Будапеща – 20 забележителности в перлата на Дунава


Категория: Унгария

Автор: Кристина Патрунова

Последно обновена: 28.03.2023

парламентът

Приказната Будапеща е сред безспорните фаворити за романтично настроените  туристи от Европа, а и все повече страни от целия свят. Днес ще споделя полезни съвети за пътуването ви до там, както и няколко популярни и по-малко популярни туристически кътчета в унгарската столица.

Съдържание на статията:

Полезна и практична информация за Будапеща:

Кратка история на Будапеща

Будапеща гледка от високо

Историята на Будапеща започва с римските градове Аквинум (основан през 89г. в близост до древно селище на келти) и Контра Аквинум (основан на отсрещния бряг на р. Дунав) в Долна Панония. Аквинум се е намирал там, където по-късно се обособява Óбуда, а Контра Аквинум е бил на мястото на Пеща.

През 869г. маджарите завладяват Панония, а 1000 години по-късно основават Унгарското кралство. Това е т.нар. Милениум, от 1896г., който е от изключително значение за историята и културата на днешна Унгария.

През 13ве Буда става столица на Унгария, а през 1541г. е превзета от Османската империя и става център на новата управа. Междувременно Пеща е превзета от австрийците и през 1686г е полу-обезлюдена.

Съвременният град Будапеща, както го познаваме днес, е основан на 17 ноември 1873 г. Имало е идея да се нарича Пещабуда, но в последствие е преименуван. Вероятно са усетили неблагозвучието на Пещабуда.

Унгарската столица често се сравнява и с Париж, наричана Малкият Париж на Средна Европа (да не се бърка с Букурещ, който също е наричан Малкият Париж, но той си е за Източна Европа)

Може да срещнете и името „Перлата на Дунава“, което е напълно заслужено, предвид великолепните гледки към реката. Но пък кой ли дунавски град не е перла с великолепни гледки към реката?!

Как се стига до Будапеща?

крило на самолет

Със самолет:

Най-бързият и удобен начин е самолетът, а полетите от София до Будапеща са с продължителност около час и половина. Следете на страницата ни за евтини самолетни билети, за добри оферти.

С автомобил:

Ако обичате панорамни гледки и нямате бърза работа, можете да се насладите на сменящите се пейзажи и с автомобил. Пътят е между 8 и 12 чàса, в зависимост от маршрута и спирките, които правите.

Унгарски език

въжения мост

В Унгария официалният език е унгарски.  Той няма нищо общо с повечето от останалите европейски езици, тъй като принадлежи към Уралското езиково семейство. Свидетелство за това е самото име, което унгарците използват за държавата си. Ендонимът е Magyarország – „страна на маджари“. Унгарската азбука съдържа цели 14 гласни и 25 съгласни звука.

Валута

Унгария е страна-членка на ЕС от 1 май 2004г, но досега, също като нас, ползват местна валута. Плащанията в страната се извършват във форинти, а в момента са в процес на подготовка за приемане на еврото.

Курс:
1 HUF=0.0053 BGN, а 1лв е около 190 форинта (към днешна дата)

За ориентир при пресмятане на входни такси, 2000 HUF са около 10 лева.

Как се стига от летището до центъра на Будапеща?

Разстоянието от летището Ференц Лист до центъра на Будапеща е 20 км. Времето за пътуване с такси е около 25 минути и струва около €20, а времето за пътуване с автобус е около 30 минути и цената е около €3.

Най-евтиният начин е с градски автобус 100Е или 200E + метро, а времето за пътуване е общо около 50-60 минути.

Можете да хванете автобус 100E от Терминал 2, крайната му спирка е площад Deák Ferenc. Движи се от 05:00 до 01:20 през интервал от 10-20 минути. Билетът струва 900 форинта и може да се купи от гишето, от автомат или от шофьора.

Автобус 200E също тръгва от Терминал 2 и се движи денонощно през интервал от 7-8 минути през деня и 30 минути през нощта. Крайната му спирка е метростанция Kobanya-Kispest. Билетът струва 2 ЕUR (450 HUF за автобус + 350 HUF за метро)

Опция е и нощният автобус 900, който се движи от 00:30 до 04:00 и също води до метростанция Kobanya Kispest.

Транспорт в Будапеща – как да се придвижваме?

В самия град бихте могли да се придвиждвате бързо и лесно и пеша, тъй като разстоянията не са особено големи, повечето забележителности са концентрирани в близост една до друга, а на всеки ъгъл се открива нещо любопитно.

Ако не ви се върви много, градският транспорт е добре уреден.

Къде да отседна в Будапеща?

В центъра и Стария град на Будапеща има множество изгодни хотели, хостели и апартаменти.

Кога е най-доброто време за посещение на Будапеща?

Унгария, също като България, е с умерено-континентален климат, което значи, че най-подходящото време за туризъм там е когато е най-подходящото време за туризъм тук. Всяко време е подходящо време за туризъм!
Все пак имайте предвид, че в понеделниците повечето туристически обекти почиват.

Ако решите да го посетите зимата, в края на ноември или декември, Будапеща ще е придобил онзи магичен коледен дух от Коледните базари и от градските коледни лампички, а въздухът мирише на понички, вурстчета и греяно вино. (Традиционно повечето градове в Европа палят коледните си светлини в последния четвъртък или петък на ноември)

20 Интересни забележителности в Будапеща

1. Площад на героите

Площад на героите в Будапеща

Площадът на героите, построен през 1929 на булевард Андраши, е един от най-важните площади в Будапеща. Първоначално на Площада на героите е имало декоративен фонтан, но по повод отбелязването на хиляда години от основаването на Унгария са построени статуите. Те представляват седемте маджарски племена, които според традицията са основали Унгария.

Статуята Анонимус  и Градския парк Варошлигет

Анонимус

След като по бул. Андраши сме стигнали от центъра на Будапеща до Площада на героите, напускайки го, влизаме в Градския парк Варошлигет.

Той също е завършен по повод Хилядолетието от създаването на унгарската държава. В него са Замъкът Вайдахунияд със Земеделския музей, Баните Сечени, Ботаническата и зоологическата градини, Музеят на изящните изкуства и едно красиво езеро, което на зима става ледена пързалка.

В парка също така има и една любопитна статуя на неизвестен човек, държащ писалка. Смята се, че е първият монах-хроникьор на унгарската история. По-суеверните потъркват върха на писалката, защото вярват, че ще станат велики писатели.

2. Унгарски Парламент в Будапеща

парламентът

Сградата на Парламента несъмнено е една от най-известните в града и един от символите на Унгария. При сливането на трите града Буда, Обуда и Пеща през 1873г. се решава, че е необходимо построяването на нов парламент. Високата 96м сграда става третият най-голям парламент в света след Пентагона във Вашингтон и Парламента в Букурещ. Сградата е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

интериор в Парламента в Будапеща

Любопитен факт е, че главният архитект и проектант на парламента Имре Щайндл не доживява да види великата си творба. Той ослепява, а скоро след това умира на 31 август 1902 г. Сградата е открита на 8 октомври 1902 г., въпреки че окончателните строителни работи завършват през 1904г.

интериор в Парламента в Будапеща

Работното време на Центъра за посещения на Парламента

07:45 до 17:15.

Цени за вход:

Редовният билет за граждани на Еврозоната е 3500 HUF(около 19лв), а студентският е 1900 HUF(около 10лв)

Посещението на Парламента е около 45 мин., включващи проверка на безопасността и по време на този тур могат да се видят Главното стълбище, Голямата зала на Купола, Светата корона и скъпоценностите на унгарската коронация, Залата на Старата камара на Лордовете и Залата на сесиите на Горната камара.

Официалният уебсайт за закупуване на билети за посещения е: https://parlament.jegymester.hu/

В сградата е забранено използването на диктаторски символи, флагове или други инструменти на протест. Забранени са разговорите на висок глас, както и да се сяда, коленичи или лежи на стълбите, пода или мебелите.

Светата корона на Св. Стефан

От 2000г в сградата на Парламента се съхранява короната на първия унгарски крал Стефан Първи. Свързва се със Земите на Унгарската корона и повече от 50 крале са били короновани с нея през вековете. Смятало се, че ако някой владетел не е коронясан със Свещената унгарска корона, то той не е изцяло легитимен. Тя фигурира и на герба на Унгария.

Короната се счита за византийско дело, сътворено в Константинопол в началото на 11в.

3. Рибарски Бастион

Рибарски бастион

Рибарският бастион не е крепост, а е построен като наблюдателница.

Състои се от 7 кули, които представляват седемте маджарски племена, завоювали земите и създали Унгария през 869г.

Богато украсената структура в близост до Замъка Буда предлага гледка към Пеща и към река Дунав. Също като Парламента, Рибарският бастион е построен през 1902 г., а проектът е на същия архитект, който е построил Църквата Матиаш.

гледка от Бастиона

Произход на името Рибарски бастион:

Името идва от това, че в района е имало рибни пазари, а също и защото се намира до тази част от градските стени, която била поверена на грижата на гилдията на рибарите. Кулите са част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Цена за вход:

Редовната такса е 1000 HUF

Студенти и ученици под под 14 години, както и пенсионери от ЕС: 500 HUF

Деца под 6г – безплатно

Билетите се закупуват в брой или с карта от вендинг машини на място.

Намира се на Площад Света Троица, Szentháromság tér, близо до Църквата Матиаш и до Замъка Буда.

Входът е свободен преди 09:00, след 19:00, на Коледа и на национални празници.

Долните балкони са отворени за посещение целогодишно, денонощно и безплатно.

Любопитен факт за Бастиона е, че го оприличават със замъка от логото на Дисни и май има доза истина в това.

Статуята на Péter Mansfeld

статуята падащият мъж

В близост до Бастиона се намира един от паметниците на унгарската революция срещу съветския режим. Той представлява младо момче, падащо с лице към паважа и е в знак на почит към младежа Петер Мансфелд.

През 1956г. група протестиращи опитват да превземат Радио Будапеща, за да представят исканията си, но са спрени от Съветската тайна полиция. Мансфелд и още 4 младежи нахлуват във вилата на Министъра на вътрешните работи, за да крадат боеприпаси. Мансфелд избягва, скачайки от перваз, но е заловен и измъчван, а след навършване на пълнолетие, е екзекутиран посредством обесване.

4. Хълм Гелерт и Цитаделата

цитадела

Хълмът Гелерт, както и останалите хълмове в града, изкарва пред очите ви невероятна гледка към Будапеща, но от вълнуващ нов ъгъл. Днес това е дипломатическият квартал на столицата и е част от Културното наследство на ЮНЕСКО.

На хълма се намира Цитаделата, която е построена, за да всява респект у революционерите. Тук е унгарската Статуя на свободата, в чест на Деня на победата. Паметникът представлява 14-метрова жена, вдигнала над главата си палмова клонка.

5. Мост Сечени (Верижният мост)

мост Сечени

Мостът Сечени (Széchenyi chain bridge), е най-старият мост в града и свързва Пеща с Буда. Той е висящ мост от ковано желязо и камък и е с дължина 375 метра. Открит е през 1849 г. В източния му край е дворецът Грешам, който днес е луксозен хотел.

Любопитен факт:

Любопитно за Верижния мост е, че инженерът му, англичанинът Адам Кларк, е избран лично от Граф Сечени. Кларк толкова се гордеел с произведението си, че се обзаложил, че ще се хвърли от него, ако някой открие дефект.

Дефект обаче бил открит – липсвали езиците на лъвовете на моста- и Адам Кларк трябвало да изпълни облога. Той наистина скочил в Дунава от моста, но тъй като бил добър плувец, в крайна сметка всичко завършило благополучно.

От моста се разкриват невероятни гледки към града, особено вечер, когато Будапеща е огряна от светлини.

6. Замък Буда и Кралският дворец

замък Буда

Замъкът Буда е бароков дворцов комплекс на унгарските крале, разположен над столицата и с неописуема гледка над реката. Състои се от 2 части- цивилна и кралски дворец. Построен е през 13в, но след това е построен отново в днешния си вид през 18в. От 1987г е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

През Втората Световна война луксозният замък Буда е плячкосан от нацистите, а по-късно и от руснаците и днес комплексът е дом за Унгарската национална галерия, Националната библиотека Сечени и Историческия музей на Будапеща.

Замъкът Буда се намира на Площад Св. Георги. До него се стига лесно пеша, но е вълнуващо да се качите с лифт, който тръгва от Верижния мост.

Любопитно за Замъка е, че се твърди, че самият Влад Цепеш Дракула е бил държан в плен в подземията му в продължение на 14 години.

Същото нещо обаче ни казаха по време на екскурзията ни до лятната резиденция на румънската кралица Мария, а именно Замъка Бран. Твърди се, че Граф Дракула е бил държан и в неговите подземия. Това ме кара да мисля, че или Дракула е бил пленник във всеки унгарски и румънски замък, или просто всеки замък си прави страхотна реклама с името му…

Работно време и цени:

Дворовете на Дворцовия комплекс са отворени денонощно. По време на празнични и фестивални дни, ще трябва да закупите фестивален билет, за да влезете.

Редовните билети варират от 11EUR до 55EUR в зависимост от предпочитанията.

Можете да си изберете турове на сайта на Замъка: сайт на замък Буда

Национална галерия:

Работно време: вторник -неделя 10-18 ч.

Цена за вход: Билет 1,800 HUF, аудиогид 800 HUF. Снимането е позволено само срещу такса.

Исторически музей на Будапеща:

Работно време: от вторник до неделя от 10 до 18 ч.

Цена за вход: Редовна цена 2400 HUF, за ученици и пенсионери е наполовина. Аудиогидът също е 1200 форинта. Безплатно на празници.

Конната статуя на Йожен Савойски

конник

През 19в. град Зента поръчва 5-метрова бронзова статуя, която да увековечи предаването на градските валове и известна конна атака.  Градът обаче не успява да плати за постамента и той остава в Буда, при стените на стария замък.

Фонтанът на Крал Матияш

фонтанът

Вътрешният двор на дворцовия комплекс привлича с една впечатляваща творба, а именно Фонтанът на Матяш Хунияди. Построен е през 1904г и представлява Крал Матиаш в центъра на пиедестал, а от двете му страни фигури с елен и сокол, а пред тях е кралският слуга, надуващ рог.

Жребчето, спиращо коня

За да се пресъздаде характерът на унгарския народ, била поръчана направата и на статуя на малко конче пред голям жребец. Скулптурата е направена от мед и представена на Световното изложение в Париж.

7. Базиликата Св. Стефан

Св. Стефан

Църквата Сент Ищван, или Свети Стефан, е най-голямата в Унгария.
Тя има висок купол и е богато украсена с мрамор. Били са нужни 50 години да бъде завършена и открита през 1905г.  Според действащите в страната закони, строителството на височина над 96м  е забранено. Базиликата, също както и Парламента, е висока именно толкова и тези две сгради са най-високите в Унгария.

В църквата се съхранява мумифицираната дясна ръка на патрона й Крал Ищван, или Стефан I Унгарски.

Работно време и цени:

Работно време на Панорамната наблюдателница + Съкровищницата е 10:00 – 16:30 от ноември до март / 10:00 – 17:30 през април, май и октомври / 10:00 – 18:30 през юни, юли, август и септември

Редовният билет струва 2000 форинта, намаленият е 1000 форинта, купуват се на място. Има отстъпки и за групови посещения, а цените варират в зависимост от броя посетители.
В църквата се влиза безплатно, пожелателно срещу дарение.

По предварителна заявка в Базиликата се правят мини концерти на църковния орган. В случай, че не си поръчате вие, е възможно все пак да имате късмет и да попаднете на такъв.
Записвания се правят на сайта на Базиликата – сайт на базиликата

8. Църква „ Свети Матияш“

църква Св. Матияш

Тази великолепна църква в неоготически стил се намира в непосредствена близост до Рибарските кули. Впечатляваща сграда със сводести тавани, а покривът й сякаш е построен от Лего!

Първоначално църквата е построена през 11в., но е била унищожена и съградена наново през 14 в., като през 19в. е претърпяла значителен ремонт. Църквата Св. Матиаш в известен период от историята е играла ролята и на джамия, оттам и живите и колоритни дизайни, нетипични за християнски църкви.

Тя носи името на Матяш Хунияди, или Матиас Корвинус, станал Крал Матиаш I, който е бил доста противоречив владетел. Въпреки критиките към държавното му управление, той е изключително почитан заради делата си за развитие на образованието и културата на Унгария през 15в.

В криптата на църквата Св. Матиаш може да се види съкровището на Музея на църковното изкуство.

Работното време: от 09:00 до 17:00.

Цена за вход:

Редовният билет за църквата е 2000 HUF, а за кулата е 2200 HUF.

За ученици и пенсионери билетите са съответно 1500 HUF и 1700 HUF, а децата влизат безплатно.

Билети могат да се закупят и онлайн на сайта на храма – https://matyas-templom.hu/buy-ticket

9. Къща-музей на Хари Худини

Музей на Худини

Най-известният илюзионист в света Хари Худини е роден в Будапеща под името Ерих Вайс.

В къщата-музей на площад Dísz 11 се намират реквизити, сувенири и визуални ефекти, както и шоу на живо. Разбира се не от самия Худини, но съвременните местни фокусници са не по-малко талантливи.

Имайте предвид, че няма да ви допуснат вътре, ако не успеете да разшифровате съобщението на билета си. Служителите дават подсказки, но ако все пак не се справите, ще получите парите си обратно.

Цена за вход:

Билетът е 9 евро, за деца под 11г е 6 евро

Работно време:

всеки ден от 10:00 до 19:00

10. Къпалня Сечени (Бани Сечени)

къпалня Сечини

Минералните бани Сечени са най-старите и най-големи бани в града. Намират се в Парка Варошлигет, с открита част.

Работно време и цени:

Работят от 9:00 до 19:00. Еднодневен билет за баните е 25Е, а има и пакети, които достигат 11 000HUF. Билети е добре да се купят предварително на сайта на Бани Сечини.

11. Обувките край Дунав

обувки край Дунава

На брега на реката близо до Парламента ще видите редици от чугунени обувки, изляти в памет на евреите, жертви на нацистите. Обувките през Втората Световна война били скъпи и затова преди да бъдат разстреляни, евреите трябвало да се събуят.

Площадът на героите се намира в края на Главната улица на Будапеща булевард Андраши. След прекосяването му, се влиза в Градския парк Варошлигет, където е Замъкът Вайдахунияд.

На площада се намират Паметниците на Милениума и на Националните безименни герои. Освен тях, тук се виждат и статуите на водачите на седемте племена, създали държавата, както и на Архангел Гавраил, който се явил на Св. Крал Стефан и му дал Светата корона на Унгария, за която споменахме.

12. Замък „Вайдахуняд“ (Vajdahunyad vára)

замък

Както споменахме 1896-та е важна година в историята на Унгария. Тогава се чества т.нар Експо Милениум или 1000 години от създаването на унгарската държава(или 1001 години, тъй като някои унгарски астролози настояват, че годината е 895-та). Именно от 1896г датират много от съвременните символи на страната.

Сред тях е и замъкът Вайдахунияд. Той се намира в Градския парк Varosliget. Въпреки мистичния си облик, Замъкът всъщност не е дом на вампири и призраци, а е Музей на агрикултурата.

Първоначалната идея е била сградата да е временна и затова е била направена от дървени дъски и картон, но унгарците толкова я харесват, че решават да си я оставят за постоянно от устойчиви материали.

Разбирам ги, защото това беше мястото, което най-силно ме впечатли.

Земята, върху която замъкът е построен, е подарък от крал Сигизмунд за дядото на Крал Матиаш, а бащата на Крал Матиаш, Янош Хунияди, издигнал величествената готическа постройка.

Този замък също се свързва с Дракула. Говори се, че Брам Стокър е бил вдъхновен от историите и записките на унгарски журналист за Вайдахунияд и че домът на Графа в книгата му „Дракула“, е именно това място.

Как се стигнем до там:

Замъкът се намира в Градския парк, може да се стигне с градски транспорт метростанция Széchenyi fürdő  или автобуси 20, 30, 105, както и тролеи 70, 72, 75, 79 или трамвай 1.

Работно време и цени:
Работното време на Музея е от 10:00 до 17:00 от вторник до неделя.
Работното време на Кулата е всеки ден от 09:00 до 21:00.
Редовен комбиниран билет за Кулите и Музея струва 3000 HUF, а за учащи и пенсионери е 1700 HUF.
Предлага се и Сватбен билет на цена от 10000 форинта.

Почивните дати и часове на отделните обекти се намират на сайта на Замъка – https://www.mezogazdasagimuzeum.hu/information/opening-hours

13. Безплатен пешеходен тур и Разходка с лодка

Будапеща круиз

Будапеща, както повечето туристически градове, предлага безплатни пешеходни обиколки с екскурзовод. Преминава се през повечето основни забележителности, а турът е 2 часа и половина с гид на английски и испански. Въпреки че е безплатен, бакшишите се насърчават.

Място на пешеходен тур може да резервирате тук.
Започва в 12:30, а сборният пункт е Старбъкс на Deak Ferenc u. 23 https://toursgratis.com/tours-budapest/budapest-free-walking-tour?aid=13isQb

За по-романтичните души, идеален вариант за панорамно разглеждане на Будапеща би бил разходка с лодка по Дунава, а още по-хубаво, ако е вечер.

Круизът започва от Jane Haining rakpart – Dock 8A и трае около час.
Цените са 11Е за възрастен и 9Е за учащ, с аудиогид на английски и немски.
Началните часове варират според датата и могат да се намерят на сайтовете на различните компании, предлагащи услугата, или на място.
Тук можете да запазите място на корабчето и да си купите билет – https://toursgratis.com/tours-budapest/danube-boat-trip?aid=13isQb

Като споменах нощната разходка, тя започва на Площад Batthyány, кей 1. Цената е 15Е, за деца до 6г е безплатно. Предимството е, че има запазени седящи места и welcome drink  https://nightcruise.hu/

14. Бани Гелерт

бани Галерт

Термалните бани определено са сред местата, с които Будапеща има защо да се гордее. Освен полезни за здравето, баните са и изключително елегантни.
Цената за посещение е от 5300 до 6200 форинта, а билети е добре да се закупят предварително на сайта им https://tickets.gellertbath.hu/

15. Мементо парк (Паркът със статуите в Будапеща)

Мементо парк

След падането на Желязната завеса всички символи на диктатурата е трябвало да бъдат премахнати от центъра на Будапеща. Статуи на Карл Маркс, Фридрих Енгелс, Йосиф Сталин и Владимир Ленин са били преместени на място, далеч от градската суматоха, а именно в Мементо парк. Неговият вход може да се разпознае по червените тухли. В парка освен паметници, е пълно с други реликви и всякакви спомени от комунистическия режим.

Парк Мементо е отворен целогодишно от 10:00 докато се стъмни.

16. Голямата синагога

голямата Синагога

Синагогата Nagy Zsinagóga на улица Дохани в Будапеща е най-голямата в Европа и втората най-голяма в света, след Белц в Йерусалим.

В двора на Синагогата Дохани се намира Сребърното дърво на живота, по листенцата му са изписани имената на евреите жертви на нацисткия режим по време на Втората Световна война. Това е т.нар. Паметник на Холокоста.

Синагогата е интересна с това, че макар да е еврейски храм, архитектурата й е в арабски стил, а вътре има орган, което е характерно за християнските църкви.

Храмът е затворен на празници, а работното време в зависимост от датата може да се види на сайта – https://jewishtourhungary.com/en/opening
Цената на редовен билет е 5500 форинта, а на студентски – 4200 форинта, за деца между 6-12 години цената е 1900 форинта.

17. Булевард Андраши

Както споменахме, Булевард Андраши е будапещката Витошка. През 2002г. той влиза в класацията на ЮНЕСКО за 10 най-красиви булеварда в света. Андраши свързва Площада на героите с Площад Деак Ференц в центъра.

Освен скъпи кафенета и луксозни бутици, на булеварда се намират също:
– Унгарската национална опера на Бул. Андраши 22
– Парижкият Универсален магазин на Бул. Андраши 39
– Площад Ференц Лист със статуя на композитора

18. Къщата на терора

Къщата на терора също се намира на Бул. Андраши, на номер 60.
Това не е просто музей, а уви, реално място, където над 700 хил. унгарци са били изтезавани до смърт.
Не бих го препоръчала на хора с чувствителни стомаси и психика.

Музеят работи от вторник до неделя от 10:00 до 18:00. Понеделник и официалните празници, са почивни дни.
Редовният билет е 3000 форинта, намаленият е 1500 форинта, аудиогидът също е 1500 форинта, а временните експозиции са безплатни.
https://www.terrorhazafoto.hu/

19. Музей – болница в скалите

През 1939г. започва строежът на болница в скални кухини под Будапеща. Това се случва като реакция на задаващата се Втора Световна война. Болницата играе и ролята на бункер, а всички тунели са копани на ръка.
След войната, болницата е използвана и по време на Унгарската революция през 1956г., а после е превърната в затвор, накрая и в бункер.
За съоръжението, което до 2002г е било засекретен обект за 200 лекари и сестри, винаги се е грижило едно семейство.
От 2007г е музей. Работи всеки делничен ден от 10:00 до 19:00. Намира се в каверните под Замъка Буда.

20. Колелото на Времето

Колелото на времето е пясъчен часовник от гранит, стомана и стъкло, тежащ 60 тона. Намира се до Градския парк вдясно от Площада на героите. Пясъкът в него изтича за 1 година и на Нова година се обръща. Открит е на 1 май 2004г. в чест на приемането на Унгария в ЕС.


Както и да решите да прекарате времето си в този приказен град, убедена съм, че дори само седенето на пейка на брега на река Дунав по залез, би било достатъчно, за да си каже човек „Видях Будапеща, искам се върна отново!“

За автора: Кристина Патрунова

Кристина Патрунова

Здравейте! Аз съм Кристина и съм пътешественик и травъл блогър. Пътуванията заемат голяма част от живота ми от години. Израснах и завърших в Испания, но България винаги е била в сърцето ми, затова се и завърнах тук. Опитвам да обиколя възможно най-много места из страната, за да наваксам изгубеното време, затова ще намирате и много публикации за страната и чужбина. Освен това в публикациите ми ще намерите възможно най-подробните и практични съвети за вашите пътувания.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (24)

Росица Василева Копукова

Много хубави спомени ми върна тази статия. била съм няколко пъти.

Росица Василева Копукова

Много хубави спомени ми върна от прекрасни екскурзии.

Ирена Вергинова

Чудесна статия, изключително полезна. В момента се намирам тук, "преговорих" чутото и видяното днес, четейки написаното от Вас!

Петя Станчева Илиева

Много добра статия! Благодаря!

Мария йовчева

Прекрасна статия

Татяна Точева

Утре заминавам за Будапеща за 4 дни.И преди съм била,но само за ден.Ще се опитам да посетя описаните от Вас забележителности,доколкото може.

мая

Благодаря Ви от сърце за полезните съвети :)След една седмица ни предстои посещение на Унгария и Вашата информация ми е много ценна.

Румяна Тодорова-Мирчева

Благодаря за прекрасния коментар! Предстои ни посещение на Унгария и вашата информация ми е много ценна. Бихте ли препоръчали конкретен апартамент за настаняване или поне в коя част на центъра да потърсим,както и да препоръчате заведения за храна. Благодаря!

Красимира Вълчева

Прекрасно споделяне, благодаря !

Saveti

И аз много благодаря! Радвам се, че статията за Будапеща Ви е харесала! Поздрави,

meridichka@7gmail.com

Благодаря за полезната и изчерпателна информация През юли ни предстои преминаване през Будапеща и се радвам ,че попаднах на тази статия , точно това което ни трябваше .Благодаря !

Saveti

Аз, пък, много се радвам да го чуя! Благодаря Ви за коментара, сигурна съм, че ще си изкарате прекрасно в Будапеща! Поздрави! =)

Veselina Dimoni

БЛАГОДАРЯ ВИ!Прерасно сте описали забележителностите на Будапеща!Успех!

Saveti

И аз Ви благодаря за прекрасните думи, Веселина! Много се радвам, че Ви е харесала публикацията за Будапеща! Успех и на Вас и много пътешествия! =)

Петя

Една страхотна и полезна статия. Някак си, се представих на всички тези места. Искам да посетя всяко едно от тях! Благодаря за полезната информация.

Saveti

Изключително се радвам да го чуя, Петя! Пожелавам Ви да ги посетите и да усетите уникалната атмосфера на Будапеща! Поздрави,

Ирен

Благодаря за чудесната статия! Скоро смятаме да посетим Будапеща и информацията тук ми е хем интересна, хем полезна.

Saveti

И аз Ви благодаря, Ирен! Радвам се, че намирате информацията за полезна и интересна! Пожелавам ви прекрасно изкарване в магична Будапеща!

Николета

Страхотна статия! Много полезна, водих се по нея през престоя ми в Будапеща.

Saveti

Здравейте, Николета. Много благодаря! Радвам се, че Ви е харесала и Ви е била полезна! Дано сте си изкарали страхотно.

Лазарина Козарова

Аз също благодаря за чудесната и много приятно поднесена информация за Будапеща. Това е любимият ми европейски град. Няколко пъти съм била там, но сравнително за кратко и сега научих за забележителности, които не познавам. Благодарение на Вашите описания отново имам желание да отида в Будапеща и то за по-дълго.

Saveti

И аз Ви благодаря, Лазарина! Много се радвам, че съм успяла да събудя у Вас желанието да се върнете в този прекрасен град. =) Пожелавам Ви да се върнете и да го обикнете още повече. =)

Ivelina Cholakova

Благодаря, Много хубаво пишете, ценна информация, събрана на едно място! Предстои ни скоро посещенеие на Будапеща и Вашите статии ни бяха много полезни! Хубаво лято!

Saveti

И аз Ви благодаря, Ивелина! Радвам се, че намирате статиите ми за ценни и полезни! =) Хубаво лято и на Вас и приятни пътешествия!