63 оригинални Идеи за подарък за кръщене


Категория: Идеи за подарък

Автор: Джорджа Де Марки

Последно обновена: 22.08.2022

подарък за бебе

Кръщенето е много важен ритуал, който почти всеки християнин прави за детето си. Това е обичай, който се е запазил  и до днес и е едно от седемте тайнства. Обикновено се прави, докато детето е още бебе или е на около годинка. Това е подготовката на детето за новия живот. Извършва се в църква или манастир, а след това всички празнуват с новото християнче в ресторант или вкъщи.

Внимание към детайла

Всяка майка, която държи детето й да е кръстено, организира с много внимание тържествения ден. Този момент е следващият по важност след раждането. Затова, ако сте поканени на кръщене, подходете по същия начин към избора на подарък за детето – отговорно и внимателно. Съветваме ви да се спрете на нещо уникално и интересно. Но не забравяйте и да е практично!

обувчици
За да ви улесним в нелеката задача, за вас сме събрали голяма част от най-оригиналните и практични идеи за подарък за кръщене.

Но първо нека разгледаме някои полезни

Съвети за избор за подарък на кръщене

Ето няколко съвета, на които да обърнете внимание преди да решите какво да вземете, за да ви е още по-лесно:

1. Питайте родителите

питайте родителите
Вместо да си блъскате главата с това какво има и какво няма детето, направо попитайте родителите. Ако хората са директни – ще го оценят дълбоко.

Така вероятността да се дублира подаръка ви с този на някой друг е минимална, а и наистина няма как да сбъркате, ако те ви споделят от какво имат нужда. Много често, обаче, родителите няма да споделят от чувство на неудобство, така че може да прибегнете към следващия съвет, ако с този не пожънете успех:

2. Питайте друг близък на семейството,

който може да е наясно с това какво им липсва. Използвайте този подход само, ако сте сигурни, че ще ви посъветват адекватно и достоверно. =)

3. Списък с подаръци

списък с подаръци

Ако родителите са ви близки, може да им предложите да направят списък с подаръци, от който гостите да могат да избират – подобно на тези, които се правят за сватбите. Да включат неща на различна стойност и бюджет и всеки да прецени според възможностите, като се отбелязва на някакъв споделен файл, например, за да не се дублират.

4. Качество на подаръка

Не пренебрегвайте качеството на подаръка. Ако бюджетът ви е ограничен, дайте го за нещо малко, но качествено или заложете на символичен подарък.

5. Общ подарък

Ако сте повече хора, които се познавате, може да съберете пари за общ по-голям подарък. По този начин ще може да вземете нещо голямо, което наистина да помогне на родителите.

Сега идва ред и на конкретните идеи за подарък за детето:

Ако сте кръстници

Ако сте кръстници на детето, традицията повелява да закупите хавлията, в която ще се увие то след измиването със светена вода, както и новите дрешки за след кръщенето (всичко от бельото до обувките).

Уникални идеи за подарък за новородено

1. Детски или бебешки дневник

бебешки дневник
Какво по-индивидуално от бебешкия дневник? Той събира най-любимите и незабравими спомени от първата годинка на бебето.

Може да е ръчна изработка, а може да заложите и на предложенията по магазините – има голямо разнообразие. Бебешките дневници не са това, което са били едно време – сега са много интересни, като в тях има специални отделения за снимки, описания и т.н.

2. Отливки и отпечатъци от ръчички и крачета

Оригинален подарък, който ще запази завинаги 1 спомен и, разбира се, малките отпечатъци на бебето. Продава се специална глина за тази цел, като може отпечатъците да се отлеят и от гипс или метал. Подарък, който вероятно много ще се хареса на майката (особено, ако става дума за първа рожба).

3. Кутия за спомени

По магазините се предлагат много красиви кутии, които изглеждат като бижута, а вътре са разпределени за всички бебешки и детски спомени – първият кичур коса, първото паднало зъбче, болничната гривна на новороденото, първата снимка от видеозона и много други спомени от значими моменти. По този начин ще намирате всичко това на едно място и на ръка разстояние.

4. Фотозаснемане на кръщенето

заснемане кръщене
В днешно време повечето важни събития се заснемат от професионален фотограф. Кръщенето несъмнено е едно от тези събития, така че може да предложите да поемете разноските по заснемането или да си ги разделите с други гости. Ако се спрете на този вариант, хубаво е да предупредите родителите.

5. Ваучер за професионална семейна фотосесия

е друг подходящ подарък за младото семейство. Със сигурност ще се зарадват на снимки след този празничен ден. =)

6. Хороскоп

индивидуален хороскоп
Ако родителите са почитатели на астрологията и смятате, че биха искали да знаят какъв път чертаят звездите на тяхното дете, може да се спрете на хороскоп. Интересен подарък за кръщенето на детето, изготвя се специално по часа и датата на раждане.

7. Звезда

Като споменахме звезди, може и да подарите сертификат за звезда на детето или да изработите персонализирано послание “На този ден се роди Звезда – …” и името на детето или други данни, които прецените. Разбира се, на тази възраст само родителите биха го оценили, ако си падат по такъв тип неща.

8. Истинско дръвче

истинско дръвче
Много иновативен подарък е истинското дръвче. По този начин може да поднесете пожеланията си детето да е здраво и силно като дървото и да пораснат заедно – силни и необорими. Може дори да добавите снимка на детето на дървото, ако пожелаете или табелка с името му, забита в пръстта до дръвчето.

9. Монети

монети
В голяма част от банките се предлагат специални колекционерски монети, които са идеални за повода. Този подарък не губи своята стойност, независимо дали са златни или сребърни.

Стойността им, освен финансова, е и емоционална. Ако поставите такава монета в музикална кутийка ще получите перфектния подарък за кръщене.

10. Касичка

касичка
Ако искате да поднесете пари вместо или като подарък, това е чудесен начин да го направите. По този начин детето ще има касичка като порасне малко, а родителите ще могат да закупят каквото преценят от средствата, които сте отделили и сложили в касичката.

11. Да отворите сметка на детето

Това е още един начин да подарите пари по по-оригинален начин. Съветвам ви непременно да се консултирате с родителите дали са съгласни. Подходящ избор, ако сте роднини на детето и ще може да внасяте пари по сметката му за различните поводи. По този начин като порасне ще има събрани средства с ваша помощ. =)

Бижута

Бижутата са класически подарък за малко дете. Независимо какво бижу ще изберете, този дар ще остане хубав спомен и вероятно ще се ползва и когато детето порасне.

12. Златна или сребърна гривна

Златните или сребърни гривни са много подходящи за подарък на дете.

13. Гривна против уроки

Гривничка с око против уроки също е чудесен избор.

14. Колие с името на бебето.

Става дума за кръщене, така че името на детето със сигурност заслужава специално внимание и може да акцентирате върху него с този подарък.

15. Златна или сребърна буквичка

Ако не искате цяло колие с името, може да се спрете и само на първата буквичка от името.

16. Златно кръстче

Класика за кръщене.

17. Златна Богорица

18. Икона

Може да се спрете и на икона, ако сметнете за добре и да я съчетаете с още нещо.

19. Табелка за вратата на детската стая

Табелка за вратата на детската стая – не се бяхте сетили, нали? Като за начало ще се хареса на родителите, а като порасне – може би и детето ще го оцени. Децата обичат такива неща – ако си има собствена стая да е обозначено, че е само негова.

Подаръци за бебе, свързани с храненето

подарък за бебе, свързан с хапване
Ето няколко идеи, свързани с храненето на бебето:

20. Златна/сребърна лъжичка

или комплект прибори. Ако искате да персонализирате още, може да гравирате на тях името на детето. Дори да не се използват, ще са луксозен спомен от кръщенето (ако смятате, че родителите си падат по по-луксозни аксесоари).

21. Биберон

може и персонализиран с изписано името на детето или да го съчетаете с

22. Лигавник или чесалка за зъбки (ако е бебе)

Чесалката за зъбки помага на бебето, когато израстват първите му зъбки. Лигавникът е ясен, а може и да комбинирате различните варианти.

23. Сет за хранене

А ако искате да заложите на по-практичен подарък, може да се спрете на сет за хранене. В началото родителите ще го “използват”, а като порасне малко и детето ще може да се справя само.

24. Пюрета, кашички

Всички знаем, че пюретата за бебета не са никак евтини. Може да помогнете на родителите, като закупите определено количество пюрета и кашички, като първо се консултирате с тях, за да знаете какви да вземете. Това е много практичен подарък, който със сигурност ще бъде оценен и ще влезе в употреба.

25. Столче за хранене

е много добър избор, защото детето ще се чувства по-самостоятелно и освен да се храни там, ще може да разглежда книжки, да рисува, без родителите да се притесняват прекалено за безопасността му.

Текстилни подаръци, изработени специално за детето

26. Одеялце

със снимка на детето е нещо, което е едновременно интересно и ще влезе в употреба. А защо не и във формата на някое животно, което прилича на плюшена играчка около бебето? Варианти много!

27. Хавлийка или халат

с избродирано името, датата на раждане и още данни за детето също е много добър избор.

В началото на публикацията споменахме, че кръстниците са тези, които се грижат за хавлията след покръстването, но не пречи вие да вземете друга за ежедневна употреба.

28. Възглавнички

Вече се предлагат и най-различни възглавнички с бродерии и снимки. А може и просто да са в по-нестандартна форма - може да заложите на животинка, на сърчице или каквото друго прецените.

29. Дрехи

дрешки за бебе
Дрехите са много практичен подарък за детето. Те не са иновативни, но са от помощ на родителите. Хубаво е да се допитате до тях за размера и предпочитани материи. Може да вземете блузка, обувчици, комплект, рокличка (ако е момиченце) и т.н.

30. Торта от папмерси/пелени

В последно време много се подаряват и пелени/памперси направени като голяма торта. Тук вече уцелихте уникален подарък, както и много практичен. Това са неща, от които всяко дете има нужда.

31. Сет за сменяне на памперси

А ако искате друг подарък в тази насока може да се спрете на сет за сменяне на памерси: освен самите памперси, чанта за тях, ... кремове и всичко свързано.

32. Бебешка козметика

Може да попитате родителите от каква козметика се нуждаят или ползват за бебето.

33. Чанта за бебешки аксесоари

Чанта, в която да побират всичко винаги е добре дошла.

Класически подаръци - играчките

Играчките са подаръците, на които най-много ще се зарадват децата. Няма дете, което не обича играчките.

34. Плюшена играчка

плюшено мече
Плюшеното мече е просто класика. Може да се спрете на друго животинче и да го обвържете със символика.

35. Ръчно плетена играчка

плетена играчка
А защо да не заложите на ръчно изплетена (от вас или по поръчка) играчка? Мекичка и приятна на допир.

36. Красива играчка, изработена от дърво

играчка от дърво

37. Кубчета за игра

кубчета за игра

За най-малките са много подходящи музикалните и интерактивни играчки.

38. Музикална кутия

музикална сфера
Музикалната кутия определено е интересен избор за подарък и може да ви донесе бонус точки пред родителите, ако изберете нежна мелодия, която да успокоява и приспива мъника.

39. Въртележка за легло

въртележка
Въртележката за легло е интересна и забавна и за малкото бебе, и за по-голямото дете. Красив предмет, който омагьосва децата (а и някои възрастни :D) и стимулира сетивните възприятия на детето.

40. Нощна лампа

Продават се специални нощни лампи за бебета, за да не стоят на тъмно.

41. Килимче за игра

Тук отново може да избирате от различни светове: може да вземете килимче като карта на света, с детски рисунки, животни, букви, каквото пожелаете.

42. Голям кош за играчки

кош за играчки
Полезен предмет: изберете шарен и изрисуван кош, който да може да събира играчките на детето. Подходящ подарък за различни възрасти - от съвсем малко до пораснало дете.

43. Къщичка или палатка за игра

Винаги може да заложите на къщичка или палатка за игра. Това е нещо, което  ще донесе истинска забава за децата (подходящо за малко по-големички).

Подаръци за прохождане са добър вариант, ако детето все още не се чувства стабилно да ходи само.

44. Проходилка

Това не е особено уникален подарък, но ще е от полза на малкото човече.

45. Столче за кола

Абсолютна необходимост, ако родителите шофират. Столчето ще гарантира безопасността и удобството на детето по време на път.

46. Люлка

Кое дете не обича да се люлее?

47. Кенгуру

Не, не говорим за истинско кенгуру. Това е продукт, който ще позволи на родителите да носят бебето на гърба и с лице към тях. Все по-нашумял и практичен.

48. Шезлонг

Шезлонг за бебето също не е лоша идея.

49. Бебешка количка

Доста скъп подарък. Подходящ избор, ако сте роднини на семейството или искате да направите голям общ подарък.

Ако решите подаръкът да е сред гореизброените, предварително обсъдете с родителите какво още си няма детето и кое ще му бъде от полза, както и какви са предпочитанията им. Това са специфични вещи и е нормално родителите да имат свои разбирания за тях.

Много хора избират някакъв електроуред, който също ще може да се използва във връзка с отглеждането на детето като

50. Пасатор

тъй като често се налага да се пасират супи и кашички.

51. Уред за подгряване на шишета

52. Електрически стелиризатор

и други подобни.

53. Бебефон

Бебефонът е задължителен аксесоар при отглеждането на бебе. По-добре не залагайте на най-евтините варианти.

54. Бебефон с камера/видео бебефон

Същото важи и за варианта с камера.

55. Професионален фотоапарат

фотоапарат подарък
Като заговорихме за камери, ако искате да се спрете на скъп подарък, то професионалният фотоапарат, с който да се заснемат щастливите моменти, е чудесен избор.

56. Видеокамера

А защо не и видеокамера? Видеата от бебешките и детски години могат да се превърнат в безценни спомени, към които голямото дете да се връща.

57. Книга за родителите

Книгите винаги са добър избор за подарък. Ако прецените, че е удачно - има огромно разнообразие от книги на родителска тематика, за майчинство, за възпитаването на децата, рецепти.

58. Книга за детето

книга за детето
Според възрастта може да се спрете на говорещи книги, приказки, букварчета или други образователни и интересни книги.

59. Книжки за рисуване, за оцветяване

Подходящ подарък за развиване на креативността.

60. Комплект за художник

художник

Децата обичат да влизат в роли, така че защо не се спрете на детски комплект за художник?

61. Пеещ часовник

Пеещ часовник със звучи на животните също е оригинален подарък.

62. Кофички за игра в пясък

Ако детенцето е малко по-голямо, кофички и формички за игра в пясък са един чудесен избор, с който много ще се забавлява.

кофички за игра в пясък

63. Ваучер

Ваучер от някоя верига магазини не е особено интересен подарък, но за сметка на това е много практичен за родителите. Така те сами ще изберат подаръка, от който наистина има нужда детето.

Надявам се, че поне малко съм ви помогнала с избора на подарък за новородено, бебе или кръщене. Какъвто и да е поводът, не забравяйте да поднесете подаръка с много любов и да подкрепяте родителите, когато имат нужда. 

Напишете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Коментари (1)

Паола

Чудесни предложения с подаръци за бебета!