Лагос в Португалия – райско кътче на Атлантическия океан


Категория: Португалия

Автор: Теодора Господинова

Последно обновена: 05.09.2019

Лагос

Като човек, който има доста пътешествия зад гърба си, съм забелязала, че някои места по света успешно съумяват да запазят автентичния дух и култура, без значение колко популярни и туристически са днес.

Такъв пример е Лагос (Lagos), едно от най-емблематичните курортни градчета в Алгарве.

Пристанищният град, от където са стартирали редица военноморски експедиции по време на епохата на Великите географски открития (15ти – 18ти век), е кокетно разположен на брега на река Бенсафрим, в непосредствена близост до мястото, където тя се влива в Атлантическия океан.

Тесните калдъръмени алеи на Стария град и живописните площади и църкви на Лагос, които умело пазят автентичния португалски дух през вековете, са оградени от 500-годишни стени.

Отвъд стените, пък, е модерната част с барове и ресторантчета, както и някои от най-красивите плажове в региона Алгарве.

Звучи ли ви примамливо? Ако е така, прочетете следващите параграфи, за да научите полезна информация и любопитни факти за Лагос.

Повече информация относно най-подходящото време за посещение, както и транспорт до региона Алгарве, може да намерите в публикацията, посветена на Алгарве.

Транспорт от и до Лагос

С автобус

Ако автобусите са вашата предпочитана опция, имайте предвид, че има две компании, които оперират в района – Eva и Rede Expressos.

За да ви улесня в планирането на бюджета, ето и малко по-конкретна информация за цената на еднопосочния билет и продължителността на пътуванията до по-интересните места около Лагос.

Албуфейра (Albufeira): 5.70 евро, 1¼ часа, 6 пъти дневно

Алжзур (Aljezur): 4 евро, 50 минути, 4 пъти дневно през седмицата и веднъж на ден в събота

Кабу дъ Сао Висенте (Cabo de São Vicente): 4.30 евро, 1 час, веднъж дневно през седмицата

Фаро (Faro): 6 евро, 2¼ часа, 6 пъти дневно

Лисабон (Lisbon): 20 евро, 3¾ часа, 6 пъти дневно

Портимао (Portimão): 4.45 евро, 25 минути, 6 пъти дневно

Сагреш (Sagres): 4 евро, 1 час, по два автобуса на час

Севиля (Seville):  21 евро, 5½ часа, два автобуса дневно

С влак

От Лагос оперират директни влакови връзки до:

Фаро (Faro): (девет пъти дневно), а цената на еднопосочният билет е 7.40 евро; продължителността на пътуването е около 1½ часа

Албуфейра (Albufeira): (девет пъти дневно), като цената на еднопосочният билет е 4.85 евро, а продължителността на пътуването е около 0.45 час.

Вила Реал де Санто Антонио (Vila Real de Santo António): (седем пъти дневно), като цената на еднопосочният билет е 10.60 евро, а продължителността на пътуването е близо 3 часа

Влаковете до Лисабон са ежедневни, като при всички трябва да направите смяна в Тунес (Tunes). Цената на еднопосочния билет варива според момента на закупуване, но очаквайте да заплатите около 22.50 евро.

Това е официалният сайт на влаковете в Португалия (преведен и на английски).

С кола под наем

Ценовият диапазон на колите под наем в Лагос, а и в региона Алгарве като цяло, е доста по-труден за дефиниране в няколко реда.

И все пак – през летния сезон дневната цена на малка кола под наем (без допълнителни застраховки и горивото), започва от 25 евро на ден.

Природните атракции на Лагос

lagos-rocks

Както споменах в началото, според предпочитанията и интересите, Лагос има за всекиго по нещо.

В следващите редове ще се опитам да насоча вниманието ви към най-интересните атракции и дейности, които задължително трябва да опитате, ако планирате пътешествие до Лагос и Алгарве.

Спиращите дъха гледки на Ponta da Piedade

Започвам списъка с Ponta* da Piedade, дълга поредица от привлекателни, оранжеви и жълтеникави пясъчни скали, която се счита за една от най-добрите природни забележителности на региона Алгарве.

*ponta = връх

Съветът ми е да отделите поне 2-3 часа, в по-прохладните часове на деня, за да се насладите на тези живописни скални образувания, които са 100% БЕЗПЛАТНИ.

Плажове от световна класа

Лагос може да се похвали с много неща и едно от тях несъмнено са някои от най-добрите плажове в Португалия:

Praia Batata – достъпен, заради разположението си (буквално) в центъра на града

Praia do Camilo – малък скрит плаж по път за Ponta de Piedade

Praia* Porto de Mós – най-отдалечения плаж от центъра на Лагос

Praia de Balança

lagos-beach

*praia = плаж

Организирани турове с лодка

Най-вероятно първото нещо, което ще ви направи впечетление в Лагос, е осеяното с лодки пристанище на града.

Това е така, защото организираните турове са една от основните атркации на града, а битката за клиенти е зверски ожесточена. 🙂

Цените на човек започват от 15 евро и варират според сезона, компанията, големината на групата, продължителността на тура, както и неговия вид.

Отлични условия за практикуване на водни спортове

Любителите на водните спортове могат да се възползват от отличните условия и да си наемат стендъп падъл борд или бодиборд. Начинаещите пък може да потърсят услугите на сърф инструктор на един от най-популярните и красиви плажове край Лагос – Praia Porto de Mós.

Цената на 2 индивидуални урока в рамките на един ден (със специализирана екипировка и сертифициран инструктур) е между 45 – 60 евро.

„Щастливия“ зоопарк в Лагос

Зоологическата градина в Лагос (Parque Zoológico de Lagos“) е доста малка в сравнение с повечето такива в Европа, но пък това е отлична атракция, ако пътувате с малки деца.

Макар, че съм противник на зоологическите градини и аквапарковете, длъжна съм да отбележа, че всички животни изглеждаха много щастливи и спокойни, очевидно получавайки адекватна грижа и внимание.

Parque Zoológico de Lagos е отворен целогодишно за посетители, като входната такса е 16 евро за възрастен и 12 евро за дете.

Архитектурни и исторически забележителности в Лагос

Бих посъветвала любителите на архитектурата и историята да посетят:

Църквата Санто Антонио (Santo Antonio)

Първоначално е била построена през 1707 година, но след пълно разрушаване, църквата Santo Antonio е издигната отново през 1769 година в бароков стил.

Бароковото позлатяване на дървото се счита за една от най-впечетляващите в цяла Португалия.

На престола в олтара се намира статуя на светеца-покровител Свети Антонио, държащ бебето Исус в ръцете си, а от двете му страни стоят два ангела, носещи факли.

В църквата се помещава и рядка статуя на Свети Елои – покровител на златниците.

Адрес на църквата: Rua General Alberto da Silveira 8600-594

Замъка Говернадорес (Governadores)

Това е средновековен замък, изцяло построен от маврите преди повече от 9 века.

Поради стратегическото си местоположение този участък от бреговата ивица е бил окупиран последователно от праисторически времена насам. В древността районът е бил посещаван от гръцки навигатори, финикийци, картагенци и римляни.

Към момента, това е една от най-забележителните атракции не само в Лагос, но и в региона Алгарве.

Има ли нещо друго, което според вас съм пропуснала да вмъкна за Лагос? А вече били ли сте там? Не се колебайте да споделите личните си преживявания с нас в раздела за коментари по-долу! 🙂

За автора: Теодора Господинова

Теодора Господинова

Страстен пътешественик, който "страда" от нестихващо любопитство към света. Прекарах няколко години в „странстване“ като някои от местата, където съм живяла са Исландия, Португалия, Шотландия и Лондон. Надявам се статиите, които пиша да са полезни на тези от вас, които споделят моята страст – пътешествията! Enjoy! 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.