Връх Вихрен – как да го изкачим (2914м)


Категория: България

Автор: Saveti

Дата: 01.06.2022

Вихрен
5/5 - (7 votes)

Откъде да започна… Пирин планина е една от най-красивите планини в България. А връх Вихрен със сигурност е предизвикателство за желаещите да покоряват върхове. Намира се на 2914м надморска височина, което го прави вторият най-висок връх в България.

връх Вихрен

Как да стигнете до там?

Тръгвате към Банско, минавате през целия град само направо, през туристическата част, претрупана с хотели, като внимавате за многото пешеходни пътеки по пътя. След като сте ги преминали, продължавате направо и следвате табелите към хижа Вихрен. Намира се на територията на Национален парк Пирин.

Къде на палатки?

Ако сте решили да спите на палатки, препоръчвам поляната, близо до едно заведение, всъщност единственото такова преди самата хижа Бъндерица. Горещо го препоръчвам, особено за закуска, тъй като правят много вкусни топли мекици със сладко или мед. Хората поддържат поляна, пригодена за палатки и каравани. Равно е и много удобно и има къде да оставите колите си, ако не искате да се качвате с тях до хижа Вихрен.

Имайте предвид, че в един момент, ако колите станат твърде много, пътят се затваря и не пускат повече нагоре, така че е хубаво да сте подготвени, а и да отидете по-рано.

А по пътя нагоре може да разгледате и Байкушевата мура, дърво от вида черна мура, на над 1300 години.

Байкушевата мура

Каква е маркировката?

От хижа Вихрен, където има чешма с изворна вода, ще видите много табели, като тази надясно сочи към връх Вихрен. От там тръгвате надясно по червената маркировка, бяло – червено – бяло.

За колко време се изкачва връх Вихрен?

Времето обозначено на маркировката е 3 часа, но реално това е ако сте в много добра физическа форма и не спирате много за почивки. В зависимост от подготовката ви, изкачването би ви отнело средно към 4 часа, ако спирате за кратки почивки. Хубаво е да прецените времето, за да предвидите да се върнете преди да се е стъмнило.

Пътят нагоре към връх Вихрен

Пътят е силно каменист, преобладават големите камъни, но някъде има и по-ситни, така че е хубаво да сте с планинарски обувки, по възможност с грайфери. Щеките са от голяма помощ за такъв тип преход, така че ако имате, не се колебайте да ги вземете със себе си.
пътя

Ако уцелите хубаво време, пътят е приятен, а самата планина и гледките, които се откриват пред вас – много красиви.
гледка

По пътя ще се натъкнете и на страхотни езера, които ще видите от високо, а ако имате време и желание, може да приближите и да им се насладите от близко.
красиво езеро
едно от езерата
Препоръчвам ви, ако го правите, да е на връщане, тъй като ви трябват пълни сили, за последната най-стръмна част на върха.

стръмна част
Доста по-неприятна е, тъй като изниква силен пронизващ вятър, поради което препоръчвам, дори времето долу да е слънчево и топло, да не тръгвате с къси панталони, а с клин или дълъг анцунг, както и непременно да си вземете връхна дреха, в зависимост от сезона – и шапка и ръкавици.
към върха


Но последните напъни определено си заслужават – връх Вихрен е особено впечатляващ, а чувството да покориш връх… е едно – страхотно! Чувстваш се удовлетворен и горд със себе си. Отгоре се открива красива гледка към всички посоки и към Кончето – друго известно място на Пирин планина, което вече е с повишена трудност (карстов ръб).
Кончето

Обратния път от Вихрен

След като се насладите на победата си, следва обратния път – надолу. На някои върхове, пътят надолу е значително по-лесен, но аз бих казала, че Вихрен не е сред тях. Трябва да внимавате много къде стъпвате, тъй като пътят е осеян с камъни и не е трудно да се стъпи накриво или да се подхлъзнете ако не сте с подходящи обувки.
камъни

Почивките за хапване са ясни и един призив към всички – нека не изхвърляме боклуци и фасове по планината. Откъм боклуци сме се понаучили, остава и фасовете да си събират всички хора, за да е приятно и чисто за всички.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (2)

Костов

Кончето е карстов ръб.

Джорджа Де Марки

Благодаря Ви за забележката, ще го редактирам. =)