Будапеща е уникална европейска столица, в която има толкова много места, които си заслужават да бъдат посетени!

Силно очарована съм от магията на този град, ето защо ви предлагам класация от 15 забележителности, които непременно да видите в Будапеща.

В тази статия, освен самите забележителности в Будапеща, ще намерите:

 • полезна информация за тях (раб.време, билети, цени, разположение)
 • любопитни факти и легенди
 • история
 • уникално красиви снимки от Будапеща.

А ако търсите конкретна информация за някоя от забележителностите на унгарската столица, може да отидете директно на нея:

Нека започваме!

 

1. Парламентът

повече за него може да прочетете в първата статия, която написах за Будапеща – Магията на Будапеща. Освен любопитни факти за града, информация за това как да се придвижите, е включено и всичко, което трябва да знаете за посещение на Парламента, цени на билети и други интересни подробности около неговата история.

2.  Рибарският Бастион
Бастиона

Любопитно е да се отбележи, че Рибарският Бастион всъщност никога не е бил замислян като крепост или за отбранителни цели.

Посетите ли Будапеща, това е безспорно една от задължителните спирки – впечатляваща структура, която не може да ви остави безразлични с още по-впечатляващата гледка към Дунава и града, която предлага, а от другата страна – към църквата Св. Матиаш, за която ще разкажа след малко.

Разкошно място за снимки.
Рибарски бастион

А сега малко повече за сградата на Рибарския Бастион – построена е през 20ти век и в архитектурата й се смесват неоготически стил и неоромански стил.  Състои се от 7 характерни кули (мястото е известно още като Рибарските кули), които всъщност представляват 7те маджарски племена, които са основали страната през 9ти век.

От къде идва името на Рибарския Бастион?

А ако се чудите от къде идва името й – от мястото, на което е построена: в същия квартал едно време се намирало седалището на гилдията на рибарите (друга версия е, че е взела това име, заради рибните пазари, които се намирали в околностите).

Панорамата от Буда, заедно с Рибарския Бастион са включени в списъка за Световно Културно наследство на ЮНЕСКО през 1988г.

Къде се намира?

Ако се чудите къде се намира – от замъкът Буда, продължавате надясно по вътрешните улици и със сигурност ще го стигнете. В Будапеща всичко се намира много лесно и интуитивно, почти няма да имате нужда от карти.

На лявата кула срещу Starbucks може да се качите срещу заплащане от евро или две (не помня съвсем точно), макар на другите кули да е безплатно.

Странен избор, но да ви кажа какво има там: за мен си заслужаваше, заради една машина, в която пускаш монетка от техните 5 форинти, като самата услуга струва около 100-200 форинта, избираш формата, в която да ти я преработи – аз избрах Парламента и ето резултата:
монета

Освен това, като се качите по стълбите на кулата има заведение, от което също може да се любувате на гледката.

Статуята на мъжа, устремен към смъртта

На слизане от Рибарския Бастион, се натъкнах на този паметник и ми стана любопитно да науча историята му, а тъй като се оказа наистина интересна, ще я споделя с вас: статуята всъщност представлява помен за унгарски революционер, Питър Мансфелд, обесен за каузата през 1959 г.

peter
На английски статуята е озаглавена „Man Falling Into Death” – млад мъж, устремен към смъртта. 18-годишният Питър се превръща в символ на Революцията през 1956 г. и на хилядите загинали младежи в името на независимостта.

3. Църква Матиаш
mattias-church

Продължавам с Църквата на Матиаш, тъй като се намира в непосредствена близост до Рибарския Бастион – веднага ще я видите. Тя също е много красива, построена през 18ти век като първата енорийска църква на Будапеща.

Структурата й е преправяна повече от един път, а днешният й вид е в неоготически стил. Посветена е и носи името на цар Матия Корвино, царувал между 1458 и 1490 г. и признат за национален герой (името му фигурира и на Площада на героите, за който ще стане дума след малко).

curkva Matiash
Ако слезете в криптата, може да видите съкровището, съставено от свети скъпоценности, антични одежди от времето на коронясването и копието на короната на Унгария, които формират колекцията на Музеят на църковното изкуство на Будапеща.

Цени: Възрастен: 1,500 HUF

Студенти, пенсионери: 1 000 HUF (срещу документ)

Работно време: от понеделник до петък от 9:00 до 17:00 часа,

събота от 9:00 до 13:00 часа, неделя от 13:00 до 17:00 часа
Всъщност е по-логично да минете първо през номер 4, 5, 6 след което през номер 2 и 3.

4. Верижният мост

mosta-na-verigite
Верижният мост е най-античният мост в Будапеща, първият стабилен мост, построен през 1830г., който всъщност е свързал двата града Буда и Пест (до 1873г. са били два абсолютно независими града).

Любипитната му история:

Историята му е адски интересна, ще опитам да разкажа кратката версия:

В унгарското общество навремето се отличавала фигурата на граф Шечени, човек със завидни способности, хъс и огромно желание за прогрес на унгарското общество.

Графът решил, че градът се нуждае от подобен мост и два пъти ходил сам до Великобритания да намери човек, който да осъществи проект от такава величина, имайки предвид размерите на Дунава. Успял да намери и архитект и инженер.

Адам Кларк, инженерът, който осъществява Верижният мост толкова се гордее с проекта си, че се хваща на бас, че ако някой успее да намери и един дефект в конструкцията му, ще се хвърли от моста в Дунава. Седмици по-късно дефектът бил намерен – лъвовете, които охраняват моста били издялани без езици. Кларк удържал на думата си и скочил от моста, но тъй като бил отличен плувец, се отървал без драскотина. На него е посветен площада преди Верижния мост.

Днес, в началото на моста може да видите странна поничка от камък. Това всъщност е бил нулевият километър – самият център на Унгария, от където се измервали границите на Империята, която щяла да рухне не след дълго…

По време на Втората Световна война мостът бил разрушен от немците (за да попречат на напредването на руските войници), но е реконструиран след войната и през 1989г. става символ на унгарската свобода.

5. Замъкът Буда и Кралският дворец

budaПрепоръчвам ви да се разходите до Замъка и Кралския дворец първо през деня (заедно с Рибарския Бастион), а после и по тъмно – уникално красиво е, пак има туристи, но е спокойно и абсолютно си заслужава да видите унгарската столица, осветена от високо. Няма как да не се влюбите…

Замъкът на Буда „владее” града с уникалното си разположение над него и над Дунава.

Там е основан самият град, това е бил замъкът на унгарските крале, а днес помещава едни от най-важните средновековни забележителности, някои от които част от Световното наследство на ЮНЕСКО.

Кралският дворец е бил първата кралска резиденция на хълма на Замъка Буда, построена през 13ти век. Няколко пъти напълно опустошаван и реконструиран.

Днес, в Кралския дворец се помещават Унгарската Национална галерия, Историческият музей на Будапеща и Националната библиотека „Сечени”.
buda-castle

Други интересни обекти са:  дворът на Лъвовете, кладенецът на Матия, бронзовата статуя на крал Матия Корвино и статуята на птицата Турул, митологическата птица на маджарите.

Как да стигнете до Двореца?

За да стигнете до Кралския Дворец, може да хванете красивият лифт от Моста на Веригите или да се качите по стълбите (има и автобус – номер 16, но разстоянието не е голямо за пеша).
лифт

5. Къщата-музей на Худини

Ако магията на Будапеща не ви е достатъчна – ето още едно магическо място, което да посетите – къщата-музей на световноизвестния илюзионист Худини, роден в именно в столицата на Унгария.

Худини

Може да влезете в музея в рамките на работното време, но за да стигнете до Колекцията, трябва да декодирате билета си (не се безпокойте, служителите ще ви дадат жокери), но ако случайно не успеете, ще ви върнат парите.

Ще станете свидетели и на шоу от млади местни талантливи илюзионисти.

Работно време: от 10 до 19:00ч.

Цена: 8 EUR за възрастни, 6 EUR за деца

Адрес: 11 Dísz Square (по пътя към Рибарския Бастион вляво)

Препоръчително е да си запазите билети предварително.

Къде да отседнете в Будапеща?
в Будапеща

Аз лично използвам много Airnb. Тук може да научите повече за това как работи и какви са предимствата му и ако нямате регистрация, може да се регистрирате чрез моят линк и ще получите 50лв бонус при резервация на стойност над 125 лв, а аз ще получа 25 лв от препоръката. Може да го използвате, където и да пътувате. За по-малко пари от хотел, може да отседнете в центъра без проблем. =)

6. Разходка край Дунава

Разходката край Дунава е ясна, но все пак няма как да не я спомена като отделна точка. Със сигурност ще я прекосите поне няколко пъти, но се разходете и до самата река.
obuvki-krai-dunava

В близост до Парламента, вижте и Обувките по брега на Дунава (общо 60 чифта от чугун). Това всъщност е трогателен помен в чест на евреите, които са разстреляни на брега на Дунава, след като са „помолени” да се събуят (обувките били ценен ресурс по онези времена) от членовете на Фашистко движение през 1944г. Водата отнасяла телата на жертвите и оставали само обувките им, така дошла и идеята за тази скулптура.
obuvkite

Интересно е, а и е част  от историята на Будапеща, така че реших да не го изпускам като информация, но нека преминем към нещо по-ведро, а именно:

7. Площадът на героите
geroite

Това е площадът, посветен на големите герои на унгарската история. Красив и денем и вечер, когато бива осветяван от хиляди светлинки. Намира се в края на Андраси булевард, а отстрани е Дворецът на изкуствата. Като го прекосите пък влизате в най-известният парк на града – Варослигет, едно от най-посещаваните места в Будапеща, но за него ще ви разкажа след малко.

В средата на площада се намира Паметника на Хилядолетието, построен през 1896г., за да се отпразнуват 1000г. от създаването на Унгария. Срещу него е Паметникът на Националните герои за героите „без име”, които са паднали в боя за свободата.

Наоколо са представени различни статуи в чест на Арпад и 7те вожда на 7те племена, които споменахме и при Рибарския Бастион, които са дали начало на нацията през 11ти век.

8. Статуята Анонимус  и Градския парк

паркаЗавършен в чест на отпразнуването на 1000 г. Унгария, най-популярният парк на Будапеща определено привлича интереса на туристите.

Разположен на 120 хектара, Градският парк се отличава с красивото си езерце (на моменти пресъхнало), през зимата – ледена пързалка, с баните Сечени, с редица събития, които се провеждат на територията му, както и със замъка Вайдахуняд, в който се намира Музеят на земеделието.

Освен това в парка се помещават и Ботаническата и зоологическата градина, Музеят на изящните изкуства и различни скулптури.

Статуята на Анонимус и легендата за нея

Едно от най-интересните неща за мен беше статуята на Анонимус и легендата около нея – говори се, че който пипне златната му писалка, ще стане велик писател. Познайте накъде се затичах.. 😀
анонимус

Казват, че върхът й е изтрит, именно заради многото туристи, които вярват на тази легенда. А вие бихте ли пипнали върха й??

Предположенията гласят, че Анонимус всъщност е монахът, написал първата книга, посветена на унгарската история и, че е бил хроникьор на унгарски крал (най-вероятно Бела III-ти), макар и самоличността му да е обвита в мистерия.

9. Хълмът Гелерт и Цитаделата
гледка от Гелерт

Имате ли време, включете и хълм Гелерт в програмата си. Изкачвате се по хълма, след което може да се насладите на уникална гледка към Дунава и града от друг ъгъл.

Цитаделата всъщност се намира на най-високата точка на града, а основната й цел е била да сплашва унгарските революционери (построена е непосредствено след Революцията през 1849г.).

Сред забележителностите е и Статуята на свободата, висока 14 метра и изобразяваща жена, държаща палмова клонка, в чест на победата на Съветската армия над немската през 1947г. След падането на комунизма, надписът е сменен.
статуя на хълма

Мястото определено има своята атмосфера и чар.

Гелерт  и подножието на хълма днес представляват реномиран жилищен квартал, с много посолства и жилища на посланици. От 1987, районът е включен в Списъка за Световното културно наследство на ЮНЕСКО като част от „Бреговете на Дунав“.

10. Бани Гелерт
gellert

Отидете ли в Будапеща, още нещо, което непременно трябва да включите в списъка си е да посетите минерални бани и да им се насладите. Не само заради ползите от тях, а за да се потопите още повече в унгарската култура.

Аз горещо препоръчвам баните Гелерт – изключително красиви и приятни за посещение, с елегантен и стилен интериор, с архитектура, която няма как да не ви впечатли. Отвътре в началото може да ви се стори малко, но пообиколете, след вътрешния басейн има път наляво и надясно, минавате през масажни помещения и стигате до други красиви зали с минерални басейни, парни бани и душове.

Външният басейн със сауната, особено през зимата, е изживяване, което определено си заслужава!

Баните Гелерт се намират в непосредствена близост до едноименния хълм.

11. Бани Сечени

бани Сечени
Минералните бани Сечени са най-големите в Будапеща и сред най-големите в Европа. Намират се на територията на Градския парк и са първите бани, построени на територията на Пест.

12. Базиликата Св. Стефан
Базиликата Св. Стефан

Базиликата Свети Стефан е най-голямата църква в Унгария, наричана базилика заради внушителните й размери (всъщност не е базилика). Построена в неокласически и неовъзрожденски стил, а красивият й интериор е една от основните туристически забележителности в Будапеща.

Църквата е посветена и носи името на първият крал на Унгария – Стефан I-ви.  В нея се съхранява и една от най-тачените реликви за унгарските вярващи – дясната ръка на Св.Стефан.

13. Мементо парк (Паркът със статуите в Будапеща)

Мементо паркМементо парк е парк на открито в Будапеща, посветен на комунистическия период в Унгария (1949-1989г). Тук може да видите статуи на някои от най-видните за периода символи на комунизма като Ленин, Маркс и Енгелс  и някои други унгарски лидери.

След падането на комунизма статуите са премахнати от различните места в Будапеща (били са навсякъде из града, за да показват величието на тоталитарния режим). Премахнати, но не разрушени, ето от къде всъщност идват статуите в парка: те биват съхранявани като паметници на историята.

През 2006 г. се прави копие на прочутите ботуши на Сталин. Не са същите като оригинала, а артистична интерпретация, което отново показва неговото величие.

14. Голямата Синагога

sinagogaВтората по големина синагога в света, най-голямата в Европа, една от характерните забележителности за града. Позната още като Синагога Дохани, тя е построена между 1854 и 1859г.

Отвътре има голям орган, типичен за християнските църкви, използван едно време и от композитори от ранга на Ференц Лист.

В двора на синагогата се издига и Паметника на Холокоста, символизиращ сребристо дърво на живота. На отделните листа са записани имената на загиналите по време на фашизма.

В комплекса на Синагогата се намира и Еврейският музей, тъжна изложба за съдбата на унгарците от еврейски произход по време на Втората Световна война.

15. Булевард Андраси
andrassy

Вписан в класацията на 10те най-красиви булеварда в света, през 2002г. ЮНЕСКО признава архитектурната красота и историческото значение на булевард Андраси, включвайки го в Списъка за Световното културно наследство.

Главният булевард е най-известната улица за шопинг в Будапеща (унгарската Шанз Елизе) и е осеян с елегантни кафенета и ресторанти, както и с театри и луксозни магазини. Докато го прекосявате ще видите Унгарската Опера, площад Ференц Лист и музикалната академия, Къщата на терора, различни посолства, сред които и българското.

Интересно е да споменем, че под бул.Андраси се намира второто най-старо метро в Европа (първото е в Лондон).

Дългият булевард завършва с Площада на героите и входа към най-посещавания унгарски парк Варошлигет, по-известен като Градският парк.

Надявам се класацията за забележителностите в Будапеща да ви е била интересна и полезна. Ако това е така, ще се радвам да ме подкрепите, като я харесате и споделите! =)

15 забележителности, които непременно да видите в Будапеща
4.7/5 от 35 гласа

4 COMMENTS

 1. Благодаря Джорджа,
  Много хубаво пишете, ценна информация, събрана на едно място!
  Предстои ни скоро посещенеие на Будапеща и Вашите статии ни бяха много полезни!
  Хубаво лято!

  • И аз Ви благодаря, Ивелина! Радвам се, че намирате статиите ми за ценни и полезни! =) Хубаво лято и на Вас и приятни пътешествия!

 2. Аз също благодаря, Джорджа, за чудесната и много приятно поднесена информация за Будапеща. Това е любимият ми европейски град. Няколко пъти съм била там, но сравнително за кратко и сега научих за забележителности, които не познавам. Благодарение на Вашите описания отново имам желание да отида в Будапеща и то за по-дълго.

  • И аз Ви благодаря, Лазарина! Много се радвам, че съм успяла да събудя у Вас желанието да се върнете в този прекрасен град. =) Пожелавам Ви да се върнете и да го обикнете още повече. =)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.