Солун – 7 забележителности за перфектно изкарване


Категория: Гърция - най-подробната информация за туриста

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 14.03.2021

Солун от високо

Солун – 7 забележителности за перфектно изкарване

Категория: Гърция - най-подробната информация за туриста

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 14.03.2021

Какво да ви кажа за Солун…

Този град очарова, вплита в себе си неповторимия чар на морето с разкошната си пешеходна крайбрежна алея, по която може да се разхождаш, изключителното разнообразие от барове, кафенета и ресторантчета за всякакви вкусове, исторически и културни забележителности и гледки от високо към морето и града.

Съдържание:

Обща информация

Как да стигнем до Солун? Карта на града

7 интересни забележителности в Солун, които да включите в програмата

Паркинг

Обща информация

гледка над Солун

Солун е вторият по големина град в Гърция след Атина и административен център на област Централна Македония. Наричат я неофициално и “столицата” на Северна Гърция.

Град с богата история, започваща от 315 г., когато е основан от цар Касандър. Той е и човекът, решил да кръсти града в чест на жена си – Тесалоника, сестра на Александър Македонски. Нейното име, пък, е свързано с победата на баща й над фокианците, с помощта на тесалийците.

През различните периоди Солун е бил важен търговски и културен център. До днес продължава да бъде такъв.

Как да стигнем до Солун?

Разстоянието от София до Солун е почти 300 км (296,5 км, ако трябва да сме точни), и най-удобно се пътува до там с кола. Нужни са около 3 часа и половина – 4 при нормално шофиране. Кара се основно по магистрали, към Thessaloniki. На връщане, може да следвате табелата за Serres, след което ще се появи и България.

Карта на града:

Веднъж пристигнали и настанили се, е време за:

7 интересни забележителности в Солун

Бялата кула – символът на Солун

Като символ на града, Бялата кула е „вечното присъствие“ на почти всички картички и сувенири от Солун. И има защо да е така. Докато се разхождате по крайбрежната алея, дълга няколко километра, няма как да не прикове вниманието ви.

Бялата Кула

Османците са я наричали Лъвската кула, заради смелостта на армията си. Наричана е още Кървавата кула и Червената кула, тъй като османците са я използвали за затвор и кървави деяния и изтезания… Има свидетелства, че някои от пленниците дори скачали от кулата, за да избегнат жестокостите им. Много български революционери също са лежали тук.

Сигурно вече се чудите как от кървава, кулата е „побеляла“? Именно затворник й спечелва това име, като решава да я разкраси и „белоса“. По този начин той спечелва и свободата си.

Бялата кула Солун

Бялата кула днес е превърната в музей с постоянна и временни изложби, като може да се качите до последния й 6-ти етаж и да погледнете от балкона към морето.

А в близост до нея, ще видите и статуята на Александър Македонски.

Цени:

летен сезон (1.04 -31.10)
За възрастни:  6 €
За деца, студенти от ЕС и пенсионери над 65 г. :  3 €

зимен сезон (01.11 – 31.03)
Билет:  3 €

Светещите чадъри

Вървите ли по алеята, няма как да не се натъкнете и на светещите чадъри (вечерно време). Доста фотогенично място, ако сте излезли на „лов за снимки“.

чадърите в Солун

Около тях обикновено са насядали много хора, хапвайки сладолед или просто гледайки морето.

Разходка с корабче

корабче Солун

Наблизо, има възможност за разходка с корабчета безплатно, като условието е да консумирате нещо от бара, докато сте на борда (около 5-8 €). Има различни, основно с пиратски мотиви, като тръгват на всеки 30-тина минути.

Площад Аристотел и статуята

Централният площад на Солун се нарича Аристотел, и разбира се, там ще се натъкнете на статуя на гръцкия философ. Поверието гласи, че ако искате да се върнете в града, трябва да докоснете палеца на скулптурата – ето защо ще забележите, че е поизтъркан.

площад Аристотел Солун

Намира се в непосредствена близост до крайбрежната и повечето заведения и ресторантчета. Много от събитията в града се случват именно тук, доста оживено място.

Църквата Свети Димитър

За църквата Свети Димитър се носи друго поверие, което може да ви привлече да я посетите. Според него, напишете ли желание на листче и пуснете ли го в предназначеното за целта сандъче, Свети Димитър, покровителят на Солун, ще го изпълни.

Църква Св. Димитър Солун

Но освен това, самата базилика е впечатляваща откъм архитектура. Построена в началото на 4-ти век и реконструирана след големия пожар в Солун от началото на 20-ти век. Това е най-голямата църква в града и в нея се съхраняват добре запазени мозайки и други реликви. Включена в Списъка на ЮНЕСКО от 1988 г., а в близост до нея се намират останките от римска баня и римски пазар.

Арката на Галерий

В Солун ли сте, препоръчвам ви да “хвърлите едно око” на древноримската триумфална арка на Галерий, намираща се в центъра на града. Издигната е в чест на едноименния император за победата му над персите през далечната 298 г.

Солун Арката на Галерий

През 1988 г. арката на Галерий е включена в списъка на ЮНЕСКО за Световното и културно наследство. Днес е популярно място за срещи. Тя не е самостоятелно съоръжение, а е свързана чрез галерии, отвеждащи към гробницата на императора в ротондата „Свети Георги“.

Ротондата Св. Георги

Ротондата

Ротондата също е една от впечатляващите забележителности в града. Първоначално построена като храм в чест на Зевс, впоследствие е превърната в църквата Св. Георги, украсена с красиви мозайки по заръка на византийския император Теодосий II-ри Велики. Османците след това я превърнали в джамия, разрушавайки я частично, но това, което е останало от нея, е достатъчно, за да бъде включена и тя в списъка на ЮНЕСКО.

Може да посетите още църквата Света София, ако имате желание и не са ви дошли в повече църквите. :Д

Телевизионната кула

За търсачите на по-нестандартни забележителности и гледки, включвам Телевизионната кула в Солун.

Тв кула Солун

Тя е превърната в панорамен бар на височина от 75 метра, който се върти (съвсем бавно и не се усеща), докато пийвате по нещо и оглеждате града от всички страни. Цените са по-високи (фрапе – 6 евро), което е напълно нормално за повечето такива места, но гледките си струват!

Старият град Ано Поли и Античните стени

Солун от високо

Ако трябва да посоча свое любимо място в Солун (освен крайбрежната), то това е Старият град с Античните  стени в най-високите части на града, запазили едновремешния си чар.

Причината е ясна – гледките от тук също са спиращи дъха, а при последното ни посещение, решихме и терасата ни да гледа от високо към Егейско море.

гледка към Солун

Местността се нарича още Кастра и представлява турски квартал от 19-ти век, където се смята, че е започнал процеса по трансформиране на Турция в светска държава. Вече почти не живеят турци в района.

Надали ще ви учуди, че и тук всички забележителности са включени в списъка на ЮНЕСКО. Сред тях е и  крепостта „Ептапиргио“, чието име означава “Седем кули”, макар в действителност да са били десет.

Горещо ви препоръчвам да се разходите около крепостните стени, които едно време са обграждали Стария град Ано Поли. Освен гледките, къщичките, таверните и уличките в района, също крият „опасен“ чар.

ресторант в Солун

Пазарът

Пазарът е място, на което може да намерите вси-чко. Препоръчвам ви да вземете сувенири от там, тъй като в центъра винаги са по-скъпи. Ако търсите зехтин, маслини или други типично гръцки продукти, това е вашето място, но в по-натоварени моменти прилича на „джунгла“.

пазар в Солун

Паркиране

Ще отделя и няколко думи на паркирането. То е драма основно в центъра и по кварталите наоколо. Има платени паркинги, но ако не сте в центъра, с повечко търпение се намират и безплатни места.

Внимавайте, все пак, тъй като почти всички коли са очукани отвсякъде и за няколко дни станах свидетел на паркиране с наместване – човекът „чуква“ колата отзад и без да се смути и грам, се донамества. Имайте го предвид. 😀

А хапването в таверна, дори няма да го коментирам – ясно е, че е задължително.

Плаж

Ако се чудите има ли наоколо хубав плаж, бих ви препоръчала да се насочите към Халкидики, което не е съвсем близо, но пък изцяло си заслужава. Солун е също удобна спирка за 1 вечер, ако сте се насочили натам.

Кога да го посетим?

Посещавала съм града вече доста пъти, като още от първия път ме впечатли. Беше декември и бяха 15-16 градуса, изключително слънчево и приятно за разходки.

Та, в този смисъл, определено силно ви препоръчвам да си направите разходка до Солун извън туристическия сезон – от ранна есен до късна пролет.

Заключение

Като цяло, Солун е от онези градове, в които не е нужна много конкретна програма, повечето забележителности „изникват“ пред очите ви и без да ги търсите. И все пак, съветвам ви да се отпуснете и потопите в енергичния дух на Солун и задължително да отскочите до Стария град.

Крайбрежна Солун

Ако имате други предложения или въпроси, не се колебайте да ги споделите в коментар. =)

Надявам се статията да ви е харесала!

Прочетете още:

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.