Несебър – 19 идеи за разходка из Перлата на Черноморието


Категория: България

Автор: Кристина Патрунова

Последно обновена: 22.08.2022

света параскева

Знаехте ли, че историята на Несебър започва преди повече от 3200 години? Заселен е още в края на бронзовата епоха от древните траки. А в наши дни ще намерите запазени останки от отминалите епохи. Той е един от любимите градчета на много хора и един от най-добрите курорти по българското Черноморие. И има защо да е така, съчетал е дълга история с красива природа.  Разположен е на малък полуостров, свързан с тесен провлак, който свързва старата с новата му част. Освен това, поради запазените исторически обекти на територията му, е обявен от ЮНЕСКО за обект на световното наследство.

Да разгледаме кои са най-интересните забележиелности в Несебър.

Съдържание на статията:

История на Несебър

Несебър е един от най-старите градове в Европа, основан е преди повече от 3200 години, в края на бронзовата епоха. По това време е бил населяван от траките,  които му дали името Мелсамбрия, което в буквален превод означава „градът на Мелса“, кръстили го на основателя на града – Мелса. Мелсамбрия разполагал с две пристанища, любопитно е, че и до днес можем да видим част от древни плавателни съдове.

По-късно, през 6 век пр. н. е. първите гръцки заселници от дорийски произход (едно от четирите древногръцки племена) се заселват в града. Градът се развивал добре строяли се сгради, училища, църкви, сечали свои монети, а освен това го пазели крепостни стени. През I век, след кратка окупация става част от Римската империя, които го нарекли Месемврия. За първи път става част от българската история през 812 г., когато хан Крум го завладява, тогава се заселват българите и славяните на територията му и променят името на Несебър. По данни в Несебър е имало около 40 църкви, впечатляващо, нали? В момента Несебър буквално е музей за открито, където можеш да се докоснеш до отминалите времена.

19 Интересни забележителности в Несебър

Ще разгледаме кои забележителности да видим в Несебър, като имайте предвид, че освен пеша, може да обиколите Несебър по вода, с корабче, както и с влакче по суша.

1. Вятърна мелница

вятърна мелница

Несебърската мелница ще ви приветства още в началото на Стария град, тя е емблематична за града и негов символ. Намира се на моста между старата и новата част на Несебър, има поставени пейки, където хората обичат да сядат и да наблюдават морето и преминаващите кораби. Мелницата е осветена вечер и стават много красиви снимки, както през деня, така и привечер.

старата мелница

Любопитен факт, който много хора не знаят е, че до втория етаж на вятърната мелница може да се стигне с вътрешна  стълба, където някога е било жилищно помещение, а на третия етаж е имало работно помещение.

2. Статуя на Рибаря – Несебър

статуя на рибаря

Друга впечатляваша забележителност, която ще видите преди началото на старата част на Несебър е красива статуя на рибар, който държи кръст. Тя е дело на скулптура Ставри Калинов и е поставена там през 2006 г. Според него тя представлява „новия Ной в търсене на обетована земя и може би гълъбът е намерил в този благословен несебърски бряг спасението“.

3. Крепостните стени

крепостните стени

Стените на Несебър са първото нещо, което ще видите в стария град, след като прекосим малката ивица земя, която свързва полуострова със сушата. Тя е построена от гръцките заселници, руините, които са останали, са смесица от различни епохи. Можете да видите различните му реконструкции с византийски и османски елементи. Също така е интересно да се погледне линията от оранжеви тухли по средата на сградата. Това е типичен византийски елемент, който ще открием и в други сгради.

4. Базилика „Св. София“ (Старата Митрополия)

За още интересни дестинации, последвайте ме в Инстаграм:

Базиликата Света София се намира в старият град на Несебър и се смята, че е била разположена в стария център на града. Тя датира от V-ти век и е богата на много история. По време на войната през 1257г. венецианска флота нападнала Несебър и ограбили храма. Успели да отнесат съхраняваните в него свети мощи, като тялото на св. Теодор, ръката и челюстите на св. ап. Андрей, както и още много други ценности. Мощите били пренесени първо в Цариград, а после във Венеция в черквата“Св. Салвадор“, където са и днес. На времето е била много красива и детайлно изписана отвътре. Била е измазана с хоросан и стенописана. Целият й под е бил покрит с мозайка от малки разноцветни камъчета. Можем само да си представяме колко е била красива. В наши дни не е останало много от нея, но е символ на Несебър и се посещава от хиляди туристи целогодишно, а входът е напълно безплатен.

5. Църква „Св.Стефан“ (Новата Митрополия)

новата митрополия

Освен Стара Митрополия е логично да има и Нова Митрополия. Така наричат църквата “Свети Стефан“, тя е една от най-посещаваните забележителности на територията на старата част от Несебър. Представлява трикорабна базилика и е била издигната между ХІ-ХІІІ век. Първоначално е носила името на Богородица и затова и стенописите й са свързани с божията майка. За повече допълнителна информация, ако ви е интересно, оставям линк, където може да прочетете още любопитна и интересна информация линк – тук.

6. Базилика Света Богородица Елеуса (Умиление)

умиление несебър

Още едно бижу запазено от части във времето се намира на северния бряг на полуострова. Построена е през V–ти век във византийски стил, православна е. От нея се открива красива гледка към морето, вероятно ще я видите и когато отивате към паркинга за коли в старият град.

7. Църква „Успение Богородично“ – с мистериозна легенда

църква несебър

Около възникването й се носи интересна легенда, която започнала преди околко два века. Един ден несебърлии осъмнали с плачеща икона, която намерили закачена за най-старото дърво в града. Озадачени местните я оставяли от църква в църква в града, в продължение на три дни, но на следващата сутрин я намирали отново закачена на същото дърво.Така до четвъртия ден, когато на местна девица се явила в съня й Дева Мария, която й казала, че искала несебърлии да й построят дом на мястото на дървото. Местните не се й замислили за миг, веднага започнали строежа, но запазили стволът на чудодейното дърво, който се намира в центъра на храма. Но това не било краят, през 1880г. решили да отсекат корените му, там открили точно толкова пари и злато, колкото били инвестирали за построяването на църквата.

8. Античен амфитеатър – Несебър

амфитеатър несебър

Това е една от любимите ми забележителности в Несебър, още от малка нямам търпение да я посетя, стъпя ли в старата част на Несебър. Страхотно място от където да се наблюдава морето, опитайте си да си представите какви ли пиеси са се разигравали там. Още от древни времена, амфитеатърът е бил средище на местните хора и там били обсъждани важни въпроси. В наши дни, все още се използва и се радва на хиляди посетители. На сцената се изнасят различни представления и концерти на известни български и чуждестранни изпълнители.

9. Археологически музей – Несебър

археологически музей

В музеят е представена експозицията „Несебър през вековете”, в която са представени многобройни паметници на културата, илюстриращи историята на античната Месамбрия и средновековния Несебър. Посетете я ако сте любители на историята или ви е любопитно да научите историята на този прекрасен античен град.

10. Ранновизантийски терми (баните)

терми

Ранновизантийски терми са построени през далечният VІ век. Стените на термите са изградени в opus mixtum (редуване на каменни редове с тухлени пояси) и са били облицовани с мрамор. В началото на ІХ в. баните са преустроени и били използвани за жилищни и стопански нужди.

11. Църква „Св. Йоан Кръстител

свети йоан

Още едно бижу, което ще откриете в стария град. Църквата е трикорабна, градена е от ломен камък и коросан и е една от най-запазените църкви в Несебър. Построена е през Х-XI век, а отвътре може да разгледате красивите икони и стенописи с които е обрисувана. В наши дни не функционира като църква, но се използва като художествена галерия.

12. Църква “Свети архангели Михаил и Гавраил“

архангел михаил

С интересен дизайн, църквата Св. Архангели Михаил и Гавраил, привлича с чара си. Представлява православна, еднокорабна църква, построена през 13-ти век. За жалост в момента е полуразрушена, но доколкото разбрах е предвидено да се реставрира, което е хубаво, защото е част от Архитектурно-историческия резерват в града, който пък е част от Световното наследство на ЮНЕСКО и един от 100-те национални туристически обекта. Не забравяйте да си вземете печат.

13. Църква „Света Параскева“

света параскева

Красивата малка църква се намира в непосредствена близост до “Църква Свети архангели Михаил и Гавраил“. Представлява старинна еднокорабна черква, изградена през през XIII-XIV век. Може да е малка, но впечатлява с красивите арки и дизайн отвън, както с красивите икони отвътре. В нея е поместена галерия от ценни стенописни фрагменти, които са принадлежали на вече несъществуващи несебърски храмове.

света Параскева Несебър

14. Църква „Свети Йоан Алитургетос“ (Неосветената църква)

неосветената църква Несебър

Още една интересна църква, която ще срещнете в Несебър. Датира от XIII-XIV век, през 1913 година е засегната от Чирпанското земетресение. Покрай нея се носи легенда, че църквата така и не е осветявана (алитургетос означава неосветен) заради инцидент, един от работниците починал по време на строежа й. Според други източници обаче, в църквата се провеждат богослужения.

15. Църква „Свето Възнесение Господне“ (Свети Спас)

свети спас

Тази църка на мен ми беше много интересна, датира от 1609 година, колкото по-стара е, толкова по-интересна е. Църквата е еднокорабна, построена е благодарение на средставата на богат несебърлия по времето на митрополит Кипрян, за това научаваме от надпис в самата църква. Стенописите в него изобразяват живота на Исус Христос и Богородица, част от стенописите са запазени и реставрирани до наши дни, въпреки атмосферните условия на полуострова.

възнесение господне

В църквата е била надгробната плоча на византийската принцеса Матаиса Кантакузина Палеологина – погребана през 1441 г. в “Старата митрополия“ и преместена по-късно тук, в момента се намира и може да се види в Археологическия музей.

16. Етнографски музей

етно музей

Ако обичате такъв тип музеи, които ви изпращат в миналото, показват бита на местните, посетете го. Музеят се помещава в къщата на Москояни с типична за Черноморието архитектура от късния период на Възраждането. Ще може да разгледате изложбата „Носии и тъкани от Бургаска област“. Имайте предвид, че Бургаска област е един от най-интересните и разнообразни райони по отношение на народните тъкани и носии, които са създадени тук през вековете.

17. Църква „Исус Христос Пантократор“ (Вседържател)

Понтократор

Тя е една от най-добре запазените Средновековни църкви в България. Датира от XII – ХIV век и е известна с красивия си и добре запазен външен вид и добре оформена алея с цветя. Тя е една от задължителните спирки, щом посетите старинния Несебър, намира се на самия център. В наши дни църквата не функционира, но се използва като художествена галерия.

18. Южен парк

Изключително красив и добре поддържан парк, където да се разходите вечерно време, когато разхлади. Намира се в новата част на Несебър, с площ от 10 декара, разполага с красиви алеи и много атракции за малки деца. В парка има старинна чешма с три чучура, освен това ще ви впечатли и пеещият фонтан, на дъното му е монтиран слънчев часовник.

19. Южен плаж

Хубав плаж, има широка плажна ивица, водата е чиста, а пясъкът е фин, без камъни по дъното. Разполага с платена зона, както и със свободна, която се намира към края на плажа. Разполага и с гледка към стария град.

Празник на града

15 август е празникът на град Несебър. Чества се с невероятни музикални и визуални изпълнения. Кулминацията е впечатляващо шоу с дронове, които изобразяват цветни 3Д фигурки в небето, а след това ще завърши с музикално-пиротехнически спектакъл, който ще озари целия залив.

„Месембрия Орфика”

През семптемви, през последните няколко години, се провежда международен фестивал за камерна класическа музика. Насладете се на неповторими и въздействащи музикални изпълнения на класически произведения под звездното небе на амфитеатъра.

Забележителности около Несебър:

замък Равадиново
беседка в Замък Равадиново

Ако се чудите къде още да обиколите и с кои още забележителности да запълните почивката си, ако сте фенове на акрапарковете, посетете Аквапарк Несебър, разполага с над 60 атракции. Друга интересна забележителност около Несебър е Замъкът Равадиново, мненията за него са красноречиви, тъй като някои хора го смятат за кичозен. На мен лично ми харесва, различен е и си заслужава да се посети. Следващите забележителности ни отнасят в Поморие, освен задължителната разходка по крайбрежната алея, посетете Архитектурния резерват “Стари Поморийски къщи“, поморийските солници, Кухата могила, край Поморие, Поморийско езеро и музеят на солта. Други варианти за разходка за язовир Порой, нос Емине, плаж Иракли и още много други. Където и да се разходите в Бургаска област, съм сигурна, че ще ви хареса.


Несебър привлича както български, така и много чуждестранни туристи, които остават очаровани от чара, който притежава. Сигурна съм, че много от вас са го посещавали, но искат да научат повече за историята му, за което се надявам да съм помогнала. Ще се радвам да оставите като коментар какви са вашите впечатления от Несебър и обичате ли да го посещавате. 

Прочетете още:

Лична: Поморие – 7 интересни места в Градът на солта
плаж Болата
25 Интересни забележителности около Варна

 

За автора: Кристина Патрунова

Кристина Патрунова

Здравейте! Аз съм Кристина и съм пътешественик и травъл блогър. Пътуванията заемат голяма част от живота ми от години. Израснах и завърших в Испания, но България винаги е била в сърцето ми, затова се и завърнах тук. Опитвам да обиколя възможно най-много места из страната, за да наваксам изгубеното време, затова ще намирате и много публикации за страната и чужбина. Освен това в публикациите ми ще намерите възможно най-подробните и практични съвети за вашите пътувания.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (2)

М. Д.

Замъкът до с.Равадиново е по-близо до Созопол, а не до Несебър. Това е обект, разположен на 66 км от Несебър. Ако лятото човек реши да пътува град Несебър- град Созопол, до който е въпросното село и причудлив замък, трябва да предвиди трафика на коли, задръстванията по светофарите в Бургас и какво ли още не, тъй като времето за път рязко ще се увеличи.

Кристина Добромирова

Здравейте, Благодаря за коментара Ви! Имате право, трябва да се предвидят тези фактори, но си заслужава да се посети, по мое мнение. Кристина