със своите 260 метра дължина.

въжен мост Лисиците

Разходката до там е зареждаща (около 20-30 мин) от с. Широко поле по релсите и през гората.

Минаването по моста е задължително, докато заобикалящите го планини се оглеждат във водите на язовир Студен Кладенец. Може да продължите разходката през с. Лисиците до скалното светилище Чит кая.

3. Меандрите на река Арда

В района ли сте, едно от многото уникални места, които не е за изпускане са меандрите на река Арда. Ако имате време, може да обиколите няколко (или всичките), ако не – то поне най-емблематичният – Завоят подкова при с. Стар Читак.

меандър на Арда

До там се стига по пътя Ардино – Кърджали. Отбивката е при село Боровица, Google Maps дава точни координати. Оставяте колата до пътя и слизате няколко метра надолу, за да се разкрие пред вас смайващата красота на язовир Кърджали.

Гледката към водата и природата наоколо несъмнено ще ви остави без думи.

2. Магията на град Перперикон

Говорим ли за Източни Родопи, няма как да не споменем Скалният град на траките – емблематичният Перперикон.

Това е един от най-древните монументални мегалични паметници в страната и най-големият мегалитен комплекс на Балканите. Историята му е много интересна, а разположението му върху висок хълм ще ви награди със страхотни гледки.

Перперикон

Уникален комплекс, както от археологична и историческа, така и от културна и природна гледна точка. Посещението му е просто задължително.

Намира се на около 20 км от Кърджали, има много указателни табели и няма как да се объркате.

1. Дяволският мост край Ардино

Завършваме с една от най-магическите забележителности в Източни Родпи – Дяволският мост край Ардино.

Известен още под името Шейтан Кюпрю, Дяволският мост ще ви впечатли с архитектурата и красотата си.

златен час за отражение на моста

Местността, в която е разположен също е много живописна, а поверие разказва, че в отражението на реката може да зърнете образа на самият Дявол.

Със сигурност забележителностите в Източни Родопи не се изчерпват само с тези предложения, не се колебайте да дадете още в коментар.


Е, какво чакате? Източни Родопи ви очаква, за да се потопите в един уникален свят, изобилстващ на невероятни гледки и забележителности. А кое е вашето любимо място в този край??  

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (2)

Петя Колчева

Била съм в района 2-4 пъти около началото на м.май. Децата ни бяха там 2 пъти на приключенски лагери. Впечатлена съм от точното, сбито, добро представяне на района на източните Родопи. Благодаря! Вдъхновихте ни да посетим източните Родопи отново.

Джорджа Де Марки

Благодаря Ви, Петя! Много се радвам, че сте се вдъхновили да посетите отново Източните Родопи. И със сигурност местата не се изчерпват с тези. Поздрави и приятни пътешествия!