Защо да пътуваме сами?


Категория: Туризъм

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 04.12.2015

travel alone

Защо да пътуваме сами?

Категория: Туризъм

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 04.12.2015

4.6/5 - (7 votes)

Да пътуваш сам е преживяване, което очарова и плаши в същото време, но което при  всички случаи е хубаво да изпитате поне веднъж в живота си. Ето как най-добре да се справите с почивка в компанията единствено на себе си.

Защо се страхуваме от това?

Почивка и компания, в колективната мисъл, изглежда че са две неразривно свързани понятия: когато решим да заминем на ново място, първата стъпка, преди още да сме решили къде точно, е да потърсим някой, който да ни придружи. Толкова сме свикнали да пътуваме в компания, че самата идея да го направим сами и да се изолираме от света за известно време ни изглежда като лудост и ни плаши.

Но да пътуваме без никой друг, е възможно. За някои, в действителност, това е най-добрият начин за пътуване. Да бъдем сами със себе си, без да можем да разчитаме на никого, означава да поставим себе си на изпитание, да се докажем, да сме си самодостатъчни и да се изправим пред своите страхове. Затова ни се струва толкова страшно.replace

Но поради същата причина, пътуването сами може да бъде и изключително очарователно.

Предимства на пътуването сами

Предимствата на почивката в самота могат да бъдат многобройни и са обобщени в една основна концепция: независимост.

Свободата да избирате дестинацията, да избирате точно какво да видите и кога, какво да пропуснете, свободата да не гоните някакъв предварително изготвен график, с който не сте изцяло съгласни: с две думи да нямате граници. Да не се съобразявате с чуждите желания, а само със своите. Освен това, самотата често ни дава времето и пространството, необходими ни, за да размишляваме, да се отпуснем, да се отдалечим от заобикалящия ни свят, да осъзнаем какво е наистина важно и дори да променим мирогледа си.

Нови запознанства

А какво ще кажете за възможността да се срещнете с нови хора, да разширите своя кръгозор, да опознаете чужда култура като чуете мнението на местни? Колко пъти, в компанията на приятелите си, сте спрели да си говорите с непознат? Разбира се, сладките приказки с непознати са хубаво нещо, но трябва и да се внимава.

Няколко мерки за сигурност

Какво би станало, ако загубите или недай си боже, някой открадне чантата или раницата ви? Ще стане така, че няма да можете дори да помолите приятел за малък заем или телефон, за да се обадите в полицията! Съветите, които могат да ви помогнат е да държите на отделни места документите и портфейла си, както и кредитните и дебитни карти. Освен това, хубаво е да оставите настрана някаква парична сума за спешни случаи. По същата причина, не забравяйте да носите със себе си всички телефонни номера и адреси за спешна помощ, които може да ви потрябват и, разбира се, когато пътувате сами се уверете, че може да общувате добре с местните хора! Най-добре да се спрете на страна, чийто език знаете или сте сигурни, че по-голямата част от хората ще ви разбират. Имайки едно наум, нека преминем към следващата стъпка.

Как да организираме почивката си сами?

Една ваканция сами, не само че е възможна, а е препоръчителна. Със сигурност, обаче, изисква малко подготовка в повече. Първото нещо, което да направите е да се уверите, че държите всичко под контрол: планирането, в този случай, става много по-важно, отколкото е обикновено. Създайте си подробна програма за пътуване, изпипана до най-малките детайли (кое къде се намира, как да се придвижите и т.н.) и се уверете, че всички резервации са потвърдени, за да избегнете неприятната ситуация, в която да не знаете как да се придвижите или къде да отседнете. Хубаво е да дадете на ваш приятел или член на семейството  копие от вашия маршрут с позоваванията на структурите (хотели, къщи за гости), където ще отседнете (с точен адрес и телефон), така че да бъдат на разположение при спешен случай, а освен това ще бъдете по-спокойни, както те, така и вие.
И не забравяйте да вземете със себе си фотоапарат, той ще е вашият верен приятел във вълнуващото пътуване.
travel

Проучете местата, които искате да посетите

Планирането има и друго предимство: пълната програма на местата, които искате да посетите, екскурзии, които да направите или забележителности, които да видите, ще ви помогнат да се чувствате по-малко изгубени. Събирането на информация за местата, които ще посетите, ще ви позволи след това да се движите с лекота и в същото време да се запознаете предварително с всички рискови зони, които да избягвате. Да бъде сам/а ви прави по-уязвими и е добре да имате това предвид през цялото време!

За да се насладите максимално на почивката си сами, трябва много малко: малко логика и здрав разум, голяма доза предпазливост, но преди всичко желанието да откривате себе си и света!

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.