Стара Загора – Какви тайни крие един от най-древните градове в света


Категория: България

Автор: Теодора Господинова

Последно обновена: 26.08.2019

Стара Загора

Когато стане дума за град Стара Загора, повечето от вас най-вероятно нямат проблем да го локализират на картата на България. След това обикновено в съзнанието изниква идеята за град с бизнес насоченост, където се намира фабриката „Загорка“ – дом на най-емблематичната българска бира от 1902 година насам.

За съжаление малко хора свързват Стара Загора, шестият по големина град в страната, с каквато и да е туристическа дейност.

Но истината е, че един от най-старите градове в света крие доста приятни изненади за своите гости, поднесени под формата на богати музейни експозиции, останки на древни жилища от епохата на ранния неолит, античен форум и куп други.

В тази статия ще се опитам да ви убедя, че ако си позволите да погледнете „извън кутията“, ще разберете какво богатство на културни и исторически забележителности крие един от най-подценяваните от туристите градове в България, а именно Стара Загора.

Малко история

Както вече споменах, това е един от най-старите градове не само в Европа, но и в света.

С история датираща преди повече от 8000 години, като най-ранните находки са от Неолита, Стара Загора може да се похвали с редица имена, а именно (в хронологичен ред):

  • Берое
  • Августа Траяна
  • Иринополис
  • Боруй
  • Верея
  • Загри Атик
  • Ески Зара
  • Железник
  • Стара Загора

През цялата си история, благоприятният климат и плодородната земя в района привличат мнозина нашественици и заселници, включително траките (от IV в. Пр. Хр.), които създават Берое.

По време на Римската империя (през ранната античност) е основан Августа Траяна. Това е периода, в който градът търпи най-сериозен културен и икономически подем. Днес тракийските и римските руини надничат от съвременните улици на града.

През ерата на късната античност, Иринополис е старогръцкото име на града, средище на ранното християнство към този момент.

По-късно, през 812 година, точно 131 години след основаването на българската държава, Боруй официално влиза в тогавашните граници на България.

Стара Загора получава сегашното си име една след Руско-турската война, когато градът е бил опожарен почти до основи (по време на Старозагорското въстание през 1875 година).

След приключване на войната, той започва постепенно да се възстановява по европейски модел, предложен от знаменития чешки архитект Лубор Байер. Именно той дава идеята за правите улици, с които е известен града към днешна дата.

7 Задължителни забележителности в Стара Загора

Многовековната и драматична история на града свидетелства за богат набор от исторически и културни забележителности.

Ето и някои от тези, които не бива да пропускате, в случай, че планирате посещение на Стара Загора през уикенда или минавате през града по път за морето.

1. Музейна експозиция „Неолитни жилища“

Музейната експозиция „Неолитни жилища“ включва добре запазените руини на двуетажна жилищна постройка, датираща от началото на VI хил. Пр. Хр. (или ранен неолит).

Къщата, заедно с богатия инвентар в нея, е открита през 1969 година и към момента се помещава в специална защитна сграда.

Музейната експозиция се намира на улица „Армейска“ 20, на около 25 минути пеша от центъра на Стара Загора.

Работно време: 9:00 -12:30  и 13:00 – 17:30
(почивни дни: неделя и понеделник)

Входна такса: 5 лева/ възрастни; 2 лева/пенсионери; 1 лев/ ученици и студенти; 4 лева за групи над 10 души

2. Регионален исторически музей (РИМ)

Новата сграда на РИМ Стара Загора се намира в центъра на града (срещу Туристическия информационен център) и грабва вниманието с разчупената си форма, наподобяваща пясъчен часовник.

РИМ Стара Загора / Снимка: Елена Господинова

Освен богатата музейна сбирка, обхващаща редица епохи, любопитен факт е, че сградата на музея е построена върху останките на главната улица на римския град Августа Траяна, където е кипял общественият, културен и търговски живот.

Към днешна дата,  част от улицата е запазена на най-долното ниво на музея, а посетителите могат да се разходят по нея.

РИМ Стара Загора също се намира в центъра на града (улица „Руски“ 42)

Работно време: 10:00 – 18:00 часа
(почивен ден:  понеделник)

Входна такса: 5 лева/ възрастни; 2 лева/пенсионери; 1 лев/ ученици и студенти; 4 лева за групи над 10 души

3. Музей на религиите

Единственият по рода си в България – Музей на религиите – от няколко години се помещава в сградата на джамията в града, изградена през 1927 година.

Мястото не е случайно избрано. Още от дълбока древност (преди около 12 000 години), то е религиозно средище – култова яма, езическо светилище, християнски гробищен храм от времето на Средновековието, както и мюсюлманска джамия на по-късен етап.

В Музея на религиите

Музеят на религиите се намира в сърцето на града (адрес: улица „Цар Симеон Велики“ 115)

Работно време: 10:00 – 18:00 часа
(почивни дни: неделя и понеделник)

Входна такса: 3 лева/ възрастни; 2 лева/студенти и ученици; 1 лев за групи над 10 души

4. Градската художествена галерия 

Точно срещу РИМ Стара Загора, в сградата на бившите централни хали, над Туристическия център, се помещава Градската художествена галерия.

Старозагорската художествена галерия / Снимка: Елена Господинова

Тя може да се похвали с над 4000 произведения, главно от български художници, но и с много творби, взели участие в състояли се в Стара Загора международни пленери и изложби.

Творбите са в шест направления: графика, живопис, скулптура, възрожденски гравюри, иконопис и приложни изкуства.

Работно време: 10:00 – 18:00 часа
(почивни дни: неделя и понеделник)

Входна такса: няма

5. (+1) Античният форум и римската улица 

Античният форумен комплекс, формиран от античната сцена и главната римска улица, е друга забележителност, с която може да се похвали “градът на правите улици”.

Римската улица, която бе изцяло реставрирана преди няколко години, е отворена и свободна за посещение през всеки ден и час.

stara-zagora-rimska-ulica

Римската улица по залез / Снимка: личен архив

Античният форум пък датира от времето на Августа Траяна, по време на Римската империя, и е бил изцяло разрушен през втората половина на 5 век, при опустошителните набези на хуните, предвождани от Атила.

Античния форум в Стара Загора / Снимка: Елена Господинова

Останките от постройката са случайно открити по време на ремонтни дейности около Съдебната палата в Стара Загора.

Към днешна дата, сцената на античния форум се използва през летните и есенните месеци за оперни, театрални и балетни събития и фестивали.

Забележка: Посещения на Античния форум се организират с предварителна заявка в РИМ Стара Загора.

7. Къща-музей „Гео Милев“

През 1952 година, по инициатива на част от близките приятели на поета и с помощта на семейството му, родната къща на Гео Милев е превърната в музей.

Там се съхраняват богат набор от ръкописи на негови произведения, снимки и публикации, посветени на поета.

В двора ще видите и „Дъба на Гео Милев“ – вековно дърво, засадено от самия Гео Милев и вече обявено за природна забележителност.

Къщата-музей „Гео Милев“ се намира на по-малко от 5 минути пеша от Регионалния исторически музей (улица “ Гео Милев “ 37)

Работно време: 08:30 – 17:00 часа
(може да се посещава и през уикенда с предварителна уговорка)

Входна такса: няма

  stara-zagora-cover

Определено има още куп интересни културни, исторически и природни забележителности в Стара Загора, илюстриращи славната история и светлото настояще на града. В това число влизат сградата на Операта, Парк „Митрополит Методий Кусев“ (или по-познат като „Аязмото“), Музеят на бирата и езерото „Загорка“. 

Прочетете и Етъра – приказка за славното минало на България

Е, убедихте ли се, че Стара Загора е отлична дестинация за кратко, уикенд пътуване? 🙂

За автора: Теодора Господинова

Теодора Господинова

Страстен пътешественик, който "страда" от нестихващо любопитство към света. Прекарах няколко години в „странстване“ като някои от местата, където съм живяла са Исландия, Португалия, Шотландия и Лондон. Надявам се статиите, които пиша да са полезни на тези от вас, които споделят моята страст – пътешествията! Enjoy! 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.