Home Туризъм Австрия 10 забележителности във Виена, които не са за изпускане – част 2

10 забележителности във Виена, които не са за изпускане – част 2

0
21185
vienna

Продължаваме с Топ 10 забележителности във Виена, в случай че попадате първо на тази статия вижте Първа част.

5. Увеселителен парк Пратера и парковете на Виена

Препоръчвам да посетите увеселителния парк Пратера, както и едноименният парк, в който се намира. Много обширен и зелен, може да се разходите в него или да си наемете рикша. Може да стигнете до там с метро или автобус.
Пратер
Колкото до увеселителния парк, ако сте любители на адреналина, има по-екстремни атракциони, които ще ви допаднат.
влакче пратер
Дори и да не сте, винаги е забавно да се разходите из него, да хапнете захарен памук, да се качите на блъскащи се колички или да се повозите на другия символ на Виена – Виенското колело, откъдето да се полюбувате на приятна гледка от 65 метра височина. Ако сте сред влюбените, определено е сред подходящите атракциони, тъй като колелото се движи много бавно, а гледката е романтична, особено вечерно време.
виенско колело

Таксата за колелото е 8 евро, но си струва.

Вход за Пратера няма, плащате за всеки атракцион, на който се возите. Хубаво е да знаете, че през зимата е затворен, работи от 15-ти март до 31-ви октомври.
виенско колело

Препоръчвам и едно заведение на територията на увеселителния парк, което много ми допадна: приятна атмосфера и вкусна храна, големи порции за добри цени.
заведение в Пратера
Определено не бива да пропускате да се насладите на австрийските специалитети. (очаквайте статия и по този въпрос).

Парковете на Виена

Ако имате достатъчно време, се разходете и из останалите паркове и градини на Виена – очарователни са, определено няма да съжалявате. Сред по-известните са:

*паркът Зигмунд Фройд, близо до Виенския Университет, пълен през топлите дни със студенти и хора, които си правят пикници.
паркове Виена

VOLKSGARTEN и BURGGARTEN – страхотни паркове, намиращи се близо до двореца Хофбург. В първия се намира известният паметник на принцеса Сиси, а във втория: статуя на великия Моцарт.

STADTPARK – много хубав виенски парк, разделен на 2 от реката Wien, която дава името на града. Най-богат на статуи и паметници, сред които златната статуя на Йохан Щтраус – една от най-сниманите от туристите.

[td_block_ad_box spot_id=“custom_ad_2″]
RATHAUSPARK
– намира се срещу Кметството, между Университета и Парламента. През годината площадът, който го разделя, посреща интересни мероприятия, сред които писта за кънки на лед, коледен пазар, кино фестивали и музикални фестивали.

4. Дворецът Хофбург

Време е да преминем към величествените дворци на Виена.
хофбург

Дворецът Хофбург е императорският дворец, където едно време е живяло семейството на Хабсбургите.
Хабсбурги

Тук е живяла и самата принцеса Сиси. Във величествения дворец може да преброим над 2500 стаи, а именно в тези стаи се е решавала съдбата на цяла Европа.
Хофбург

Днес дворецът е резиденция на федералния австрийски Президент, но до 1918 г. е бил символ на голямата Хабсбургска империя. На негова територия се намират Испанската школа за езда с известните си липицански коне,
липицански коне

Етнографския музей, апартаментите на Сиси и съкровищницата на Австрийската империя, една от най-ценните колекции на скъпоценности в световен мащаб.
съкровищница

3. Разходка край Синият Дунав

Прекъсваме описването на дворците, тъй като разходка покрай Дунава ми се струва достойна да бъде вписана тук.Дунав

Реката е по-отдалечена от останалите забележителности, може да стигнете до там с метро, много е удобно. По пътя, ако ви е интересно, може да слезете за малко няколко спирки преди това, за да видите фабриката за боклук Шпителау, проектирана от известния Фриденсрайх Хундертвасер.
фабрика за боклук
Впечатляващо е как фабрика за боклук се превръща в атракция и забележителност за хиляди посетители, благодарение на оригиналността си.
фабрика за боклук Виена

Разходката покрай синия Дунав според мен е задължителна. Лебеди, чиста вода, зеленина и спокойствие. Много кафенета, ресторантчета, в които може да седнете и да се насладите на обстановката.
синият Дунав
Може и да си наемете водно колело. Ако не знаете, Виена е известна и като екологичен град, тъй като съотношението в града е 50:50 зелени площи.

2. Дворецът Белведере

Построен от принц Еудженио Савойски, военен гений под властта на Хабсбургите, изпълнил своето „бойно кръщение” (първи важни военни действия) точно в решаващата битка на Виена срещу турците.

Името „Белведере” в превод означава „Хубава гледка”, което изцяло съответства на двореца.
Белведере градини

Две прекрасни барокови сгради, потопени в зеленината на смайващи градини. Макар и много от по-значимите произведения на Климт да са преместени в Kunst Haus Wien (в музея на Хундертвасер) , в по-голямата сграда „Горно Белведере” галерията излага известната целувка на Климт, а в нея може да видите и произведения на Кокошка и Шиле.
белведере

Носи се легенда, че във водите на водния басейн на територията на двореца Белведере, едно време плували нимфи и други чудати създания.
двореца Белведере

Не се знае дали това са само митове, но едно е сигурно – след посещението на двореца ще бъдете като омагьосани.

1.     Дворецът Шьонбрун (Schloss Schönbrunn)

За мен лично, няма равен.
дворец Шьонбрун
Замъкът на Шьонбрун (който често се изговаря неправилно: Шонбрун), императорско седалище на Хабсбургите, едно време се е намирал  в село, близо до града, но днес вече е част от територията на Виена.

Според легендата се е образувал от извор с вода, а самото име Шьонбрун означава прекрасен кладенец, и днес в градините има изобилие на бистра вода във фонтани и езерца.

фонтан
Замък, превърнал се в дворец, с прекрасни стаи за посещение, и огромен, спиращ дъха двор, където може да се разхождате и наслаждавате на красотите, които предлага. Чувството е неописуемо, атмосферата е завладяваща, а всички цветя и вода наоколо те карат да усетиш природата.

Защитен от ЮНЕСКО заедно с градините като шедьовър на бароковото изкуство. По-късно, преправен и в стил рококо.
[td_block_ad_box spot_id=“custom_ad_2″]
Посещението на двореца може да ви отнеме цял ден, за да му обърнете нужното внимание.

Тук се намира и най-старият зоопарк в света, отворен през цялата година с голямо разнообразие на диви животни и екзотични растения.
зоопарк

Едни от най-атрактивните животни са гигантски панди и тюлени.
панди
тюлени

Надявам се статията да ви е харесала.

Заключение за Виена:

Виена е необикновена!

10 забележителности във Виена, които не са за изпускане – част 2
4.8/5 от 32 гласа

NO COMMENTS

Напишете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading Facebook Comments ...