Петрич кале – каменната крепост със страхотна гледка


Категория: България

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 05.06.2021

Петрич кале

Петрич кале – каменната крепост със страхотна гледка

Категория: България

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 05.06.2021

Петрич Кале, чието име означава каменна крепост, е една от не чак толкова популярните крепости у нас. Въпреки това, заслужава нашето внимание, тъй като е различна, интересна и предлага невероятна гледка от високо.

Стигането до нея звучи сложно, но не е чак толкова. Ще се опитам да го обясня максимално ясно.

Съдържание, за да се ориентирате по-лесно:

Как да стигнем до Петрич Кале? Подробни упътвания и координати.

Петрич кале и невероятната гледка от високо

История на крепостта

Как да стигнем до Петрич кале?

маркировка Петрич кале
Маркировката

Петрич кале се намира близо до село Разделна, на около 8 км от Белослав и на около 29 км от Варна. Част е от Авренското плато. От Варна се стига за около 30 мин. с кола.

За да стигнете до крепостта има 2 маршрута – единият е вляво от чешмата до гара Разделна и бил доста по-стръмен и екстремен.

Този, който ние изминахме и препоръчвам е сравнително лек, с нормален наклон, но малко по-дълъг.

Давам точни координати от мястото, където започва пътеката, тъй като не е много добре обозначена и срещнахме няколко човека, които се чудеха къде е.

Координати: тук

табела Петрич кале

Ще видите този стълб със следната табела, покрай нея веднага започва пътеката. За около 30 мин. ще ви отведе до крепостта.

пътека към Петрич кале

Важно е да уточним, че в един момент пътеката през гората свършва и трябва да завиете наляво. Стигате до плато, което е оградено от електрически пастири. Доколкото разбрах, поставени са за животните и токът е съвсем лек, но все пак, по-добре минете под тях (2 пъти в посока).

електрически пастири и ограда

Оглеждайте се за интересни животинки. Ние срещнахме тази костенурка.

костенурка

Природата също е много красива.

природа Петрич кале

В далечината ще видите първите останки от крепостта, като ще ви води основно утъпканата пътека, но сте само направо и държите вляво. При нашето посещение не беше окосено, така че съветвам да сте с дълъг клин/панталон.

останки от крепостта

Веднъж стигнали останките от крепостта, пред вас се разкрива невероятна гледка към платото и езерото.

Кръстът също може да ви служи за ориентир.

Петрич кале и невероятната гледка от високо

Петрич кале гледка

Крепостта Петрич кале е имала отбранителни функции. Това е и причината да е построена толкова нависоко. Труднодостъпните отвесни скали я защитавали от едната страна, дълбоки долове от другата. Била достъпна само от юг по тясна скалиста ивица. Повече за историята й в следващата точка.

Останките от крепостните стени, които ще видите, са около 5-6 метра високи, но най-интересно безспорно е запазеното стълбище, вкопано около 20 метра навътре в скалата.

стълбище Петрич кале

Едно време е водило до големи водни резервоари, а днес е едно от най-сниманите места тук. Вървете по него с повишено внимание, тъй като някои от летвите не са в добро състояние (особено към края).

крепост Петрича

Мястото е много впечатляващо, а гледката, която се разкрива, оставя без думи.

Кръста

Още преди да се качите, ще забележите кръста, който е издигнат на крепостта. „Виновници“ за това дело са жителите на село Разделна, които го издигат след наводнението през 2015 г. като възпоменание, но и като знак на надежда за закрила от бъдещи бедствия. Захранва се със соларен панел и вечер свети и се вижда отдалеч.

кръста Петрич кале

История на крепостта

Първите сведения за крепост Петрича, както е била наричана навремето, са от около 5-ти-6-ти век.

Петрич кале

По време на Първата българска държава около крепостта са изградени славянски селища и за известно време спряла да има отбранителни функции.

Петрич кале функционира отново през византийското владичество. Съществуват сведения от арабски пътешественик и географ от 12-ти век, който я описва като „хубав, голям и богат град“.

Крепостта достига разцвета си по време на Втората българска държава. Превзета и разрушена по време на кръстоносния поход на полско-унгарския крал Владислав Варненчик през 1944 г.

Освен останките от крепостта, които могат да бъдат видяни днес, при последващи археологически разкопки, е открита малка еднокорабна църква с гробове около нея. Намерени са и различни артефакти като стрели, монети, накити и други предмети. При всяко проучване се разбира по нещо ново от историята на това интересно място.


Ако сте приключенски настроени и искате да се докоснете до късче от историята на страната ни, то крепостта Петрич кале е чудесно място за целта. А страхотната гледка, която се открива – перфектен допълнителен стимул.

Надявам се публикацията да ви е била полезна!  


Прочетете още:

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (1)

Женя

Здравейте, прекрасно място. Ако има повече информация и брошури на място на различни езици ще привлича много туристи. Особено от западна Европа -Франция, Германия харесват такива типични места. ☺