Романтичната Верона


Категория: Италия - най-подробната информация за туриста

Автор: Теодора Господинова

Последно обновена: 13.12.2020

Верона

Планирате пътешествие до северната част на Италия? Падате си по по-скътани дестинации с тесни романтични улички, спираща дъха архитектура и кокетни кафенета? Често, когато сте на път, ви се случва да бягате от жужащи тълпи от туристи, опитвайки се да усетите автентичния дух на дадено място?

Ако отговорът на поне един от тези 3 въпроса е „ДА“, то в такъв случай задължително трябва да се отбиете до „града на влюбените“ – Верона – сцена на една от вечните Шекспирови пиеси, Ромео и Жулиета.

В следващите редове ще намерите всичкo за Верона – подценяваната алтернатива на Венеция.

Къде се намира Верона? 

Верона
Основан още през 4 век пр.Хр., италианският град Верона е столица на провинция, носеща същото име, която е част от автономната област Венето.

Площ: 206,63 кв. км.

Население: 257 353 (2017 г.)

Градът е разположен на река Адидже и на около 45 километра от езерото Гарда – едно от най-посещаваните места в северна Италия.

В следствие на разположението си на река, Верона е известен с приказните си мостове, които свързват двете части на града.

Към днешна дата има 10 запазени моста от времето на Венецианската република на континента.

Кога да посетим Верона?романтичната Верона

Най-подходящото време да посетите Верона е в периода между ранна пролет и началото на лятото, както и в началото на есента.

В тези месеци времето е чудесно за разходки – не е прекалено горещо, а шансът да ви изненада порой е минимален.

Също така, любителите на оперното изкуство може да се насладят на някое от представленията в Арена ди Верона през летния сезон.

Booking.com

Verona Card

Verona Card е чудесна опция, с която може да посетите най-емблематичните забележителности на Верона без да похарчите целия си бюджет за входни такси. В картата влиза и безплатен достъп до целия публичен транспорт на града.

На посетителите се предлагат 2 опции – 20 евро за 24 часа и 25 евро за 48 часа, след първото валидиране.

Verona Card може да бъде закупена от билетните каси на всички туристически забележителности, с изключение на Кулата Ламберти (Lamberti Tower), както и от много магазини за цигари, хотели и други.

Разгледайте всички атракции, които влизат в Verona Card тук.

Верона – сцената, където се разиграва драматичната любов между Ромео и Жулиета

Макар, че градът несъмнено има какво да предложи на своите гости, първата асоциация, която повечето от вас ще направят е с родното място на Ромео и Жулиета от едноименната Шекспирова пиеса.

Къщата на Жулиета

Къщата на Жулиета, която ежегодно се посещава от милиони туристи, е построена в сърцето на Верона през 13-ти век. Към днешна дата в нея се помещава малка музейна експозиция с вещи, снимки и костюми, свързани с пиесата на Шекспир.

Малко хора са запознати, че така известният балкон на къщата, от който Жулиета се е показвала, за да види възлюбения си, е построен доста по-късно, през 20-ти век.

В двора на къщата има бронзова статуя на Жулиета. През годините е тръгнало вярване, че нещастните в личен план ще намерят късмет в любовта, ако докоснат дясната гърда на статуята.

А знаете ли, че… предполага се, че Шекспир никога не е посещавал Италия, и още повече – никога не е напускал пределите на Англия.

Адрес: Via Capello 23

Входна такса за Къщата на Жулиета (*без Verona Card): 6 евро; 4.5 евро за големи групи (над 20 души), пенсионери и ученици

Работно време: 08:30 – 19:30 от вторник до неделя; 13:30 – 19:30 в понеделник

Другите забележителности на Верона

Освен Къщата на Жулиета, горещо препоръчвам да посетите Арена ди Верона (Arena di Verona), замъка Сан Пиетро (Castel San Pietro) и кулата Торе ди Ламберти (Torre dei Lamberti).

Ето и малко повече информация за тези съкровища на Верона.

Арена на Верона (Arena di Verona)

Построен още през първата половина на 1 век, Арена ди Верона (Arena di Verona) се слави като един от най-запазените римски амфитеатри в света. В миналото, тук са се провеждали главно гладиаторски битки, но не само.

За съжаление, силно земетресение през 12 век нанася сериозни щети върху архитектурата на амфитеатъра. Следват години на силно забвение, в които материалът на Арена ди Верона е разграбен и използван за построяването на други сгради в града.

За щастие, по времето на Ренесанса, венецианците се заемат с реставрацията на римския амфитеатър с капацитет от 20 000 места, който започва да се използва за организирането на спектакли, опери и боеве с бикове.

Адрес: Piazza Bra 1

Входна такса за Arena di Verona (*без Verona Card): 10 евро; 7.5 евро за големи групи (над 15 души), пенсионери и ученици

Работно време: 08:30 – 19:30 от вторник до неделя; 13:30 – 19:30 в понеделник

Замък Сан Пиетро (Castel San Pietro)

Гледката от замъка Сан Пиетро (Castel San Pietro) е това, заради което си заслужава да се покатерите до върха хълма, носещ същото име.

Възможно е да се качите до там пеша, благодарение на внушителното каменно стълбище, което тръгва от Понте Пиетра (един от мостовете на Верона) и минава покрай останките на Римския театър.

Също така е възможно да стигнете до замъка, използвайки въжената линия, така че да се наслаждавате на гледката към града. След това може да слезете по стълбите до Понте Пиетра.

Адрес: Via Castel San Pietro, 37129

Входна такса: няма

Работно време: 10:30 – 16:30 часа, всеки ден от седмицата

Кулата Ламберти (Torre dei Lamberti)

Връщаме се обратно в центъра на Верона (на основния плащад Piazza delle Erbe), където се намира Torre dei Lamberti – една от запазените кули в града.

Тази кула е създадена през 1171 година, но непрекъснато е била надстроявана, което е довело до странния ѝ вид. Най-новата част е мраморът отгоре.

През Средновековието, Torre dei Lamberti е играела важна роля в организирането на градския живот. Какво имам предвид ли? Имало е звънец (марангоната), който е сигнализирал за края на работния ден, или да предупреди гражданите за пожар, а втората камбана (ренго) е призивавала свикването на военен съвет.

Адрес: Via della Costa 1

Входна такса за Torre dei Lamberti (*без Verona Card): 8 евро; 5 евро за големи групи (над 15 души), пенсионери и ученици

Работно време: 10:00 – 18:00 от понеделник до петък; 11:00 – 19:00 през уикенда

*БОНУС СЪВЕТ – Докато сте във Верона, в никакъв случай не пропускайте да посетите някоя от прекрасните джелатерии (gelateria) – една от гордостите на приказния  италиански град.

Реших да завърша статията с един цитат на именития Шекспир, който гласи: „Не съществува свят извън Верона, а само митарства, ад. Който е изгонен оттук, е изгонен от света, а който е изгонен от света, той е мъртъв„.

Е, стегнахте ли куфара? 🙂

Ако Италия ви вдъхновява, вижте и 10 приказни места в Италия, които наистина съществуват. 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (2)

Нели

Здравейте! Как да посетим Арена ди Верона, само като туристи? От къде и как можем да си закупим билети за посещение като турист? Възможно ли е това да стане онлайн? Големи ли са опашките за желаещите да влязат вътре? На официалната страница на амфитеатъра има посочени цени и начин на закупуване на билети само за представления.

Теодора Господинова

Здравейте, Нели! Аз си бях закупила Verona Card (тук предварително онлайн за 24 часа и посетих най-емблематичните забележителности с нея, без да чакам на опашка. Въпреки това си спомням, че нямаше голяма опашка на входа на Арена ди Верона (беше през делничен ден, април).