Паник атаки – Как да ги познаем и преодолеем?


Категория: Актуално

Автор: Saveti

Дата: 05.01.2020

паник атаките
4.8/5 - (15 votes)

Паник атаките се срещат все по-често сред нас, основно заради стреса на който сме подложени ежедневно. Ето защо решихме да направим възможно най-подробната публикация, която да ви помогне да се справите с тях.

Какво ще научите в тази статия:

Симптоми, лечение и съвети при настъпване на паник атаки

За паник атака се смята внезапна поява на безпокойство или страх. Сърцето бие силно, а въздухът сякаш не стига. Може да се чувстваш така, сякаш умираш, или дори се побъркваш. Чувството е ужасно, а ако не се лекуват, паник атаките могат да доведат до нарушаване на вашето психическо и физическо здраве.

Паник атаките може да се превърнат в причина да се откажете от нормалните си занимания, колкото и да ги обичате. Колкото по-рано потърсите помощ за паник атаките или поискате сами да си помогнете, толкова по-бързо ще се справите с тях.

С лечение (не непременно лекарства), може да намалите и дори да изключите симптомите на паника и да възстановите контрола в живота си.

За целта нека първо разберем:

1. Какво представляват паник атаките?

паник атаки

Паническата атака е интензивна вълна от страх, която нараства по интензивност с времето. Често, паник атаките се появяват без особено предупреждение. Дори понякога е възможно да ги получите, когато сте спокойни или спите.

Паник атаката може да е еднократна, но при някои хора се връща с нова честота. Не е изключено да бъдат предизвикани от конкретна ситуация, например: пресичане на мост, говорене пред публика, камери, височини и др., особено ако дадената ситуация е причинила паника преди това.

Обикновено, ситуацията, която предизвиква паника, е такава, в която се чувствате безсилни или незащитени.

Възможно е да преживеете един или повече пристъпи на паник атаки, а през останалото време да сте напълно здрави и щастливи. Паник атаките могат да се отключат и от други заболявания като депресия, психическо разстройство, социална фобия и др.

А как да ги познаем?

2. Знаци и симптоми на паник атаките

симптоми

Знаците и симптомите на паник атаките се развиват рязко и обикновено са в рамките на 10 минути. Повечето завършват за около 20-30 минути и рядко траят повече от час.

Ето кои са най-често срещаните симптоми, по които ще познаете, че имате паник атаки:

 • недостиг на въздух или хипервентилация

 • сърцебиене или състезателно сърце

 • болка в гърдите или дискомфорт

 • треперене

 • усещане, че се задушавате

 • чувство за нереалност

 • потене

 • гадене или разстроен стомах

 • чувство за замайване, замаяност и слабост

 • изтръпване или вдървеност

 • топли и студени вълни

 • страх от смъртта, загуба на контрол или усещане за лудост

Какво общо има инфарктът с паник атаките?

Повечето от симптомите на паник атаките са физически и често могат да бъдат тежки и сбъркани със сърдечен удар. Много хора дори стигат до спешното, мислейки си, че са в животозастрашаваща ситуация, но обикновено паник атаките не водят до инфаркт.

3. Кога се проявяват?

Паник атаките често се проявяват, когато сте далеч от дома, но могат да се случват навсякъде и по всяко време: в магазина, по улицата, докато шофирате, докато си седите на удобния диван у дома, навсякъде.

Важното е когато ви се случи, да ги разпознаете и да предприемете няколко стъпки, за да ги преодолеете, които ще видим към края на материала.

Паник атаките от лична гледна точка

паник атаки
Разгледахме паник атаките от медицинска гледна точка, техните симптоми, как да ги познаем и как да ги предотвратим, както и различните методи за лечение.

Сега бих искала да ви разкажа за паник атаките от лична гледна точка, тъй като едно е да се учим как да ги предотвратим и познаем, съвсем друго е като ни се случи и не знаем точно как да реагираме.

4. Как да реагираме при паник атака?

panic1
Ще споделя опита си, като ще опитам да ви помогна на базата на преживяното.

При всеки човек паник атаките се отключват от различни неща, обикновено в периоди, когато сме по-стресирани и натоварени.

При мен се случи точно в такъв период, наситен с промени и емоционални „бури”.

Какво се случва при паник атака?

Ако четете този материал, вероятно и на вас се е случвало и знаете колко е неприятно и ужасяващо чувството.

За тези, които не са сигурни в какво се изразява, бих обяснила, че при паник атаките дишането става много учестено, трудно ви е да си поемете въздух, треперите, имате натрапчиви мисли, панически страх, дори на моменти може да си мислите, че ще умрете, което още толкова засилва страха.

Продължителността им е различна, в зависимост от това колко бързо успеем да се успокоим или да ни успокоят.

Винаги е неприятно, когато се случи и трудно може да сте подготвени.

5. Какво да правим, ако около нас има хора?

не на стреса
Още по-неприятно е ако около вас има много хора, тъй като често те не разбират какво преживявате и могат да влошат ситуацията ви.

Лично преживяване

Точно това ми се случи това лято, когато бях на плаж и ми стана лошо, заради силното слънце, щях да припадна в тоалетната на заведението наблизо, където отидох да се измия и не стигаше всичко това, а получих и паник атака в момента, в който се свлякох на земята или се свлякох на земята в момента, в който получих паник атака…

Трудно е да се каже. Разбрах го, тъй като и преди ми се беше случвало. И се засили заради страха от физическите симптоми.

Имаше няколко човека наоколо, които се притекоха на помощ. Въпреки желанието им да помогнат, те сякаш влошиха положението. Цялата треперех и те помислиха, че съм получила слънчев удар.

Имаше медицинска сестра, при която ме заведоха, но тя вместо да помогне, започна да ми се кара, че не трябвало да стоя на слънце, че трябвало да ям и как можело толкова безотговорно да се отнасяме младите, като една жена наоколо й пригласяше

Представяте си това колко ми помогна… Добре, че вече беше леко поотминало и едно момиче ми донесе нещо за пиене и се опита да ме успокои, тъй като наскоро било попаднало в подобна ситуация.

6. Как може да се влоши и съответно подобри състоянието ви

Идеята на разказа е да добиете представа за това, че ако ви се случи, докато сте сред хора, картинката може да стане още по-страшна, особено като се заговори за линейки, тъй като това определено засилва паническия страх.

Освен това, бих ви посъветвала винаги да взимате телефон със себе си, дори когато отивате до тоалетна, за да може да се обадите при нужда, макар че вероятно няма да сте в състояние точно в такъв момент.

Най-важното, ако ви се случи и има хора наоколо, да се опитате да ги игнорирате до някаква степен, да се съсредоточите върху дишането си, тъй като от него идва най-големият проблем. Успеете ли да го овладеете, ще се поуспокоите и тогава вече и други хора биха могли да ви помогнат.

6.1. Споделете с близките си

sharing
Ако сте с близки, те също ще се стреснат вероятно, но шансът да ви разберат е по-голям, особено ако сте им споделили за проблема си.

Ако ви се случва често, хубаво е да поговорите за това с тях, тъй като надали си давате сметка колко често срещано явление е това, но хората сякаш ни е срам да го обсъждаме, тъй като е вид слабост. Може и така да е, никой не казва да се оплаквате, но споделянето на проблем води до изправянето срещу него и до разрешаването му.

Ако си мълчим и го крием, увеличаваме шансът той да се появява по-често. Паник атаките са силно неприятни, така че е хубаво да се борим срещу повторната им „изява”.

Някои от вас може би смятат, че ако са сами и им се случи, ще е по-страшно, но тогава сякаш по-добре може да се съсредоточим върху дишането си. Поне при мен е така. Ако няма кой да ви повтаря да дишате дълбоко, в момента в който ви се случи си повтаряйте сами наум „дишай”.

6.2. Пийте течности

Течностите също помагат, ако се чувствате обезводнени или ви е прималяло.

Най-важното е да осъзнаем, че имаме силата да се справим с проблема, паник атаките са свързани със страхове и тревожност, които са в главите ни.

realizing panic

Страх от самият страх

Като започне, сякаш ни е страх, че няма да спре и ще се чувстваме винаги така, но това не е вярно. Това е един вид „страх от самият страх”. След няколко минути всичко ще приключи, от нас зависи точно колко ще са те.

Решението е в дишането

Формулата е освен дълбокото дишане, да разберем коя мисъл ни успокоява най-много и да се крепим към нея.

Може да си повтаряме дадена фраза „ти можеш”, „това ме прави по-силен”, „сега ще отмине” или каквато друга би помогнала на вас.

Анализ след паник атака

Друг вариант е вече след паник атаката да се опитаме да анализираме максимално подробно случилото се, да стигнем до причината и да работим върху нея, да изкореним страха. Така казано звучи много лесно, но когато се случи, не е съвсем така. Ето защо трябва да подходим с решителност и положителна мисъл, докато не си повярваме.

7. Инфографика – как да се справим с паник атаките

А ето и някои други техники за предотвратяването на паник атаките и стреса като цяло, които са изключително полезни и доказано помагат:

паник атаки справяме

8. Знаци и симптоми на паническо разстройство

Много хора изпитват пристъпи на паника без допълнителни усложнения или голяма повтаряемост. Няма причина да се притеснявате, ако сте имали 1-2 пристъпа на паник атаки. Някои хора обаче, въпреки това, продължават и развиват паническо разстройство. То се характеризира с повтарящи се панически атаки, комбинирани с големи промени в поведението или постоянно усещане за безпокойство заради по-нататъшни атаки.

Разпознаване на вашето паническо разстройство

паника

Възможно е да страдате от паническо разстройство, ако :

 • често изпитвате паник атаки, свързани с определени ситуации;

 • твърде много се тревожите, че ще получите още една паник атака;

 • имате различно поведение следствие от панически атаки, като например да избягвате определени места, където сте били под стрес и паник атаки;

Ако една паник атака може да продължи няколко минути, то нейните последици могат да бъдат доста по-дълготрайни. Ако страдате от паническо разстройство, паник атаките ще бъдат преживявани емоционално. Споменът за интензивния страх и ужас, които сте преживели, може да повлияе негативно на вашето самочувствие и да предизвика сериозни смущения в ежедневния ви живот. Всичко това води до следните симптоми на паническото разстройство:

Предварително безпокойство

Вместо да се чувствате спокойни между отделните паник атаки, вие се чувствате неспокойни и напрегнати. Това безпокойство произтича от страх от бъдещи паник атаки. Този „страх от страха“ присъства през повечето време и може да бъде изключително трудно да се преодолее. Но не бива да се отказвате. Борете се с това чувство и мислете как ще може да се справите, дори ситуацията да се повтори.

Фобийно избягване

Започвате да избягвате определени ситуации и/или среди, което може да се дължи на усещане, че дадената ситуация е причина за предишна паника. В крайна сметка избягването на фобията се превръща в агарофобия (букв. Хронична тревожност).

9. Причини за паник атаки и паническо разстройство

Въпреки че точните причини за пристъпите на паника и паническото разстройство са неясни, тенденцията за развиване на паника се създават в семейството.

Също така изглежда, че съществува връзка между появата им и големи преходи в живота, като завършване на колежа и навлизане на работното място, сключване на брак и бременност, но и стреса и забързаният начин на живот.

Пристъпите на паника могат да бъдат причинени и от медицински състояния и други физически причини. Ако страдате от симптоми на паника и мислите, че може да е обвързано с физическото ви състояние, препоръчително е да се консултирате с лекар.

Сега ще изведем някои от начините да се справим с паническите атаки с помощта на лекари:

10. Лечение на панически атаки и паническо разстройство

лечение

Най-често лечението е свързано с взаимопомощ, т.е. серия терапевтични сесии при специалист, с чиято помощ се стига до проблема, който най-често е на психическа основа. Нарича се взаимопомощ, защото освен вашето желание за лечение, се включва и лекарската помощ.

10.1.Когнитивна поведенческа терапия за панически атаки и паническо разстройство

Когнитивната поведенческа терапия обикновено се възприема като най-ефективната форма на лечение за пристъпи на паника, паническо разстройство и агорафобия.

Когнитивната поведенческа терапия се фокусира върху мисловните модели и поведения, които поддържат или предизвикват атаките на паника. Тя ви помага да погледнете вашите страхове в по-реалистична светлина и да осъзнаете, че няма да се случи нищо катастрофално и всичко се случва в главата ви. В момента, в който го осъзнаете, ще е много по-лесно да се справите със ситуацията.

10.2.Експозиционна терапия за панически атаки и паническо разстройство

В терапията на експозицията за паническо разстройство вие сте изложени на физически усещания за паника в безопасна и контролирана среда, като ви дава възможност да научите по-здравословни начини за справяне с тях.

Може да бъдете помолени да хипервентилирате, да разклащате главата си от едната страна на другата или да задържите дъха си. Тези различни упражнения предизвикват усещания, подобни на симптомите на паника. При всяка експозиция вие се страхувате по-малко от тези вътрешни телесни усещания и чувствате по-голямо усещане за контрол над вашата паника.

Ако имате агорафобия, в лечението се включва и излагане на ситуации, от които се страхувате и избягвате. Както при терапията с експозиция за специфични фобии, вие се изправяте пред опасната за вас ситуация, докато паниката започне да изчезва.

Чрез този опит научавате, че ситуацията не е вредна и че имате контрол върху емоциите си.

10.3.Медикаментозно лечение за панически атаки и паническо разстройство

Лекарствата може да се използват за временен контрол или намаляване на някои от симптомите на паническо разстройство. Въпреки това, те НЕ третират или разрешават проблема.

Медикаментите могат да бъдат полезни в тежки случаи, но това не трябва да бъде единственото преследвано решение.

Лечението е най-ефективно, когато се комбинира с други лечения, като терапия и промени в начина на живот, които адресират основните причини за паническо разстройство.

И все пак не приемайте никакви лекарства без лекарско предписание. Може да опитате с най-безобидните като валериан или успокояващи билки.

7 съвета за предотвратяване на паник атаките

справяне с паник атаките

Когато става дума за паник атаки, професионалното лечение и терапия са сериозно нещо, но невинаги са необходими. Има неща, които може да опитате сами, и ако не ви помогнат, то със сигурност няма да ви навредят. Преди да прибегнете до лекар, първо опитайте сами, освен ако ситуацията не е особено тежка.

1. Научете повече за паниката и безпокойството.

Да научите какво точно ви се случва е първата стъпка към справянето с него. Разбирайки, че това, от което се страхувате, не е толкова страшно, вие вече сте с резултат едно на нула срещу атаките. Не се отказвайте, с търпение всичко се получава.

2. Избягвайте алкохол, тютюн и кофеин.

Тези вещества могат да подсилят паник атаките, затова по-добре не рискувайте, а ги избягвайте. Освен това, бъдете внимателни със стимулантите, хапчетата за отслабване и други медикаменти, които също могат да имат такъв ефект.

3. Научете се да контролирате дишането си. Дишайте!

Ако получите паник атака дишането ви става учестено и обикновено трудно си поемате въздух. Опитайте се да дишате дълбоко! Ако се научите или се стараете да контролирате дишането си, постепенно спирате да се чувствате нервни и напрегнати. А оттам и спирате да се страхувате, че нещо лошо ще се случи.

4. Практикувайте техники за релаксация.

релаксПрактикуването на  занимания като йога, медитация и прогресивна мускулна релаксация спомагат за справянето със стреса, отговорен за паник атаките. Освен това, с тези практики вие си набавяте щастие и удоволствие от живота. А колкото по-често ги практикувате, толкова по-осезаем ще е резултатът.

5. Общувайте по-често на живо с приятелите и семейството.

Безпокойството се проявява, когато се чувствате изолирани, рядко се срещате с близките си, на които държите или се чувствате неразбрани и имате емоционален проблем. Ако се чувствате по този начин и няма към кого да се обърнете, опитайте се да го споделите с някой близък, и отделно опитайте да общувате повече с хора, да създавате нови приятелства и контакти.

6. Тренирайте тялото си редовно.

Упражненията са естествен начин да се справите със стреса и напрежението. Опитайте да отделяте по 30 минути на ден и веднага ще усетите колко по-спокойни сте и колко по-рядко ще имате паник атаки. Ритмичните спортове, изискващи упражнения и движение като танци, бягане, плуване, са особено ефективни при справяне с паник атаките.

7. Спете достатъчно.

Доброто качество на съня също е от ключово значение за вашето физическо и ментално здраве. Между 7 и 9 часа сън са ни необходими, за да се възстановим. С достатъчно сън и другите изброени съвети можем да намалим паник атаките, да се справим с тях и да живеем щастливи и без страх.

Споделете и вашият опит, особено ако знаете други техники за справяне с паник атаките. Нека си бъдем полезни! Много ще се радвам, ако този материал успее да помогне дори на един от вас.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (15)

Ради Петрикова

Габриелка коя е тази добавка

Stefania

Koyto moje neka spodeli,kak se e spravil s panik atakite. Za sebe si moga da kaja,4e moite panik ataki zapo4naha sled kato mi slojiha stent.Prejivqh ujasni bolki,imah 4uvstvoto,4e umiram.Taka atakite zapo4naha,osven tova v psledstvie zapo4nah da pia kafe s ganoderma.Mislq,tova podsili atakite.Spasyavashe me samo dishaneto.Sega razbrah,4e sam na prav pat i blagodaria za statiata!

Джорджа Де Марки

Здравейте, Стефания! Благодаря за споделеното. Дишането наистина е един от най-мощните инструменти срещу паник атаките. Най-добре е да се "тренира" дишането, дори когато сте добре, за да може да сте по-подготвени като се случи. Радвам се, че статията е помогнала и Ви желая от сърце да се преборите с паник атаките!

Ваня

Здравейте пи сутрин холеон 5 амброз но следобед и вечер получавам змайване, сърцебиене, вдигм рязко кръвното 140/90 и имам чуството че потъвам взимам ментя, глог, валериана и маточина. Може ли да ми кажете какво да пия по ефикасно

Джорджа Де Марки

Здравейте, Ваня. Бих Ви посъветвала да се консултирате с лекар, тъй като, ако Ви се случва редовно, вероятно има някаква причина за това и е хубаво да се посъветвате със специалист, който да я намери и да Ви препоръча какво би било най-ефикасно. Пожелавам Ви успех и да разрешите проблема!

Габриелка

Наистина е кошмарно когато започнат да ти се случват такива неща, но все пак има изход. Аз се консултирах с психолог и той ми препоръча една хранителна добавка. Чак не ми се вярва, че нямаше и месец откакто я пия и вече съм значително по- спокойна и тревожноста намаля. Препоръчвам.

Димитър

Благодаря. Ви за консултацията ,беше от полза

Джорджа Де Марки

Много се радвам, Димитър. Успех!

Николай

Благораря ви!Много ми помогнахте в момента.

Джорджа Де Марки

Изключително се радвам да го чуя! Желая Ви успех!

Vencislava

Полезно!

Джорджа Де Марки

Благодаря! Много се радвам, че публикацията Ви е била полезна.

Нади

Страхотна статия! Браво. Продължавайте да пишете все така увлекателно :). Аз също съм имала паник атаки, но ги преодолях с помоща на терапевт.

Калина Петрова

Много добра статия - поздравления. Голяма част от съветите са изключително полезни и намират голямо приложение

Джорджа Де Марки

Благодаря Калина! Изключително се радвам, че статията и съветите са Ви били полезни! =)