10 забележителности във Виена, които не са за изпускане


Категория: Австрия

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 04.09.2018

Виена

10 забележителности във Виена, които не са за изпускане

Категория: Австрия

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 04.09.2018

Виена е прекрасна европейска столица. Очарователна е през всеки сезон, така че когато и да отидете, няма да сбъркате. А става ли въпрос за забележителности, австрийската столица определено има много какво да ви предложи.

Виена – Градът на…

Виена е известна с многото си псевдоними: може да я срещнем като “Градът на сънищата”, “Градът на музиката” или “Столицата с валсова стъпка”.
Градът на музиката
Това е най-малкото за столица, която е дала корени на композитори от калибъра на Щтраус и Шуберт, приела е артисти от изключително значение като Бетховен и Моцарт и много други велики композитори, сред които Антонио Вивалди, Николо Паганини, Кристоф Вилибалд Глук, Хайдн;
и от години приветства Новата година със зрелищен концерт, предаван в цял свят.

Йохан Щтраус

Известна още като “Градът на красивия Дунав”, синият Дунав, Градът на Сиси, Климт и Фройд. Една класическа Виена, която обаче се модернизира и от скоро печели репутация на модерен град. Град, който със сигурност трябва да бъде посетен.

Разположена в сърцето на Централна Европа, Виена винаги е привличала туристи от цял свят да посещават града, пленени от чара на една сложна култура, заинтригувани от императорските съкровища, богатството на престижни колекции и вкуса на сладкарско изкуство, което няма равно.

Историческият център на „Градът на музиката” е провъзгласен за част от световното културно наследство на ЮНЕСКО и е под негова защита.

А сега нека преминем към 10-те Топ забележителности на Виена:

10. Катедралата Св. Стефан

Започваме от символа на града – Катедралата Св.Стефан, направена в готически стил. Неговата най-характерна особеност са 250-те хиляди цветни керемидени плочки, които образуват покрива. На северната му страна за изобразени гербовете на Австрия и на столицата. А сградата е толкова голяма, че е трудно да бъде побрана във фотографския обектив.

катедрала Св.Стефан

За жителите на Виена, това е най-важната религиозна сграда в града. Сграда, която впечатлява с големината и „непредпазливостта” на взетите от архитекта решения.

Сред многото истории и легенди, достойна за споменаване ми се струва тази: говори се, че една от камбаните е образувана от разтопяването на около 100 гранати, хвърлени от турците срещу стените на Виена по време на нейната обсада.

Влезте и вътре в катедралата – не е по-малко впечатляваща,
катедралата отвътре
а след около 350 стъпала пред погледа ви ще се  разкрие внушителна гледка към града.

гледка от катедралата

9. Музеите във Виена

Музеят Албертина

Музеят на графичното изкуство Албертина не е по-малко впечатляващ, ако сте фенове на изкуството: тук може да се полюбувате на творбите на Пикасо, Моне, Реноар, Гоя, Кокошка, Климт и Анди Вархол.

музей Албертина
Албертина е един от най-важните музеи в града, който притежава една от най-големите колекции на картини в света. Закупила е и две колекции с творби на импресионисти от началото на 20-ти век, с което става още по-интересен.

Музей на изящните изкуства

Музеят за изящните изкуства представлява среща с изкуството, което не бива да изпускате.Сред първите музеи в света за изящни и декоративни изкуства, в него са запазени творбите на Рафаело, Веласкез, Микеланджело и още много.
Музей на изящните изкуства

Природо-историческият музей.

Сградите на двата музея са близнаци и се намират непосредствено една до друга. Може да ги посетите ако ви е интересно.
Природо-исторически музей

Кметството – Rathaus

Намира се на Ринг щтрасе и като много сгради от онова време, и кметството е построено в нео стил.
кметството
Намираме се пред една от най-важните нео-готически  сгради за епохата. На толкова хубаво и централно място, че е винаги в центъра на културния и празничен живот в града, най-вече на Коледа.

8. Виенската опера

Виенската опера

Както вече споменахме, Виена е прочута като „Градът на музиката” поради безброй причини. Като такава, разполага с една от най-важните опери в света, а именно Виенската опера, открита с представление на „Дон Жуан” от гениалния Моцарт.
опера

Тук любителите на лирическия театър могат да се насладят на представления на много високо ниво, както  и на голямо разнообразие през цялата година.

7. Църквата Св. Карл (Karlskirche)

Прекрасно бароково творение с величествен купол, напомнящ на римските църкви, по-специално на базиликата Св.Петър във Ватикана.
църква Св.Карл
Двете колони пред главния вход са другият най-впечатляващ елемент на църквата. Тя е посветена на Карл Боромеус, навремето считан от владетеля за патрон и лечител. Смята се, че парите за построяването й са събрани от данък, наложен на евреите, които е трябвало да си плащат, за да живеят в града. Намира се близо до двореца Белведере и Операта.
св.карл

Виена – рамка на неустановените творения

Виена през вековете се е превърнала в специална рамка на неустановените творения; стига да си помислим за необикновените златни листа на купола на Дома на „Виенския сецесион” (Wiener Sezession),
Виенски сецесион
символизиращ отцепването на новия стил от старите норми, за търсените несъвършенства на къщите на Хундертвасер или за експерименталното строителство на Карл Маркс Хоф, за да оправдаем подобно твърдение.

6. Домът Хундертвасер (Hundertwasserhaus Wien)

ВиенаВ града на изкуствата, може да се разхождате из тесните улички и да се възхищавате на исторически сгради (много от бароковия период), смесени със съвременни такива, включително колоритния и забавен Хундертвасер дом. Тук петдесет късметлийски семейства живеят в апартаменти на изкуството, сред „стени от растения и дървета”, произведение на художника еколог, дал името си на проекта.
Домът Хундертвасер

Става дума за провокативния архитект, скулптор и художник Хундертвасер, който построява асиметрични къщи с ярки цветове. Тези сгради нямат нищо общо с класическите модели на жилища, строени от хората, става въпрос за сгради, които следват криволичещите и неправилни линии на природата. Подовете са непрактични, вълнообразни, а сградите не притежават 2 еднакви прозореца. Според Хундертвасер именно прозорците са най-важният елемент от една сграда, а не стените.
Може да влезнете вътре, където има много магазинчета, сувенири и картини. Мястото определено е интересно.

Шарените къщи бързо се превръщат в топ дестинация сред туристите, макар  жителите на Виена да нямат толкова добро отношение към тях.


Booking.com

5. Увеселителен парк Пратера и парковете на Виена

Препоръчвам да посетите увеселителния парк Пратера, както и едноименният парк, в който се намира. Много обширен и зелен, може да се разходите в него или да си наемете рикша. Може да стигнете до там с метро или автобус.
Пратер
Колкото до увеселителния парк, ако сте любители на адреналина, има по-екстремни атракциони, които ще ви допаднат.
влакче пратер
Дори и да не сте, винаги е забавно да се разходите из него, да хапнете захарен памук, да се качите на блъскащи се колички или да се повозите на другия символ на Виена – Виенското колело, откъдето да се полюбувате на приятна гледка от 65 метра височина. Ако сте сред влюбените, определено е сред подходящите атракциони, тъй като колелото се движи много бавно, а гледката е романтична, особено вечерно време.
виенско колело

Таксата за колелото е 8 евро, но си струва.

Вход за Пратера няма, плащате за всеки атракцион, на който се возите. Хубаво е да знаете, че през зимата е затворен, работи от 15-ти март до 31-ви октомври.
виенско колело

Препоръчвам и едно заведение на територията на увеселителния парк, което много ми допадна: приятна атмосфера и вкусна храна, големи порции за добри цени.
заведение в Пратера
Определено не бива да пропускате да се насладите на австрийските специалитети. (очаквайте статия и по този въпрос).

Парковете на Виена

Ако имате достатъчно време, се разходете и из останалите паркове и градини на Виена – очарователни са, определено няма да съжалявате. Сред по-известните са:

*паркът Зигмунд Фройд, близо до Виенския Университет, пълен през топлите дни със студенти и хора, които си правят пикници.
паркове Виена

VOLKSGARTEN и BURGGARTEN – страхотни паркове, намиращи се близо до двореца Хофбург. В първия се намира известният паметник на принцеса Сиси, а във втория: статуя на великия Моцарт.

STADTPARK – много хубав виенски парк, разделен на 2 от реката Wien, която дава името на града. Най-богат на статуи и паметници, сред които златната статуя на Йохан Щтраус – една от най-сниманите от туристите.

RATHAUSPARK – намира се срещу Кметството, между Университета и Парламента. През годината площадът, който го разделя, посреща интересни мероприятия, сред които писта за кънки на лед, коледен пазар, кино фестивали и музикални фестивали.

4. Дворецът Хофбург

Време е да преминем към величествените дворци на Виена.
хофбург

Дворецът Хофбург е императорският дворец, където едно време е живяло семейството на Хабсбургите.
Хабсбурги

Тук е живяла и самата принцеса Сиси. Във величествения дворец може да преброим над 2500 стаи, а именно в тези стаи се е решавала съдбата на цяла Европа.
Хофбург

Днес дворецът е резиденция на федералния австрийски Президент, но до 1918 г. е бил символ на голямата Хабсбургска империя. На негова територия се намират Испанската школа за езда с известните си липицански коне, Липицански коне

Етнографския музей, апартаментите на Сиси и съкровищницата на Австрийската империя, една от най-ценните колекции на скъпоценности в световен мащаб.
съкровищница

3. Разходка край Синият Дунав

Прекъсваме описването на дворците, тъй като разходка покрай Дунава ми се струва достойна да бъде вписана тук.Дунав

Реката е по-отдалечена от останалите забележителности, може да стигнете до там с метро, много е удобно. По пътя, ако ви е интересно, може да слезете за малко няколко спирки преди това, за да видите фабриката за боклук Шпителау, проектирана от известния Фриденсрайх Хундертвасер.
фабрика за боклук
Впечатляващо е как фабрика за боклук се превръща в атракция и забележителност за хиляди посетители, благодарение на оригиналността си.
фабрика за боклук Виена

Разходката покрай синия Дунав според мен е задължителна. Лебеди, чиста вода, зеленина и спокойствие. Много кафенета, ресторантчета, в които може да седнете и да се насладите на обстановката.
синият Дунав
Може и да си наемете водно колело. Ако не знаете, Виена е известна и като екологичен град, тъй като съотношението в града е 50:50 зелени площи.

2. Дворецът Белведере

Построен от принц Еудженио Савойски, военен гений под властта на Хабсбургите, изпълнил своето „бойно кръщение” (първи важни военни действия) точно в решаващата битка на Виена срещу турците.

Името „Белведере” в превод означава „Хубава гледка”, което изцяло съответства на двореца.
Белведере градини

Две прекрасни барокови сгради, потопени в зеленината на смайващи градини. Макар и много от по-значимите произведения на Климт да са преместени в Kunst Haus Wien (в музея на Хундертвасер) , в по-голямата сграда „Горно Белведере” галерията излага известната целувка на Климт, а в нея може да видите и произведения на Кокошка и Шиле.
белведере

Носи се легенда, че във водите на водния басейн на територията на двореца Белведере, едно време плували нимфи и други чудати създания.
двореца Белведере

Не се знае дали това са само митове, но едно е сигурно – след посещението на двореца ще бъдете като омагьосани.

1.     Дворецът Шьонбрун (Schloss Schönbrunn)

За мен лично, няма равен.
дворец Шьонбрун
Замъкът на Шьонбрун (който често се изговаря неправилно: Шонбрун), императорско седалище на Хабсбургите, едно време се е намирал  в село, близо до града, но днес вече е част от територията на Виена.

Според легендата се е образувал от извор с вода, а самото име Шьонбрун означава прекрасен кладенец, и днес в градините има изобилие на бистра вода във фонтани и езерца.

фонтан
Замък, превърнал се в дворец, с прекрасни стаи за посещение, и огромен, спиращ дъха двор, където може да се разхождате и наслаждавате на красотите, които предлага. Чувството е неописуемо, атмосферата е завладяваща, а всички цветя и вода наоколо те карат да усетиш природата.

Защитен от ЮНЕСКО заедно с градините като шедьовър на бароковото изкуство. По-късно, преправен и в стил рококо.
Посещението на двореца може да ви отнеме цял ден, за да му обърнете нужното внимание.

Тук се намира и най-старият зоопарк в света, отворен през цялата година с голямо разнообразие на диви животни и екзотични растения.
зоопарк

Едни от най-атрактивните животни са гигантски панди и тюлени.
панди
тюлени

Надявам се статията да ви е харесала.

Заключение за Виена:

Виена е необикновена!


Booking.com

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (7)

Julian

Доста полезна и приятна статия, мисля да посетя Виена към края на март и намерих голяма част от нужната ми информация тук. Поздравления. Само не можах да намеря статията Ви за местата за хранене, които за мен са изключително важни за да бъде изживяването пълноценно.

Джорджа Де Марки

Здравейте! Много се радвам, че статията за Виена Ви е била полезна и я намирате за приятна. Благодаря! Не сте я намерили, тъй като за момента още няма такава. Смятам в бъдещи статии да включвам и места за хранене, които са ме впечатлили, но не и такива, които не мога да препоръчам с две ръце. За Виена, за съжаление, не мога да ви помогна с препоръка за заведение за хранене, тъй като и самата кухня не ме впечатли особено. Аз обикновено гледам рейтинг и ревюта и според това и личните ми предпочитания избирам. Надявам се да си изкарате страхотно и да намерите местенца, където готвят много вкусно!

Yoana

Здравейте, предстои ми пътуване до Виена, но ще имам там само ден. Какво бихте ми препоръчали да видя задължително? ?

Ренета

Hundertwasserhaus Wien е мое любимо място във Виена, заедно с прекрасните дворци! Харесва ми начинът по който сте ги описали, поздравления!

Джорджа Де Марки

Здравейте Ренета! Да, Виена и особено дворците са изключително красиви! А Hundertwasserhaus определено има своя чар! Много Ви благодаря, радвам се че Ви харесва! =))

Красота

В природонаучния музей има колекции събирани от преди 250 години. Тук има скелети на динозаври, малка статуетка на 25 000 години, гигантски топаз тежащ 117 кг., препарирани екземпляри на изчезнали видове.

Джорджа Де Марки

Благодаря за допълнението!