Колко страшна е вредата от пластмасата (+10 идеи за устойчиви заместители)


Категория: Актуално

Автор: Теодора Господинова

Последно обновена: 22.04.2021

Помните ли първият път, когато измихте зъбите си сами? А какъв цвят беше първата ви четка? Най-вероятно отговорът е ‘не’, но истината е, че тя все още лежи някъде там, затрупана в купчините от тонове боклук на сметището край родния ви град.

А как ви звучи факта, че всяка една пластмасова торбичка, бутилка, коктейлна сламка и кукла Барби от 1900 година насам все още съществува в пълния си блясък на нашата планета?

Към днешна дата, в света се произвеждат годишно над 30 милиона тона пластмаса, която със сигурност ще остане с нас за не по-малко от 500 години.

Звучи страшно и нереално, нали? Излиза, че ние хората, които се плашим да поемем ангажимент един към друг от днес за утре, с лекота подписваме „присъдата“ на планетата Земя и на идните поколения за 3 века напред.

За вредите от пластмасата се говори много, но някак го пускаме покрай нас, без истински да вникнем в сериозността и заплахата, която ни грози.

Пластмасовите отпадъци замърсяват въздуха, водните басейни, почвата, косвено убиват хиляди растителни видове, водят до нарушения в човешкия организъм (липса на сексуално желание, алергии и други).

В момента, например,  80% от боклука в Световния океан е пластмаса – факт, застрашаващ както редица морски видове, така и нас – хората, консумиращи морска храна, наситена с микро-пластмаса.

Ето някои малки, но значими стъпки, които може да предприемете още сега в световната борба с пластмасата:


1. Кажете „не“ на пластмасовите бутилки

пластмасови бутилки
и инвестирайте в метална или стъклена бутилка за многократна употреба. Днес има толкова красиви и разнообразни дизайни, че освен, че ще лишите природата от още пластмаса, ще се наслаждавате на готина, цветна (или едноцветна) бутилка!

2. Кажете „не“ на пластмасовите сламки

(в това число и започнете изрично да споменавате, че не желаете сламка в баровете и кафенетата). Опция би било да закупите комплект бамбукови или метални сламки за многократна употреба и винаги да си носите една в чантата.

3. В този ред на мисли, кажете „не“ на пластмасовите вилици и лъжици.

Ако обичате да обядвате в парка или да похапвате в офиса, започнете да носите с вас мини-несесер с вилица, лъжица и нож от метал, за да не ползвате пластмасови.

cutlery-bamboo

4. Кажете „не“ на пластмасовите торбички за еднократна употреба!

Започнете да купувате хранителни продукти насипно (ориз, боб, леща, чай, подправки, зеленчуци и плодове, и други).

Използвайте обикновени платнени торбички (в България вече има няколко бранда, които произвеждат такива) или сами си направете такива от стари памучни дрехи.


5. Кажете „не“ на кухненското фолио.

Може да покривате храната с памучни парцали или да закупите фолио от пчелен восък за многократна употреба.

6. Кажете „не“ на пластмасовите четки за зъби!

Истината е, че бамбуковите са дори по-евтини от пластмасовите и щадят както околната среда, така и венците ви.

7. Кажете „не“ на клечките за уши!

Най-вероятно много от вас са попадали на онази разтърсваща снимка, на която морско конче е обвило тялото си около пластмасова клечка за уши. Кадърът определено символизира глобалната вреда на пластмасата, но хубавото е, че и в този случай има не една, а цели две отлични и достъпни еко алтернативи, към които може да се обърнем – бамбуковите клечки за уши и тези за многократна употреба.

8. Кажете „не“ на самобръсначките от пластмаса!

Този съвет се отнася както за мъжете, така и за нежния пол, а алтернативата, която ще ви предложим може свободно да се използва от всички.

Говорим за металните самобръсначки със сменяеми ножчета, които ще сложат край на извънредното тичане до магазина, излишните разходи и генерирането на отпадъци.

9. Кажете „не“ на чаените торбички!

Към днешна дата, по-големите брандове за чай на пазара вече спряха да добавят пластмаса в чаените торбички, но при повечето производители тя все още присъства.

Това е точно толкова вредно за природата и океана, колкото и за самите нас (все пак чаят се приготвя и консумира на доста висока температура).

Най-лесното, евтино и „вечно“ решение – насипен чай и метален/силиконов инфузер. 🙂

10. Кажете „не“ на еднократните дамски превръзки и тампоните (само за жени)

На последно място (но не по важност) ни се иска да обърнем внимание на многобройната армия от продукти за интимна грижа при жените (тампони, превръзки, превръзки за еднократна употреба и други) – един от основните източници на ненужна пластмаса.

Нека говорим в цифри – доказано е, че в живота си една жена използва средно около 11 000 тампони или превръзки. Добрата новина е, че можем да сведем това число до 0, ако преминем към алтернативни, устойчиви заместители като менструалната чашка (предлага се вариант за жени, които са раждали и които не са), многократните превръзки от памук и менструалното бельо.

Дори да сте на място, където няма кошчета – не оставяйте боклука си, оглеждайте се, преди да си тръгнете, за да не го забравите неволно, а защо не и да почистите отпадъци, които не сте направили вие. Добрият пример е „заразен“!

боклук на плажа

Ние, екипът на Saveti.bg, призоваваме всички да намерят за себе си отговор на въпроса „Какво ще оставя след себе си?“

Защото ние сме само временни обитатели на тази планета, нека оставим малко живот и красота за тези след нас! Мислете, дишайте, живейте устойчиво! 🙂

Споделете тази публикация, за да отправим посланието до повече хора!  Много сме – силни сме! Благодарим!

За автора: Теодора Господинова

Теодора Господинова

Страстен пътешественик, който "страда" от нестихващо любопитство към света. Прекарах няколко години в „странстване“ като някои от местата, където съм живяла са Исландия, Португалия, Шотландия и Лондон. Надявам се статиите, които пиша да са полезни на тези от вас, които споделят моята страст – пътешествията! Enjoy! 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.