Братислава – забележителностите, които не трябва да изпускаме


Категория: Словакия

Автор: Теодора Господинова

Последно обновена: 05.01.2021

Братислава

В случай, че сте решили да планирате кратко „бягство“ от рутината на работното ежедневие, но изпитвате затруднения при избора на дестинация, приятелски ви съветвам да не подминавате Братислава с лека ръка.

Макар че столицата на Словакия кипи от богата история, културни събития и приказна архитектура, според мен Братислава определено не е градът, в който се влюбваш от пръв поглед. Трябва да намериш своите скрити улички и любими места, да дадеш възможност на града да те омагьоса в своята запленяваща приказка за отминали епохи.

Истината е там, че след това ще ти се иска да се връщаш отново и отново в Братислава.

Хубавото е, че с директните полети на нискотарифните авиокомпании от София до Братислава, може да посетиш словашката столица повече от веднъж! 🙂

Братислава фонтан

Подготвила съм ви мини-наръчник с най-забележителните туристически атракции на града.

Bratislava-zabelejitelnosti

Bratislava CARD

Важно е да спомена Bratislava CARD – прекрасен (и изгоден) начин да откриете някои от най-ключовите атракции и преживявания на Братислава, които иначе рискувате да пропуснете.

Цената за един ден е 15 евро, за два дни – 18 евро и за 3 дни – 20 евро.

В нея влизат безплатен достъп до 14 музея и галерии в словашката столица, безплатни турове, както и допълнителни намаления за останалите туристически атракции на града.

Картата може да поръчате онлайн преди пътуването си от официалния сайт – тук.

Какво да не пропускаме в Братислава?

Ето и основните забележителности на словашката столица, които задължително трябва да включите в програмата си.

Замъкът Братислава (Bratislava Castle)

Столица на Словакия откакто страната печели независимостта си през 1993 година, Братислава несъмнено е мозайка от знаменита история.

За да се докоснете до това богато историческо минало, задължително посетете Замъка  Братислава (Bratislava Castle) – официално седалище на владетелите в миналото, сградара, в която се помещава Историческия музей, и символ на града.

От 47-метровата кула, където се е помещавала богатата колекция от кралски скъпоценни камъни, се разкрива прекрасна гледка към целия град и околностите.

Входната такса е 10 евро, а отстъпката с Bratislava CARD е 20 %.
[td_block_ad_box spot_id=“custom_ad_2″]

UFO

UFO представлява уникална палуба за наблюдение, закрепена на пилоните на моста SNP, на височина 95 метра с невероятна гледка към града и видимост до 100 км.

Самата палуба силно наподобява извънземен кораб (именно оттам идва и името).

Това място предлага един от най-красивите залези, съчетан с незабравимо кулинарно преживяване.

До наблюдателната палуба се стига чрез (платен) асансьор, тръгващ от футуристичната пешеходна алея на моста, покрай река Дунав.

Входната такса е 7.40 евро, а отстъпката с Bratislava CARD е 25 %.

Дворец Палфи (Pálffy Palace)

Дворецът Палфи е една от двете исторически сгради, където се помещава Градската художествена галерия в Братислава. Другата сграда е дворецът Mirbach Palace, но по мое мнение Pálffy Palace е с много по-внушителна и забележителна архитектура и интериор, а и се намира в сърцето на Братислава.

Лично аз се влюбих в това място от момента, в който пристъпих прага му. Стълбите, покрити с тежък килим в червено и златно, създават усещане за славните отминали времена на града.

Градската художествена галерия има постоянни и временни изложби на словашкото и международното изкуство.

Входната такса за Pálffy Palace е 4 евро, а комбинираният билет за Pálffy Palace + Mirbach Palace е 6 евро.

И докато сте в Pálffy Palace, не пропускайте…

Matej Krén Passage

Не забравяйте да посетите и уникалната инсталация на Matej Kren, разположена в Pálffy Palace, целяща да предизвика илюзия за безкрайно пространство, направено от книги.

Някои от вас най-вероятно са чували за този находчив дизайнерски проект, високо оценен от куп световни експерти и публикуван в редица фотографски издания през последните години.

Входната такса за посещение САМО на Matej Kren Passage, без Pálffy Palace, е 2 евро.

Slavín

Макар, че ние българите сме свикнали с този съветски тип мемориали, реших да включа Slavín в моя мини-наръчник със забележителностите на Братислава, защото той е най-големият военен мемориал в Централна Европа (с височината си от 52 метра) и една от доминиращите черти на силуета на града.

Тук са погребани 6845 войници от съветската армия, загинали по време на освобождението на Братислава през Втората световна война.

Вход свободен.


Booking.com

Е, започнахте ли да планирате посещение на многоликата и впечетляваща Братислава? Ако възникнат допълнително въпроси – насреща съм! 🙂

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.