Болки в гърба: какво ги причинява и как да ги преборим?


Категория: Актуално

Автор: Мариела Кръстева

Последно обновена: 15.03.2022

болки в гърба

Боли ме гърбът… – кои са най-често срещаните причини за болки в гърба?

Най-често срещаните физически неразположения са свързани с болки в гърба. Причините могат да са много и най-различни. Независимо, че изправеното положение увеличава натоварването на гръбнака, то не е единствената причина за това да чувствате болки в гърба. Неправилната стойка на тялото, затлъстяването, неудобните столове, на които прекарваме ежедневието си, докато работим, слабите мускули на гърба и корема, неправилното трениране, вдигане на тежести и последващите травми са само част от нещата, причина за това нещастие.

Понякога болките в гърба дори не са свързани с гърба. Ако живеете под непрекъснат стрес и водите напрегнат живот, мускулите ви могат да реагират на спазъм и това до доведе до болки в гърба. Не е изключено да имате болки в гърба от неудобно легло, матрак, недостатъчен сън, прекалена наведеност или слаби мускули на торса.

Болките в гърба не само могат да са причина за загуба на работоспособността, но и за провал на някои основни дейности, свързани с активната почивка на цялото тяло.

Знаци и симптоми при болки в гърба

Обикновено, съществуват 2 вида болки в гърба: инцидентни (моментни) и хронични. Инцидентните са такива, които се появяват в следствие на дадено моментно действие и продължават максимум 3 месеца. Хроничните болки в гърба се развиват за по-дълъг период от време, продължават повече от 3 месеца и са причина за редица проблеми след това. Сред най-често срещаните инцидентни болки са тези при травми от спорт, рязко изправяне или сядане и др. Хроничните може да са вследствие на изстиване, лоша стойка на тялото, ежедневно натоварване на дадена зона и други.

И двата типа болки в гърба трябва да бъдат диагностицирани от специалист.

Не трябва да пренебрегвате болките в гърба. В началото може да ви се струва, че не заслужават вашето внимание, но с времето болките могат да се усилят и да доведат до негативни последици. Най-добре още в началото да установите какво ги поражда и да се консултирате с лекар при необходимост.

9 важни неща, които не трябва да забравяме при болки в гърба

Какво означава? Какво да предприемем?

Травма – незабавен медицински преглед

Артрит – гимнастика, противовъзпалителни лекарства,  физиотерапия

Болестни изменения на диск  – покой, екстензия, оперативна намеса

Остеопороза – гимнастика, лечение с препарати, съдържащи калции и  с естрогени.

Карцином на костите – лъчева терапия, хормонално лечение

Коремно заболяване – изисква медицинска интервенция

Мускулни спазми – покой, гимнастика, физиотерапия

Всяко нещо, направено навреме, дава резултат. Затова, ако имате някое от посочените оплаквания, посетете лекар.

Полезно: За по-здрави кости прочетете статията ни с ползите от алкалната вода >>

Как да регулираме позата си ежедневно?

С тези упражнения ще може да коригирате неправилната поза и така да предотвратите част от болите в гърба.

Съвети при болки в гърба при обездвижване

Ако ежедневно ви се налага да използвате компютър, да стоите седнали дълго време в една и съща поза, важно е да имате удобен стол, който да позволява на гърба ви да си почива. Важна е и позата на главата, защото по нея се регулира цялото тяло.

Когато стоите в прави, стремете се тялото ви да бъде по следния начин: гърбът – изправен,  главата да сочи право напред (затова помага брадичката, която трябва да е успоредна на тялото), старайте се да балансирате тежестта си върху двата крака;

Важно е как е разположено вашето тяло във всеки един момент:

Позиция на тялото в седнало положение – за да не напрягате излишно вашия гръб, необходимо е да имате къде да го опрете. Когато стоите дълго време седнали (особено по време на работа), старайте се коленете и торса да са напред, без да се усукват, а стъпалата ви да са успоредни на пода. За ходилата може да използвате и специална подложка. Ако използвате клавиатура, следете дали раменете  и ръцете ви са под подходящ ъгъл, за да не усещате напрежение в гърба по-късно.

позиция-на=тялото-седнало-положение

Позиция на тялото, когато повдигате различни предмети – тайната на това да запазите гърба си без болки и напрежение е да използвате краката си, когато трябва да повдигате различни неща. Дръжте гърба си максимално прав, разпределете тежестта си върху двата крака, за да сте балансирани. Повдигайте с помощта само на коленете и дръжте предмета максимално близко до вашето тяло. Старайте се да не повдигате и да усуквате гърба, защото така е възможно да получите контузия.

Причината за неразположение и болки в гърба често се крие и в … обувките. Равните обувки създават по-малко напрежение в гърба, но ако са съвсем равни (без никаква извивка на стъпалото), е възможно да причинят болка на стъпалата ви.

Обувки при болки в гърба

Болки в гърба следствие от неправилна поза при шофиране: важно е докато шофирате, да имате добра защита на гърба. Ако прекарвате дълги часове в тази поза, не е изключено вашите болки в гърба да са от неудобна поза в колата. Наместете добре седалката си, проверете дали страничните огледала са добре позиционирани. Ако пътувате дълго, правете чести почивки, а като спирате – излизайте от кола и се раздвижвайте. Нека тези движени бъдат плавни, а не резки, за да не натоварите гърба си още повече.

Вашето легло крие опасност за гърба ви.

Матракът ви трябва да държи гръбнака изправен, докато спите. Използвайте подходяща удобна възглавница, но не такава, която променя ъгъла на врата ви, защото ще създаде напрежение в раменете.

болки в гърба- възглавница

Физическата активност – най-добрата превенция срещу болки в гърба

Активността е важна за здравето на цялото тяло. Понякога, нейната липса може да е причина за болки в дадена сегмент от тялото. Д-р Лесли Колвин, който се занимава с лечение на болката в Единбург, споделя, че най-доброто решение за болките в гърба и кръста, са упражненията, които укрепват торса. Подходящи спортове са йога и пилатес, както и всичко останало, което ви допада и подпомага вашия тонус и активност.

Съществуват и кратки упражнения, които ако практикувате всеки ден, ще намалят болките в гърба, предизвикани от неправилен стоеж или обездвижване. Практикувайте ги редовно и ще усетите разликата.

Ако причината за вашите болки в гърба са свързани с обездвижване, слаба мускулатура, тогава се препоръчват специални упражнения. С тях не само, че ще се чувствате по-добре, но и вашите мускули ще заякнат, а постепенно и болката ще намалее. Ето и видео:

Друг подходящ начин да успокойте напрежението в гърба и да намалите болките, е с помощта на йога. Ако сте начинаещи, внимавайте, за да не си причините контузии. Следвайте стриктно това, което се показва.

Разтягане на гърба с йога упражнения за начинаещи

Още предложения за подходящи упражнения за намаляване на вашите болки в гърба

Редовната физическа активност, удобната поза на тялото, подходящият матрак, достатъчният сън – всичко това е важно за вашето тяло. За да функционира добре то, да не изпитва болка и дискомфорт, е изключително важно да обръщате внимание на тези неща. Защото, когато тялото е здраво, умът е във вихъра си!

За автора: Мариела Кръстева

Мариела Кръстева

Ето и нещичко за мен: Казвам се Мариела Кръстева и вярвам в силата на думите. За мен те формират реалността ни. Обичам да изследвам света около себе си като чета, пиша, пътувам и опознавам нови и интересни места. Вярвам, че пътуването е лично изживяване, което ни прави по-добри, по-истински и по-мъдри хора, затова поне веднъж годишно трябва да идем някъде, където не сме били.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.