Виена – 21 забележителности и как да се подготвим за там


Категория: Австрия

Автор: Надежда Георгиева

Последно обновена: 06.02.2023

Виена, освен столица, е и най-големият град в Австрия и шести по население в Европейския съюз. През 2018 г и 2019 г столицата е класирана на първо място в света по високо качество на живот.

Събрали сме най-подробната информация с която да се подготвите за пътуването си и кои са най-интересните забележителности във Виена.

Съдържание на статията:

Полезна информация за Виена

Транспорт и придвижване във Виена

Още полезни и практични съвети за пътуването до Виена

Забележителности:

 

История на Виена:

Градът е построен върху останки от древни келтски и римски селища, преминали през средновековни и барокови такива, докато достигнат до съвременния облик, който познаваме днес.

Историята му започва през 1-ви век, когато е построен сегашният Стар град – нарекли го Виндобона. През 5-ти в. бил опожарен, през 16в. е обсаден от османците, но не е завладян, а през 17-ти и 18-ти век е бил полуобезлюден поради чумни епидемии. А от края на Първата световна война Виена е столица на Република Австрия.

Любопитен факт е, че Австрия обявява вечен неутралитет през 26.10.1955 г. (това е и националният празник на страната). Виена е била удобна база за шпионаж между Източния и Западния блок.

Виена е наричана с много имена, сред тях най-популярни са –  „Град на музиката“ (заради множеството композитори, свързани с това място), както и „Град на мечтите“ (тъй като е роден дом на бащата на психоанализата Зигмунд Фройд).

Кога да посетим Виена:

Ако се чудите кога е подходящ сезон да се посети Виена, то има какво да се види през всеки един сезон. Лятото във Виена е страхотно, защото градът изглежда прекрасно на слънце. Можете да се насладите на културата и уличните кафенета, минусът е че е пълно с хора и трябва да чакате на опашки. Зимата Виена е страхотна заради приказната атмосфера и невероятните коледни базари , които са сред най-красивите в Европа.

През пролетта и есента Виена също е много красива, а и защото има много по-малко други туристи наоколо. Това си е голям плюс за по-оживените забележителности.

Казано накратко, няма грешен избор при взимане на решение кога да посетите Виена (имайте предвид, че януари и февруари времето може да е мрачно).

Как да стигна до Виена?

Със самолет:

Ако се чудите как се стига от България до Виена, то най-лесният начин за стигане до австрийската столица е със самолет. От София има нискотарифни полети 4 пъти седмично с времетраене 1 час и 45 минути. Следете редовно сайтовете на авиокомпаниите, със сигурност ще попаднете на евтини билети или разгледайте в нашата страница.

Любопитно:

Ако обичате красивите горски гледки и нямате бърза работа, ви препоръчвам да летите до Братислава или Будапеща и оттам да си хванете влак или автобус до Виена. Пътят от Братислава до Виена е 1 час, а от Будапеща до Братислава е 2ч.30мин. Така за по-малко от 4 часа ще сте били в 3 столици.

С кола до Виена от България:

Със сигурност не е най-удобния вариант, но ако сте авантюристично настроен да обикаляте Европа с кола, то разстоянието от София до Виена е около 1000 км, които се изминават за 11 часа средно.

Организирано пътуване

Много агенции предлагат достъпни екскурзии до Виена за няколко дни, където обучен гид ще ви разкаже за историята на града и интересните му кътчета. Също така е добра опция да се запознаете с нови хора.

Карта на Виена

Как се стига от летището на Виена до центъра?

Летището Schwechat VIE е добре свързано с града.  За подробности и билети тук. За да се ориентирате по-лесно, ви оставям най-удобните опции с които да се придвижите до града и основните атракции:

Влакът от летището (CAT)

Градският летищен влак (CAT), свързва летището с гара Wien Mitte за 16 мин. Тръгва в 06:08 и се движи през половин час до 23:38. В обратната посока тръгва в 05:37 с последен курс 23:07.

Цена на Градският летищен влак (CAT)

Цената на билета е 12 €, на двупосочен е 21 €. Деца и хора с увреждания пътуват безплатно.

Имайте предвид, че в момента влакът не работи и се очаква да възобнови работа през пролетта на 2022 г.

Railjet

Railjet са влакчетата на държавната железница. Движат се всеки ден от летището до гара Wien Meidling от 06:33 до 23:03 на всеки 30 мин., а в обратната посока – от 05:34 до 22:00. Пътуването е средно около 20 минути.

Цени на Railjet:

Цената на редовен билет е 4,30 € (1,90 € от летището до Виена + 2,40 € за билет в градската зона).

Цената на намален билет за деца до 14г е €2,20 (€1,00 от летището до Виена + €1,20 за билет в градската зона).

Деца до 6 години се возят безплатно.

Експрес S7

Експрес S7 е бърза транзитна линия, която се движи на всеки 30 минути и спира на гарите Wien Mitte и Wien Praterstern. Пътуването до Wien Mitte отнема 25 минути, а до Виена Praterstern – около половин час. Движи се всеки ден от 05:18ч до 00:18ч.

В обратната посока – от гара Wien Praterstern е всеки ден от 04:15 до 23:45, а от гара Wien Mitte е всеки ден от 04:19ч до 23:49ч.

Цени на Railjet:

Цената на редовен билет е 4,30 € (1,90 € от летището до Виена + 2,40 € за билет в градската зона).

Цената на намален билет за деца до 14г е €2,20 (€1,00 от летището до Виена + €1,20 за билет в градската зона).

Деца до 6 години се возят безплатно

Автобусни линии от летището

Има линии, които пристигат на определени централни крайни точки.

Цени на автобусните билети:

Редовен билет е 8 €, двупосочен е 13 €, деца под 14 г. пътуват за 8 € двупосочно, а деца под 6 г. се возят безплатно.

За актуални разписания и крайни станции, вижте тук

Градски транспорт – придвижване с Градски транспорт във Виена

Цената на редовен единичен билет за метрото е 2,40 €, а за деца и кучета е 1,20 €. Важи 1 час след валидиране. Предлагат се целодневни билети на цена от 8 €, както и тридневен билет за 17 € (важат съответно 24 и 72 часа). Важно е да погледнете билета си и да видите дали трябва да се валидира, за да не ви глобят.

Можете да си закупите и картата Vienna Card, която важи за всички видове градски транспорт и осигурява намаления за някои туристически обекти, ресторанти, магазини. Цената й е около 30 € за 3 дни.

Освен на специално обозначените за това места, билетите могат да се купят и в будките за вестници и цигари.

Предварителна продажба и видовете специално насочени към туристи билети – тук

Документи, роуминг и валута в Австрия:

Небходими документи за пътуване до Виена, Австрия:

Необходимите документи за пътуване са лична карта и пълномощно/паспорт за непълнолетните пътници.

Валута:

Австрия е член на ЕС и използваната валута във Виена е евро.

Ако ви е интересно, ето може да разгледате австрийските дизайни за евромонетите – тук

Роуминг:

Като страна членка на ЕС, в Австрия плащаме за обаждания и мобилни данни толкова, колкото бихме платили и у дома, според плана си.

Административно деление на Виена

Виена е разделена на 23 окръга. Първият например е Район 1 – Инерещат, който е Старият град, а българските квартали са 4 и 5. Квартал 7 пък днес е районът, който е цветна смесица от студенти, интелектуалци, артисти и богати стопани на ситни кученца в шантави дрешки.

Опасно ли е във Виена?

Едно нещо, за което може би се чудите, е безопасността във Виена. Нивото на престъпност във Виена се смята за едно от най-ниските в света, което го прави безопасно и приятно място дори за самостоятелно пътуване.

Къде да отседнем във Виена?

Innere Stadt и MuseumsQuartier са два от най-добрите квартали за престой във Виена. Innere Stadt е  1-ви район на Виена, тук е и Сърцето на историческа Виена. Повечето забележителности във Виена са концентрирани в центъра й и именно тук ще намерите някои от най-популярните туристически атракции на града. Има и опасни квартали във Виена, които е хубаво да избягвате, например Karlsplatz, Praterstern, Mexikoplatz, Westbahnhof и Rennbahnweg.

Паркиране във Виена

В паркингите Park & ​​Ride във Виена можете да паркирате колата си на скромна цена, около 3,60 евро на ден. Всички гаражи Park & ​​Ride са директно свързани с линиите на метрото, което ви позволява бързо и удобно да стигнете до центъра на града.

21 Интересни Забележителности във Виена

1. Увеселитенел парк Пратер

Пратерът е традиционен увеселителен парк, в който се намира всеизвестното Виенско колело.

Да, на всеки панаир навсякъде по света има виенско колело, но това е колелото на колелата  – виенското колело на Виена! То е построено през 1897 г. и чак до 1985 г. е най-голямото в света.

Цена на Виенското колело:

Редовният билет е 12 €, за деца – 5 €.

Предлага се опция за наемане на кабинка за романтична вечеря или групова кабинка за празненство.

Личните ми спомени от единственото виенско колело, на което се качих са, че се видяха в чудо с мен петгодишната, пищяща от ужас и трябваше да го спрат, за да сляза, така че нищо романтично не виждам аз. Но можете да разгледате опциите на сайта на Колелото – тук

В самия парк има мини железница, аркадна зала, музей Мадам Тюсо с восъчни фигури и много места за хапване.

Цена за вход за Пратера:

Входът за Пратера е свободен, но има входни билети за отделните атракциони, които варират от 1 € до 5 €. Детайли на сайта на парка – тук

2. Дворецът Шьонбрун (Шонбрун или Schönbrunn Castle)

Шьонбрун е лятната резиденция на династията на Хабсбургите. Тук се намира най-старата зоологическа градина в западния свят. Построен е през 1712г и се състои от 1441 стаи.

Тук се намират и Музеят на императорската карета, Оранжерията и Gloriette – огромна структура, която предлага страхотна гледка към двореца. Също бихте могли да посетите шоу с ябълкови щрудели, където ще научите всичко за направата на сладкиша и ще опитате вкусно парче щрудел.

Цена:

Продажбата на билети започва в 9:30 целогодишно. Комбинираният зимен билет струва 44 €.

За детайли за работното време на отделните обекти, както и за билети и видовете турове, разгледайте сайта на Двореца – тук.

3. Дворец Хофбург

Дворецът Хофбург e един от най-големите дворци на Виена- главният императорски дворец за династията на Хабсбургите. Днес е резиденция на австрийския президент и хранилище на Имперската съкровищница. Тук са още параклисът Хофкапел, Музеят на Принцеса Сиси, Императорските покои, Природонаучният музей и Музеят на изящните изкуства, Националният театър, както и Испанското училище по езда.

Вход:

Влиза се от Michaelerplatz и първото, което виждате, е голям двор със статуя на Кайзер Франц I. В дворцовия комплекс има свързващи проходи, градини за разходка и дворове, също и площад Хелденплац. Срещу двореца Хофбург се намира градината Burggarten с оранжерия и езерце.

Повече информация за комплекса и дейностите можете да намерите на информационния сайт на Виена – тук.

4. Дворцов комплекс Белведере

Белведере е бароков дворцов комплекс, построен през 18-ти век. Състои се от Горен и Долен Белведере. Долната част е създадена с цел да бъде място за забавления в предградията, а Горната – аристократична лятна резиденция на Савойската династия. Тук има постоянни и временни изложби на известни художници.

Работно време Горно Белведере и цени:

Горно Белведере работи всеки ден от 10:00 до 18:00, редовната цена е 16 €.

Студенти под 26г – 13,40 €

Под 19 г. – безплатно.

Работно време Долно Белведере и цени:

Долно Белведере отваря на 28 януари 2022 г.

Белведере 21 работи от вторник до неделя от 11 до 18 ч. и в празнични понеделници.

Редовният билет е 9 €, намаленият – 7 €

Билети и експозии на сайта на Двореца – тук

5. Катедрала Свети Стефан

Катедралата Св. Стефан се намира в Стария град, съвсем близо до Моцартхаус. Тази готическа трикорабна църква е символ на града и няма как да не я забележите.  Тя е построена между 1137 и 1147 г. върху останките на две по-ранни църкви. Покривът й е покрит с хиляди цветни полирани керемидки. Има и две големи кули – масивната южна кула е с височина 136 метра, а по-малката северна кула е висока 68 метра. Те са отворени за посещения. Можете да посетите и Съкровищницата на църквата.

Любопитно е да се отбелележи, че тук се намира най-голямата камбана в Австрия, наречена Пумерин. Именно нейният звън е предаван по телевизията, когато в полунощ се отбелязват настъпванията на Новите години.

Работно време:

Времето за посетители е понеделник – събота 09:00 – 11:30 и 13:00 – 16:30, неделя и официални празници – 13:00 – 16:30

В Катедралата можете да влезете безплатно, но както във всеки християнски храм, се насърчават дарения.

Редовният all inclusive билет за кулите, катакомбите и гид е 16 €.

Предвид санитарната ситуация в света, можете да проверите детайлите по начален час и цени на туровете на сайта на Катедралата, който бива обновяван своевременно –тук.

6. Църквата Свети Карл (Karlskirche)

Църквата Свети Карл е барокова църква със спираловидни колони, която е построена през 18-ти век от император Карл VI в чест на Свети Карл – лечител на чумата. Това е впечатляваща сграда с централен купол и 2 кули, а езерото отпред допълва приказната тадж-махалска гледка. Има и панорамен асансьор, за да разгледате по-отблизо стенописите.

7. Музей Албертина

Албертина е музей на изкуството в комплекса на двореца Хофбург. Тук са събрани над милион артикула на изкуството от художници като Клод Моне, Пол Сезан или Пабло Пикасо.

Работно време:

всеки ден от 10:00 до 18:00, като в сряда и петък е с удължено работно време до 21:00.

Под 19 г. влизат безплатно, а редовният билет е 17 € за Албертина, 12 € за Албертина Модерна и 23 € комбиниран. Аудиогид 3 € – тук

8. Австрийска Национална библиотека

Австрийската национална библиотека е огромна, облицована с мраморни подове, тавани с фрески и големи дървени рафтове, скулптури, антични глобуси и витрини. Тук се помещават 6 музея, които можете да посетите. На сайта на Библиотеката можете да намерите информация за работното време и цените на всеки от отделните музеи, които ви допаднат, линк – тук.

Една чудесна кауза, която Библиотеката е приела, е Осиновяването на книга. Чрез дарение можете да помогнете за опазването и съхраняването на експонатите и книгите.

9. Природоисторически музей  във Виена

Природоисторическият музей се намира в сграда, построена през 1889 г. с цел да съхранява колекцията на Хабсбургите. Днес музейната колекция разполага с над 30 милиона експоната, събирани в продължение на 250 години. Музеят почива във вторниците. За работно време по дни спрямо сезона, както и за закупуване на билети, посетете сайта на Музея – тук.

10. Музей на историята на изкуствата във Виена

Художествено-историческият музей се намира срещу Природо-научния музей и са построени в един и същ стил, но този е музей на изкуството. Той е един от първите музеи за изящно и декоративно изкуство в света.

Цени:

Редовният билет е 18 € , беседа с екскурзовод е 6 €.

Можете да проверите отделните турове и да си харесате ето тук – тук.

11. Музей на Зигмунд Фройд

Музеят на Зигмунд Фройд е отворен за посещения от 1971г. и се намира в къщата-офис на самия Фройд.

Тук е изложена информация, свързана с историята на психоанализата и нейното влияние върху изкуството и обществото. Предлагат се и разнообразни активности за деца и възрастни. По-голямата част от автентичните мебели обаче се намират в Музея на Фройд в Лондон. Имайте предвид, че това все пак е малък апартамент и се подгответе да чакате на дълги опашки.

Работно време и цени:

Работи от сряда до неделя и по празници от 10:00ч. до 18:00ч.

Редовният билет е  14 €, за студенти е 8,50 €, за ученици е 5 €, а деца под 12 г. влизат безплатно.

Билети на сайта на музея – тук.

12. Музеят на гулаша (Gulaschmuseum)

Музеят на гулаша е ресторант, където можете да опитате това традиционно австро-унгарско ястие под всякаква форма, та дори като десерт! Намира се на ул. Schulerstraße 20, на няколко минутки от Св. Стефан. За жалост „музеят“ вече е затворен, но е интересно, че доскоро е съществувало такова местенце.

13. Сграда на австрийския парламент

Парламентът е построен през 1883г. Основната атракция тук са статуята и фонтанът на Атина. Освен тях в сградата на Парламента се намират седалищата на Националния и Федералния съвет, комитетни зали, библиотеки, кулоари, места за хранене и зали за встъпване в длъжност на президентите.

14. Кметство Ратхаус (Rathaus der Stadt Wien)

Кметството е една от най-емблематичните сгради във Виена. То е построено в готически стил и е прекрасна гледка. Пред Ратхаус почти винаги има някакъв пазар или фестивал, в зависимост от времето на годината. На това място се провеждат и традиционните коледни базари в града.

15. Виенска Държавна Опера

Виенската държавна опера е сред най-изисканите и популярни опери в света. Построена е през 1869 г. и е първата опера във Виена. Откриването е на 25 май 1869г с операта Дон Жуан от Моцарт. От двете й страни има фонтани – левият пресъздава музиката, танца и радостта, а десният – любовта, скръбта и отмъщението.

Тук се помещава Виенският държавен балет, както и ежегодният Виенски оперен бал. Членовете на Виенската филхармония се набират от оркестъра на Операта.

Работно време на Виенската Държавна опера:

Работно време на билетния център за операта:

понеделник – петък – 09:00-16:00, сряда – 09:00 – 18:00

Туровете са по 40 минути и струват 12 €, намалените са 7-9 €. Туровете са на английски, немски и испански. Повече информация за туровете – тук. Включени са Чаеният салон, Мраморната зала, Schwindfoyer, залата Гюстав Малер и Аудиториумът с изглед към сцената.

16. Музикферайн

Музикферайн е концертна зала с невероятна акустика. Това е домът на Виенската филхармония, както и мястото, от което се излъчват традиционните новогодишни концерти на Филхармонията.

17. Родната къща на Моцарт

Домът на Моцарт или Mozarthaus е единствената оцеляла къща измежду многото, в които е живял композиторът. Намира се на Domgasse 5 в Стария град. Моцарт е прекарвал времето си там от 1784 до 1787 г., а мястото е отворено за посетители през 1941 г. През 2004 г. е изцяло реновиран.

Работно време и цени:

вторник- неделя от 10:00 до 18:00, последно влизане в 17:30.

Цената на редовен билет е 12 €, намален е 10 €. Можете да закупите билет на сайта на Къщата. Вътре се провеждат и концерти.

18. Дом Хундертвасер (Hundertwasserhaus)

Хундертвасер е къщата на ексцентричния архитект Фриденсрайх Хундертвасер. Тя е доста разпознаваема на фона на останалите сгради в града, защото е цветна и асиметрична. Прозорците са различни по форма и размер и са разположени напълно произволно по сградата.

Имайте предвид, че това е жилищна сграда и за да влезете, трябва или някой да ви покани на гости, или да се вмъкнете… небрежно 😀

19. Кулата Дунав (Donauturm)

Кулата Дунав или Дунавската кула, в Дунав парк, е построена с цел да приюти Виенското градинарско изложение през 1964 г. Днес тя е най-високата структура в Австрия (252 метра), а на 150-тия й метър има ресторант-тераса, където се открива 360º гледка. За повече информация за работното време и кулинарните събития, които се провеждат в ресторанта, посетете сайта на Кулата.

20. С лодка по Дунав

Разходка с лодка по Дунав неизбежно попада в класацията, тъй като според мен това е най-прекрасното и романтично нещо, което може да се преживее в град, в който географията го позволява. Цените започват от 24 € и разходката трае около час. Има и възможност за круиз от Виена до Братислава. Страхотна възможност за още приключения, нали?

21. Пътуване във времето с 5D шоу – история на Виена

Пътуване във времето е невероятно 5D шоу, което дава възможността да се запознаете с историята на Виена по един нестандартен начин. Намира се на HABSBURGERGASSE, 1010 и работи всеки ден от 10:00 до 20:00.

Цената на редовен комбиниран билет е 25 €, намален – 21-23 €. Комбинираният билет за Шоуто Пътуване във времето и Сиси важи, ако се ползват в един и същи ден. Общото времетраене е около час и половина.

Какво да си купя от Виена – сувенири:

Осен обичайните сувенири, които може да си закупите от Виена, като магнитче, ключодържател и чаша, да разгледаме и някои по-интересни сувенири, които да си купите от Виена:

Еделвайс

Когато чуете Австрия, няма как да не я свържете с Алпите. Там расте и едно от най-красивите цветя – еделвайсът. Ще намерите много сувенири и дрехи с еделвайс, които да ви напомнят за страната. Може да го видите като сувенир под всякаква форма. Като бижу, върху дреха, като магнит и още куп други различни варианти.

Шоколадови бонбони Моцарт

Със сигурност сте виждали бонбоните Моцарт, увити в лъскаво фолио с неговия портрет. Във вътрешноста си имат зелен шам-фъстък и марципан, тези бонбони са покрити със слоеве нуга и шоколад. Възползвайте се да си донесете от тези страхотните бонбони, директно от Австрия.

Кристална снежна топка

Там се намира Фабриката за снежни топки, които са изключително красиви и е добра идея да ги разгледате.

Местен австрийски шнапс

Красиво бижу на Swarovski

Както знаете Сваровски с австрийска компания и се славят с красивите си бижута. Ако сте им фен, възползвайте се да си купите директно от там. Това също така е добра идея за подарък за жена, дали за половинката ви или близък роднина или просто приятелка.


Дом на много велики композитори, несъмнено едно от най-емблематичните за Виена произведения е „На хубавия син Дунав“ на Йохан Щраус – син.
 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (7)

Таня Атанасова

Ще пътувам със самолет до Виена и после с влак до Инсбрук,някой би ли ме светнал от летището до гарата с какво да се придвижа?

Кирил Ангелов

Привет! Кое е приложението за магазините? Благодаря предварително. Кирил

Джорджа Де Марки

Здравейте, Кирил. Кои магазини визирате? Поздрави,

Поли

Здравейте, бихте ли споделили с какво мога да се придвижа от централнта част на Виена до летището към 03:00 ч. Полетът ми от летище Виена е в 6 часа сутринта. ? Благодаря Ви!

Джорджа Де Марки

Здравейте, Поли! По това време е малко сложно, най-лесният вариант, освен такси, би бил Uber. Отново е с кола през приложението и ще Ви излезе доста по-евтино. Ако този вариант не Ви устройва, ето таблица с разписание на автобуси: https://www.viennaairport.com/jart/prj3/va/uploads/data-uploads/Passagier/Parken/VIE_VAL2_de_en.pdf и указания. Поздрави и успех!

Валентин

Много полезна информация, благодаря

Джорджа Де Марки

Радвам се, че намирате информацията за полезна! Поздрави и много пътешествия