Крепост Петрич кале – Как да стигнем и подготвим за там


Категория: България

Автор: Мария Димитрова

Последно обновена: 09.12.2021

Много отдавна бях  слушала за Петрич кале, но все не намирах време и съмишленик, с когото да отида и да посетя това древно място.
Крепостта се намира край село Разделна в Североизточна България, на 8 км. от гр. Белослав и на 29 км от Варна.

В статията ще научите как да стигнете до известната вкопана стълба в скалата на крепост Петрич Кале, GPS координати до мястото, история на крепостта и още полезна информация, за да се подготвите за пътуването си до там.

Съдържание на статията, за да се ориентирате по-лесно:

Как се стига до Петрич Кале и GPS координати?

Петрич кале и невероятната гледка

История на крепостта Петрич кале

Как да се подготвим за разходката си до там – полезна информация

Колко време да си отделим и кога?

Кога да посетим Петрич кале?

Как се стига до Петрич Кале и GPS координати?

И ето че един ден късметът ми се усмихна! Беше сформирана цяла туристическа група, в която се включих и посетих така желаната дестинация. Както вече споменах, крепостта се намира край село Разделна и по-конкретно до гара Разделна. До самата гара се стига с влак или с кола. От там до крепостта се минава през село Разделна, като в края на селото се завива наляво и се продължава по един неасфалтиран път.

Пътеката не е много добре обозначена и може лесно да се обърка човек, затова като отправна точка можете да ползвате селската чешма в края на селото.

Работно време – няма

GPS координати – кликнете тук

Вариантите за изкачване към крепостта са два:

Единият е да се тръгне по по-екстремния път, който е в ляво от чешмата. Ние обаче решихме да тръгнем по десния път, който и препоръчвам, защото е доста по-лек, нищо, че е по-дълъг.

Продължавайки напред, ще видите един електрически метален стълб с табела за крепостта, от където се отклонявате по дясната пътека и вървейки около 30-тина минути, стигате края на горската пътека. От там се свива наляво и се озовавате на едно равно поле, което е заградено с електро пастир, поставен за да пази местните животни.

Колкото повече се изкачвате, толкова по-красиви гледки ще започнат да ви се откриват


Първите руини на крепостта се виждат в далечината. Вляво от нас се откри кръст, за който  решихме, че е върхът на крепостта.
Водачът обаче ни каза, че този кръст бил поставен от местните в знак на надежда за избягване на природни бедствия, нощно време свети и се вижда отдалеч.

Петрич кале и невероятната гледка

Изкачвайки се на най-високата точка, се открива една невероятно красива панорама към село Разделна, Девненския канал и местните заводи.  Скалите в противоположната са също изключителни, при това лесно достъпни – по целия скален венец. От върха се вижда езеро, а точно до кръста има процеп със стълби в скалата. Според мен това е най-подходящото място за снимки.

Именно тук се намира известното вкопано на 20 метра в скалата стълбище на Петрич Кале, по което може да слезете до някъде, но с повишено внимание, към края му стълбите стават нестабилни и някои от тях не са добре закрепени.

История на Петрич кале

Самото име Петрич кале означава „каменна крепост“. Сега е мястото да обърна внимание, че няма нищо общо с гр. Петрич, който се намира в Югозападна България. Първите сведения за Петрич кале датират от V-VI век . Първоначално славяните са изградили селища, защитавани от крепостните стени. Крепостта е била разрушена, но през 12в. е била възстановена. През 1444г. тук загива полско –унгарският крал Владислав III Ягело, известен като Владислав Варненчик.

В близост е открита и малка еднокорабна църква, както и жилищни постройки и гробове до тях.

Как да се подготвим за разходката си до там – полезна информация:

През цялото време докато се изкачвахме нагоре, бяхме обградени от бодливи храсталаци, които причиняват голямо неудобство. Дори през топлите месеци е хубаво да сте със затворени туристически обувки и дълги крачоли, за да се предпазите от кърлежи, комари и змии, които не са рядкост по пътя към крепостта. Непременно си носете вода, удобни дрехи и шапка.  В никакъв случай не тръгвайте с джапанки или сандали.

Колко време да си отделим за посещението и кога?

Дължината на маршрута е около 10 км., като най-високата точка е 197 м, а най-ниската е 15 метра.

Време за обхождане на крепостта със спирки за снимки и почивки – пригответе си около 3 часа.

Кога да посетим Петрич кале?:

Подходящо време за разходка до Петрич кале е през пролетта, лятото и есента, като е хубаво да следите времето, ако е валяло пътеките ще са кални и може да е опасно на стълбите и по пътеките.

Гарантирам ви, че цялата красота, която ще се разкрие през очите ви от Петрич Кале, ще си струва страха от влечугите, насекомите и всички препятствия по пътя към върха. Ако имате въпроси, може да ги оставите в коментарите, ще опитаме да ви помогнем.

Приятна разходка!

За автора: Мария Димитрова

Мария Димитрова

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (1)

Женя

Здравейте, прекрасно място. Ако има повече информация и брошури на място на различни езици ще привлича много туристи. Особено от западна Европа -Франция, Германия харесват такива типични места. ☺