Виена е прекрасна европейска столица. Очарователна е през всеки сезон, така че когато и да отидете, няма да сбъркате. А става ли въпрос за забележителности, австрийската столица определено има много какво да ви предложи.

Виена – Градът на…

Виена е известна с многото си псевдоними: може да я срещнем като „Градът на сънищата“, „Градът на музиката“ или „Столицата с валсова стъпка”.
Градът на музиката
Това е най-малкото за столица, която е дала корени на композитори от калибъра на Щтраус и Шуберт, приела е артисти от изключително значение като Бетховен и Моцарт и много други велики композитори, сред които Антонио Вивалди, Николо Паганини, Кристоф Вилибалд Глук, Хайдн;
и от години приветства Новата година със зрелищен концерт, предаван в цял свят.

Йохан Щтраус

Известна още като „Градът на красивия Дунав“, синият Дунав, Градът на Сиси, Климт и Фройд. Една класическа Виена, която обаче се модернизира и от скоро печели репутация на модерен град. Град, който със сигурност трябва да бъде посетен.

Разположена в сърцето на Централна Европа, Виена винаги е привличала туристи от цял свят да посещават града, пленени от чара на една сложна култура, заинтригувани от императорските съкровища, богатството на престижни колекции и вкуса на сладкарско изкуство, което няма равно.

Историческият център на „Градът на музиката” е провъзгласен за част от световното културно наследство на ЮНЕСКО и е под негова защита.

Нека преминем към 10-те Топ забележителности на Виена

10. Катедралата Св. Стефан

Започваме от символа на града – Катедралата Св.Стефан, направена в готически стил. Неговата най-характерна особеност са 250-те хиляди цветни керемидени плочки, които образуват покрива. На северната му страна за изобразени гербовете на Австрия и на столицата. А сградата е толкова голяма, че е трудно да бъде побрана във фотографския обектив.

катедрала Св.Стефан

За жителите на Виена, това е най-важната религиозна сграда в града. Сграда, която впечатлява с големината и „непредпазливостта” на взетите от архитекта решения.

Сред многото истории и легенди, достойна за споменаване ми се струва тази: говори се, че една от камбаните е образувана от разтопяването на около 100 гранати, хвърлени от турците срещу стените на Виена по време на нейната обсада.

Влезте и вътре в катедралата – не е по-малко впечатляваща,
катедралата отвътре
а след около 350 стъпала пред погледа ви ще се  разкрие внушителна гледка към града.

гледка от катедралата

9. Музеите във Виена

Музеят Албертина

Музеят на графичното изкуство Албертина не е по-малко впечатляващ, ако сте фенове на изкуството: тук може да се полюбувате на творбите на Пикасо, Моне, Реноар, Гоя, Кокошка, Климт и Анди Вархол.

музей Албертина
Албертина е един от най-важните музеи в града, който притежава една от най-големите колекции на картини в света. Закупила е и две колекции с творби на импресионисти от началото на 20-ти век, с което става още по-интересен.

Музей на изящните изкуства

Музеят за изящните изкуства представлява среща с изкуството, което не бива да изпускате.Сред първите музеи в света за изящни и декоративни изкуства, в него са запазени творбите на Рафаело, Веласкез, Микеланджело и още много.
Музей на изящните изкуства

Природо-историческият музей.

Сградите на двата музея са близнаци и се намират непосредствено една до друга. Може да ги посетите ако ви е интересно.
Природо-исторически музей

Кметството – Rathaus

Намира се на Ринг щтрасе и като много сгради от онова време, и кметството е построено в нео стил.
кметството
Намираме се пред една от най-важните нео-готически  сгради за епохата. На толкова хубаво и централно място, че е винаги в центъра на културния и празничен живот в града, най-вече на Коледа.

8. Виенската опера

Виенската опера

Както вече споменахме, Виена е прочута като „Градът на музиката” поради безброй причини. Като такава, разполага с една от най-важните опери в света, а именно Виенската опера, открита с представление на „Дон Жуан” от гениалния Моцарт.
опера

Тук любителите на лирическия театър могат да се насладят на представления на много високо ниво, както  и на голямо разнообразие през цялата година.

7. Църквата Св. Карл (Karlskirche)

Прекрасно бароково творение с величествен купол, напомнящ на римските църкви, по-специално на базиликата Св.Петър във Ватикана.
църква Св.Карл
Двете колони пред главния вход са другият най-впечатляващ елемент на църквата. Тя е посветена на Карл Боромеус, навремето считан от владетеля за патрон и лечител. Смята се, че парите за построяването й са събрани от данък, наложен на евреите, които е трябвало да си плащат, за да живеят в града. Намира се близо до двореца Белведере и Операта.
св.карл

Виена – рамка на неустановените творения

Виена през вековете се е превърнала в специална рамка на неустановените творения; стига да си помислим за необикновените златни листа на купола на Дома на „Виенския сецесион” (Wiener Sezession),
Виенски сецесион
символизиращ отцепването на новия стил от старите норми, за търсените несъвършенства на къщите на Хундертвасер или за експерименталното строителство на Карл Маркс Хоф, за да оправдаем подобно твърдение.

6. Домът Хундертвасер (Hundertwasserhaus Wien)

ВиенаВ града на изкуствата, може да се разхождате из тесните улички и да се възхищавате на исторически сгради (много от бароковия период), смесени със съвременни такива, включително колоритния и забавен Хундертвасер дом. Тук петдесет късметлийски семейства живеят в апартаменти на изкуството, сред „стени от растения и дървета“, произведение на художника еколог, дал името си на проекта.
Домът Хундертвасер

Става дума за провокативния архитект, скулптор и художник Хундертвасер, който построява асиметрични къщи с ярки цветове. Тези сгради нямат нищо общо с класическите модели на жилища, строени от хората, става въпрос за сгради, които следват криволичещите и неправилни линии на природата. Подовете са непрактични, вълнообразни, а сградите не притежават 2 еднакви прозореца. Според Хундертвасер именно прозорците са най-важният елемент от една сграда, а не стените.
Може да влезнете вътре, където има много магазинчета, сувенири и картини. Мястото определено е интересно.

Шарените къщи бързо се превръщат в топ дестинация сред туристите, макар  жителите на Виена да нямат толкова добро отношение към тях.

Класацията продължава: Топ 10 забележителности във Виена – част 2.

10 забележителности във Виена, които не са за изпускане – част 1
4.4/5 от 14 гласа

4 COMMENTS

  1. В природонаучния музей има колекции събирани от преди 250 години. Тук има скелети на динозаври, малка статуетка на 25 000 години, гигантски топаз тежащ 117 кг., препарирани екземпляри на изчезнали видове.

  2. Hundertwasserhaus Wien е мое любимо място във Виена, заедно с прекрасните дворци! Харесва ми начинът по който сте ги описали, поздравления!

    • Здравейте Ренета! Да, Виена и особено дворците са изключително красиви! А Hundertwasserhaus определено има своя чар! Много Ви благодаря, радвам се че Ви харесва! =))

Напишете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading Facebook Comments ...