Пирамидите в Гиза – из тайните на Древен Египет


Категория: Египет

Автор: Джорджа Де Марки

Последно обновена: 26.02.2023

Египет

Като чуем Египет, кое е първото нещо, което ни идва наум? Египетските пирамиди в Гиза, фараони, мистерии, живот след смъртта…

В тази публикация съм събрала любопитни факти около най-известните пирамиди, практична информация за посещението им и отговор на някои от най-често задаваните въпроси около тях. Надявам се да ви е интересно!

Съдържание:

Местоположение. Как да стигнем до Кайро и по-конкретно до Пирамидите в Гиза?

Билети и цени за Пирамидите

В чест на кого са построени?

3-те най-известни египетски пирамиди – описание и любопитни факти

Как са построени пирамидите в Гиза? От кого?

Какво има вътре в пирамидите? Цени за влизане

Каква е ролята на Сфинксът?

Яздене на камили или как да обиколим пирамидите? Кораб при пирамидите.

Магически залез над пирамидите и шоуто Звук и свелина

Местоположение и общи данни

пирамидите от високо

Египетските пирамиди в Гиза са разположени  на 9 километра от град Гиза и на около 25 километра от столицата Кайро.

Как да стигнете до там?

Ако сте в Египет с агенция и турът ви започва от Хургада, препоръчвам ви да си вземете отделно самолетни билети и да летите от Хургада до Кайро, тъй като това ще ви спести цял ден пътуване с автобус (при избор на дневен тур). Като цена излиза почти същото, а ще имате доста повече време, за да ги разгледате подобаващо.

От Кайро може да си наемете кола с шофьор или бусче (пак с шофьор), ако сте повече хора. Цените са съвсем достъпни, ако се спазарите добре. Не ви препоръчвам вие да шофирате сами, тъй като в Египет би било доста опасно – изглежда, че няма никакви правила за движение.

А сега обратно към пирамидите. Те са част от Некропола в Гиза, включен в списъка за Световно културно наследство на ЮНЕСКО още през 1979г. Представлява голям археологически комплекс, който освен пирамидите, включва Големия сфинкс, останки от древното селище и редица по-малки погребални постройки.

пирамидите в Гиза отпред

Любопитна подробност е, че освен трите най-известни пирамиди, на територията на комплекса има други 7 доста по-малки, наричани „пирамиди на цариците“. Обикновено хората не им обръщат особено внимание, но ние успяхме да разгледаме някои от тях.

Къде се намират?

пирамиди в Гиза до града

Нещо, което не очаквах е, че се намират в непосредствена близост до града. Винаги съм си представяла, че са навътре в пустинята и наоколо няма нищо. Много туристи се оплакват от този факт, но реално това създава още по-голям контраст между мизерията в града и нещо толкова величествено, построено преди повече от 5000 години.

гледка от пирамидите

Карта:

Цени и работно време на египетските пирамиди:

билетен център Гиза

Раб.време:

Всеки ден от 8 до 17 ч. (от октомври до март)

всеки ден от 7 до 19 ч. (от април до септември)

Препоръчвам ви да влезнете през задния вход, тъй като ще чакате доста по-малко за билети.

Имайте предвид, че повечето туристически автобуси пристигат около 9-9:30 ч.

Цени:

Цената за влизане в обекта е 200 EGP (около 10 €), като се заплаща допълнително за влизане във всяка пирамида (по желание).

Цена за влизане в Хеопсовата пирамида: 400 EGP

В Пирамидата на Хефрен: 100 EGP

В Микериновата: 100 EGP

В чест на кого са построени?

Хефрен

Тук вероятно повечето от вас знаят или се досещат, че е в чест на Фараоните. Но нека задълбаем малко повече във вярванията на египтяните.

статуя Микерин

Египтяните са вярвали в живота след смъртта. Неслучайно пирамидите са строени на западния бряг на река Нил – брегът на залязващото слънце, символизиращ земята на мъртвите.

Смятали са още, че фараоните са избирани лично от боговете като посредници между боговете и смъртните. Според тях, кoгaтo фapaoнът yмpe, чacт oт нeгoвия дyx „ĸa“ ce зaпaзвa в тялoтo мy, а животът му продължава в отвъдното. Това е и причината за мумифицирането, за всички предмети в гробниците и за строенето на техните „домове“ за отвъдния живот – именно пирамидалните гробници.

Счита се, че всяка една от пирамидите отразявала социалното положение, мощ и богатство на фараона (или цар) в египесткото общество.

3-те най-известни египетски пирамиди

Построени около 2600-2500 г. пр. Хр. за 3-ма владетели от 4-та династия, пирамидите в Гиза са едни от най-внушителните оцелели структури в света, дело на човека. На живо са доста по-впечатляващи, отколкото на снимки.

Хеопсовата пирамида

Най-северната и най-стара пирамида от групата е Хеопсовата, построена за владетеля Хуфу. Наричана още Великата пирамида, тя е най-голямата от трите и единственото от 7-те чудеса на Античния свят, което е запазено и до днес.

Оригинално тя е била висока около 146 метра, а днес е с височина от почти 139 метра. Говори се, че представлява голям слънчев часовник, който със сенките си показва сезоните и дължината на дните.

Пирамидата на Хефрен

пирамида на Хефрен

Средната пирамида е Пирамидата на Хефрен, син на Хеопс и баща на Микерин. Предполага се, че именно неговото лице е изваяно на Сфинкса, но за него ще разкажем след малко.

Пирамидата на Микерин

Микеринова пирамида

Най-южната и последна пирамида е Микериновата – тази на Микерин. Изградена е от доста големи варовикови блокове, висока е около 66 метра и е значително по-малка от другите две.

За съжаление, и трите пирамиди са били разграбени вътрешно и външно през годините. Вече не достигат първоначалната си височина, тъй като са почти изцяло лишени от външните си обвивки от гладък бял варовик. Пирамидата на Хефрен е запазила част от варовиковата обвивка само в най-горната си част.

пирамида на Хефрен

На територията на некропола са построени и по-малки пирамиди, предназначени за членове на семейството и висши служители.

комплекс Гиза

Любопитен факт е, че 3-те пирамиди в Гиза съвпадат със съзвездието Орион. Както знаем, египтяните са били на ти с астрологията и това разположение не е случайно. Навсякъде са влагали символика. Звездите били свързани с Озирис – богът на прераждането и отвъдния живот.

Тук е моментът да отбележа, че тези 3 пирамиди в Гиза са най-популярните и посещавани, но всъщност в цялата страна са открити цели 138 пирамиди.

Най-старата египетска пирамида е тази на Джосер, построена през 27-ти век преди Христа.

Символика на формата им

пирамида

Историците продължават да спорят за значението на формата на царските гробници в Гиза. Една от най-разпространените теории гласи, че пирамидите са изградени като стълбище, за да може духа на фараона „ка“ по-лесно да достигне до небесата, където да се присъедини към боговете. Други изследователи поддържат тезата, че формата на пирамидите символизира лъчите на слънцето, които се разпространяват по Земята и имат общо с бога на слънцето Ра.

Как са построени пирамидите в Гиза?

рампа пирамиди

Всички сме чували хиляди теории за построяването на египетските пирамиди, включително че са построени от извънземни. Задълбочени изследвания през последните години, обаче, достигнаха до отговор на този толкова мистериозен въпрос. Или поне много учени се обединяват около тази теория.

В близост до кариерата, използвана за строежа на египетските пирамиди, археолози са намерили следи от древна рампа. Строителите използвали специалното съоръжение за повдигане на огромните каменни блокове. Приличало на нещо като „дървена шейна“ – наклонена платформа, която позволявала да се транспортират предмети с огромна тежест.

А до самите пирамиди са изграждани спомагателни конструкции от керпич, както може да видите от снимката. Такава кариера има край Луксор, където египтяните добивали алабастър. Ако посещавате Луксор, със сигурност ще я видите.

От кого са построени египетските пирамиди?

построяване на пирамидите

Тук е времето да развенчаем още един мит – че пирамидите са построени от роби. Всъщност те са построени от платени работници и строители професионалисти.

Доказателство за това са откритите гробове в края на 20-ти век в пирамиди и специални гробници. Според египтолози, тези гробове не са били предназначение за роби, а за значими личности и това показва, че по-скоро участието в построяването на пирамидите е било голяма чест.
Открит е и древен стенопис, изобразяващ именно тайните на преместването на огромните каменни блокове. На него, огромна група мъже дърпат голям камък върху съоръжение, приличащо на шейна, докато друг човек насипва пясък.

Интересно е да споменем, че техниката за построяването на една пирамида еволюирала във времето – ранните постройки и тези от следващите години нямат почти нищо общо.

Още нещо интересно е, че въпреки високите температури навън, в пирамидите постоянната температура е около 20 градуса.

Какво има вътре в пирамидите?

Подобно на много древноегипетски пирамиди, и пирамидите в Гиза разполагат с подземни тунели в основата си, които водят до подземни погребални камери под всяка пирамида.

В Хеопсовата пирамида също има такива, но погребалната камера е разположена в центъра на конструкцията, до която се достига чрез изкачване по тесен вътрешен проход.

вход за Хеопсовата

Противно на това, което може да се очаква, в повечето от пирамидите в Гиза няма йероглифни текстове, съкровища или мумии.

в Хеопсовата пирамида

Вътре няма да видите нищо особено. Повечето намерени артефакти са преместени в Националния музей в Кайро. Вметка – непременно трябва да го посетите и да си отделите около половин ден, тъй като има страшно много какво да се види и научи там. Определено ще се гмурнете в тайните на Древен Египет.

Доста по-вълнуващо е и да влезете в гробниците в Долината на Царете в Луксор. За тях ще ви разкажа повече в отделна публикация.

Но обратно към влизането. Ако страдате от клаустрофобия, по-добре си спестете разходката до празните стаи и тесните коридори. Миризмата вътре също е натрапчива и може да ви стане лошо. Имайте предвид, че все пак не са били предназначени за живи хора.

И трите пирамиди в Гиза са отворени за посетители, като всяка от тях изисква закупуването на отделен билет. Реално, ако влезете в една, все едно сте видели всички (казват, че няма голяма разлика).

Неочаквана обиколка

Ние влязохме в други странични постройки, които по принцип не са отворени за посещение. Бих казала, че извадихме голям късмет, тъй като местен човек, работещ като охрана на пирамидите от години, предложи да ни бъде гид. Разказа ни интересни подробности и ни показа места, до които трябваше да лазим и да се провираме, за да влезем, където имаше нещо повече от празни стаи.

из пирамидите

Определено беше интересно и добави допълнителна нотка мистериозност на цялото преживяване.

вътре в комплекса

Останахме и след работно време, като след това му платихме за разходката.

йероглифи

Катеренето по пирамидите – забранено

Въпреки че туристите някога са могли свободно да се катерят по пирамидите, това сега е незаконно (нормално, все пак, ще е хубаво да се запазят във времето). Бих ви посъветвала да не рискувате за няколко снимки, тъй като, освен с глоби, нарушителите могат да бъдат наказани с до 3 години затвор.

Не е изключено охраната да ви предложи да се качите срещу бакшиш.

Ролята на Сфинкса

свинкса

Може би най-известният паметник в Египет след самите пирамиди е загадъчният Сфинкс, наричан още Големият Сфинкс. Представлява огромната статуя с човешка глава и тяло на лъв, която до днес буди разгорещени спорове и всякакви теории.

Едно от малкото неща, за което не се спори е, че ролята на Сфинкса е да охранява пирамидите.

Големия Свинкс

Според класическата египтология изображението е на Хефрен – син на Хеопс.

Въпреки това, няма твърди доказателства за това и Сфинксът буди повече догадки и мистерии, дори от самите пирамиди. Няма доказателства кога е построен, тъй като при документирането на построяването на пирамидите, никъде не се споманава Сфинкса. Някои учени считат, че той датира от по-ранни векове, но е бил покрит от пясък или вода.

Макар да е пострадал през вековете и носът му да липсва (спори се дали от ерозия, природни процеси или от намесата на човека), Сфинксът все още е изключително внушителен и създава впечатление за величие.

Свинкса

Общата дължина на фигурата е 73,5 метра, а височината й е 20 метра.

Яздене на камили или как да обиколим пирамидите?

камили за милиони Египет

Няколко са вариантите за обиколка. Ние го направихме пеша, разстоянията не са толкова големи (колкото си представях) и, ако не е много жега, без проблем ще се справите.

Друг вариант е да си запазите тур с камила (не, че това ще намали температурите :Д). Това е едно от онези неща, които мнозина искат да отбележат в списъка си за Египет. Ако ще яздите камила, тук със сигурност е едно от подходящите места да го направите.

пирамидите отдалеч

Ако се спрете на този вариант, най-добре да си запазите тур предварително. На място местните ще се опитат да ви подхлъзнат, за да вземат повече пари. Един от добре разпространените трикове е да ви качат на камила (уж безплатно) и да ви накарат да си платите, иначе няма да ви свалят. Или да ви кажат, че са ви дали цена само за качването.

панорама пирамиди в Гиза

Има обявена официална цена за яздене на камила, но никой не я спазва, така че бъдете готови да се пазарите. На входа на пирамидите ще се опитат да ви пробутат „камили за милиони“, така че проучете кои са най-добрите варианти и се доверете на добър лицензиран гид. Шансът да се грижат добре за животните, също е по-голям.

И ако не сте чели 1-та въвеждаща статия за Египет и не сте запознати, имайте предвид, че за абсолютно всичко искат и очакват бакшиш:

Кораб при пирамидите

кораб пирамиди

Кораб при пирамидите? Да, правилно сте прочели. На излизане от пирамидите, ще забележите структура, в която има дървен кораб. Именно с такива кораби са пренасяли каменните блокове за изграждане на пирамидите.

Магически залез и Шоуто звук и светлина на пирамидите в Гиза

залез пирамиди

Едно от нещата, с които свързвам най-ярко египетските пирамиди е магическият залез с гледка към тях. Горещо ви препоръчвам да си изберете хотел с гледка към пирамидите или да посетите такова заведение в минутите преди залез.

Ние си поръчахме чай и предварително си бяхме взели ягоди, за да се насладим максимално на преживяването.

чай пред пирамидите

Знаехме, че след залеза следва шоуто Звук и светлина, което по този начин наблюдавахме безплатно от разстояние. А и, по мое мнение, е по-красиво отдалеч. Цена, ако искате да го наблюдавате отблизо: 300 EGP (включва взимането от хотела ви).

сумрак пирамиди

Честно казано, очаквахме повече от него. За времето си, шоуто вероятно е било впечатляващо и актуално, но за днешните ни представи – не очаквайте нещо грандиозно.

Шоуто Звук и светлина пирамиди

Интересно е да се види, но с техниката, с която разполагаме и някой креативен човек, биха могли да се направят чудеса. Все пак, ако имате възможност, бих ви препоръчала да го наблюдавате от терасата си (от високо), а не да ходите специално за него. =)


Иска ми се да завърша с едно пояснение: пирамидите в Гиза далеч не са единственото нещо, което да видите в Египет. Има толкова много други невероятни и интересни места, че 7 дни интензивно обикаляне из страната определено не ни стигнаха и ще се върнем за още. И въпреки това, нито 1 пътешествие в Египет няма да е пълно, ако не се докоснете до египетските пирамиди. Наистина са чудо!

Силно се надявам написаното да ви е било интересно и полезно. Ще се радвам да споделите вашите впечатления в коментар. Желая ви вълшебни пътешествия! =)

Прочетете още:

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.