10 Топ забележителности в Източни Родопи


Категория: България

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 04.02.2018

Млечен път и Каменните гъби

10 Топ забележителности в Източни Родопи

Категория: България

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 04.02.2018

Разходка из Източни Родопи, която ще ви остави без дъх

Всички знаем, че страната ни е красива и планините ни заслужават да бъдат покорени, но ако не сте ходили в Източни Родопи – силно ви препоръчвам да го направите! Останах меко казано очарована от магията на този край на България, от гледките и историята, които може да ни предложи.

Но нека не се захласвам повече и да преминем към същността: искам да ви предложа класация на 10-те топ забележителности в Източни Родопи (като със сигурност биха могли да се добавят още).

10. Харман кая – една от загадките на Източни Родопи

Древният паметник е разположен в едноименната местност Харман Кая,  на около 2 км от село Биволяне (Момчилградско). Ще видите табели, които ще ви ориентират, като по някое време ще се наложи да оставите колата и да повървите около 10-15 минути пеша.

Малко история

Според откривателя на светилището проф. В. Миков преди повече от 60 г., в подножието на Харман кая личат останките на „най-големия тракийски град“, в който, освен очертанията на помещенията, ясно се виждат улиците и площадите.

harman

Харман Кая е разположен между Татул и Перперикон. Предполага се, че е имало някаква връзка между тях, една от които е, че култовият комплекс Харман Кая и „Светилището на Орфей“ при село Татул започват да функционират по едно и също време – преди около 6000 години.

Недалеч от светилището (на около 500-600 метра), ще видите скала, която ако се загледате прилича на човешка длан, на която са изсечени 13 ниши, а непосредствено пред тях има добре запазен жертвеник с кръгла форма.

skala harman kaq
Ако си падате по мистиката, то Харман Кая ще ви допадне, тъй като се смята, че там траките са изпълнявали активна култова дейност, а освен това, самото място е изпълнявало ролята на древна астрономическа обсерватория.  Счита се, че площадките са служели за измерване на годишния цикъл на времето и за установяване на лятното и зимното слънцестоене.

Скален комплекс, който по своята същност и значимост се доближава до Перперикон, осеян с множество жертвени олтари, тайнствени скални изсичания и мистични кръгове. Към всичко това прибавяме и спиращата дъха гледка към Източните Родопи и получаваме първото предизвикателно място за посещение из околността.

9. Каменните гъби

Каменните гъби се намират източно от с. Бели пласт, Кърджалийско. Намират се до самия път, където може да оставите колата си, а който и да попитате в района, ще ви упъти. За разглеждането им не е необходимо много време, тъй като заемат малка площ, едва 30 дка. А снимката до тях е задължителна!

Каменни гъби

Как са се образували?

На мен лично ми беше много интересно да разбера как са се образували, така че споделям наученото.

Каменните гъби представляват хармонични скални късове с форма на естествени гъби и причудливи цветове: розови пънчета и зеленикави гугли. Височината им стига до 2,5 метра, а самите те са се оформили от вулканични туфи, които пък са резултат от интензивна подводна вулканична дейност, датираща от времето на Палеогена. Морското дъно започнало да се издига и така върху тях започнало действието на ерозията.

Долният розов пласт бил по-мек и по-лесно се поддал на външните фактори като слънцето, вятъра и дъжда. Ето как в продължение на хилядолетия се образували тези така интересни каменни гъби.

Фотографите обожават това място, тъй като причудливите форми на гъбите заедно с млечния път предлагат зашеметяващи резултати.

kamenni gubi mlechen put

Интересна легенда за каменните гъби

За каменните гъби се носи интересна и леко зловеща легенда. Имало 4 сестри, коя от коя по-красива. Един ден отивали за вода и не щеш ли, срещнали голяма орда от нашественици. Започнала битка, водачът на ордата ги подгонил. Конят му, обаче се изплашил, и той паднал на земята, където девойките успели да го убият и побегнали.

Освирепял, приятелят му Омур тръгнал да ги гони, за да им отмъсти. Стигнал до първата сестра, отсякъл й главата с ятагана си, а щом докоснала земята – превърнала се в каменна гъба. Същото се повторило със следващите две, но при последната сестра, дори не бил посегнал и тя вече се превърнала в каменна гъба. Омур се уплашил и побегнал, но след няколко крачки се превърнал в черна скала , която може да видите наблизо – Каратепе.

8. Пещера Утробата

Наричат пещера Утробата „мястото на Богинята-майка, място, зареждащо с енергийна сила и изпълващо душата с преклонение пред чудесата на природата”.

utroba

Как се стига до пещера Утробата?

До самата пещера се стига по екопътека, но ако карате по главния път Хасково – Кържали, хубаво е да знаете, че трябва да карате към хижа „Боровица”, след което ще видите табела към екопътеката. Отново има отбивка, където да оставите колата. Пътеката върви само нагоре и за около час би трябвало да стигнете до пещера Утробата (зависи от темпото, разбира се).

Преходът не е тежък, а по пътя има беседки и места за почивки, от които да се насладите на прекрасни гледки към язовир Кържали и Родопи.

Любопитни факти

Счита се, че пещера Утробата е съществувала и преди траките, но е била по-къса: едва 16 метра.

Днес, дължината й достига 22 метра, а причината за това е човешка намеса, според археолози. Те са я дооформили и доиздълбали, а формата й, както подсказва и самото име е на женска утроба.

Входът на пещерата е впечатляващ, а по стените й постоянно се стича вода. Стига се до него по дървена стълба.
peshtera stulba
От декември до февруари в 12 ч. на обяд може да станете свидетели на слънчев лъч, който преминава през процеп в пещерата и символично опложда Утробата.

Тази пещера е свързана с култа към бог Дионисий. Носят се слухове, че тракийските девойки са изпълнявали свещени ритуали, молейки се за изобилна реколта.

Асоциацията с плодородието е мигновена, ето защо и днес пещерата се посещава от бездетни двойки, които се надяват да заченат дете.

7. Крепостта Моняк

monqk
Крепостта Моняк е една от най-високо разположените средновековни крепости в Родопите със защитена площ над 50 дка.

Достъпът до крепостта е сравнително труден, тъй като пътеките до нея са доста стръмни, а самата крепост се намира на 586 м надморска височина. Но усилията определено си заслужават. Пред вас се откриват спиращи дъха гледки към град Кърджали, към огледалните води на язовирите Кърджали и Студен Кладенец, към реките Арда и Върбица, към въжения мост и околните хълмове.

Къде се намира и как да стигнем до нея?

Крепостта Моняк се намира на 4 км източно от гр. Кърджали до с. Широко поле. С кола се стига до чешмата след село Широко поле и оттам се тръгва пеша по черен път, който води до някогашната главна порта на крепостта.

skali monqk
Самата крепост е построена през 12-13-ти век и е имала голямо стратегическо значение, защото е пазела прохода Железни врата и полите на средновековния град, разположен около манастира „Свети Йоан Предтеча“, намиращ се в днешния град Кърджали.

6. Вила Армира

maket
Вила Армира несъмнено е най-известният обект за посещение в Ивайловград. И има защо!

Това е най-добре запазеният и възстановен частен дворец от римско време, който впечатлява с  точността, с която е пресъздаден живота на богатите фамилии, които са я обитавали. Определено нищо не им е липсвало, за времето си са живеели в лукс и са тънели в удобство и разкош.

Изследователите го определят като най-богатия и пищен дом от римско време, открит по нашите земи.

Любопитно е да се отбележи, че вилата се е запазила благодарение на земетресение през 4-ти век. По-късно, когато са открити останките й, вилата отново „вади късмет”: група влиятелни хора се застъпват за нея, като подчертават значението й като исторически обект.

Вилата е много добре реставрирана и днес е превърната в музей, като има екскурзовод, който разказва повече за историята й.  Ето още някои интересни факти:

Жилищната площ е била от почти 1000 кв.м., обхващаща вътрешен двор с басейн по средата и ограден от покрита галерия. Наоколо били разположени отделните стаи, а познайте как са се отоплявали – чрез хипокауст – подово отопление (реално подът на сградата е повдигнат от зидани тухли, между които циркулира топлия въздух).

Разрушаването на вила Армира се свързва с голямото опустошение на околностите на Андрианопол през 378 г, когато Римската империя е разбита от готите. Говори се, че тогавашният римски император Валент е бил тежко ранен и бил отведен точно във вила Армира, където по-късно е починал, след което готите опожарили вилата.

Ако искате да научите, кои са останалите 5 места от класацията за Източни Родопи… имайте малко търпение! Скоро ще има и II-ра част! Надявам се статията да ви е харесала! Ако това е така, ще се радвам да ме подкрепите, като я харесате и споделите. =) 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.