5 късчета от Рая в Национален парк „Централен Балкан“


Категория: България

Автор: Тереза Алексиева

Последно обновена: 27.10.2019

хижа Ехо

Изобщо, всички сме дошли в планината да отреагираме някаква обида. Но не искаме да признаем това дори пред себе си. Може би сме се стремили към нещо чисто, бягайки от не съвсем чистото. Долу е тясно, ниско, обрамчено от една витрина, притиснато от един таван. Но, щем, не щем, свързани сме с долу, връщаме се пак там, за да закопнеем с нов порив за височините. Един град със саждиви стени ни дърпа надолу и ние се спущаме като кофа в пресъхнал кладенец, за да се ударим о глухото му, празно дъно и пак да полетим нагоре, жадни към отвора на небето.

Блага Димитрова

Да изкачваш Стара Планина

Само който се е бъхтил по баирите на Стара Планина, без адекватно обяснение защо точно го прави отново и отново, може да разбере еуфоричното чувство по време на няколкочасовите преходи, по време на които раницата ти тежи, гърбът те боли, не си усещаш краката, или предпочиташ да не ги усещаш, но въпреки това душата ти е лека и ефирна като кристалния въздух, който изпълва отворените ти дробове. След всеки стръмен и изтощителен баир, по време на изкачването на който в мозъкът ти се въртят доста нецензурни думи и размисли относно собствената ти вменяемост, стъпваш на все по-високо и по-високо, а пред очите ти се откриват една по една всички причини, поради които българите на почетните стълбички пеят за своя „земен рай“…

Национален парк „Централен Балкан“ и 5 хижи, заслужаващи вниманието ви

Национален парк „Централен Балкан“ е всичко, което аз си представям, когато си мисля за рай. Немският философ Имануел Кант има една страхотна теория за красотата и възвишеността. Според него красивото е нещо, което съществува извън нас и предизвиква наслада за сетивата ни. То е нещо, пред което можем да стоим и да се любуваме, нещо което можем да оценим, съзерцавайки го.

Възвишеното, от своя страна, е свързано с емоцията, която предизвиква вътре в нас самите. То не е просто нещо, което виждаме и оценяваме. То ни кара, гледайки го, да погледнем в себе си. Опустошителната му сила и величественост ни кара да мислим не просто за него като обект, а препраща съзнанието ни в един свят отвъд нашите познания, като по този начин ни помага да се извисим над видимото и да събудим духа и въображението си. Национален парк „Централен Балкан“ не е просто красив. Той е възвишен.

А сгушени в самото му сърце, между склоновете, върховете, пропастите и вековните гори, съществуват едни малки оазиси за бегълци от реалността. Представяме ви 5 хижи в Национален парк „Централен Балкан“, където можете да откриете своя персонален рай.

1.      Хижа… Рай 🙂

хижа РайСнимка: Митко Караколев

В Калоферската планина, местността Рай, в южното подножие на връх Ботев и в непосредствена близост до водопад Райското пръскало, е поникнала една приказна постройка със зелен покрив, места за около стотина човека, топла кухня, печки на дърва и приветливи посрещачи.

Макар и само на 1400м. надморска височина, вероятно ще имате чувството, че сте се качили много, много по-високо, някъде съвсем извън света, в който съществуват задръствания, правителства и понеделници. Освен, че ще сте се придвижили в пространството, у вас ще се зароди и усещането, че сте пропътували голямо разстояние и назад във времето, където никой не е знаел кога е понеделник.

Не можете да си го представите? За щастие има хора като Георги Хаджийски, фотограф и филмограф, чиято дейност е изцяло посветена на мисията красивото да достига до хората и да ги докосва. Негово е следващото видео, заснето в околността около хижа Рай, както и част от видеата, които ще Ви представим по-долу в статията.


Видео: Георги Хаджийски

До хижа Рай можете да стигнете, тръгвайки от Калофер, като Ви очакват около шест километра асфалтово шосе, последвани от около 3-4 часа преход нагоре в планината.

хижа РайСнимка: Митко Караколев

Други хижи в близост, които можете да включите в маршрута си, са хижа Васил Левски (на около 5 часа ходене), както и  хижите Тъжа, Плевен и Мандрата – и трите на около 6 часа ходене.

Телефоните за информация и резервации са: 0882966492, 0882966493, 0882966491, 0882966494, 024910007. Много, но от сърце.

2. Хижа Ехо

хижа ЕхоСнимка: Росица Сафир

В Златишко-Тетевенската планина, между върховете Кавладан и Юмрука, на 1650м. надморска височина, можете да извикате и да чуете как ехото ви кънти във всички посоки на света. Там, по средата на зрелищната среща между върхове и пропасти, като скален орел, е кацнала хижа „Ехо“. Във всички посоки, в които може да се озове погледа Ви, Ви очакват пищни и зрелищни картини, на каквито целия природен парк е богат, но сякаш именно тук е неговото сърце, центърът, от който бликват вълните на планината, и заливат километри и километри в околовръст със своята величествена постеля. Препоръчваме ви краткото филмче, заснето в местността през късната есен, за да видите с очите си това, което не можем да ви разкажем с думи –


Видео: Георги Хаджийски

Освен върховете Кавладан и Юмрука, в близост до хижата се намира впечатляващия планински параклис „Св. Троица“ (на около 15 минути ходене), както и скалния феномен „Гъбата“ (на около час ходене).

До хижа „Рай“ можете да стигнете, като тръгнете от с. Рибарица, откъдето Ви чакат около 3 часа ходене, от гр. Клисура, откъдето Ви чакат около 5 часа ходене, от с. Розино, откъдето Ви очакват 4:30 часа път, както и от местността Беклемето, откъдето също ще походите около 4 часа, като пътьом ще минете през хижа Козя стена.

Други хижи в близост, които можете да включите във прехода си, са хижа Вежен (около 3:30 часа ходене) и хижа Васильов (5:30 часа ходене).

Телефоните за допълнителна информация и резервации са: 0877535201, 0885994129.

3. Хижа Кoзя стена

хижа Козя стена
Снимка: Жени Маджарова

Троянската планина, местност Хайдук чешма, 1500м. надморска височина. Било, пропаст. Козя пътечка. И на края на козята пътечка – „Козя стена“. Трудно е да се пише за това място, защото в него има нещo необяснимо. Наречете го атмосфера или магия, но както и да го наречем, думите са бледо и непълно отражение на изживяването. Хижата е популярна със своите епични хижари и тяхното магаренце, с което си качват провизии в планината, за тях бе направен дори и кратък филм, който настоятелно ви репоръчвам да изгледате, за да се пренесете по-пълно в обстановката

В близост до хижата се намират скален феномен „Гъбата“ (на около 40 минути ходене) и връх Козя стена (1:30ч. ходене).

До хижа „Козя стена“ можете да стигнете, тръгвайки от няколко начални точки, а именно: с. Розино (4:30 часа ходене), с. Христо Даново (4 часа ходене, като 9км. от тях са по асфалтов път), местност Беклемето (2 часа ходене).хижа Козя стена-залезСнимка: Росица Сафир

Съседни хижи, които можете да посетите, са хижа Ехо (2 часа ходене), хижа Хайдушка песен (3 часа ходене), заслон Орлово гнездо (3:30 часа ходене), хижа Дерменка (5 часа ходене), хижа Вежен (5 часа ходене).

Телефоните за допълнителна информация и резервации са: 0882440757, 0887073739.
[td_block_ad_box spot_id=“custom_ad_2″]

4. Хижа Амбарица

хижа Амбарица гледкаСнимка: Румен Зографов.

Северно от главното било на Троянската планина, на рида Дълги дял, някъде в подножията на връх Момина могила, през лятото се провежда Фестивал на боровинките. Негов организатор и домакин е прекрасната хижарка от хижа Амбарица, която винаги ще ви посрещне с топли мекички и още по-топла усмивка. Мъничката и компактна хижа е спечелила заслужено своята популярност на гостоприемно, уютно и приветливо място, което може да ви подслони целогодишно в сърцето на Национален парк „Централен Балкан“. Това вълшебно място, както и неговите стопани, ще събудят във Вас една тиха и сладка носталгия по старите песни, разказващи за изгубени деца, които внезапно и неочаквано попадат на една светлинка, на една топла къщас вкусна храна насред тъмната гора. И вие ще търсите тази къщичка пак и пак, и отишли веднъж, ще се връщате завинаги.

След като (с нови сили, но и малко тъга) оставите тази топлина зад гърба си, можете да тръгнете смело към връх Левски (2 часа ходене), както и към връх Голям Купен (2:30 часа ходене). Ето и орлов поглед от местността:

Видео: Георги Хаджийски

До хижа Амбарица можете да стигнете най-бързо (за около 3 часа), тръгвайки от местността Смесите, която се намира над с. Черни Осъм, на 20км. от Троян. Можете също да тръгнете от Сопот, използвайки седалковата въжена линия, която ще Ви качи в близост до хижа Добрила, откъдето Ви очакват приблизително 3-4 часа ходене.

хижа АмбарицаСнимка: Росица Сафир.

Съседни на Амбарица хижи, в които можете да се подслоните по време на прехода си, са гореспоменатата хижа Добрила (3 часа ходене), хижа Дерменка (5:30 часа ходене), хижа Хубавец (4 часа ходене).

Телефоните за допълнителна информация и резервации са: 0887895662, 024910005

5. Хижа Дерменка

хижа ДерменкаСнимка: Жени Маджарова

На билото на Централна Стара планина, в Троянския балкан, в резерват „Стенето“, намираме следващия планински подслон, достоен за нашето внимание. Посреща ни табелка „ТУК Е ТАКА“.

Хижа Дерменка, в лек контраст с по-горе споменатите хижи, е по-леснодостъпна дори за хора, които не искат непременно да стигнат до нея пеша. Хижарите предлагат опция за целогодишно извозване на туристи от местността Беклемето до самата хижа, като през зимата това става чрез атракционно извозване със снегоход, поемащ по 15 човека на курс.

Пътят е сравнително поддържан и придвижването до хижата е възможно дори с Ваш собствен транспорт, при подходящи условия. Връзката на хижата с цивилизацията обаче, не отнема нищо от връзката й с природата. Местността около нея е неземно красива, а хижата си има дори и един много нестандартен „домашен“ любимец – лисичка, която краде храна от ръцете на туристите.

лисицата на Дерменка
Снимка: Христиан Йовчев

Можете да имате късмета да го видите и на камерата, която предава денонощно обстановката около хижата.

По пешеходната пътека от хижа Дерменка към местността Беклемето, ще можете да поседнете на ДИВАНЧЕТО – един колосално симпатичен трон, от който ще ви се открие чудна гледка. =)

диванчето над ДерменкаСнимка: Христиан Йовчев

Хижата предлага на своите посетители и еднодевни планински преходи с коне по предварителна заявка на телефон 0885601410.

Ако решите да ходите пеша, до Дерменка можете да стигнете, като тръгнете от Сопот, използвайки седалковата въжена линия и минете по маркираната пътека през хижа Незабравка. Това ще Ви отнеме около 4 часа ходене. Други възможни начални точки са местността Беклемето и с Кърнаре, като и от двете места Ви очакват между 3 и 3:30 часа ходене.

Съседни хижи, които можете да включите в прехода си, са хижа Козя стена (5 часа ходене), хижа Добрила (3 часа ходене) и заслон Орлово гнездо (1:30 часа ходене).

Телефонът за всякаква допълнителна информация и резервации е: 02/4910006.

Която и от горепосочените дестинации да си изберете, вероятно магията на планината ще Ви заплени достатъчно, така че след това да обходите и останалите четири, а пък и не само тях. Пожелаваме Ви удобни обувки, леки раници и още-по леки сърца! Тук е така! 🙂 

Ако публикацията ви е харесала, ще се радваме да ни подкрепите, като я харесате и споделите!

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.