Ротердам – 21 забележителности в град издигнат от пепелта


Категория: Нидерландия

Автор: Кристина Добромирова

Последно обновена: 26.02.2023

Ротердам къщи

Ротердам е успял да преодолее и да се издигне от пепелта след пълното разрушение, претърпяно от германската авиация през Втората световна война. Разположен в Южна Холандия, на един от ръкавите на река Маас, днес е модерен, космополитен град с авангардни сгради, който привлича все повече туристи. Вторият по големина град в Холандия, след Амстердам, като се намират само на половин час път един от друг.

Съдържание на статията:

Колко време да отделим за посещението му?
Как се стига до Ротердам?
Кога да посетим Ротердам?
21 Топ забележителности в Ротердам:

Карта на Ротердам

Колко време да отделим за посещението му?

Препоръчвам да отделите поне два дни, като предварително може да си направите списък кои места точно искате да посетите.

Как се стига до Ротердам?

Със самолет:

Ротердам има свое собствено летище, но за съжаление не е много голямо. Не много авиокомпании летят до него, като директни полети от България до Ротердам няма. Холандия не е много голяма държава и общественият транспорт ви позволява бързо да стигнете от един град до друг. Поради това бих препоръчала да летите до Амстердам или Айндховен. Оттам може да вземете влака, за да стигнете до Ротердам. Разгледайте статията ни как да си намираме  евтини самолетни билети и някои актуални оферти.

С влак:

Може да вземете влака от всяка точка на Холандия, за да стигнете до Ротердам в рамките на няколко часа. От Амстердам единичен билет ще ви струва 16,40 евро и ще отнеме 40 минути. Ако сте решили да летите до Айндховен, един билет ще ви струва 19,40 евро и ще отнеме малко повече от час.

Кога да посетим Ротердам

Подходящи месеци за посещение на Ротердам са юни, юли, август и сепември, като дори и да е хубаво времето все пак си носете и топли дрехи, защото подухва и температурите са около 20-25 градуса. Като е хубаво да се погодотвите с чадър, в случай, че завали. Аз съм посещавала Холандия предимно лятото и всички пъти беше доста хладничко, като на моменти си беше студено.

21  Топ забележителности и активности в Ротердам:

Ротердам не е типичният холандски град със стари къщи, тихи канали или малко коли по улиците. Вторият по големина град в Холандия е бил като останалите, но Втората световна война го оставя в руини, след бомбардировките е почти сринат със земята, като остават неразрушени само няколко исторически сгради. Когато дошло време да го възстановят, те решили да го направят по свой собствен начин и архитекти от цял ​​свят вложили най-смелите си идеи върху силуета на града. От този момент нататък градът се превръща в архитектурна забележителност с едни най-странните сгради в света. И така, ние ви покажем неща, които да 19 забележителности и активности, които да видите и направите в Ротердам:

1. Пристанището и морските музеи

Пристанището в Ротердам е трето по големина в света, след Шанхай и Сингапур, и най-голямо в Европа. Доста приятно за разходка по обобени алеи, има приятни кафенета с гледка към морето. Посещавайки пристанището, препоръчвам да разгледате морският музей, основан от принц Хенри през 1874г., там са изложени лодки, фарове, военноморски машини от онова време и още хиляди други предмети, свързани с морето. Той е много образователен и илюстративен музей, заслужава си да го разгледате. Добра идея е да го посетите с деца, тъй като има многожество забавления и за тях. Страхотно за топлите дни.

Работно време на Морският музей:

Лятно разписание:
От 17 юли до 29 август (отворен всеки ден), а пристанището на морския музей е отворено до 20 часа

Главна сграда
Вторник до събота: 10:00 – 17:00 ч
Неделя и официални празници: 11:00 – 17:00 ч
Понеделник – Затворено

Цена:
Възрастни: € 14,00
Деца между 4 и 15 години: € 10,00
Деца под 4 – безплатно
Студенти: € 9,00
*може да намерите актуална информация тук
Полезно: С билета получавате отстъпка в музея на природните науки.

2. Търговски център Markthal

Една от най -впечатляващите и модерни сгради в Ротердам е този пазар. Неговата полукръгла фасада наподобява формата на подкова, с малки квадратни прозорци, които обграждат цялата сграда. Не само, че е специален отвън, ако влезете, ще видите, че вътрешната структура е украсена с цветни рисунки на плодове, цветя и насекоми. Тя е дело на холандския художник Арно Коен.

Под този впечатляващ купол има много магазини, сергии и барове, където можете да хапнете или да пийнете нещо. Освен пазар, има модерни офиси с изглед към града.

3. Кубичните къщи (Kubuswoningen)

Разположени в центъра, кубичните къщи са може би една от най-посещаваните от туристите зони. Въпреки че изглеждат повече като декоративни, отколкото практични, истината е, че вътре живеят хора. 40-те къщи са идея на архитекта Piet Blom, конструирал ги е с идеята да се използва по -добре вътрешното пространство, като наклони кубчетата на 45 градуса. Отвътре са като във всяка друга сграда, с разликата, че стените и прозорците са странно наклонени.

Ако искате да им се любувате за по-дълго време, можете да отседнете в една от тези къщи по време на престоя си в Ротердам, можете да си наемете една от кубичните къщи, която се предлага в airbnb -линк тук

Заради любопитството на посетителите, един от собствениците е отворил къщата си под формата на музей. Билетът има символична цена.

Цена:

2,50 евро

4. Наемете си колело:

В Ротердам, както и във всеки друг холандски град, колоезденето е често срещано средство за транспорт с велосипедни алеи практически навсякъде. Получаването на велосипед е лесна задача, тъй като има много компании за отдаване под наем, разпръснати из града. Дори на самата централна гара можете да си наемете колело срещу цена от 6,50 евро на ден.

Ако искате да карате колело, има няколко предварително зададени маршрута, които можете да изтеглите или закупите в самото туристическо бюро.

Най-изявенитемаршрути с които да разгледате града са:

Зеленият път (Parkenroute), който минава през парковете и зелените площи на града и
Roaming Rotterdam Route, който ще ви преведе през най-емблематичните сгради на града.

5. Разходка по мост Еразмусбруг

Когато архитектурните иновации се срещат с най-съвременното инженерство, резултатът е този впечатляващ мост. Мостът Еразмусбруг е с дължина 802 метра и служи за свързване на северната и южната част на Ротердам, отваря се при преминаване на по-големи лодки и кораби. Преминаването му пеша е едно от най-представителните неща в Ротердам. Най -впечатляващото е мачтата, висока повече от 100 метра, чиято форма наподобява шия на лебед. Ето защо мостът е наричан „лебедът“, открит е през 1996 г, в чест на роденият там известен учен и философ Еразъм Ротердамски.

6. Остров Нордерейланд

Карта на Нордерейланд:

Препоръчвам да посетите този спокоен исторически остров поради една проста причина: фантастичната му гледка към моста Еразмусбруг. Друга интересна сграда, която се вижда в далечината е:

7.  Де Ротердам (De Rotterdam)

De Rotterdam е още едно от архитектурните бижута на града и най-голямата сграда в Холандия благодарение на 160 000 квадратни метра, които съставляват трите огромни кули, свързани една с друга и които достигат 150 метра височина. Построена през 2013 г., тя е буквално вертикален град и всъщност е най-гъсто населеният район в страната. Както можете да видите, трите му кули (Западна кула, Средна кула и Източна кула) са подравнени неправилно, придавайки на сградата различни форми и перспективи, които ще се променят в зависимост от това откъде я гледаме. Друг аспект, който прави тази сграда наистина интересна, е нейната енергийна ефективност.

De Rotterdam е устойчива сграда, способна да се самозахранва с енергия благодарение на своите слънчеви панели и вятърни турбини. А за охлаждане и отопление на сградата се използва водата от река Маас чрез иновативна система за канализация. Визията й е идеалната типичната пощенска картичка на града.

8. Кула Еуромаст

Това е най-високата сграда в града, със своите 185 метра височина. Въпреки че, честно казано, това е малко подвеждащо, защото след откриването му с антена са му били добавени още 85 метра. Построена е през 1960 г. като наблюдателна точка, функция, която продължава да изпълнява и днес.
Цената за вход включва достъп до платформата с височина 100 метра, както и до асансьора Euroscoop, който се изкачва до върха на антената. Ако сте дръзки, можете дори да се спуснете по рапел или цип лайн за 55 евро на човек. Трябва да се резервира предварително.

Цена за вход:

9,75 евро

9. Watertaxi – такси по вода

Освен обичайния транспорт на всеки град, Ротердам се възползва максимално от многото си канали и реки. Отчасти да облекчи проблема със задръстванията, а от друга страна е много интересна туристическа атракция. Това е случаят с водното такси, което ще ви отведе през река Маас до вашата дестинация. Освен че е бързо, това е и забавно изживяване за туристите.

10. Splashtours: автобусът-амфибия

Друга от атракциите на град Ротердам е автобусът -амфибия. Да, правилно чухте. Тази фантастична кола има вид на нормален автобус, но е различен с това, че плава във водите на река Маас. Автобусът ще ви отведе на приятна обиколка из град Ротердам. По време на обиколката ви показват най -емблематичните сгради и места в града.
Ако опитате, ще останете без думи!

Цена за вход:

Възрастен 27,50 € / Деца (0-11) 19,00 €
Адрес: Parkhaven 21, 3016 GM

11. Kunsthal – Музей на изкуствата

Kunsthal Rotterdam, открит през 1992 г., представлява изложбено пространство за съвременно изкуство в Ротердам. Това е първата художествена зала в Холандия. С различни изложби и дейности, това е идеалното място за всякакъв вид публика.

Цена за вход:
Възрастни € 14,00
Деца (0-18) БЕЗПЛАТНО
Адрес: Westzeedijk 341, 3015 AA

12. Miniworld Ротердам – миниатюрния град


Ако нямате време да разгледате Ротердам в дълбочина, ще можете да видите всяко кътче на града в този музей. Това е модел с всички детайли. Има бутони за взаимодействие с моделите, задвижване на влаковете или нещо, което да светне. Звучи забавно, нали?

На всеки 24 минути се стъмва и всички сгради се осветяват, много е интересно и забавно. Всичко е обмислено подробно. Това е страхотна идея за посещение с деца, въпреки че по-големите също много се наслаждават!

Цена за вход:
Възрастни – 11,50 €/
Деца до 11 години – 7,50 €

13. Църква „Свети Лорънс“ (Grote of Sint-Laurenskerk)

Не мислете, че Ротердам има само модерна архитектура, той също така съхранява това средновековно бижу. Протестантската църква Сан Лоренцо е построена през 1449 г., въпреки че е претърпяла промени през годините. Станала свидетел на важни събития в града и, въпреки че е била повредена след въздушните бомбардировки, интериорът й е възстановен, запазвайки първоначалния й чар. Не пропускайте да разгледате сводестите му тавани, каменните арки и доста строгия декор.

Цена за вход:
2 евро

14. Бялата къща (Witte Huis)


Друго от архитектурните чудеса на Ротердам, което не можете да пропуснете, е „Бялата къща“. Модернистичната сграда е построена през 1898 г., с бяла фасада и богато украсени кули, има 10 етажа и е висока 43 метра, но се смята за първия европейски небостъргач. Тя е една от малкото, оцелели сгради при нападенията по време на войната.

15. Забавлявайте се във Westelijk Handelsterrein


Когато настъпи нощта, тази бивша индустриална зона се превръща в най-оживеното място в Ротердам. Пристанищните складове са превърнати в барове и нощни клубове, които отварят до зори. Най -хубавото е, че лошото време няма да съсипе нощта ви, защото мястото е покрито с голям стъклен купол.

16. Мелниците в Kinderdijk


Във всички типични пощенски картички на Холандия има мелница. Съвсем близо до Ротердам е село Киндердайк, където можете да видите 19 традиционни мелници, обграждащи каналите. Те са построени около 1740 г., за да предотвратят наводнения в района. След много години те били възстановени и се превърнати в един от най -очарователните пейзажи в страната.

Цена:
Билетът струва 8 евро, въпреки че ако го купите онлайн, струва 6,50 евро.

17. Кметството на Ротердам


Друго архитектурна забележителност в Ротердам е кметството му. Сградата е построена през 1913 г., като поради големия търговски и нарастващ брой на населението на града, решават, че трябва да имат нова сграда, която да представлява града и кметът решава да обяви конкурс за намиране на архитект. Неоренесансовият дизайн с някои скулптури по фасадата завладява всички. За щастие сградата издържа на бомбардировките през 1940 г.

Не можете да го посетите сами, но можете да отидете в туристическия офис на града, за да наемете обиколка с екскурзовод в някои части на сградата. Площадът, където се намира, Stadhuisplein, е много оживен, особено през нощта. Има паметник на жертвите на войната, която е унищожила голяма част от Ротердам.

18. Разходете се из Delfshaven

Той е в покрайнините, всъщност е бил независим град до 1886 г., но е един от районите, които най-много се ценят от жителите на Ротердам. Това е една от областите, които най-добре са устояли на атаките на войната. Друго историческо събитие е било събирането на всички поклонници, преминали Атлантическия океан до Америка през 1620 г. Това се е случило в църквата Pelgrimvaderskerk, която все още може да бъде посетена.

Паркове, където да се разходите:

19. Museumpark – централния парк в Ротердам

Museumpark е точно до музея Boijmans, откъдето идва и името му. Това е зелено пространство в сърцето на града, идеално за разходка. Освен че е нормален парк с езерце в средата, е проектиран да избягва наводнения, когато вали много, той е и чудесен център за дейности. Има павирана зона, която се използва за провеждане на обществени събития.

20. Het Park

Друга идея за релаксираща разходка е в паркът Het, тъй като това е един от най-тихите паркове в града. Той е близо до кулата Euromast, така че можете да се възползвате от посещението си, за да опознаете този красив парк. Проектиран е през 1852 г. с намерение да имитира английските градини. Това е много посещавано място от местни жители и туристи, които търсят място за почивка или спорт. Бъдете внимателни, защото в парка циркулират и много велосипеди.

21. Зоопарк Ротердам – Diergaarde Blijdorp

Зоопаркът в Ротердам се смята се за един от най -красивите в Европа. През 2016, 2017 и 2018 г. зоопаркът дори е обявен за най-красивият в целия Бенелюкс.
От африканската савана до Големия бариерен риф на Австралия, в зоопаркът ще предприемете пътуване до всички части на света за един ден. Загражденията за животните са построени възможно най-близо до естествените им местообитания. Потопете се в Океаниума и се разходете сред акулите, може да видите красиви хищници отблизо. Можете също така да отидете на приключение през джунглата, пълна с пеперуди в Amazonica. В заключение, в зоопаркът можете да видите всичко! Препоръчвам да си отделите няколко часа за там, ние го обиколихме за 3-4 часа.


Цена за вход:
Възрастни (от 12 години нагоре) – € 24,50
Деца между 3 и 12 години – € 20,00
Деца под 3 години – Безплатно

22. Посетете Хага

Ако вече сте обиколили всички забележителности, които сте си били набелязали да видите в Ротердам, не се притеснявайте. Можете да прекарате един много хубав ден на екскурзия до Хага. Намира се на около половин час от центъра на Ротердам с влака и си заслужава да се отбиете. И двата града са тясно свързани с изкуството, Ротердам заради съвременната му архитектура и Хага за това, че има някои от най-важните картини в историята. Освен това е административна столица на Нидерландия.

Архитектурното бижу на Европа ще ви впечатли с интересните си сгради, вкусната храна, приветливите хора, красивите дизайни и креативността, която е вложена във всяко кътче. Кое е вашето любимо място в Ротердам, ще се радваме да го оставите в коментарите.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.