Лагос в Португалия – райско кътче на Атлантическия океан


Категория: Португалия

Автор: Теодора Господинова

Дата: 05.09.2019

Лагос
4.3/5 - (6 votes)

Като човек, който има доста пътешествия зад гърба си, съм забелязала, че някои места по света успешно съумяват да запазят автентичния дух и култура, без значение колко популярни и туристически са днес.

Такъв пример е Лагос (Lagos), едно от най-емблематичните курортни градчета в Алгарве.

Пристанищният град, от където са стартирали редица военноморски експедиции по време на епохата на Великите географски открития (15ти – 18ти век), е кокетно разположен на брега на река Бенсафрим, в непосредствена близост до мястото, където тя се влива в Атлантическия океан.

Тесните калдъръмени алеи на Стария град и живописните площади и църкви на Лагос, които умело пазят автентичния португалски дух през вековете, са оградени от 500-годишни стени.

Отвъд стените, пък, е модерната част с барове и ресторантчета, както и някои от най-красивите плажове в региона Алгарве.

Звучи ли ви примамливо? Ако е така, прочетете следващите параграфи, за да научите полезна информация и любопитни факти за Лагос.

Повече информация относно най-подходящото време за посещение, както и транспорт до региона Алгарве, може да намерите в публикацията, посветена на Алгарве.

Транспорт от и до Лагос

С автобус

Ако автобусите са вашата предпочитана опция, имайте предвид, че има две компании, които оперират в района – Eva и Rede Expressos.

За да ви улесня в планирането на бюджета, ето и малко по-конкретна информация за цената на еднопосочния билет и продължителността на пътуванията до по-интересните места около Лагос.

Албуфейра (Albufeira): 5.70 евро, 1¼ часа, 6 пъти дневно

Алжзур (Aljezur): 4 евро, 50 минути, 4 пъти дневно през седмицата и веднъж на ден в събота

Кабу дъ Сао Висенте (Cabo de São Vicente): 4.30 евро, 1 час, веднъж дневно през седмицата

Фаро (Faro): 6 евро, 2¼ часа, 6 пъти дневно

Лисабон (Lisbon): 20 евро, 3¾ часа, 6 пъти дневно

Портимао (Portimão): 4.45 евро, 25 минути, 6 пъти дневно

Сагреш (Sagres): 4 евро, 1 час, по два автобуса на час

Севиля (Seville):  21 евро, 5½ часа, два автобуса дневно

С влак

От Лагос оперират директни влакови връзки до:

Фаро (Faro): (девет пъти дневно), а цената на еднопосочният билет е 7.40 евро; продължителността на пътуването е около 1½ часа

Албуфейра (Albufeira): (девет пъти дневно), като цената на еднопосочният билет е 4.85 евро, а продължителността на пътуването е около 0.45 час.

Вила Реал де Санто Антонио (Vila Real de Santo António): (седем пъти дневно), като цената на еднопосочният билет е 10.60 евро, а продължителността на пътуването е близо 3 часа

Влаковете до Лисабон са ежедневни, като при всички трябва да направите смяна в Тунес (Tunes). Цената на еднопосочния билет варива според момента на закупуване, но очаквайте да заплатите около 22.50 евро.

Това е официалният сайт на влаковете в Португалия (преведен и на английски).

С кола под наем

Ценовият диапазон на колите под наем в Лагос, а и в региона Алгарве като цяло, е доста по-труден за дефиниране в няколко реда.

И все пак – през летния сезон дневната цена на малка кола под наем (без допълнителни застраховки и горивото), започва от 25 евро на ден.

Природните атракции на Лагос

lagos-rocks

Както споменах в началото, според предпочитанията и интересите, Лагос има за всекиго по нещо.

В следващите редове ще се опитам да насоча вниманието ви към най-интересните атракции и дейности, които задължително трябва да опитате, ако планирате пътешествие до Лагос и Алгарве.

Спиращите дъха гледки на Ponta da Piedade

Започвам списъка с Ponta* da Piedade, дълга поредица от привлекателни, оранжеви и жълтеникави пясъчни скали, която се счита за една от най-добрите природни забележителности на региона Алгарве.

*ponta = връх

Съветът ми е да отделите поне 2-3 часа, в по-прохладните часове на деня, за да се насладите на тези живописни скални образувания, които са 100% БЕЗПЛАТНИ.

Плажове от световна класа

Лагос може да се похвали с много неща и едно от тях несъмнено са някои от най-добрите плажове в Португалия:

Praia Batata – достъпен, заради разположението си (буквално) в центъра на града

Praia do Camilo – малък скрит плаж по път за Ponta de Piedade

Praia* Porto de Mós – най-отдалечения плаж от центъра на Лагос

Praia de Balança

lagos-beach

*praia = плаж

Организирани турове с лодка

Най-вероятно първото нещо, което ще ви направи впечетление в Лагос, е осеяното с лодки пристанище на града.

Това е така, защото организираните турове са една от основните атркации на града, а битката за клиенти е зверски ожесточена. 🙂

Цените на човек започват от 15 евро и варират според сезона, компанията, големината на групата, продължителността на тура, както и неговия вид.

Отлични условия за практикуване на водни спортове

Любителите на водните спортове могат да се възползват от отличните условия и да си наемат стендъп падъл борд или бодиборд. Начинаещите пък може да потърсят услугите на сърф инструктор на един от най-популярните и красиви плажове край Лагос – Praia Porto de Mós.

Цената на 2 индивидуални урока в рамките на един ден (със специализирана екипировка и сертифициран инструктур) е между 45 – 60 евро.

„Щастливия“ зоопарк в Лагос

Зоологическата градина в Лагос (Parque Zoológico de Lagos“) е доста малка в сравнение с повечето такива в Европа, но пък това е отлична атракция, ако пътувате с малки деца.

Макар, че съм противник на зоологическите градини и аквапарковете, длъжна съм да отбележа, че всички животни изглеждаха много щастливи и спокойни, очевидно получавайки адекватна грижа и внимание.

Parque Zoológico de Lagos е отворен целогодишно за посетители, като входната такса е 16 евро за възрастен и 12 евро за дете.

Архитектурни и исторически забележителности в Лагос

Бих посъветвала любителите на архитектурата и историята да посетят:

Църквата Санто Антонио (Santo Antonio)

Първоначално е била построена през 1707 година, но след пълно разрушаване, църквата Santo Antonio е издигната отново през 1769 година в бароков стил.

Бароковото позлатяване на дървото се счита за една от най-впечетляващите в цяла Португалия.

На престола в олтара се намира статуя на светеца-покровител Свети Антонио, държащ бебето Исус в ръцете си, а от двете му страни стоят два ангела, носещи факли.

В църквата се помещава и рядка статуя на Свети Елои – покровител на златниците.

Адрес на църквата: Rua General Alberto da Silveira 8600-594

Замъка Говернадорес (Governadores)

Това е средновековен замък, изцяло построен от маврите преди повече от 9 века.

Поради стратегическото си местоположение този участък от бреговата ивица е бил окупиран последователно от праисторически времена насам. В древността районът е бил посещаван от гръцки навигатори, финикийци, картагенци и римляни.

Към момента, това е една от най-забележителните атракции не само в Лагос, но и в региона Алгарве.

Има ли нещо друго, което според вас съм пропуснала да вмъкна за Лагос? А вече били ли сте там? Не се колебайте да споделите личните си преживявания с нас в раздела за коментари по-долу! 🙂

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.