Еквадор – 10 забележителности в центъра на света


Категория: Южна Америка

Автор: Никея Куманова

Последно обновена: 13.10.2020

Куенка

Еквадор е една от най-малките държави в Южна Америка, но на територията си е събрала толкова много!
27 активни вулкана, тропически гори, излаз на океан и центъра на света!

Еквадор, също така, е единствената държава в света, кръстена на географски обект, а именно Eкватора. В превод името й означава Републиката на Екватора.

В тази публикация ще намерите:

Общи данни за Еквадор

10 забележителности, които заслужават вашето внимание

Храната в Еквадор

Общи данни:

знаме на Еквадор

Континент: Южна Америка

Площ: 283,561

Население: над 16 милиона

Коя е столицата на Еквадор? Кито

Език: испански; кечуа

Валута: $ – щатски долари

Необходима ли е виза? Не. Можете свободно да обикаляте Еквадор в рамките на 90 дни.

Климат: Климатът на Еквадор варира спрямо 4 зони – високи планини, джунгла, крайбрежие и Галапагоските острови в Тихия Океан.

Столицата Кито е на около 20 километра от Екватора, но същевременно е разположена на 2900 метра височина. Затова и климатът е умерен и пролетен, но в зависимост от слънцето, може да носите или лека тениска или пуловер в рамките на един ден.

Най-сухите месеци са от юни до октомври, а дъждовният сезон е от октомври до май.

10 топ забележителности в Еквадор:

Еквадор

Ако планирате посещение в този край на света, ето 10 неща, които си заслужава да видите в Еквадор:

1. Лагуната Килотоа в кратера на вулкан

Лагуната Килотоа е калдерно езеро, дълбоко 250 метра и широко 3 километра, сформирало се в кратера на угаснал вулкан.

лагуната Килотоа

Заради минерализацията си, езерото има зеленикав оттенък, но в зависимост от времето, може да изглежда дълбоко синьо или петролено.

В рамките на ден може да направите приятен преход около кратера или по-спортно настроените да поемат по 3-4 дневен кръгов маршрут. Той включва невероятни гледки, дъхави евкалиптови гори и китни селца, където да пренощувате. За този преход ви трябват само удобни обувки, слънцезащитен крем и зареден фотоапарат.

2. Баньос – за търсачите на адреналин

Баньос в Еквадор

Ако за вас, пътуването е неизменно свързано с адреналин и приключения, Баньос е идеалното място. Смята се, че реките около Баньос предлагат едни от най-добрите условия за рафтинг в света, а ако това не е достатъчно, местните агенции организират и планинско колоездене, каньонинг, изкачване на активен вулкан и още.

За да оправдае и името си (в превод Баня), в града може да се насладите и на басейни с топла минерална вода. Какво по-хубаво от малко релакс след цял ден, прекаран на неудобната седалка на велосипеда?

Една от по-колоритните местни забележителности е люлката на края на света. Не е никак страшно, а гледката и снимката са един път.

Люлката на края на света в Еквадор

3. Крайбрежието на Еквадор

крайбрежие на Еквадор

Крайбрежието на Еквадор е пълно с малки селца и градове, които предлагат за всекиго по нещо.

Манта е най-известният град, с много туристи, барове, туристически агенции и забавления за цялото семейство.

Монтанита, пък е най-популярната парти дестинация не само на крайбрежието, а и в цял Еквадор.

В Момпиче – едно малко селце на брега на океана, времето е спряло. Перфектно място да забавиш ход, и да се отдадеш на заслужена почивка.

Условията за сърф са добри за начинаещи и всеки ден пристига търговец с малко камионче с пресни плодове, с които да се освежите (3-4 мангота за един долар!).

училище за сърф Еквадор

4. Островите Галапагос

рак Галапагос

Островите Галапагос представляват архипелаг от около 19 острова (и още малки островчета), между които може да се пътува с лодка или чартърен полет.

В момента, 97% от площта на Галапагос е защитена и включена в списъка на ЮНЕСКО, заради уникалната природа и множество ендемични видове.

Тук може да срещнете морската игуана, единственият представител на гущерите, който може да плува, и емблематичната за Галапагос 150 килограмова костенурка. Интересно е да споменем, че именно на гигантските костенурки се дължи името на островите.

Около хиляда вида риби и морски видове обитават водите около островите, което ги прави рай за любителите на гмуркането.

островите Галапагос

Именно по време на 5-седмичната си визита на Галапагос, Чарлс Дарвин полага началото на именития си труд “Произхода на видовете”.

5. Сребърният остров

Сребърният остров

За пътешествениците, които не могат да си позволят да посетят островите Галапагос, а искат да се докоснат до девствена природа и разнообразни животински видове, има и по-достъпен вариант.

Сребърният остров е недалеч от Монтанита и предлага превъзходни условия за гмуркане и шнорхелинг и наблюдение на редки видове птици.

Там гнездят уникално сладките бубита със сини крака, простират се гори с ароматните дървета Пало Санто, а местна легенда свързва името на острова със скритото съкровище на капитан Франсис Дрейк.

бубита със сини крачета

6. Кито – столицата на Еквадор

Столицата на Еквадор, Кито, е основана през 1534 година и е основен политически и културен център в северната част на континента.

Макар и да е по-малък от други емблематични столици като Рио де Жанейро или Буенос Айрес, градът има с какво да ви задържи за няколко дни.
Кито - столица на Еквадор
Кито се намира на 2,850 метра височина и е една от най-високо разположените столици в света. Отгоре на това, кабинков лифт може да ви издигне на 3,945 метра височина за зашеметяващи гледки над града и склоновете на вулкан Пинчича. Когато слезете от облаците, отдъхнете с чаша кафе на площад Независимост или посетете някои от многото музеи в града.

Забелязва се влиянието от инките и от испанските империи, владели тези земи, в богатата култура и впечатляващата архитектура на столицата, част от която е включена в списъка на ЮНЕСКО.

7. Центъра на света

Само на 45 минути от центъра на Кито, се намира географският център на света. Това е перфектната еднодневна екскурзия от столицата.

Центъра на света - Еквадор

Има немалко противоречия около точното му място. Спорът е между правителството на Еквадор и GPS-ите, според които центъра на света всъщност се намира на още 80 км на север, но все пак, това е официално приетото място и ако сте в района, си струва да го посетите.

Музеят Инти Нан е построен директно върху линията на екватора, така че да можете да стъпите с един крак в северното, а с другия в южното полукълбо. Може да наблюдавате поведението на водата, докато е върху Екватора, както и да опитате интересни тестове за баланс и сила, докато сте стъпили непосредствено върху линията.

Може да посетите центъра на света с организирана екскурзия, но всъщност се стига съвсем лесно и с градски транспорт от центъра на Кито.

8. Вулкани и Национални паркове

На скромната си територия, Еквадор приютява общо 47 вулкана, 15 на островите Галапагос и 32 на континента. Въпреки големия им брой, всъщност е съвсем безопасно да се пътува из страната, а епичните гледки са гарантирани по време на път.

Най-популярният за изкачване вулкан е Котопакси, чието име значи “вратът на луната”. Намира се на около час от Кито, и посетителите могат да се изкачат до върха му или да се разходят около по-ниско разположените езера. Разположен е в Национален парк Котопакси.

вулкан Котопакси

Чимборасо е неактивен вулкан и е най-високата точка в Еквадор със своите 6,263 метра височина. Същевременно, върхът му е най-близката точка до Луната и най-отдалечената точка от центъра на земята.

Тъй като земята не е перфектна сфера и е малко по-изпъкнала около Екватора, Чимборасо измества Еверест в надпреварата за най-високата точка на света.

вулкан Чимборасо

9. Куенка

Куенка

Куенка е още един страходен град в южната част на Еквадор, включен в списъка на ЮНЕСКО, който препоръчвам да включите и във вашия списък.

Историческият център ще ви предложи приятна разходка из тесни улички, красива архитектура и забележителности, като Старата катедрала на Куенка, Новата катедрала на Куенка, Църквата Сан Себастиан и други.

10. Нарис дел Диабло – Дяволският нос

Ако сте любители на адреналина и сте в Еквадор, грехота е да не добавите към програмата си Нарис дел Диабло или Дяволският нос. Това е едно уникално преживяване, което се състои в преминаване с влак през Андите, като гледките по пътя са меко казано зашеметяващи.

Еквадор Дяволският нос

На пазар

Купете си панамска шапка или панамка. Въпреки името си, шапката всъщност произлиза от Еквадор и е един от основните местни аксесоари.

шапки в Еквадор

В повечето градове има пазари, където да си купите пуловер или чанта от ламска вълна, които са уникален подарък или сувенир за вкъщи. На южноамериканските пазари е прието да се пазариш, така че е добре да знаете числата на испански и да ги упражнявате смело!

пазар в Еквадор

Храната в Еквадор

Страната е един от най-големите износители на банани в света и освен много евтини, плодовете са и много свежи и вкусни. Всъщност, тук е мястото да опитате всичко, което расте в екваториалния пояс, като папая, маракуя, гранадия, рамбутан и доматено дърво.

плодове

От еквадорската кухня, опитайте рибената чорба, сервирана по крайбрежието. Най-често се прави с прясна риба тон и лук и се консумира по всяко време на деня, като предястие. Гарнира се с лайм за разкош. Най-добре е да си поръчате дневно меню (menu del dia), което включва супа, основно по избор и десерт или напитка.

храна в Еквадор

Разбира се, основното правило да се сяда в ресторант, където има само местни, важи и тук. По туристическите места, цените са двойни, а разлика в качеството няма.

Заключение:

Еквадор порязава не само с природната си красота и разнообразие на животински видове, но и с интересния си бит и култура.

Много хора, разглеждайки картата на Южна Америка, посещават само островите Галапагос, или пропускат страната изцяло.

Еквадор

Всеки, който не се е подвел по горното обаче, ще открие красива и екзотична страна, където хората са мили, цените съвсем разумни, а натрупаните спомени и гледки ще ви преследват цял живот.

А вие, бихте ли посетили Еквадор?

Прочетете още:

За автора: Никея Куманова

Никея Куманова

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (2)

христофор

В Гуаиаккил не можех да си поема въздух от влага и горещина.На сянка 44 градуса. В Кито през нощта умрях от студ.Вилата беше на склона на някакъв вулкан и Кито се виждаше като на длан.

Saveti

Благодарим, че споделихте Вашите впечатления от Еквадор, Христофор. Поздрави,