Главоболие – митове и реалност


Категория: Актуално

Автор: Мариела Кръстева

Последно обновена: 05.01.2020

главоболие

И как да се справим с главоболието

Често ли страдате от главоболие? Неглижирате го, мислейки, че е нормално? Болката е полезен сигнал, който ни информира, че нещо с тялото ни не е наред. Затова трябва да се вслушваме в него по-често.

Главоболието е най-срещаното заболяване сред повечето хора, което приемаме за даденост. Мит или реалност е то? И кой страда от него?

Всички. Едва ли съществува някой, който да не е бил подложена на ужасна болка в областта на главата, без особено видима причина.

Повечето от нас имат временно, обикновено главоболие, което се дължи на притеснение, глад, стрес, недоспиване, прекалена работа с компютър или други дигитални устройства и др. Това, което не знаем, е че можем да получим главоболие след манипулация в зъболекарския кабинет, след пътуване със самолет, дълъг сън, физическа умора, претоварване или когато сме на път да се разболеем.

Освен този тип главоболие, съществува и едно друго, което е ново за нас, необяснимо и се появява внезапно. Без особена причина се вмъква в ежедневието ни, понякога спира, друг път не, но се повтаря през определен период. Този тип главоболие е притеснително и затова нека да разгледаме най-вероятните причини за него.

Главоболие, свързано с напрегнатост и ежедневен стрес

главоболие митове и реалност
Като част от динамично ежедневие, често ни се налага да пропускаме хранения, да не се наспиваме, да не обръщаме особено внимание на това как понасяме дадени ситуации, колко работим и т.н. А точно тези неща са от огромно значение, защото са причина за нашето главоболие. Работата, стресът, сметки, ипотеки, проблеми в личните отношения – всичко това причинява вашето неконтролируемо главоболие.

Над 90% от всички видове главоболие са причинени от напрегнатост. Белезите на това главоболие са следните:

 • болка в главата, най-често отзад – в тила; рядко е само едностранно;
 • понякога може да трае с месеци, с различна сила и интензитет;
 • болката често се асоциира като „стегната лента“, която притиска, но понякога дори пулсира. Липса температура;

Хората, които страдат от подобно главоболие, ще признаят пред себе си, че имат лични или работни проблеми, преживяват стрес под някаква форма.

[td_block_ad_box spot_id=“custom_ad_2″]

Главоболие, причинено от мигрена
главоболие мигрена

Главоболието, причинено от мигрена, има други характеристики. Ето и някои от тях:

 • Известно време преди главоболието, човекът често е уморен, изпитва проблеми със зрението или нещо друго;
 • Мигрената се чувства от едната страна на главата: отляво или отдясно, но никога и на двете места. Болката пулсира, най-често сутрин, след което се усилва в пъти.
 • Мигрената обикновено се появява след употреба на алкохол или на храни като шоколада.
 • Мигрената се отключва от стресово състояние.
 • Понякога с нея идват и странични ефекти като гадене, повръщане и др.

Как да се справим с честото главоболие?

Още причини, свързани с вашето главоболие могат да бъдат от възпаление на синусите, травми на главата, тумор на мозъка и др. Разбира се, симптомите за всяко от тези заболявания са различни. Ето и най-важните неща, които не трябва да забравяме във връзка с главоболието:

емотикон главоболие

  1.  При стрес, умора и махмурлук се нуждаем от почивка и умерено натоварване.
  2. При простуда и вирусни инфекции главоболието преминава от само себе си и не се изисква допълнително лечение. Главоболието се появява като индикатор, че нещо се случва в тялото ви. Не го неглижирайте.
  3. При напрежение и стрес най-често се прилагат миорелаксанти, с чиято помощ ще овладява главоболието.
  4. При мигрена си изработете и спазвайте най-подходящия за вас режим на лечение, консултиран със специалист.
  5. Хистаминово главоболие се овладява с медикаментозно лечение. Ако смятате, че имате този вид главоболие, което е разновидност на мигрената и най-често от него страдат мъжете, трябва да потърсите лекарска помощ. Хистаминовото главоболие се отключва след консумация на алкохол, не позволява да спим, събуждайки се от болки, появява се по няколко пъти на ден, може да продължи седмици, а след това да изчезне.
  6. Друга причина за вашето нестихващо главоболие би могло да е високото кръвно налягане. Как да се справите с него? Ако нямате някакви сериозни проблеми, диета и приемане на лекарства под лекарска грижа са решенията на проблема.
 1. Инфекцията на синусите е честа причина за постоянно главоболие. Най-често тя се овладява с помощта на антибиотици или дренаж, ако се наложи.

Съвет: не прибягвайте твърде често до обезболяващи лекарства, ако често страдате от главоболие. По-добре се консултирайте с лекар и открийте проблема. Хапчетата спират болката, но не я лекуват.

Ако страдате от главоболие, което настъпва без особена причина, продължава дълго или е следвано от странични фактори като температура, гадене, повръщане, болки и схващане във врата, сигурно имате менингит. Затова незабавно се консултирайте с лекар, с чиято помощ ще се справите със ситуацията.

Доста често главоболието може да е причинено и от застоял начин на живот. Ако това е така, не пропускайте да се отървете от досадната болка, като промените ежедневието си, вкарвайки в него повече движение, по-полезни храни и енергия. Ще усетите разликата много скоро, а ако успеете да задържите този ритъм, ще бъдете безкрайно щастливи.

Най-важното, което трябва да помним, е че в нас е ключът за решаването на всички проблеми. Стига да поискаме, можем да се справим с всичко!

За автора: Мариела Кръстева

Мариела Кръстева

Ето и нещичко за мен: Казвам се Мариела Кръстева и вярвам в силата на думите. За мен те формират реалността ни. Обичам да изследвам света около себе си като чета, пиша, пътувам и опознавам нови и интересни места. Вярвам, че пътуването е лично изживяване, което ни прави по-добри, по-истински и по-мъдри хора, затова поне веднъж годишно трябва да идем някъде, където не сме били.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.