Островите Сан Блас – най-добрият пътеводител


Категория: Панама

Автор: Изабела Лозанова

Последно обновена: 11.10.2022

остров Сан Блас

Глобалните рестрикции промениха много начина ни на пътуване. Далечните детинации трайно отсъстваха от плановете ни през последните две години. Но това наскоро се промени, тъй като току-що се върнах от първото си голямо международно пътуване до Панама (посещението на островите Сан Блас беше връхната точка на пътуването) след началото на ограниченията и нямам търпение да споделя с вас подробности и съвети за пътуването. Надявам се, че ще ви хареса!

Тази публикация ще ви помогне да научите всичко, което трябва да знаете, преди да отидете на островите Сан Блас. Също така ще споделя с вас как организирахме нашето пътуване и какво направихме/видяхме по време на престоя си в Карибите – така че можем да го наречем най-добрият пътеводител до островите Сан Блас, Панама!

Съдържание на статията:

Сан Блас

Любопитна информация и факти за остовите:

Нека започнем с няколко факта за островите:

• Островите Сан Блас в Панама са архипелаг, включващ приблизително 365 острова и залива, от които 49 са населени. Те се намират край северния бряг на Панамския провлак, източно от Панамския канал. Част от комарка (област) Гуна Яла по карибското крайбрежие на Панама е дом на народа Куна.
Сан Блас и околностите му са рай за екотуризъм поради девствените си околности.
• Районът е популярен и за ветроходство, тъй като е известен с красотата си и липсата на урагани.
• Забележителни места в архипелага са главната столица Ел Порвенир, гъсто претъпканото островно селище Карти Сугтупу и двете осровни групи, Кайос Лимонес и Кайос Холандез, и двата известни със своите чисти води.
• Островите Сан Блас имат тропически мусонен климат. Температурите са горещи през цялата година. Има дълъг влажен сезон от май до януари и кратък сух сезон през останалата част от годината.

рапан

Как да стигнете до там и къде да отседнете:

Островите Сан Блас се намират в карибската част на Панама. Отнема приблизително 2 – 3 часа с кола, за да стигнете до там, идвайки от град Панама. Когато проучвахме как да стигнем до резервата, изглеждаше доста сложно да го организираш сам. Няколко смени на транспорт и доста времеемко, така че решихме да резервираме организирана обиколка, която включва всичко. Изглежда, че беше и най-евтиният вариант.

Сан Блас

Какво трябва да знаете преди да тръгнете:

• Ако решите да отидете сами със собствения си автомобил, имайте предвид, че само 4×4 автомобили могат да влизат в резервата поради ужасните пътни условия. Освен това се изисквта добри шофьорски умения, тъй като пътят е пълен с огромни кратери. Прилича и на влакче в увеселителен парк. Успех с шофирането там!
• Трябва да платите входна такса от $23, за да влезете в резервата.
• Трябва да покажете паспорта си на входа на защитената зона. Уверете се, че го носите със себе си, в противен случай няма да ви бъде позволено да влезете.
• На островите няма прясна вода, ще трябва да се къпете със солена вода.
• Ще ви бъде полезно, ако говорите испански, тъй като там почти никой не говори английски. Въпреки това е възможно да се справите, ако не го говорите.
• Там няма покритие, освен ако не закупите местна SIM карта.
• Няма наличен интернет/wifi.
• Електричеството се произвежда от генератори, така че не работи 24/7. Нашият остров имаше от 11 до 23 часа.
• Пътуването с лодка до острова може да бъде доста екстремно и дори болезнено, така че бъдете готови да друса доста.
• Гмуркането с шнорхел е невероятно, носете си екипировката!
НЕ ПИПАЙТЕ МОРСКИТЕ ЗВЕЗДИ!

морска звезда

Нашият маршрут

Редно е да говоря за моя опит, тъй като наистина не мога да знам какво е положението на всеки остров, ние посетихме само 3 от тях.
Споменах по-горе, че първоначално планирахме да организираме пътуването сами, но след дни на проучване ми се стори много сложно и изключително скъпо да го направим сами. Настаняването е ограничено, тъй като много малко острови са обитавани. Също така е много скъпо да резервирате нощувка за някои от тях. Също така трябва да смените няколко транспорта, за да стигнете до крайната точка и това може да отнеме повече от половин ден. Разбрахме, че има много туристически агенции, предлагащи прилични оферти и избрахме тази, която най-добре отговаря на нашите планове за пътуване. Искахме да останем за 3-4 дни и да се насладим на различни острови, докато сме там. Така че намерих тази компания, която имаше куп обиколки за избор:  https://www.sanblasdreams.com/

Избрахме обиколката на Кайос Холандез тъй като тя ви позволява да останете за няколко нощувки и да посетите няколко различни острова, отивайки на еднодневни екскурзии. https://www.sanblasdreams.com/cayos-holandeses-adventure.html – това е обиколката, която избрахме. Решихме да останем за 3 нощувки и да имаме късен чек аут на 4-ия ни ден. Нашата база беше остров Янис, който е част от Кайос Лимонес. Агенцията е много отзивчива и ще изясни всяко притеснение или въпрос, който може да имате.

плаж Сан Блас

Какво включва обиколката и какво не?:

На уебсайтът има много подробно обяснение за това какво е покрито и какво не. Също така помага да разберете какво да очаквате, но позволете ми да обобщя:

• Обиколката включва трансфер от хотел/летище до пристанището Сан Блас + Трансфер с лодка до вашия остров + Настаняване + 3 хранения на ден + 2 дневни обиколки. Плащате $50 на шофьора, входната такса (не е включена в пакета) на входната точка, а останалата част плащате на острова.
• Има няколко варианта за настаняване – бунгало, самостоятелна стая, споделена стая или палатка. Избрахме опцията за частна стая (можете да намерите снимки на сайта). Това е много базова стая, имате 2 легла вътре – едно единично и едно двойно и лампа. Това е. Няма електрически контакти, както споменах по-горе. Някои хора имаха и малка маса вътре. Това е самостоятелна стая, но споделяте един покрив с останалите частни стаи, така че по същество имате стени, но покривът е отворен и можете да чуете разговорите и хъркането на всички. Така че се надявам да имате добри съседи! 😀 Цената за нашия пакет беше $320+$20 късно освобождаване, така че платихме $340 общо (цената включва транспорта).

Сан Блас плаж

Полезна и важна информация:

• Баните и тоалетните са общи. На острова няма прясна вода, така че очаквайте да се къпете със солена вода. Тоалетните бяха много чисти, определено беше по-добре от очакваното (споделената тоалетна е най-големият ми кошмар :D)
• По пътя към островите шофьорът спира в супермаркет, уверете се, че сте купили достатъчно неща за между храненията, алкохол и малко вода. Храните се 3 пъти на ден, но няма допълнителни снаксчета, така че ако искате да хапнете нещо друго, по-добре го носете. Можете да си купите вода, бира и безалкохолни напитки от бара/ресторанта и хората ви насърчават да го направите, за да подкрепите местните жители. Всичко струва $2.
• Закуската започва от 7.30 часа до 8 часа сутринта. Обядът е от 11.30 до 12 часа и вечеря от 19.00 до 20.00 часа. Графикът е фиксиран поради еднодневните пътувания, които се случват след закуска или след обяд. Един от местните хора надува един рапан и информира всички островитяни, че ястието е сервирано. Много готино, нали!

риба
• Имахме две екскурзии, включени в цената – една до острови от групата Кайос Лимонес и друга до Кайос Холандез. Ще обясня по-подробно малко по-късно.
• Носете поне 2 кърпи – една за душ и една за плажа, не предоставят в имота.
• Носете своя собствена екипировка за гмуркане с шнорхел. Те осигуряват, но според мен е много удобно да имам своя собствена на връщане към пристанището, тъй като лодката пръскаше водата директно в лицето ми и маската ми за гмуркане беше доста полезна.
• Носете репелент. Честно казано нямаше толкова много комари, но ме ухапаха няколко пъти, така че е по-добре да сте подготвени.

скариди

Дневни обиколки

плаж

В зависимост от дните, които ще прекарате на острова, можете да започнете с посещение на някои от островите от вашата собствена група (Кайос Лимонес) или с посещение на Кайос Холандез, които се намират на около час път от остров Янис.

Еднодневна обиколка на Кайос Лимонес

тропически остров

Това е по-кратката обиколка, тя продължава около два часа. Първо спират някъде по средата на нищото, където водата е много плитка и можете лесно да вървите, така че сте в средата на морето, но водата едва стига до коленете ви. Има няколко места близо до острова, така че могат да спрат на всяко от тях.

тропически плаж

Остров Перо Чико (Малко Куче)

Следващата спирка е остров Перо Чико (Малко Куче). Това е друг обитаван остров с невероятна кристална тюркоазена вода. Имате около 1,5 часа там, за да се насладите на плажа и да правите водни активности. Точно до плажа е потънал кораб и това е рай за гмуркане с шнорхел. Беше хипнотизиращо колко голям и разнообразен мосрки свят можеш да откриеш толкова близо до плажа. Подводната картинка е умопомрачителна!

красив плаж

Островът предлага настаняване, доста подобно на нашето и част от нашата група дори се канеше да остане на този остров, след като напусне нашия. Отнема ви около 5-10 минути, за да разгледате целия остров и да намерите хубаво място, където да се насладите на бирата си.

остров сан блас

 

панама

Обиколка на Кайос Холандес

кайо холандес

Тази обиколка е по-дългата и продължава 4-5 часа. Тази островна група се намира далеч от пристанището и ни отне около час, за да стигнем до нея.

остров тортугас

Исла Тортуга (Островът на костенурките)

Първата спирка е Исла Тортуга (островът на костенурките). На острова живеят само трима души. Интересен факт за остров Тортуга е, че изглежда различно от останалите острови, които сме виждали, беше покрит с трева вместо пясък.

кайос холандес

Можете да видите и останки от малък кит. Никой всъщност не знае как е попаднал там и от какво е умрял, тъй като в Карибско море няма китове. Имахме около 1,5 часа, за да се насладим на това красиво място.

плаж ислас тортугас

палми остров тортугас

плажен бар

Заливът Старфиш (Морска Звезда

Втората спирка е заливът Старфиш (Морска Звезда). Това, честно казано, е най-вълшебното място, което съм виждаал през целия си живот. Намира се близо до някои от островите от групата Кайос Холандез и има десетки гигантски морски звезди, които просто лежат на земята. Важно е да знаете, че морските звезди не трябва да се докосват или местят.

морска звезда

Водачът ни обясни, че има толкова много на това конкретно място, тъй като много малко хора отиват там и могат да живеят свободно и необезпокоявани от хората.

гмуркане

• Трета и последна спирка е един остров с бял пясък. Има много от тях в района, така че не съм много сигурна дали спират на един и същ през цялото време, предполагам, че зависи от прилива, тъй като съм почти сигурна, че някои от тях изчезват, когато приливът е висок.

бял пясък

По време на тези пътувания можете да видите други морски обитатели в зависимост от късмета си. Един от водачите ни каза, че са виждали манти, акули и костенурки по време на едно от пътуванията му. На връщане към континента, когато напускахме Сан Блас, забелязахме няколко делфина.

плаж с бял пясък

Нощни дейности

Има много неща за правене през деня, но когато настъпи нощта, всичко, което можете да правите, е … да пиете и да говорите с останалите гости. Стъмва се около 18-18.30 ч. през февруари.

люлка в морето

Силно препоръчвам да вземете малко алкохол със себе си, тъй като няма толкова много неща за правене през нощта. Островът е като своеобразен хостел, така че можете лесно да намерите приятели и да срещнете нови хора, докато сте там. Срещнахме хора от цял свят и проведохме много интересни разговори с тях, обменяхме информация за нашите родни страни и култури. Ако говорите испански, можете да включите и местните в „партито“.

красив залив

Връщането от острова

корабче

Пътят обратно е същият като пътя до острова – връщат ви с лодка до пристанището и шофьорът ви взима и ви отвежда до хотела. Ако имате нормално напускане, тръгвате около 8 сутринта. Платихме $20 за късното напускане и напуснахме острова в 15:00 часа.

За още интересни дестинации, последвайте ме в Инстаграм:

 


Надявам се тази информация да е била полезна! Оставете коментар, ако искате да знаете нещо друго!
Довиждане!

 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.