Пътуване до Кашкайш – ценни съвети за незабравима почивка на португалската ривиерa


Категория: Португалия

Автор: Теодора Господинова

Последно обновена: 14.03.2022

Кашкайш

Чували ли сте за Кашкайш (Cascais) в Португалия?

Автентично рибарско градче, което в миналото е изпълнявало ролята на лятна резиденция на португалската буржоазия, а днес е еднa от най-предпочитаните плажни дестинации в страната.

cascais

В следващите редове ще ви кажа малко повече за Кашкайш, както и полезни съвети за една незабравима почивка на португалската ривиера.

Съдържание:

Малко история

Реших да ви споделя щипка от историята на Кашкайш, която ще ви даде по-ясна представа за сегашната архитектура и културно-историческите забележителности в градчето.

Още през далечната 1870 година, Кашкайш се налага като популярен морски курорт, когато португалският крал Луис I и цялото кралско семейство са превърнали крайбрежния град в тяхна лятна резиденция. По този начин те са привличали и много членове на португалската буржоазия, сформирайки цяла благородническа общност в Кашкайш.

В допълнение, португалското градче е известно с голям брой членове на кралската власт, които са живели там перманентно, включително английския крал Едуард VIII, крал Хуан Карлос I от Испания, както и крал Умберто II.

Излишно е да казвам, че и до ден днешен община Кашкайш е една от най-богатите в Португалия и на Иберийския полуостров, където цените на имотите са греховно високи, а качеството на живота – повече от отлично.

Разположение на Кашкайш

Кашкайш се намира на западния край на устието на река Тахо, между хълмовете на Синтра и Атлантическия океан.

Бих добавила и, че градът е на много стратегическо разположение от туристическа гледна точка.

От една страна, Кашкайш се намира на около половин час от столицата Лисабон, така че поднася отлична възможност за еднодневно пътуване.

cascais-razpolojenie

Влаковете от Лисабон тръгват от гарата Cais do Sodré на всеки 20-30 минути, а цената на еднопосочния билет е 2.25 евро. Влаковете минават и през Ешторил (Estoril).

Автобусната компания Scotturb, пък оперира от Кашкайш до Синтра (Sintra). Автобус 417 е на всеки 40 минути, а цената на билета е 4.25 евро.

За по-пейзажна и драматична гледка, съветвам да хванете автобус 403 (пак на същата цена), който минава през Кабо да Рока (Cabo da Roca) – най-западната точка на континентална Европа.

Транспорт в Кашкайш

За да успеете да изследвате цялото крайбрежие на Кашкайш, както и всеки сантиметър от калдъръмените му улички, към днешна дата може да се възползвате от BiCas, безплатна услуга за велосипеди под наем на територията на града.

През 2018 година, управата на община Кашкайш въвежда 76 станции с над 1200 нови велосипеда, които са на разположение на гостите на града ежедневно от 8 часа сутринта до 20 часа вечерта.

Как става? Изтегляте приложение (записано на самите колела) и се регистрирате (въвеждайте „123456789“ вместо португалския данъчен идентификационен номер, известен като „NIF“). След това трябва да следвате инструкциите за отключване на велосипеда.

Има изградена велосипедна пътека с дължина 7 километра, която минава от Кашкайш до Praia do Guincho – невероятен плаж на Атлантическия океан.

Лично аз предпочитам повече маршрута от Кашкайш до Ещорил, който представлява атрактивна крайбрежна алея с дължина 2 – 3 километра.

Забележителности в Кашкайш

 Подобно на всеки друг курортен град в Португалия, Кашкайш предлага на гостите си „пълния пакет“ от природни, културни, исторически, кулинарни вълшебства.

Ето кои са културно-историческите забележителности в града, които трябва да посетите на всяка цена:

1. Музей Cascais Citadel Palace

Музеят Cascais Citadel Palace се намира в сърцето на Стария град на Кашкайш. Той е бил използван като лятна резиденция на кралското семейство в периода между 1870 и 1908 година, а впоследствие е бил трансформиран в една от официалните резиденции на португалските президенти.

След продължителна реставрация, внушителната сграда официално е открита като музей през 2011 година, с акцент върху ролята на португалските президенти.

Работно време и входни такси

Лято (от 01 април до 31 октомври): от вторник до неделя, от 14:00 до 20:00 часа

Зима (от 1 ноември до 31 март): от сряда до неделя, от 10:00 до 18:00 часа

Вход: 4 евро (предлагат се отстъпки за деца, пенсионери и малки групи)

2. Музей Condes de Castro Guimarães

Този музей първоначално е построен като лятна резиденция на ирландския тютюнев магнат Jorge O’Neil и се превръща в музей през 1931 година.

Сградата е издигната в еклектичен архитектурен стил, а музеят, който е безплатен за посещения, включва богата колекция от картини, мебели, порцелан, бижута и нео-готически орган.

cascais-far

Работно време: Всеки ден от 10:00 до 17;00 часа, с изключение на понеделник

3. Museu do Mar Rei D. Carlos

Музеят на морето в Кашкайш е отворил врати през 1992 година. Той се помещава в сградата на бившия Клуб на спорта, основан от португалския принц Карлос, с цел насърчаване на спорта и провеждането на социални събития.

Експозициите в музея са посветени на морската етнография и подводната археология, с акцент върху потъналите кораби.

Работно време и входни такси

Музеят е отворен всеки ден от вторник до неделя от 10:00 часа до 17:00 часа (с последно влизане в 16:30 часа).

Вход: свободен

4. Museu da Vila

В Градския музей, който е сравнително нов, можете да се запознаете отблизо с историята на града и окръга, от неолита до началото на ХХ век.

Експозицията е разделена на пет тематични области и включва нови технологии, които влизат в постоянна интеракция с посетителите на музея.

Забележка: Към днешна дата, музеят е затворен за посещения в рамките на няколко месеца за реформация и разширяване на пространството.

Вход: свободен

Плажовете на Кашкайш

plajove-cascais

Бреговата линия на Кашкайш е дом на 17 плажове, сред които (повярвайте ми!) е трудно да се определи кой си заслужава най-много:

 • Praia das Avencas
 • Praia da Azarujinha
 • Praia da Bafureira
 • Praia de S. Pedro do Estoril: спокоен плаж, често определян като малката версия на Praia de Carcavelos
 • Praia do Abano
 • Praia do Tamamriz: спокоен плаж, подходящ за почивка с малки деца
 • Praia do Guincho: най-добрият плаж за сърф и водни спортове по крайбрежието на Кашкайш
 • Praia da Conceição: в най-голяма близост до Кашкайш
 • Praia da Cresmina
 • Praia da Duquesa: най-подходящият плаж за семейна ваканция с малки деца
 • Praia da Parede
 • Praia da Poça
 • Praia da Rainha (Queens Beach): плажът с най-красивата гледка
 • Praia da Ribeira de Cascais
 • Praia das Moitas
 • Praia de Carcavelos: отлично място за сърф
 • Praia de Santa Marta

Между другото, в близост до Praia do Guincho се намира Cresmina – система от дюни, която е чудесно място за снимки.

praia = плаж

За любителите на активности, включващи пясък и солена вода, идеалните месеци за посещение на плажовете около Кашкайш са от началото на май до края на септември.

Имайте предвид, че температурата на водата никога не става особено топла,  достигайки около 21 градуса през най-горещите летни месеци.

surf-cascais

Има ли още нещо, което бихте искали да знаете за Кашкайш? А били ли сте вече там? Ако да, коя част от посещението на португалската ривиера остави най-траен отпечатък в съзнанието ви? 🙂

 

За автора: Теодора Господинова

Теодора Господинова

Страстен пътешественик, който "страда" от нестихващо любопитство към света. Прекарах няколко години в „странстване“ като някои от местата, където съм живяла са Исландия, Португалия, Шотландия и Лондон. Надявам се статиите, които пиша да са полезни на тези от вас, които споделят моята страст – пътешествията! Enjoy! 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (1)

Никола

Здравейте, благодаря за ревюто. Относно велосипедите в Кашкаиш, дали има малки колела за деца или пък велосипеди с добавени детски столчета? Много бихме искали да покараме по крайбрежната алея, но сме със седемгодишно момче и не знаем дали ще има колело за него. Поздрави!