Солун – 14 забележителности за свежа разходка


Категория: Гърция - най-подробната информация за туриста

Автор: Надежда Георгиева

Последно обновена: 27.12.2021

Солун е вторият по големина град в Гърция. Той от една страна е туристически център заради историческите паметници, морския бряг и удобните връзки с островите, но от друга страна е типичен университетски град, което го прави пълен с живот по всяко време на годината.

Съдържание на Статията:

Полезна информация:

Поизход на името Солун
Как се стига до Солун?
Градски транспорт в Солун
Документи, роуминг и валута
Паркиране в Солун

Забележителности в Солун и околността:

14 Идеи за забележителности в Солун, които да посетите
3 Идеи за раходка в близост до Солун

Поизход на името Солун

Градът е административен център на област Македония. Името Тесалоники е избрано в чест на победа на Филип Македонски, извоювана с тесалийска помощ. Това става през 353 пр.н.е. След тази победа владетелят кръщава дъщеря си Тесалоника („победа на Тесалия“), а принцесата после се жени за Цар Касандър, който през 315г. основава Солун.

Как се стига до Солун?

С автомобил:

От София до Солун най-удобно се стига с автомобил, тъй като разстоянието е около 295 км. Минава се през КПП Кулата и след това се следват табелите за Серес. От София до Солун се стига за около 3-4 часа, в зависимост от спирките по пътя и трафика на границата.

С автобус:

От София до Солун също така има и редовна автобусна линия. Пътуването отнема около 6 часа, пристига на ЖП гарата в Солун.

Цена на двупосочен билет с автобус София – Солун:

около 60 лв.

С влак:

Би могло да се стигне и с влак, но предвид късото разстояние и честите ЖП стачки в Гърция, не препоръчвам този вид пътуване.

Със самолет:

В Микра, на 16км от Солун, се намира второто най-голямо летище в страната – Летище Македония SKG. От него с такси или градски автобус 78 можете да стигнете до центъра на града за около половин час. От България през лятото има сезонни полети до Солун.

Градски транспорт в Солун:

Билети за градски транспорт (€ 0.90) се продават почти навсякъде, но имайте предвид, че по празници и през уикенда повечето пунктове не работят.

Документи, роуминг и валута

Небходими документи:

Необходимите документи за пътуване са зелена карта на автомобила (макар че е слабо вероятно да ви я поискат), лична карта и пълномощно/паспорт за непълнолетните пътници.

Валута:

Гърция е член на ЕС от 1 януари 1981 г., по-късно драхмите излизат от употреба и от 2001г. използваната валута е евро.
Ако ви е интересно, ето тук може да разгледате гръцките дизайни за евромонетите.

Роуминг:

Като страна членка на Европейския съюз, Гърция е благодатна за нас българите по отношение на ползването на мобилни услуги. Плащаме за обаждания и мобилни данни толкова, колкото бихме платили и у дома, според плана си.

Паркиране в Солун

В града има много обществени и частни паркинги. Цената на паркирането за първия час е между 2,5 € и 4 €, въпреки че има намалена цена за следващите часове. Ако обиколите и имате късмет,може да намерите и безплатни паркоместа.

14 Идеи за забележителности в Солун, които да посетите

1. Бялата кула

Бялата кула е символът на града. Намира се на брега на Солунския залив и отделя еврейския квартал от гробищата. Кулата е построена от Султан Сюлейман Великолепни през 16в. Всъщност цветът й е бил червен и са я наричали Еничарската кула или Кървавата кула, защото през 19в. са затворени и измъчвани много бунтовници, включително и самият Капитан Петко Войвода.

Гледка от Бялата кула

През 1890г е варосана и пребоядисана в светлобежово. По-късно е използвана като команден център и като склад за археологически находки през Първата Световна война. След това като метеорологическа лаборатория на Солунския университет. Пред кулата е работило прочутото кафене „Театър на Бялата кула“. Днес Бялата Кула помещава Византийския музей и е притегателно място за хиляди туристи. По вита стълба можете да се изкачите до шестия й етаж и да се полюбувате на невероятната гледка.

 

Работно време:
От 31 март до 30 ноември – 08:00 – 20:00
От 1 декември до 31 март – 08:30 – 15:30 ч.

Цени за вход:

Цена на редовен билет за Кулата и Музея: 8 евро
Намален билет и билет в периода 1/11 – 30/03 – 4 евро

Цена за билет само за Кулата – може да закупите от тук.
1 април – 31 октомври – 6 евро, намален – 3 евро
1 ноември – 31 март – 3 евро

2. Статуя Александър Македонски (Ἀλέξανδρος ὁ Μέγας)

Вероятно във всеки гръцки град има статуя на Александър Македонски. Тази в Солун се намира на метри от Бялата кула

3. Светещи чадъри

Говорейки за символи на един град, не можем да пропуснем инсталацията от Светещи чадъри на Йоргос Зонголопулос, която се смята за символ на модерния Солун. Намира се в близост то паметника на Александър Велики.

4. Археологическият музей на Солун

Археологическият музей на Солун предлага постоянни и временни експозиции и съхранява артефакти от праисторическия, архаичния, класическия, елинистичния и римския период в района. Намира се на ул. Manoli Andronikou 6.

Цени и работно време:

Работно време

8:30-15:30.

Цена за вход:

Редовен билет 8 евро, намален – 4 евро

Отворен е всеки ден, освен на национални празници.

5. Старият град

Квартал Лада дика

Квартал Лада дика е в Стария град на Солун. Намира се в близост до пристанището и изобилства от дюкяни, ресторанти, барове, публични домове и стари магазинчета за зехтин.

Ано Поли

Ано Поли е единственият квартал, оцелял при огромен пожар в Солун през 1917г. Вероятно това, че се намира в горната част на града, го е спасило от изпепеляване. Като казахме „горна част на града“ и знаейки, че Солун е на морски бряг, можете да си представите защо Ано Поли е такава забележителност. Включен е в списъка със Световно наследство на ЮНЕСКО. В квартала има и множество сгради и забележителности в стар и в мюсюлмански стил, тъй като тук е роден бащата на съвременната турска република – Мустафа Кемал Ататюрк. Основната забележителност е най-високата точка на Солун – Крепостта Eptapyrgio, където много млади хора си уреждат срещи, за да гледат залеза. При ясен ден можело да се види връх Олимп.

6. Пазарите на Солун

Бит пазарът на Солун, както всеки пазар по света, е най-доброто място да опознаете една култура и ежедневния живот на местните. На пазара тук можете да откриете множество пресни продукти и евтини сувенири за подарък. Други пазари, които си струва да пообиколите са Модиано, цветният Лулудадика и Капани.

7. Църквата Агиос Димитриос

Църквата Агиос Димитриос е най-голямата в Гърция. Тя е построена в чест на покровителя на Солун Св. Димитър, екзекутиран от римляните. Сградата е петкорабна базилика, построена през 323г и реставрирана след Големия пожар от 1917г. В нея се съхраняват мощите на светеца. Криптата на църквата днес е музей.

8. Катедралата Света София

Катедралата Св. София е една от най-старите църкви в Солун и е кръстена на емблематичната Хагия София в Истанбул.

9. Арката на Галерий

Арката и ротондата на Галерий. Арката е древноримска триумфална арка, построена в чест на победата на император Галерий над персийците през 297 г. Строежът й е завършен през 305г. Останките от портата са украсени с гравюри и скулптурни елементи, изобразяващи спечелените от императора битки.

10. Ротондата на Галерий

Ротондата пък е построена вероятно с цел да бъде мавзолей за владетеля, но с приемането на християнството, е превърната в църква, а по-късно и в джамия. Днес е музей. Ротондата на Галерий, както споменахме, е била превърната в църква. Това всъщност е една от най-забележителните църкви в Солун, а именно Ротондата Св. Георги. Тя е облицована с мрамор, а куполът й е с диаметър 24,5м и е украсен с мозайки.

11. Разходка с лодка

Разходка с лодка по залез определено е любимото ми нещо в градовете, в които има такава опция. (Е, и каламарчета и вино на брега, разбира се)

Точно до Бялата кула се предлагат ежедневни разходки с лодка. Това са дървени лодки, наподобяващи пиратски, които дават възможност за едночасова обиколка на залива.  Цената е колкото поне едно питие на борда, т.е качването е безплатно, но консумацията е задължителна. В крайна сметка излиза средно около 7 евро.

12. Площад Аристотел (бивш Александър Велики)

Площад Аристотел (бивш Александър Велики) е главният площад на Солун. Проектиран е година след Големия пожар от 1917 г. и гледан отгоре, има форма на бутилка. Тук се състоят големите празненства в града, има множество бутици, магазинчета, ресторанти, както и разбира се, статуя на самия Аристотел. Вярва се, че е на късмет да се потърка палеца му.

13. Телевизионната кула

Телевизионната кула е панорамна кула с кафене на върха. Висока е 75м и се върти, много неусетно, разбира се. Ако сте се качвали на Кулата на вр. Снежанка до Пампорово , несъмнено знаете, че гледките от такива места си струват!

14. Фестивали в Солун

В Солун се провеждат множество фестивали, които допълнително изпъстрят културния облик на града. Да разгледаме най-интересните от тях:

  • Фестивал на документалните филми в Солун –всяка година през март
  • Солунски филмов фестивал – най-старият на Балканите – всяка година през ноември.
  • Солунски фестивал на игрите – ежегодно, обикновено през април.
  • Солунски фестивал на фотографията – от февруари до средата на април всяка година.
  • Димитрия – всяка година от септември до декември.

3 Идеи за разходка до Солун

Да разгледаме забележителностите, които се намират близо до Солун и бихте могли да посетите, ако сте отседнали за няколко дни и искате да посетите места, които са изключително красиви.

1. Халкидики

Бихте могли да отиде на плаж в Халкидики, плажът Потамос е един от многото красиви плажове на кратко разстояние с кола или автобус от центъра на Солун.

2. Сеих Соу – скрито съкровище

На 15 минути от центъра на града, ще намерите гората Kedrinos Dasos, в квартал Свети Павел, ще намерите „Seih Sou“, природен оазис, където можете да ходите пеша, да карате колело, да ходите и да се насладите на кратка почивка от шума и суматохата на центъра. Или пеша, или с колело, следвайте горските пътеки и се озовете на по-високото място в гората, където можете да се отпуснете и да се насладите на природата и гледката от високо към града и морето.

3.  Разходка до Алиакмона, Верия

По пътя към Верия минаваме покрай река Алиакмона, намира се на около 75 км. от Солун, взимат се за около час. Красивата река Алиакмонас е най-дългата река, която тече на гръцка земя. Дължината му достига 300 км. Алиакмонас се образува от сливането на по-малки потоци югозападно от град Кастория. Река Алиакмонас е идеална дестинация за пикник, бягство сред природата и за да опознаете по-добре гръцките земи.


Надявам се тази статия да ви е дала идеи как да прекарате няколко часа в повече в Солун, на път за традиционното море на Халкидики или островите. Градът определено заслужава повече от едно крайпътно кафе.

За автора: Надежда Георгиева

Надежда Георгиева

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (1)

Георгиева

Добре написана статия! Кратко, ясно и излагайки най-важното! Полезна е за всички, които освен шопинг и вкусно хапване търсят и още нещо в красивия, топъл и гостоприемен Солун!