Помните ли първият път, когато измихте зъбите си сами? А какъв цвят беше първата ви четка? Най-вероятно отговорът е ‘не’, но истината е, че тя все още лежи някъде там, затрупана в купчините от тонове боклук на сметището край родния ви град.

А как ви звучи факта, че всяка една пластмасова торбичка, бутилка, коктейлна сламка и кукла Барби от 1900 година насам все още съществува в пълния си блясък на нашата планета?

Към днешна дата, в света се произвеждат годишно над 30 милиона тона пластмаса, която със сигурност ще остане с нас за не по-малко от 500 години.

Звучи страшно и нереално, нали? Излиза, че ние хората, които се плашим да поемем ангажимент един към друг от днес за утре, с лекота подписваме „присъдата“ на планетата Земя и на идните поколения за 3 века напред.

За вредите от пластмасата се говори много, но някак го пускаме покрай нас, без истински да вникнем в сериозността и заплахата, която ни грози.

Пластмасовите отпадъци замърсяват въздуха, водните басейни, почвата, косвено убиват хиляди растителни видове, водят до нарушения в човешкия организъм (липса на сексуално желание, алергии и други).

В момента, например,  80% от боклука в Световния океан е пластмаса – факт, застрашаващ както редица морски видове, така и нас – хората, консумиращи морска храна, наситена с микро-пластмаса.

Ето някои малки, но значими стъпки, които може да предприемете още сега в световната борба с пластмасата:


1. Кажете „не“ на пластмасовите бутилки

пластмасови бутилки
и инвестирайте в метална или стъклена бутилка за многократна употреба. Днес има толкова красиви и разнообразни дизайни, че освен, че ще лишите природата от още пластмаса, ще се наслаждавате на готина, цветна (или едноцветна) бутилка!

2. Кажете „не“ на пластмасовите сламки

(в това число и започнете изрично да споменавате, че не желаете сламка в баровете и кафенетата). Опция би било да закупите комплект бамбукови или метални сламки за многократна употреба и винаги да си носите една в чантата.

3. В този ред на мисли, кажете „не“ на пластмасовите вилици и лъжици.

Ако обичате да обядвате в парка или да похапвате в офиса, започнете да носите с вас мини-несесер с вилица, лъжица и нож от метал, за да не ползвате пластмасови.

4. Кажете „не“ на пластмасовите торбички за еднократна употреба!

Започнете да купувате хранителни продукти насипно (ориз, боб, леща, чай, подправки, зеленчуци и плодове, и други).

Използвайте обикновени платнени торбички (в България вече има няколко бранда, които произвеждат такива) или сами си направете такива от стари памучни дрехи.

5. Кажете „не“ на кухненското фолио.

Може да покривате храната с памучни парцали или да закупите фолио от пчелен восък за многократна употреба.

6. Кажете „не“ на пластмасовите четки за зъби!

Истината е, че бамбуковите са дори по-евтини от пластмасовите и щадят както околната среда, така и венците ви.

7. Не хвърляйте или забравяйте боклук след себе си

Дори да сте на място, където няма кошчета – не оставяйте боклука си, оглеждайте се, преди да си тръгнете, за да не го забравите неволно, а защо не и да почистите отпадъци, които не сте направили вие. Добрият пример е „заразен“!

боклук на плажа

Ние, екипът на Saveti.bg, призоваваме всички да намерят за себе си отговор на въпроса „Какво ще оставя след себе си?“

Защото ние сме само временни обитатели на тази планета, нека оставим малко живот и красота за тези след нас! Мислете, дишайте, живейте устойчиво!

Споделете тази публикация, за да отправим посланието до повече хора!  Много сме – силни сме! Благодарим!
Колко страшна е вредата от пластмасата (+7 идеи за устойчиви заместители)
3.9/5 от 11 гласа

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.