Езерото Гарда в Италия – 7 причини да го посетите


Категория: Италия - най-подробната информация за туриста

Автор: Теодора Господинова

Последно обновена: 17.05.2019

Гарда главна

Гарда е зашеметяващо езеро, разположено в Северна Италия, сгушено между Алпите и долината на река По. То се е образувало по време на ледниковата епоха, преди около 1.5 милиона години, когато огромен ледник се откъсва и прорязва долината, оформяйки това вече много старо езеро.

Езерото Гарда

Общи данни:

Площ: 369,98 км²

Дължина: 51,6 км

Ширина: 17,2 kм

Средна дълбочина: 133,3 м

Най-дълбока точка: 346 м

Днес езерото Гарда, със своите 25 живописни села, е една от най-красивите и предпочитани дестинации в света, предоставяйки уникален набор от забележителности, кулинарни изкушения и приключения.

В следващите редове ще намерите 8 причини, заради които всеки трябва да добави италианското съкровище към списъка си с желани дестинации.

1. Невероятно време почти през цялата година

В следствие на средиземноморския климат, езерото Гарда посреща гостите си с перфектна температура и много слънце почти през цялата година.

Въпреки това, имайте предвид, че може да стане наистина горещо в средата на лятото, така че се подгответе добре и не забравяйте слънцезащитния крем у дома!

Можете да посетите езерото Гарда и през зимата

Макар че винаги има по-голям шанс за дъжд през зимата, а езерните води са твърде студени за плуване, езерото Гарда остава релаксираща дестинация през цялата година.

Гледките са все така ослепителни, липсва жужащата тълпа от туристи, а цените за настаняване са много по-ниски, защото зимните месеци са извън силния сезон.

 2. Кристално чиста езерна вода

Снегът от заобикалящите Алпи се оттича директно в Гарда и е причина за кристално чистата вода. Това означава също, че езерните води са много студени през пролетта и зимата, но до средата на месец май обикновено се стоплят, така че ще може да поплувате на воля.

3. Лагеруването на езерото е позволено

Бреговете на Гарда са идеалното място за едно незабравимо семейно приключение, близо до природата! Има няколко обособени места за лагеруване, разположени по брега на езерото, някои от тях предлагат куп луксозни удобства, докато други са по-малки и по-интимни.

4. Рай за любителите на спорта

Ако сте почитател на разнообразни спортни занимания, има куп неща, които можете да опитате край езерото Гарда. Дъглгият списък включва джет-ски, гмуркане с шнорхел, уиндсърфинг, ветроходство, риболов, водни ски или просто плуване и разходка с лодка или каяк!

На сушата можете да се насладите на първокласни голф игрища с невероятни гледки, планинско колоездене, тенис, парапланеризъм, туризъм и ски в Алпите, намиращи се в непосредствена близост до езерото Гарда. Повярвайте ми, тази дестинация има по нещо за всеки.

5. Низ от невероятни исторически забележителности

Обратно в 4000 г. пр. Хр., когато са първите заселвания по бреговете на езерото Гарда, изключително интересна  история се е развила в този регион. В резултат на това има много замъци и древни римски останки за изследване.

6. Вкусни местни плодове, вино и маслини

В следствие на интересния произход на Гарда, почвата око езерото е изключително плодородна, а плодовете, маслините и виното, отглеждани на местно ниво, имат несравним вкус.

7. Гостоприемството на местните италианци

Без значение дали сте отседнали в къща за гости, хапвате в някой от местните ресторанти и просто си общувате с хората, живеещи в региона, ще се убедите колко топли и гостоприемни са те.

Въпреки, че голяма част от тях не владеят английски език, бъдете сигурни, че ще се опитат да завържат разговор или да ви помогнат.


Booking.com

Не е случаен фактът, че много автори и поети от цял свят пишат за магията на езерото Гарда. И все пак, нищо не би било достатъчно да изживеете тази магия, така като да я видите на живо с очите си и да я усетите със сетивата си.  

За автора: Теодора Господинова

Теодора Господинова

Страстен пътешественик, който "страда" от нестихващо любопитство към света. Прекарах няколко години в „странстване“ като някои от местата, където съм живяла са Исландия, Португалия, Шотландия и Лондон. Надявам се статиите, които пиша да са полезни на тези от вас, които споделят моята страст – пътешествията! Enjoy! 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.