15 Интересни забележителности в Източни Родопи


Категория: България

Автор: Кристина Патрунова

Последно обновена: 27.05.2023

меандър Маджарово

Родопите притежават мистична притегателна сила. Щом веднъж започнеш да ги опознаваш, то не може да спреш и искаш да обиколиш възможно най-много забележителности в Родопите. В тази статия ще разгледаме идеи за места за разходка в Източните Родопи.

1. Меандър на река Арда край Маджарово

GPS координати: меандър на р. Арда до Маджарово

меандър Маджарово

Красивата подкова на река Арда, край Маджарово е един от най-известните меандри, които заформя реката. Освен това, той и най-лесно достъпният, до който може да се стигне. Щом стигнете, не пропускайте да погледнете нагоре, има голяма вероятност да видите единствената в България колония на белоглави лешояди. Често може да ги видите как се реят в небето. Друг интересен факт за Маджарово е, че се намира в кратера на вулкан, изригнал преди повече от 35 милиона години. Ако сте приключенски настроение, може да си наемете каяк и да се спуснете по водите на реката и да се потопите максимално в красивата природа и атмосфера на мястото.

2. Средновековна крепост „Неутзикон“ – Мезек (Мезешка крепост)

GPS координати: мезешка крепост

крепост Мезек

Мезешката крепост представлява средновековно византийско укрепление, което е било изградено около 11-12 век, до село Мезек. Сред местните е по-познато като “Калето“ и е служила като граничка стражева крепост. Както повечето крепости се намира във високите части на село Мезек и от там се открива страхотна гледка. Стига се до там с кола, пътят е хубав и има паркинг, където да паркирате колата си.

Освен интересната история и красивата гледка, веднага ще ви направи впечатление и интересният шах, който е поставен в крепостта.

гледка от Мезешката крепост

3. Тракийска гробница Мезек (Мезешка гробница)

GPS координати: тракийска куполна гробница Мезек

мезешка гробница

Друга интересна забележителност в Мезек е тракийскат гробница Мезек. Смята се, че е на повече от 2400 години, а интересен феномен е, че компасите отказват да работят вътре. Мезешката гробница е най-дългата гробница в България, дълга е близо 30 метра. Представлява дълъг коридор, две предверия, а в края й се намира погребална зала с конусовиден купол. Любопитно е, че е направена от дялани камъни, без никаква спойка помежду им и въпреки това са паснали идеално един към друг. На стените й са закачени холограми с предмети, които са намирани в близост до гробницата. Препоръчвам ви да си платите за беседа, за да могат да ви разкажат по-подробно за самата гробница.

Оставям интересно клипче за Мезешката крепост и гробницата:

4. Меандър на река Арда, край Стар Читак

GPS координати: Меандрите на Арда „Стар Читак – Боровица“

меандър Арда

Другият известен меандър на река Арда се намира в близост до село Сухово. Пътят до него на места е доста тесен и разминаването с други коли е некомфорто, но пък гледката несъмнено си заслужава усилията. Първия път, когато го посетихме беше през месец март, тогава още не беше ‚‚потънал‘‘ в зеленина и въпреки това беше много красив. Заради красотата му се върнахме отново лятото, което несъмнено „изпълни“ очите и душите ни. На мястото с гледката се беше появило барче, където човек да поседне и да не отделя поглед от подковата. Човекът сподели, че е мечтал да отвори заведение на това място, с точно тази гледка.

5. Въжен мост Сухово

GPS координати: Въжен мост с. Сухово

мост Сухово

Освен въженият мост на село Лисиците, в Източните Родопите ще откриете не толкова известният въжен мост, край село Сухово. Можете да се разходите по него, като разходката е около половин час и е изключително зареждаща и приятна. Хората често го пропускат, защото не знаят за съществуването му, а той се намира точно след Меандъра край Стар Читак, просто трябва да продължите по пътя към село Сухово, там става още по-тесен.  Трябва да се кара много внимателно, пътят е широк точно колкота една каруца, навярно точно така е бил построен някога, а сега да се разминат две коли е просто немислимо, тръпки ме побиха и при мисълта да трябва да карам назад. За радост няма почти никакво движение по същия път, така че ние го преминахме успешно 4 пъти.

6. Тракийско светилище на Нимфите и Афродита, край село Каснаково

GPS координати: светилище на Нимфите и Афродита

светилище на нимфите

По път за меандъра край Стар Читак, случайно ни попадна табелка с интересното име ‚‚Светилище на нимфите и Афродита‘‘, която ни привличе мигновенно и нямаше как да подминем. Интересната забележителност се намира на едва 15 км от Хасково и Димитровград. Древнотракийското светилище е издигнато в чест на водните нимфи и Афродита през 2-ри век от тракийски ветеран, а през 1968 г., придобива статут на национален паметник на културата. Трите извора впечатляват с архитектурата си, а водите са прочути с лечебната си сила. Всяка година там се провежда събор на Възнесение Господне (Спасов ден), 40 дни след Великден. Край водите се оставят дарове и се палят свещи. При нашето посещение през зимата времето беше мрачно, нямаше следа от никакви хора и беше леко зловещо.

7. Глухите камъни

GPS координати:Глухите камъни

глухите камъни

Тази забележителност е една от най-мистичните места, която се намира в Източните Родопи. Край Глухите камъни се вихрят интересни легенди, а иманяри до ден днешен търсят имането, останало от тракийски войн, който бил изпратен към отвъдното с ‚‚девет вола злато‘‘. Едно от най-любопитните факти за мястото е, че там няма ехо. Изпробвахме го, и колкото странно и необяснимо да е това, в действително нямаше.

гледка от Глухите камъни
Гледката от Глухите камъни към язовир Ивайловград

Тракийското светилище се състои в издялани стъпала в скалата, а типично като за Родопите, в скалите наоколо за издълбани над 300 ниши на труднодостъпни места. Учените и до днес гадаят каква е точната цел за издълбаването им. А гледката, която се открива от там към язовир Ивайловград те оставя безмълвен.

8. Мост Армира (Атеренски мост) – град Ивайловград

GPS координати: Атеренски мост

атеренски мост

Мост Армира, познат още като Атеренски мост, е късносредновековен каменен мост над река Армира(Атеренска), намира се на около 7 км от Ивайловград. Построен е през XVI-ти век и е археологичестки паметник на културата. Пътят, който стига до него е нов, но е тесен и разминаването с други коли не е приятно. Хубавото е, че има обособен паркинг, който е точно до самия мост. Не е кой знае какво, но любителите на старинни мостове, могат да го добавят в списъка си.

9. Перперикон – Древният свещен град

GPS координати: Перперикон

Перперикон

Той е един от най-древните монументални мегалитни паметници, изцяло изсечен в скалите. Перперикон е бил обитаван от дълбока древност, има сведения за съществуването му още от преди 8000 г, по времето на епохата на Халколита. През V хил. пр. Хр. се е използвал за култова дейност свързана с култа към Бога-Слънце на хората от каменно-медната епоха. По времето на бронзовата епоха е изградено светилище посветено на бог Дионис на тракийското племе сатри.

Препоръчително е да си наемете беседа и да ви разкаже екскурзовод за мястото, иначе рискувате да наблюдавате само камъни и да не останете очаровани от мястото, въпреки красивата гледка. Беседата и обиколката продължават около час.

10. Свиленград

GPS координати: Стария мост в Свиленград

мост Мустафа паша
мостът на Мустафа паша (Старият мост)

На мен лично много ми хареса Свиленград, приятно, китно градче, което се намира до голяма част от забележителностите, които искахме да обиколим. Сред тях бяха Мезешка крепост и гробница, Глухите камъни, меандъра край Маджарово, освен това не пропускайте Римския път край село Долни Главанак и Кромлех при Долни Главанак, познат още като българският Стоунхендж. Ако искате да ги обиколите, добра идея е да отседнете именно в Свиленград. Най-популярната забележителност и символ на града е Старият мост, познат още като Мостът на Мустафа паша. За него се носи интересна легенда, която ще ви разкажа в друга публикация.

11. Крепост Моняк (Монек)

GPS координати: Средновековна крепост Моняк /Мнеакос/

крепост Монек

От крепостта Моняк не е останало много, за историята и язовир Студен Кладенец. Намира се до село Широко Поле, има табелка още в началото на самото село, завива се надясно от главния път. Пътят е много разбит, трябва да оставите колата на пътя и да се изкачите по черен път, за да стигнете до самата крепост. Преходът не е много лек, или поне на нас така ни се стори, защото го изкачихме лятото, в голямата жега. Съветвам ви да не правите тази грешка и да тръгнете рано сутринта или привечер, през голяма част от времето си под открито небе, носете си вода също така и удобни обувки. Въпреки нелеката задача да се изкачи, определено си заслужава, гледките, които се откривам към язовир Студен кладенец си заслужават усилията. След като достигнете крепостта не пропускайте в никакъв случай следващата красива гледка, която е тази към въжения мост Лисиците.

гледка към мост Лисиците

12. Въжен мост Лиците

GPS координати: въжен мост Лисиците

въжен мост Лисиците

Тази забележителност доби голяма популярност в последните години и има защо да е така. Мостът представлява най-дългият въжен мост в България (260 м), преминаването му изобщо не е страшно, поклаща се леко, но не е болка за умиране и дъските са в добро състояние. За да стигнете до моста, трябва да прекосите свежа и приятна гора. За около 30-40 минути ще сте стигнали до моста. Освен нетипичната гледка на която ще се натъкнете, ще може да се разходите и да се докоснете до миналото. Прекосите ли моста ще ви върне назад във времето, когато хората са живели по много по-спокоен начин. В наши дни в селото живеят около 20-30 човека. Ние се натъкнахме на стадо овце, които пасяха свободно, дори нямаше овчар край тях, както и на група възрастни мъже, които играеха белот. Бяха доста мили и ни упътиха, след което продължиха с играта си.

Ако още имате сили, може да се изкачите до Чит Кая, от там се откриват още невероятно красиви гледки към язовир Студен кладенец и приридата, която обгръща мястото.

13. Татул

GPS координати: Татул

татул

В селото, което е кръстено на отровното растение Татул, се намира едно озадачаващо каменно светилище, изградени около VI – I хилядолетие пр.Хр. Представлява мегалитен паметник, а в скалите е издълбан саркофаг с форма на пресечена пирамида, който няма аналог както в България,така и никъде другаде по света. До него се достига по изсечени стъпала и площадки. С мястото се свързват интересни легенди. Учените нямат едно мнение за какво точно се е използало мястото.Някои от теориите са, че се е използвало като храм-обсерватория, която е служела за наблюдение на изгрева и залеза на слънцето. По този начин тракийските царе или жреци синхронизирали календара си по движението на небесните тела.

татул гледка

Друга разпространена версия е, че е гробница на различна тракийски царе. Най-интересната версия е, че част от разкъсаното  от вахканките тяло на Орфей е било поставено в саркофага на върха на светилището.

14. Дяволският мост

GPS координати: Дяволският мост

Дяволски мост

Една от най-мистериозните забележителности в Източните Родопи и мои личен фаворит. Ако не сте го посещавали, направете го. Самата енергия, природа и легендите там са завладяващи. Ако се интересувате от легендите за Дяволския мост, как се стига до там и всичко необходимо, за да отидете и да се насладите максимално на пътуването до там, прочетете статията ни – Дяволският мост – мистериозната забележителност в Източни Родопи

15. Каменните гъби (Бели пласт)

GPS координати: Каменни гъби

каменните гъби

Скалният феномен Каменните гъби, освен с любопитните легенди за сформирането им, са известни още с лечебните си свойства. Образували са се преди милиони години, когато Родопите са били под водите на бурно море, а гъбите са се намирали на дъното му. До тях се стиг лесно, намирт се по пътя между Кърджали и Хасково. За да ги обиколите ще са ви нужни около 10 минути, затова помислете с коя друга забележителност да ги съчетаете.


Където и да решите да се разходите из Родопите няма да съжалявате. Харесайте си място на картата и просто отидете, цялата планина е заредена с необикновена енергия, градовете и селата са изключително красиви, с дълга, дори хилядолетна история на места. Приятна разходка!

За автора: Кристина Патрунова

Кристина Патрунова

Здравейте! Аз съм Кристина и съм пътешественик и травъл блогър. Пътуванията заемат голяма част от живота ми от години. Израснах и завърших в Испания, но България винаги е била в сърцето ми, затова се и завърнах тук. Опитвам да обиколя възможно най-много места из страната, за да наваксам изгубеното време, затова ще намирате и много публикации за страната и чужбина. Освен това в публикациите ми ще намерите възможно най-подробните и практични съвети за вашите пътувания.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (3)

Теодора

Много ми хареса представянето на забележителностите в източните Родопи. Вдъхновихте ме и скоро ще направим пътешествие до там. Поздрави!

Петя Колчева

Била съм в района 2-4 пъти около началото на м.май. Децата ни бяха там 2 пъти на приключенски лагери. Впечатлена съм от точното, сбито, добро представяне на района на източните Родопи. Благодаря! Вдъхновихте ни да посетим източните Родопи отново.

Saveti

Благодаря Ви, Петя! Много се радвам, че сте се вдъхновили да посетите отново Източните Родопи. И със сигурност местата не се изчерпват с тези. Поздрави и приятни пътешествия!