Боливия – 7 неочаквани приключения


Категория: Южна Америка

Автор: Никея Куманова

Последно обновена: 14.03.2022

Боливия

Боливия определено не е в списъка от дестинации на повечето хора. Не беше и в моя, докато планирах няколкомесечно посещение в Латинска и Южна Америка.

По-известните места като Патагония и Огнената Земя, свещените градове на Инките и водопадът Игуасо са тези, които по-често ни привличат.

Разказите на други пътешественици и надникването в някой друг по-обемен том на Lonely Planet обаче, ми пуснаха мухата за Боливия и тя съвсем удобно зае мястото си в програмата ни.

В следващите редове ще ви предложа 7 вълнуващи места и неочаквани забавления в Боливия, които правят от Боливия примамлива дестинация.

Съдържание:

Общи Данни за Боливия

знаме на Боливия

Континент: Южна Америка

Площ: 1,098,581

Население: 11,428,245

Коя е столицата на Боливия? Сукре (по конституция), Ла Пас (административна)

Език: испански; 36 местни диалекта

Валута: Боливийско песо (Боливиано) (BOB)

1 лев = 3.79 BOB

1 евро = 7.42 BOB

Необходима ли е виза? Да. Визата за български граждани е валидна 30 дни, като на място може да се удължи до 90 дни. Допълнителна информация за визовия режим може да намерите на сайта на Външно Министрество, раздел Пътувам За.

Забележителности в Боливия:

Противно на очакванията, Боливия има много какво да предложи откъм забележителности и историческо богатство. Ето 7 от най-атрактивните предложения в страната:

1. Салар де Уюни – най-голямата солена пустиня

Салар де Уюни Боливия

Снимки на безкрайните солени полета и огледални пейзажи привличат пътешественици от цял свят към Салар де Уюни. Платото с уникален пейзаж е най-голямата солена равнина в света, която се простира в Алтиплано, на площ от 10,000 квадратни километра.

Колкото и снимки да бяхме видели, нищо не ни подготви за това колко малък се чувстваш сред безкрайната бяла пустош. Индивидуалното посещение не е невъзможно, но предвид огромната площ на мястото, най-удачно е да запазите място в организирана еднодневна или тридневна екскурзия, която тръгва от близкия град Уюни. Обикновено гидовете носят гумени ботуши и вкусна храна за цялата група, дават насоки и търпеливо щракат снимки в перспектива.

Салар де Уюни

Ако желаете да посетите и Чили, може да се включите в тридневна екскурзия, която преминава през Салар де Уюни, зашеметяващи национални паркове и завършва в пустинята Атакама.

2. Ла Пас и Пазарът на вещиците

Ла Пас гледка

Цветен, хаотичен, мръсен, шумен, Ла Пас е най-големият от всички високоразположени градове в света.  Някои от кварталите му се простират до цели 4000 метра надморска височина!

Неведнъж ще спрете на улицата, за да си поемете дълбоко въздух, и все пак ще ви се стори, че не е достатъчно. На помощ идват листата от кока, които са не само легални, но и почти необходими за справяне с височинната болест. Могат да се дъвчат, както правят местните, или да се запарват рано сутрин, за свеж старт на деня.

По-любопитните могат да посетят музеят на коката, който разкрива информация за пътя на растението и нарко историята на континента.

През 2014 година е открито Телеферико, което е невероятно удобство за жителите на града. То свързва и най-бедните и отдалечени квартали с централната част. На цената на 1 билет, се разкрива невероятна гледка над двумилионния град и неговите контрасти.

Тъкмо заради тези контрасти, Ла Пас ще остане в сърцето ви, и е ключов, за да разберете тази многолика страна.

Ако посетите Ла Пас, ви препоръчвам да участвате в безплатната обиколка на града, която тръгва всеки ден от площада Сан Педро.

Агенции като Red Cap представят старата и новата история на Боливия и града, докато посещавате емблематични места като централният площад Мурильо и Пазарът на вещиците.

Пазарът на вещиците

Пазар на вещиците в Ла Пас

Изсушени фетуси на лами и жаби, билки, кристали и бутилки със странно съдържание и цвят, подходящи за приготвяне на любовна отвара, са само част от изложените предмети.
Пазарът ни запознава и с друга особеност на боливийците – въпреки, че са ревностни католици, те не са загубили древните си обичаи. Дали си купуват кола, строят жилище или започват нов бизнес, местните винаги правят дар на Пачамама, майката земя.

3. Чолитас

чолитас в Боливия

Докато сте в Ла Пас, опитайте да вместите в графика си Чолитас борба (Cholitas Wrestling). Това е леко откачена латино версия на северноамерикансия кеч.

Всяка неделя, в предградието Ел Алто, основно местни и малко туристи се събират за нейобичайно забавление. То включва боливийки в традиционни облекла, които скачат, тръшкат се и се повалят. Всичко това, без да забравят да ангажират зрителя с морална дилема между доброто и злото и цената на честността.

Всичко започва преди десетина години, когато група жени, жертви на домашно насилие, решават да се занимават с борба. А през 2011 год. основават своя асоциация.

Терминът Чолита преди е използван като обидна дума за жени от индианският етнос Аймара. Но той преживява метаморфоза, покрай феминистка вълна заляла Боливия, а и в голяма степен, заради успеха и популярността на биещите се Чолити. И въпреки, че сексизмът все още е част от местната култура, днес вече не е толкова странна гледка да видиш млада Аймара жена, облечена с традиционни дрехи да отива на работа в града.

До Ел Алто може да се стигне и с градски транспорт, но за по-голямо удобство и сигурност, компании организират пакет с транспорт, билет, подаръче и време да се запознаеш и снимаш със звездите.

чолитас

4. Юнгай – Пътят на смъртта и раят от другата страна

Юнгай, обявен през 1995г. за най-смъртоностният път в света и включен в не едно екстремно телевизионно предаване, свързва Ла Пас и тихото градче Коройко.

пътят на смъртта

70-километровият участък криволичи между бездънни пропасти и остри скали и свързва тревистата височинна растителност с влажната джунгла в низините.

Макар днес да не се използва по предназначение, той все още е отворен за любителите на силни усещания и планинско колоездене. В Ла Пас е пълно с агенции, които ще организират целия ден за вас и ще се погрижат за забавлението и безопасността ви (доколкото е възможно).

крокодил в Коройко

Повечето от организираните турове завършват или обратно в Ла Пас или в Коройко, където нищо не се случва, и това му е най-хубавото.

Коройко

Кацнало на отвесен склон и заобиколено от субтропична растителност, Коройко е място, където да прочетете дебела книга, да наблюдавате редки птици или пеперуди от хамака си… или да берете банани и кафе от двора.

Коройко банани

Карането на колело, и то по този път, определено не е за всеки. Ето защо междуградският автобус Ла Пас – Коройко по новата двулентова магистрала е перфектната алтернатива. Е, на някои места пътят е еднолентов, а шофоьорите маалко луди, особено с навика си да увеличават скоростта, навлизайки в някой облак с ниска видимост, но пък гледката е убийствена! 🙂

5. Сукре – Белият град

Сукре

Официалната столица на Боливия, Сукре е по-известна като Белият град, заради красиво боядисаните в бяло колониални сгради.

Ако шумът и лудницата в Ла Пас ви идват в повече, то Сукре е вашето място. Очарователно спокоен град, в който може да упражните испанския си. Смята, се че от всички Южноамерикански диалекти и вариации на испански, в Боливия говорят най-“чисто”. Тук може да научите и за богатата история на страната .

Етнографският и фолклорен музей в центъра на града е подходящо начало, а и напълно безплатен. Ако се решите на стръмното изкачване към хълма и манастира Ла Риколета, ще откриете 360 градусова гледка над града и малко кафене, предлагащо местно кафе или горещ шоколад.

Юнеско обявава този гостоприемен и красив град за Световно културно наследство още през 1991 г.

6. Езерото ТитикакаТитикака

Най-високо разположеното плавателно езеро в света, на 3810 метра височина, разделя Перу и Боливия и е една от най-красивите граници, които ще посетите. За много боливийци Титикака символизира излаза на море, който страната губи след войната с Чили.

Крайбрежният град Копакабана е най-удобната база, от където човек да се отдаде на туризъм и съзерцание. Само на половин час изкачване от центъра на града се намира връх Калварио, разкриващ фантастична гледка към езерото и пасящите наоколо лами. Отидете в късния следобед и това ще е най-незабравимият залез в живота ви.

На слизане минете през някой от градските ресторанти; всички предлагат прясно уловена пъстърва от езерото. В Копакабана няма супермаркети, така че ще може да упражните испанския си, докато се пазарите за свежи ананаси или папая на градския пазар.

7. Островът на слънцето – Исла дел Сол

Исла дел Сол

Исла дел Сол, или осторовът на слънцето, се намира от боливийската страна на Титикака. Съчетава в себе си природа, културни традиции и мистицизъм.

Според някои вярвания, след дълги дни на мрак, именно от там се е появило слънцето, а след него и първият инка, дал началото на великата Империя на инките.

В едно от селцата – Юмани, каменна стълба на инките отвежда до фонтан, чиято вода дарява вечна младост на пиещите. Островът и до ден днешен се смята за свещено и енергийно място, а 800-те му жители живеят и обработват земята по същия начин като предците си.

Исла дел Сол очарова посетителите с неопетнената си чиста природа и спокоен начин на живот. Само за няколко часа се превърна в любимото ми място в Боливия.

Най-удобният начин да посетите Исла дел Сол е да пренощувате в близкия град Копакабана и да си закупите двупосочен билет за корабче от местна агенция предварително.

Заключение

Алтиплано

Тази страна, която първоначално мислехме да пропуснем, успя да ни задържи до най-последния ден, в който визите ни изтичаха. Всички боливийски контрасти – най-голямата солена пустиня Салар де Уюни, Амазонската джунгла, заснежените планински върхове около Ла Пас ни караха да искаме още и още.

Боливия отвори очите ни за толкова много красота и разнообразие – природно, етническо, културно и кара всеки да се замисли за това колко малко знаем за тази част на света. Но все пак, нали затова пътуваме.

Напишете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Коментари (0)

Все още няма коментари.