Остров Крит – 13 забележителности на романтичния остров


Категория: Гърция - най-подробната информация за туриста

Автор: Saveti

Последно обновена: 03.04.2023

balos

Затворете за миг очи и се потопете в магията на остров Крит! Онова неповторимо място, сякаш извадено от приказките, което ни привлича по някакъв необясним за нас начин, и което, посетили го веднъж, завинаги остава в сърцата ни. Тесни калдъръмени улички, малки уютни кафенета, старец на люлеещ се стол, който бавно издишва дима от лулата си, поглежда ни, и се усмихва. Неговата усмивка озарява сърцето ни, и сякаш ни приканва да изслушаме историята му. Да, това е остров Крит. Но не само това. Островът е така многолик, че всеки посетил го, открива различен нюанс от неговата история и е завладян от неговата енергия.

балос

Смело може да заявим, че остров Крит е една от най-впечатляващите и посещавани туристически дестинации в Гърция. Вероятно мнозина от Вас знаят, че остров Крит е най-големият от гръцките острови с обща площ 8336 кв.м.. Той е петият по големина остров в Средиземно море, като се явява най-южната точка на континента Европа. Към настоящия момент остров Крит е дом на над 600 000 жители, които живеят в неговите четири подобласти – Ханя, Ретимно, Ласити и Ираклион.

Съдържание на статията:

Кратка история на Крит

За колко време да посетя Крит?

Транспорт до и на остров Крит

Отсядане на остров Крит – къде?

Забележителности на остров Крит

Готини плажове на остров Крит

Интересни манастири на Крит

Кратка историята на Крит

Но какво прави остров Крит толкова специален? Може би отговорът на този въпрос се крие в историята, а когато говорим за остров Крит, тя е наистина велика!

Благоприятното разположение на острова, считан за кръстопътя на древните цивилизации на Средиземно море, е основната причина за постоянните завоевания на острова от различни култури през вековете. Първоначално това специално място е белязано от раждането на Зевс, владетелят на боговете. На това място за първи път процъфтява една блестяща европейска цивилизация – Минойската.

Кносос

Дори и днес дворците на Кносос, Фестос, Малия и Закрос отразяват великолепието на минойската цивилизация с шедьоври на архитектурата, керамиката, златото, среброто и живописта. Най-мощната флота в онези дни, както се вижда от различни находки в Средиземно море, донася богатство на Крит от търговията с известния критски кипарис и селскостопански продукти. Този блестящ просперитет спира през 1400 г. пр.н.е. д. , когато ахейците и дорийците идват на острова и започват да създават нови градове (например Лато, Полиринея) и предават щафетата на разцвета на класическа Гърция.

След завладяването на Крит от римляните, Гортина става негова столица, която по-късно става столица на римската провинция Крит и Кириней. По пътя за Рим апостол Павел спрял в Крит и провъзгласил тук християнството, като започнал вековната аскетична традиция от най-затънтените места. Островът се е превърнал във важен християнски център, както свидетелстват стотиците религиозни паметници, които може да откриете във всяка част на острова.

През 824 г. сл. н. е д. Крит е завладян от арабите, които правят Хандака (сега Ираклион) своя основна база за пиратски нападения в Средиземно море. След няколко неуспешни опита византийците, водени от император Никифорос Фока, успяват да освободят Крит през 961 г. сл. Хр., което поставя нов етап в историята на остров Крит.

делви

Новите владетели на Крит са Венецианците

След превземането на Константинопол от кръстоносците през 1204 г. новите владетели на Крит са венецианците до 1669 г. През този период Крит преживява голям икономически и духовен растеж. Големите градове били възстановени, украсени с красиви паметници и укрепени с масивни стени. В същото време изкуството достига своя връх, благодарение на великите личности от света на иконографията като Ел Греко и Махаил Дамаскинос. Освен това литературата, музиката и театрите се развиват много добре, създавайки истински шедьоври. Всичко това е насилствено прекъснато през 1669 г., когато Ираклион се предава след дълга обсада от Османската империя. Последователни революции и кървави битки довеждат до автономията на остров Крит през 1897 г.

През 1913 г. Крит триумфално се присъединява към останалата част от Гърция. Още след обединението на Крит се откроява политикът Елефтериос Венизелос, който по-късно става най-великият лидер, управлявал някога Гърция.

За колко време да посетя Крит?

Колкото и да отделите, винаги ще искате още. Но да кажем, че между 3-5 дни ще може да се порадвате на острова.

Транспорт до и на остров Крит

Разполагате с няколко опции как да посетите остров Крит и да разгледате всички известни забележителности. На първо място, може да пристигнете със самолет. Само на 10 минути от Ираклион се намира едно от трите най-големи международни летища в Гърция. Може да наемете кола под наем, АТВ или колело. Също така може да използвате градския транспорт, като автобус номер 1 ще Ви отведе до центъра на града. Препоръчваме Ви да се придвижвате с колело, мотор или АТВ, тъй като паркирането, особено в центъра на града, е трудно, ако сте наели кола под наем. Цените на този вид услуги са достъпни, което прави този начин на придвижване предпочитан сред туристите.

С ферибот:

На второ място, може да пристигнете на остров Крит с ферибот. Островът е свързан с фериботни линии с редица големи гръцки острови – Санторини, Родос, Миконос, Наксос и Парос.

Обществен транспорт:

Линиите на градския транспорт също са удобен вариант за туристите, които желаят да разгледат Ираклион. Автобусите се придвижват на всеки 20-30 минути, започвайки от 5.30 ч сутринта до полунощ. Повечето градове и села може да посетите с автобус, а самият град Ираклион – може да обиколите пеша, като по този начин ще се насладите на уникалните гледки, които се разкриват от всяко кътче на острова.

С такси:

Вероятно мнозина от Вас смятат, че таксито е най-удобния вариант за придвижване, но не Ви препоръчваме да използвате този вид транспорт на остров Крит. Има много по-добри варианти, които вече споменахме, които биха Ви донесли много по-голямо удовлетворение от обиколката, и не биха се отразили толкова на Вашия бюджет.

Карта на Крит

Къде да е най-добре да се отседне на остров Крит?

Ретимни от високо

Ако за първи път посещавате остров Крит, препоръчваме Ви да отседнете в някой от следните градове: Ретимнон, Ханя или Хераклион. Там ще откриете десетки хотели с отлично обслужване, разумни цени и незабравими гледки от всяка стая!

А ако се чудите какво да видите на остров Крит и как да организирате програмата си, вижте:

Забележителности и плажове на остров Крит:

Агиос Николаос

Агиос Николаос

Колоритният Агиос Николаос не случайно е известен като „Критското Сен Тропе“. Град, пропит от атмосферата на спокойствие, град за романтици и модни любители, град с фантастична гледка към залива Мирабело. На улицата на Агиос Николаос можете да срещнете знаменитости, но най-важното е, че тук можете напълно да усетите атмосферата на източен Крит.

Матала

Матала

В западната част на равнината Месара, според учените, се намира бившето пристанище на град Фестос, а сега – едно от най-популярните села на остров Крит. На първо място, Матала е известен със своята известна скала с множество пещери и великолепен плаж с чиста вода. А през 70-те години на миналия век Матала печели репутацията си на „хипи център“. Всяка година тук се провеждат големи фестивали и концерти, а любителите на археологията могат да посетят близките археологически обекти на двореца Фестос и Гортин.

Хора Сфакион

Хора Сфакион

Очарователно село, разположено в южната част на Крит, на брега на Либийско море. Хора Сфакион е центърът на областта Сфакия, известна със своята независимост и бунтарство. Това е уникално място, което определено си заслужава да посетите, за да опознаете класическия южен Крит, историята и природата на тези места, гостоприемството на местните жители, и да се насладите на местната кухня.

Маргарити

грънци

На 25 км югоизточно от Ретимно се намира село Маргарити, което и до днес грижливо пази традициите на предците в областта на грънчарството. Керамиката от Маргарити е известна в целия Крит и дори далеч извън неговите граници. Венециански къщи и византийски църкви са добре запазени в самото село и околностите му, а разхождайки се по сенчестите му улици, можете не само да си купите уникална керамика за спомен, но и да опитате сами да изработите керамичен съд.

Миртос

Миртос

Миртос е очарователно рибарско селище, разположено на южния бряг на Крит, западно от Йерапетра. Фантастично място от гледна точка на атмосфера, скрито от цивилизацията и туристическата суматоха, с малки уютни таверни на крайбрежната алея и дълъг плаж с камъчета – идеално място да опознаете истинския южен Крит.

Фоделе

В северозападната част на района на Ираклион, потънало в зеленина, сред цитрусови овощни градини, се намира живописното село Фоделе, известно преди всичко с факта, че тук е израснал известният художник Ел Греко. Днес в къщата, където Ел Греко е живял със семейството си, има музей, който разказва за живота и творчеството на великия художник. А недалеч от къщата-музей на Ел Греко е византийската църква Панагия, датираща от 14 век. и построен на мястото на базилика, датираща от 7-11 век. Самото село заслужава не по-малко внимание, запазвайки чара и чертите на традиционния Крит.

Аргируполи

агрируполи

Това зашеметяващо място се намира на 22 км югозападно от Ретимно. Аргируполи е известен със своите извори и таверни, сгушени под разперени чинари и овощни дървета. Вниманието на хилядите туристи е приковано от историята на тези места. Съвременният Аргируполи е построен на мястото на древния град Лапа, някога един от най-важните и значими градове в западен Крит. Благодарение на разкопките са разкрити части от този древен град, датиращ от периода на римската епоха. Място с уникална красота и значимост, което определено си заслужава да посетите при първото си пътуване до остров Крит!

Готини плажове на остров Крит

Остров Крит предлага богато разнообразие и изобилие от плажове. Има както добре поддържани, с развита инфраструктура – заведения, чадъри и шезлонги, водни атракции, така и уединени и почти диви. На остров Крит може да откриете както плажове с тихи и спокойни води, подходящи за деца, така и нудистки плажове.

Плаж Елафониси

ефалониси

Сравняват го със Сейшелите и Малдивите, но този рай е много по-близо. Елафониси е един от най-красивите плажове в западен Крит. Намира се на малък остров на 80 км югозападно от Ханя.

Това място е известно със своя магически мек розов пясък и чиста тюркоазена вода. Казват, че розовият цвят на пясъка се дължи на вълните, които носят на брега частици корали от африканските рифове.

Елафониси е най-добре да се посещава през пролетта или есента. През лятото често е пренаселено. Ако сте на почивка на остров Крит в пика на сезона, опитайте се да пристигнете сутринта с кола, преди туристическите автобуси да „залеят“ плажа.

Плаж Балос

Балос

Акцентът на този плаж е, че тук се събират водите на Егейско, Адриатическо и Йонийско море. Намира се в залив, където морето остава доста спокойно, дори когато наоколо е бурно.

Брегът тук е осеян със снежнобял пясък, понякога с розов оттенък, като водите са доста плитки. Зад скалите вече е много по-дълбоко, а и водата е по-студена. Поради това този плаж е подходящ както за любители на гмуркането, така и за семейства с деца.

Стигането до Балос не е толкова лесно. До плажа може да стигнете с кола под наем, но пътя не е много добър. За тези, които обичат уединението, е по-добре да идват на плажа сутрин, а не в пика на сезона.

Тук няма туристическа инфраструктура. Наскоро се появиха чадъри, шезлонги, мини-кафенета, където можете да си купите вода и да хапнете. Няма точки за наемане на водно оборудване и следователно нищо не нарушава спокойствието на почиващите.

Плаж Фаласарна

Фаласарна

Фаласарна е друг прекрасен плаж на западния бряг на Крит, на 60 км от Ханя. Намира се на брега на едноименното село. Плаж Фаласарна съчетава почти всичко, което туристите искат в един перфектен плаж: дълъг и широк бряг, мек розов пясък, плавно влизане в морето, безплатен паркинг, плажни кафенета и ресторанти.

На брега спретнато са подредени редици от шезлонги. На този плаж на Крит има достатъчно място за всички. Ако е възможно, струва си да останете там до вечерта. Тук може да се насладите на едни от най-впечатляващите залези на острова.

Интересни манастири на Крит

Аекади

Манастир Кера Кардиотиса 

Този манастир се намира в централната част на острова, в планински район. Манастирският комплекс е построен на 500 метра надморска височина. Първото му споменаване датира от 14 век. Това е най-известният религиозен комплекс в Крит. Можете да стигнете до там с автобус, такси или кола под наем.

Манастир Селинари, Свети Георги

Това е малък храмов комплекс, разположен близо до село Аситес. Този манастир на остров Крит се смята за един от най-древните. Построен е по време на управлението на Венецианската република. Намира се на 480 метра надморска височина. Можете да стигнете до там от Ираклион с редовни автобусни линии.

Манастир Кремастон 

Това е малък комплекс, разположен близо до село Неаполи. Неговата особеност се крие в мястото на строителство. Външно изглежда, че сградите висят във въздуха. Поради това той получи името „Кремастон“, което на гръцки означава „окачен“. Според летописите манаститър е основан през 1593г. Оттогава е преустройван няколко пъти. През повечето време тук се е помещавало православно училище.

Прочетете още:

За автора: Saveti

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (1)

Стефанов

Здравейте! През септември посетихме о-в Крит за първи път. Досега търсихме място където да споделим накратко нашите впечатления и накрая попаднахме на Вашия блог, който считаме, че е най-подходящото място. особено имайки предвид прекрасната статия по-горе. Запазихме стая в хотел Aldemar Knossos Royal Family Resort. Резервирахме двойна стая с изглед море, но на място получихме страхотна фамилна стая, което беше като комплимент от хотела. С това почивката ни започна перфектно. Хотелът е близо до Лименас. А там определено има какво да види и да се прави 24/7. Храната, чистотата, приветливия персонал/особено Ана за връзки с туристите/ бяха едни от малкото неща, които направиха почивката ни незабравима. Не препоръчваме обаче да резервирате само със закуска, тъй като наоколо има само хотели, които са All Inclusive и няма много ресторанти и таверни. Като цяло о-в Крит е много красив особено южната му част, в която се намира хотела и която обиколихме с кола под наем. Цените са ниски - около 15 - 25 евро на ден в зависимост от автомобила. Горещо препоръчваме острова за почивка в Гърция! Поздравления за блогъра на този сайт!