Крепост Петрич кале – Как да стигнем и подготвим за там


Категория: България

Автор: Мария Димитрова

Дата: 09.12.2021

5/5 - (2 votes)

Много отдавна бях  слушала за Петрич кале, но все не намирах време и съмишленик, с когото да отида и да посетя това древно място.
Крепостта се намира край село Разделна в Североизточна България, на 8 км. от гр. Белослав и на 29 км от Варна.

В статията ще научите как да стигнете до известната вкопана стълба в скалата на крепост Петрич Кале, GPS координати до мястото, история на крепостта и още полезна информация, за да се подготвите за пътуването си до там.

Съдържание на статията, за да се ориентирате по-лесно:

Как се стига до Петрич Кале и GPS координати?

Петрич кале и невероятната гледка

История на крепостта Петрич кале

Как да се подготвим за разходката си до там – полезна информация

Колко време да си отделим и кога?

Кога да посетим Петрич кале?

Как се стига до Петрич Кале и GPS координати?

И ето че един ден късметът ми се усмихна! Беше сформирана цяла туристическа група, в която се включих и посетих така желаната дестинация. Както вече споменах, крепостта се намира край село Разделна и по-конкретно до гара Разделна. До самата гара се стига с влак или с кола. От там до крепостта се минава през село Разделна, като в края на селото се завива наляво и се продължава по един неасфалтиран път.

Пътеката не е много добре обозначена и може лесно да се обърка човек, затова като отправна точка можете да ползвате селската чешма в края на селото.

Работно време – няма

GPS координати – кликнете тук

Вариантите за изкачване към крепостта са два:

Единият е да се тръгне по по-екстремния път, който е в ляво от чешмата. Ние обаче решихме да тръгнем по десния път, който и препоръчвам, защото е доста по-лек, нищо, че е по-дълъг.

Продължавайки напред, ще видите един електрически метален стълб с табела за крепостта, от където се отклонявате по дясната пътека и вървейки около 30-тина минути, стигате края на горската пътека. От там се свива наляво и се озовавате на едно равно поле, което е заградено с електро пастир, поставен за да пази местните животни.

Колкото повече се изкачвате, толкова по-красиви гледки ще започнат да ви се откриват


Първите руини на крепостта се виждат в далечината. Вляво от нас се откри кръст, за който  решихме, че е върхът на крепостта.
Водачът обаче ни каза, че този кръст бил поставен от местните в знак на надежда за избягване на природни бедствия, нощно време свети и се вижда отдалеч.

Петрич кале и невероятната гледка

Изкачвайки се на най-високата точка, се открива една невероятно красива панорама към село Разделна, Девненския канал и местните заводи.  Скалите в противоположната са също изключителни, при това лесно достъпни – по целия скален венец. От върха се вижда езеро, а точно до кръста има процеп със стълби в скалата. Според мен това е най-подходящото място за снимки.

Именно тук се намира известното вкопано на 20 метра в скалата стълбище на Петрич Кале, по което може да слезете до някъде, но с повишено внимание, към края му стълбите стават нестабилни и някои от тях не са добре закрепени.

История на Петрич кале

Самото име Петрич кале означава „каменна крепост“. Сега е мястото да обърна внимание, че няма нищо общо с гр. Петрич, който се намира в Югозападна България. Първите сведения за Петрич кале датират от V-VI век . Първоначално славяните са изградили селища, защитавани от крепостните стени. Крепостта е била разрушена, но през 12в. е била възстановена. През 1444г. тук загива полско –унгарският крал Владислав III Ягело, известен като Владислав Варненчик.

В близост е открита и малка еднокорабна църква, както и жилищни постройки и гробове до тях.

Как да се подготвим за разходката си до там – полезна информация:

През цялото време докато се изкачвахме нагоре, бяхме обградени от бодливи храсталаци, които причиняват голямо неудобство. Дори през топлите месеци е хубаво да сте със затворени туристически обувки и дълги крачоли, за да се предпазите от кърлежи, комари и змии, които не са рядкост по пътя към крепостта. Непременно си носете вода, удобни дрехи и шапка.  В никакъв случай не тръгвайте с джапанки или сандали.

Колко време да си отделим за посещението и кога?

Дължината на маршрута е около 10 км., като най-високата точка е 197 м, а най-ниската е 15 метра.

Време за обхождане на крепостта със спирки за снимки и почивки – пригответе си около 3 часа.

Кога да посетим Петрич кале?:

Подходящо време за разходка до Петрич кале е през пролетта, лятото и есента, като е хубаво да следите времето, ако е валяло пътеките ще са кални и може да е опасно на стълбите и по пътеките.

Гарантирам ви, че цялата красота, която ще се разкрие през очите ви от Петрич Кале, ще си струва страха от влечугите, насекомите и всички препятствия по пътя към върха. Ако имате въпроси, може да ги оставите в коментарите, ще опитаме да ви помогнем.

Приятна разходка!

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (1)

Женя

Здравейте, прекрасно място. Ако има повече информация и брошури на място на различни езици ще привлича много туристи. Особено от западна Европа -Франция, Германия харесват такива типични места. ☺