Крит – остров, в който ще се влюбите


Категория: Гърция - най-подробната информация за туриста

Автор: Джорджа Де Марки

Последно обновена: 24.10.2022

Крит

Крит – думите няма да ми стигнат да опиша колко магически се оказа този невероятен остров. Въпреки това, ще се опитам да предам малка частица от атмосферата му и, разбира се, да помогна в планирането на почивката ви до там. =)

Остров Крит очарова със своите уникални плажове, планински селца, спиращи дъха гледки, градове, богати на история, красиви манастири, вкусна храна и гостоприемно отношение.

А ето какво ще намерите в публикацията:

Кратко въведение в историята на острова

Колко време да отделим на Крит?

С какво да се придвижим до там? Транспорт на самия остров

Къде да отседнем на остров Крит? 

А ако се чудите какво да видите на остров Крит и как да организирате програмата си, вижте:

Градове и селца, които да посетите

Най-добрите плажове на остров Крит

Интересни манастири на острова

Кратко въведение в историята на Крит

история Крит

Наричан още островът на Минотавъра, Крит е люлка на една от най-древните цивилизации – минойската. Счита се, че нейният край е настъпил при избухването на вулкана на остров Санторини.

Вековете след Минойската ера и Римската империя, Крит е бил под византийско, арабско, венецианско и османско владение, което е оставило своя видим отпечатък в архитектурата (и не само).

Днес островът е част от Гърция, макар да изглежда, че Крит е и самостоятелна единица. Има си собствен диалект, собствена кухня (критска – много вкусна) и различна музика (характерни инструменти са лирата и аскомандурата – подобна на гайда).

Любитно е да споменем, че освен всичко останало, на острова има около 3000 пещери, а легенда разказва, че Зевс е роден в една от тях…

Колко време да отделим на Крит?

Ако питате мен – колкото се може повече.

Ако искате да прекарате по-лежерно, ви съветвам да се съсредоточите в някоя част на Крит по ваша преценка.

Как да стигнем до Крит? Транспорт на острова

Крит транспорт

Основните варианти от България до остров Крит са два – директен полет от София до Ира̀клио или Ханя, или до Солун с автомобил и от там с полет Солун – Ханя.

Препоръчвам ви да си наемете кола за обикаляне на самия остров, тъй като разстоянията не са никак малки. По този начин ще сте независими и ще можете да видите каквото пожелаете.

Къде да отседнем на остров Крит? В коя част на острова?

Крит къде да отседнем

Крит се оказа доста по-голям отколкото си представях – това е всъщност най-големият остров в Гърция. С площ от 8836 кв. км, задължително ще ви трябва кола или моторче под наем, за да го обиколите.

Както споменахме, полетите от България са или до столицата Ираклио или до Ханя, така че това са най-удобните опции за спане. На мен лично Ираклио не ми допадна толкова, тъй като е по-хаотичен, но пак има какво да се разгледа.

Друго предпочитано място от хората за отсядане е Ретимно, а още един вариант е да спите за по няколко дни на различни места. Ако ще се местите повече, това е най-добрата опция.

А ако още се чудите, продължете да четете и ще можете по-лесно да си изберете.

Какво да видим на остров Крит?

Направо не знам от къде да започна… Местата, които си заслужава да се видят са страшно много, и имайте предвид, че списъкът не се изчерпва само с описаните.

Ще разделя забележителностите на остров Крит на няколко категории, за да е по-лесно.

Градове и селца, които си заслужава да посетите

Крит се разделя на 4 административни области: ХаняРетимноИраклио и Ласити.

Ханя или Критската Венеция

Наричана още Критската Венеция, Ханя е една от най-живописните дестинации на острова, благодарение на съчетанието от различни култури, богатата си история, чаровната атмосфера и уникалните забележителности и гледки, които предлага.

Старият град е задължителен, заедно с Венецианското пристанище и емблематичният фар.

Ретимно – чаровно градче

Ретимно е по-малко, но също чаровно градче. С тесните си улички, голямата крепост Фортеца, която гледа към морето, историческият център, многото ресторантчета, таверни и магазини, Ретимно също заслужава да се отбиете до него. Говори се, че едно време на мястото на крепостта се е издигало древно селище, заедно с храм на Аполон и светилище на Артемида. И тук има пристанище и фар.

крепост Ретимно

Столицата Ираклио

Ираклио е най-големият град и столица на Крит. Малко по-хаотичен за моя вкус, но все пак има какво да се види – историческият център, запазените крепостни стени и бастиони, венецианското пристанище и крепостта Кулес (с много интересна история), църкви и фонтани.

Ираклио пристанище

Наблизо се намира една от най-посещаваните забележителности на острова – дворецът Кносос.

Дворец Носос

Говори се, че там се е намирал лабиринта на Минотавъра. Дворецът е реконструиран многократно и буди противоречиви мнения. Цена за вход: 15  €.

Агиос Николаос (регион Ласити)

Агиос Николаос Крит

За Агиос Николаос бяхме чували много суперлативи. Води се една от най-луксозните дестинации в Крит с много бутици и маркови магазини, ресторанти и кафенета, които се редуват и с традиционните таверни и магазинчета.

Намира се на другата част на острова, регион Ласити, но не е много „по-уау“ от останалите градчета. Все пак, вечер може да го видите в целия му блясък, когато светлините се отразяват във водата.

В центъра му се намира сладководното езеро Вулисмени, където според легендите са се къпали богините Атина и Артемида. Съществува и друго поверие – че езерото е свързано с вулкана на остров Санторини.

Лутро (рег. Ханя)

Лутро е едно от скритите бижута на остров Крит, до които се докоснахме. Живописно селце, сгушено между скалисти брегове, което очарова с красотата си.

Лутро Крит

До него може да се стигне по 2 начина – с кола донякъде и после пеша или с ферибот от Хoрa Сфакион.

Ако изберете първия вариант, имайте предвид, че пътят е доста дълъг и криволичещ (но пък красив). А накрая установихме, че няма нормален път до Лутро и се наложи да оставим колата. Последва около 30-40 мин. ходене пеша, включващо изгубване по кози пътеки, но пък се озовахме до останки от стара турска крепост и спиращи дъха гледки.

Матала (70 км от Ираклио)

Матала Крит

Матала ще ви допадне, ако си падате по по-лежерен стил. През 60-те-70-те години е било известно като хипи място. Днес, това се е променило, макар да е запазен този дух в графитите, рисунките и стила на селцето. Ще ви посрещне ликът на последното хипи, живяло в рибарското селище, издълбано на дърво на входа на селото, пъстри магазинчета, ванове, знака за мир. Характерни са пещерите, в които преди години са се заселили т.н. бийтиници – общество, отхвърлящо материалното. След това дошли и хипитата.

дърво Матала

Матала се намира в южната част на острова и е удобно място за престой с много приятни плажове в района.

Топ плажове в Крит

залез плаж Крит

Една от причините милиони туристи да избират Крит за своята почивка са уникалните плажове на острова. Общо са над 300, като голяма част от тях са пясъчни, без да липсват и скалистите брегове. Това, което ги прави уникални, са заобикалящите ги пейзажи, както и цветовете на водата, или дори на самият пясък.

Говори се, че тук се намират някои от най-красивите плажове на Средиземноморието. Нека видим някои от тях. 🙂

Лагуната Балос (Ханя)

Няма как да не започна с една от най-емблематичните забележителности за Крит – лагуната Балос. Това място омагьосва с неповторимостта си, белия си пясък и гледката от високо. Долу на плажа понякога е доста ветровито, а водата е плитка, но е много красиво.

Има два начина да стигнете до там – с кола (има си паркинг), като пътят е добър и за нормална кола, макар от rent a car компаниите да ви убеждават, че трябва да наемете високопроходим автомобил. Просто трябва да сте по-внимателни с шофирането. От паркинга до долу са около 20 мин. ходене.

Ако не отидете рано сутрин, ще ви се наложи да паркирате на самия път, тъй като това е едно от най-популярните места за посещение. И няма как да е иначе. Грехота е да си на остров Крит и да не видиш лагуната Балос.

Вторият начин е с корабче от Ханя или Кисамос. Стоварват много хора накуп и не е много приятно, но ако не ви се върви, е вариант. За да видите гледката, ще трябва пак да положите малко усилия и да се изкачите до нея.

Сейтан Лемания (Ханя)

Сейтан Лимания

Ако обичате труднодостъпни и живописни плажове, Сейтан Лимания определено ще ви допадне. Самото му име означава „Пристанището на дявола“.  Вероятно причината се крие в това, че за да стигнете до него, трябва да вървите по стръмни и скалисти пътеки (всички съветват да сте с подходящи обувки, но не е невъзможно и по джапанки :D).

За съжаление, вече е доста популярен, което няма да ви позволи да му се насладите изцяло, тъй като е малък по площ и каменист, но със сигурност си заслужава да се види.

ПС: Не оставяйте хавлиите си без надзор, тъй като, типично за Крит, наоколо има много кози, които, ако си харесат нещо, ще си го откраднат. Абсолютно възможно е и да заварите коза върху автомобила си. 😀

кози Крит

Фаласарна (Ханя)

плаж Фаласарна

Един от моите лични фаворити е Фаласарна – плаж с широка пясъчна ивица и страхотен изглед към залеза.

Единственият минус е, че може да е доста ветровито, което пък е плюс, ако карате уиндсърф.

Елафониси – Розовият плаж (Ханя)

розов плаж Елафониси

Един от най-хвалените плажове в Крит е Елафониси, по-известен като Розовият плаж. Все пак, не очаквайте цветът на пясъка да е толкова розов, колкото го виждате на повечето (обработени) снимки. Цветът му зависи и от сезона, но все пак е подсилван от светлина и филтри.

Въпреки това, плажът наистина е впечатляващ, макар и доста пренаселен (особено в началото). Ако повървите повечко (вкл. през морето) ще стигнете до по-пуста и приятна част на плажа.

Елафониси

Елафониси е разположен в защитена зона за редки видове животни, които плуват в морето, като морска костенурка или морски тюлен, например.

Кедродасос  (Ханя)

плаж Кедродасос

Съвсем близо до популярния Елафониси се намира друг красив плаж, който не е под светлината на прожекторите. Става дума за дивият плаж Кедродасос – място, където цари спокойствие и не е застроено. Няма магазинчета, така че вземете вода със себе си.

Върви се около 5-10 мин. от импровизирания паркинг.

Плаж Превели (рег. Ретимно)

плаж Превели

Плаж Превели може да ви напомни леко на Синеморец, тъй като ще видите как реката се влива в морето. Картинката допълват живописен планински каньон и палмови дръвчета. Заради палмовата горичка, плажът е наричан още Preveli Palm beach.

Плаж Комос (до Матала, рег. Ираклио)

Плаж Комос също не е от най-известните, но е страхотен – с много широка и дълга пясъчна ивица. В съседство има още много пясъчни плажове.

плаж Комос

Матала

Самото селце Матала разполага с голям и хубав плаж, откъдето се виждат някои от интересните пещери. Има част с шезлонги, както и свободна зона. Легендата разказва, че когато Зевс прелъстил принцеса Европа я довел именно на този плаж.

плаж Матала

Плаж Вай (Ласити – около Агиос Николаос)

В североизточната част на Крит, в района на Ласити, се намира фантастичен плаж, наречен Вай (Vai beach).

Специалното на този плаж е, че е заобиколен от една от най-големите палмови гори в Европа, състояща се от 5000 защитени дървета. Този вид расте на остров Крит и някои райони на Турция. Самата дума „vai” означава „палма“.

Препоръчвам да се качите по пътеката, за да видите Вай и от високо.

*Имайте предвид, че цените в заведенията на плажа са по-завишени.

Манастири

На територията на Крит има много манастири, като препоръчвам да включите в програмата си поне някои от тях. Аз лично препоръчвам манастир Агия Триада (снимка 1, в рег. Ханя), Аркади (снимка 2) и Превели (регион Ретимно).

monastery-crete-arkadi


В заключение ще кажа само едно – остров Крит буквално открадна сърцето ми! И съм сигурна, че ще открадне и вашето, ако му дадете възможност. 

Прочетете още:

Напишете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Коментари (1)

Стефанов

Здравейте! През септември посетихме о-в Крит за първи път. Досега търсихме място където да споделим накратко нашите впечатления и накрая попаднахме на Вашия блог, който считаме, че е най-подходящото място. особено имайки предвид прекрасната статия по-горе. Запазихме стая в хотел Aldemar Knossos Royal Family Resort. Резервирахме двойна стая с изглед море, но на място получихме страхотна фамилна стая, което беше като комплимент от хотела. С това почивката ни започна перфектно. Хотелът е близо до Лименас. А там определено има какво да види и да се прави 24/7. Храната, чистотата, приветливия персонал/особено Ана за връзки с туристите/ бяха едни от малкото неща, които направиха почивката ни незабравима. Не препоръчваме обаче да резервирате само със закуска, тъй като наоколо има само хотели, които са All Inclusive и няма много ресторанти и таверни. Като цяло о-в Крит е много красив особено южната му част, в която се намира хотела и която обиколихме с кола под наем. Цените са ниски - около 15 - 25 евро на ден в зависимост от автомобила. Горещо препоръчваме острова за почивка в Гърция! Поздравления за блогъра на този сайт!