Ватикана – посещение на Ватиканските музеи и Базиликата


Категория: Ватикана

Автор: Джорджа Де Марки

Последно обновена: 25.08.2022

Ватикана

Имате ли път към Вечния град, посещението на Ватикана е задължително.

Това, което ще видите определено е впечатляващо, а изживяването – магическо. Ватикана е независим град-държава, център на християнството и дом на Папата, а населението й наброява по-малко от хиляда жители.

Какво ще намерите в публикацията?

Как да се придвижим?

До Ватикана се стига най-лесно и удобно с метролиния А, като метрото спира близко до музеите (спирката се казва Cipro) и близо до Базиликата – спирка Ottaviano.

Не забравяйте да се облечете прилично. Уверете се, дори да е лято, че  коленете и раменете ви са покрити, за да може да влезете, тъй като голотата не се толерира. Дамите могат да носят със себе си и шалове, с които да се покрият.

Не забравяйте да носите удобни обувки, тъй като има много за обикаляне.

Карта на Ватикана:

Ватиканските музеи

Ватикана

Да посетите Ватиканските музеи е едно от онези неща, които трябва да направите поне веднъж в живота. Дълго пътуване през повече от 20 века изкуство и история, което ще ви вдъхнови.

Стори ми се интересно да споделя, че Ватиканските музеи са вторите най-посещавани музеи след Лувъра в Париж в световен мащаб.

А сега нека преминем към по-практическата част.

За Ватиканските музеи, най-добре да си запазите билети онлайн, тъй като по този начин прескачате километрични опашки, минава се от друг вход.

По-специфичното е, че трябва да напишете час, в който ще сте там, но реално не е трудно да се предвиди. За да влезете във Ватиканските музеи, минавате през проверка, подобна на тази на летището, за да се уверят, че няма някой да вкара нещо опасно. Затова по-добре избягвайте големи чанти, куфари и чадъри. При дъждовно време, дъждобраните са най-добрият избор.

Работно време:

Понеделник – събота: от 9:00 до 18:00 (може да се влиза до 16:00 и трябва да се излезе до 17:30)

В неделя е затворено, с изключение на последната неделя на всеки месец – когато входът е безплатен, стига да не съвпада с националните италиански празници (8, 25 и 26 декември, 1 и 6 януари, 11 февруари, 19 март, 5 и 6 април, 1 май, 29 юни, 15 август, както и Великден).

За Ватиканските музеи и Сиктинската капела (билетът е комбиниран)http://biglietteriamusei.vatican.va/musei/tickets/do?action=booking&codiceTipoVisita=26&step=2

Цени (към януари 2021 г.):

17 евро + 4 евро резервация на билет  – за възрастни

8 евро+ 4 евро резервация за билет за деца и за студенти от 18 до 26 години 

Когато запазвате билет, трябва да посочите ден и час, в които ще посетите музеите. Горещо ви препоръчвам да го направите, за да не чакате! А ако все пак километричните опашки не ви плашат и не желаете да резервирате билети, съветваме ви да посетите музеите в сряда сутринта.

Сигурно ще се зачудите защо, а причината е, че тогава опашките ще са по-малки, тъй като Папата всяка сряда в 10:30 изнася реч и благославя вярващите.

За всеки случай да поясня още нещо – Roma Pass не включва билетите за Ватиканските музеи, тъй като Ватикана е отделен град.

Може да заплатите и за гид или да закупите слушалки с аудио такъв.

След което започва обиколката. Има и външни пространства с красиви градини.

Интересно е да обърнете внимание на бронзовото творение на Арналдо Помодоро.

Какво да видим във Ватиканските музеи?

Изборът не е особено лесен. Разбира се, зависи от вас и вашите интереси, тъй като Ватиканските музеи представляват една от най-големите колекции от произведения на изкуството в света и за съжаление в повечето случаи човек има само един ден, за да ги посети.

С над 70 000 изложени предмета на територията на 42 000 метра и сами ще разберете, че трудно може да се обходи и види абсолютно всичко.

Обиколката може да ви отнеме от няколко часа до цял ден, в зависимост от това колко обстойно разглеждате. Определено има доста интересни неща, но за да успеете за един ден, е хубаво да изберете какво най-много искате да видите.

Как да оптимизирате вашето посещение на Ватиканските музеи?

В тази статия ще представя селекция на някои от най-интересните спирки: нещо като „най-доброто от Ватиканските музеи” (макар то да е строго индивидуално).

1.     Пинакотека – галерия с творби на велики художници

Обърнете внимание на Пинакотеката, галерия с творбите на велики художници. Намира се вдясно след ескалатора, много хора не й обръщат внимание, тъй като е в обратната посока от Сикстинската Капела, но творбите на Рафаело, Леонардо Да Винчи и Караваджо представляват истинско съкровище.Ако обичате изкуството не можете да я пропуснете. Представлява художествена галерия с 18 стаи, подредени в хронологичен ред с картини, датиращи от Средновековието до 1800 г.

Една изключително богата колекция по искане  на Папа Пий XI (някои от творбите ги е имало и преди). Много от експонатите са взети обратно от Париж след Виенския конгрес (през 1815г.), благодарение на намесата на скулптора Антонио Канова.

Днес, колекцията може да се похвали със „скромния” набор от 460 картини, сред които неоспоримите шедьоври на световноизвестни художници.

2. Пио-Климентов музей

Ако сте любители на скулптурата, не пропускайте Пио-Климентовият музей. При всички положения, като най-големият комплекс вътре в Музеите, ще бъде трудно да не го забележите!

Музеят, основан от папа Климент XIV през 1771г., бе разширен от неговия наследник папа Пий VI-ти, за да може да побере най-важните гръцки и римски шедьоври, съхранявани във Ватикана.

Музеят се състои от 12 зали и приютява важни произведения от гръцки и римски времена. Сред по-важните зали припомняме Галерията с животните, Зала „Ротонда”, Зала на Гръцкия кръст, Галерията на статуите, Галерия на музите и др.

3. Грегориански египетски музей

мумия

За мен лично този музей беше един от най-интересните (и малко зловещ).

Ако си падате по древните и мистични неща, то Грегорианският египетски музей е за вас!

Основан по инициатива на папа Григорий XVI през 1839 г., музеят се състои от 9 зали и събира паметници и артефакти от древен Египет, част от които идващи от Рим и от Вила Адриана (Тиволи). Последните две зали, пък, приютяват творения от древна Месопотамия и Асирия.

Сред основните забележителности, които можете да намерите в Египетския музей и които ще задържат вниманието ви, без съмнение са мумиите.

А изрисуваните сандъци от яворово дърво представляват наистина ценни декорации. Някои дори принадлежат на XXII-та династия (930-800 г. пр. Н. Е.).

Сред най-интересните скулптури обявяваме главата на фараона Mentuhotep, владетел на „единадесетата династия, който се счита за истинският основател на Средното царство, обединяващ Горен и Долен Египет, и Туя, колосална статуя от тъмен гранит, изобразяваща съпругата на фараона Сети I , майка на известния Рамзес II.

Ако египетската култура ви очарова и имате възможност, горещо ви препоръчвам да посетите Националният музей в Кайро – уникален.

4. Галерия на географските карти

Ватикана

Ако обичате историята и географията – по пътя, водещ към Сикстинската капела, ще откриете впечатляващата Галерия на географските карти, без съмнение едно от най-светлите и завладяващи места във Ватиканските музеи.

Галерията е кръстена на серията от топографски карти, които Папа Григорий XIII  поискал от Игнацио Данти от Перуджа да изрисува по стените.

Италия е представена като разделена на две от Апенините: от едната страна са регионите, окъпани от Лигурско и Тиренско море, а от другата тези от Адриатическо море.

Серията от карти се довършва от перспективните изгледи на основните пристанища от италианския 14-ти век, включително Венеция, Анкона, Генуа, и не на последно място – на пристанището в Чивитавекия.

Галерията е дълга около 120 метра.

4. Стаите на Рафаело

Вероятно на второ място след Сикстинската капела, стаите на Рафаело са без съмнение една от основните атракции на Ватиканските музеи за любителите на изкуството.

Стаите са представлявали част от апартамента на папа Юлий II-ри, който възложил на Рафаело реализирането на афреските. Художникът от Урбино, работил върху тях от 1508 до 1520 г., годината на смъртта му, след което работата била довършена от неговите ученици, до 1524г.
Изгонването на Хелиодор
(Изгонването на Хелиодор от храма – библейски епизод, в който Хелиодор, който иска да вземе съкровище, бива изгонен от храна от ангели с камшици, откликнали на молитва на свещеника)

Най-известната стая несъмнено е Залата на подписването, в която се помещава частната библиотека на папа Юлий II-ри.

Тук има четири стенописа, представляващи четирите основни дисциплини на знанията: „Спорове за Тайнството” (теология), „Атинската школа” (философия), „Парнас” (поезия) и „Мъдрост, умереност и сила” (правосъдие).

5. Спираловидната стълба във Ватикана

Тази грандиозна спираловидна стълба се намира в края на обиколката ви и ще ви отведе извън музеите. Стълбата е проектирана от Джузепе Момо през 1932 г. Става дума за стълба с двойна спирала: от едната рампа се изкачва, от другата се слиза. След като слезете по нея, погледнете нагоре и ще останете впечатлени от гледката от този ъгъл.
стълба

6. Сикстинската капела

Сикстинската капела е една от най-известните спирки от Ватиканските музеи.

Сикстинската капела е изографисана от Микеланджело Буонароти. Великият художник е посветил близо 10 години от живота си, за да изрисува стенописите и фреските, които покриват стените, включително тази над олтара, шедьоври на изкуството, обичани и почитани навсякъде по света.

Посещението на Сикстинската капела е едно незабравимо преживяване, но не за всеки. Само ценителите на изкуството и вярващите ще разберат посланието й.

Сикстинската капела се намира по пътя през Ватиканските музеи към Базиликата Св. Петър, а името й идва от Папа Сикст IV-ти, при когото започнало изрисуването й.
Сикстинската капела

Открита официално на 15-ти Август 1483 г., Сикстинската капела, освен  че съдържа произведения с неизмерима стойност, е призната от  цял свят като официално седалище на Конклава, или стаята, където кардиналите се събират, за да изберат нов папа. Има и комин, през който ако излезе бял дим, значи е избран нов папа, ако излезе черен – начинанието е неуспешно.

Любопитен факт: изглежда, че размерите на храма са същите като тези на храма на Соломон в Йерусалим, както е описан в Стария Завет.

Фрески

От фреските най-много бият на очи „Създаването на Адам” и „Страшният съд”, който изпълва стената зад олтара.

Структуриран така, че всички фигури са разположени около тази на Христос, „Страшният съд” получава много похвали, но търпи и жестоки критики, заради многобройните голи изображения на хора, счетени за неморални и безсрамни. В последствие започва кампанията „Смокиново листо”, в която гениталиите биват цензурирани от художника Даниеле де Волтера, който по този начин печели прякора си „художникът-гащи” (Il Braghettone).

Но освен шедьоврите на Микеланджело, може да видите творенията и на други големи имена като Сандро Ботичели, Пиетро Перуджино, Пинтурикио и други.

В Сикстинската капела е забранено да се снима, пълно е с охрана, която постоянно прави забележка на по-нахалните, които въпреки изричните забрани се опитват да заснемат това велико творение.

Базиликата Свети Петър

Дойде време и за известната и силно впечатляваща базилика „Свети Петър”.

Ако минете първо през музеите, ще излезете точно до входа на Базиликата, като първо ви препоръчвам да се наредите на опашката, която води към купола.

Качете се на купола на Базиликата за спираща дъха гледка към Ватикана

Горещо препоръчвам да се качите на купола, тъй като това, за мен лично, е една от най-впечатляващите гледки.

Кога отваря и цени

Отваря в 13 часа и доста хора се редят, но опашката минава сравнително бързо.

Има 2 опции – асансьор за 7 евро, който ще ви отведе почти догоре, но трябва пак да се изкачите по 320 тесни стъпала,

или ако сте в много добра физическа форма, може да платите 5 евро и да се качите изцяло пеша – общо към 550 стъпала.

Усилията си заслужават – гледката е смайваща! Да видите Ватикана и Рим отгоре определено си струва.


Ватикана

Безплатен вход за Базиликата

Вход за нея няма, не се подлъгвайте по думите на убедителни индивиди отвън (с карти на гидове), които ще ви подмамят да си закупите билет от тях.

След купола, може да се насочите към разглеждане на самата Базилика Св. Петър и да се насладите на величието й.

Може да влезете в криптата на папите, където са погребани някои от миналите Папи (в подземие на самата базилика близо до входа). Малко е зловещо.

Наблюдавайте „Пиета” от Микеланджело. Тази скулптура, изобразяваща Мария, държаща в скута си Исус след свалянето му от кръста, е една от най-известните му творби.
Микеланджело
Защитена е от бронирано стъкло и обикновено пред нея се събира голяма тълпа, която й се възхищава. За да получите добър изглед може да се наложи да изчакате, докато някои хора се отдалечат, особено в по-натоварените летни месеци.

Как да запазя билет за аудиенция при Папата?

Ако искате да разберете кога и как да видите Папата, продължавайте да четете!

Първо, нека уточня, че това може да се случи два пъти в седмицата (освен ако няма друго събитие или празник): сряда или неделя.

За аудиенцията в сряда са необходими билети, НО те винаги са безплатни! Ако някой ви поиска пари, не се доверявайте, всички аудиенции са напълно безплатни. В сряда аудиенцията започва в 10 ч. на площад „Сан Пиетро“.

А ето как да запазите билет: трябва да пишете на Prefecture of the Papal Household 00120 Vatican City State или да изпратите факс на +39 06 6988 5863, посочвайки дата, брой билети, име или група, имейл адрес и телефон и факс. След което билетите за аудиенцията се взимат от Бронзовата врата под дясната колона на площад Сан Пиетро между 15 и 19 ч. на предния ден или на същата сутрин от 7ч.

Ето и линк с описание на английски, от където може да изтеглите проформата: http://www.vatican.va/various/prefettura/en/biglietti_en.html . И все пак, ако не успеете да подадете запитване за билети, нищо не ви пречи да отидете. Пак ще видите и чуете Папата, просто от доста по-назад.

За аудиенцията с Папата в неделя НЕ се изисква билет. Мястото отново е площад „Сан Пиетро“, а Папата излиза в 12:00 ч., но ако изберете неделя, по-добре отидете доста по-рано от 12 на обяд, тъй като иначе трудно ще намерите място на претъпкания площад, откъдето да го видите.

Базиликата е не по-малко интересна и отвън, както и прекрасният площад „Сан Пиетро” непосредствено пред нея.

Ватикана определено си заслужава посещението, а вие как мислите? 

Надявам се информацията да ви е била полезна! Ако имате коментари или въпроси, не се колебайте да ги оставите в коментар, както и да споделите какво най-много ви е впечатлило, ако вече сте ги посещавали!

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (151)

Петър

Здравейте, Наистина изчетох всичко и съм доста по спокоен за визитата ни в Рим благодарение на статията ви, но и аз имам питане: Тъй като 11.02 е официален празник и е събота а в неделя музеите не работят в тези 2 дена въобще ли не нямаме достъп до Ватикана и Базиликата с купола или?

Зори

Много полезна статия,благодаря .

Катерина

Здравейте, Закупихме билети за Ватикана, но не можем да разберем, дали се изисква зелен сертификат или отрицителен тест? Моля за информация! Благодаря предварително! Поздрави

Адриана Калева

Благодаря за информацията, много е подробна и полезна. Разбирам, че в неделя музеите не работят. А бих ли могла да посетя базиликата Св. Петър в неделя и да се кача на купола?

Анди

Здравейте, изключително полезна информация. С едно изключение на информацията за един вид рома пас турбо ,който включва ватикана, колизеума и др. забележителности и други екстри, случайно открит при моето плануване на нашата римска ваканция.

Андрей

В сайта на Ватикана дава че купола отваря в 7:30ч

Ася

Чудесна и ясна информация.Благодаря ви!

Емил Иванов

Здравейте! Изключително полезна статия, но остават все пак някои въпроси! Планираме да посетим Рим на 30.04 и 01.05.2022г. Опитваме да си запазим билети за музеите, но нещо не се получава. Какви възможности имаме да посетим музеите на Ватикана и възможно ли е изобщо дори и да е късно вечерта за някоя от тези дати? Благодаря Ви предварително за отговора!

Росица

Здравейте! Благодаря за интересната статия. Все още ли всяка последна неделя на месеца билетите за Ватикана са безплатни. Интересува ме 29.05.22 При опит да закупя билет, излезе сума 72 евро за 4ма човека. Има различни видове билети. Как да се ориентирам какъв да си купя?

Елена

Здравейте! Възхитена съм от изчерпателната информация и търпението при отговорите към всички нас. Аз също имам няколко въпроса. Споменато беше,че при инвалидност над 74 %,не се чака на опашките,няма такса и билети не се купуват онлайн.Къде се намира мястото където да се представи документ и вземат билетите? И въпросното телково решение трябва ли да е преведено,нотариално заверено и придружено с апостил? Искам да попитам също,има ли вариант за пряк достъп до мястото от където можеш да се качиш на бусче за градните на Ватикана,без да се минава през музеите?(независимо от това дали е платен билета включващ градините или е безплатен поради инвалидност ).Не бих се справила с тълпата и задуха по музеите,но бих искала да видя градините.

Виктория Мирчева

Здравейте, статиите Ви са много интересни и полезни. Ще пътувам до Рим в периода 16-19 април 2022 г., за съжаление малко късно осъзнах, че това е периода на католическия великден. Сега съм притеснена какво ще мога да видя от Ватикана и въобще от Рим през тези три дни. Бихте ли ми казали дали ще мога да посетя Ватикана на 17 април? В системата неделя 17/04 и понеделник 18/04 са отбелязани в червено и не могат да се купуват билети. Ще мога ли да посетя Ватикана и базиликата Св. Петър без да влизам в музеите или достъпа изцяло ще е забранен? Също така ако може да попитам кои други места ще са затворени на 17 и 18 април, за да си направя план. Предварително лагодаря!

Иванка

Здравейте, Можете ли да ми съдействате с информация на 24.04.2022г ще има ли свободен вход за музеите на Ватиката и какво ще бъде работното време,ако работят разбира се. Благодаря, предварително!Поздрави!

Мариана

Здрсвейте , информацията е М и ги излезна . Не зная от къде да закупя билети за Ватикана ? Дали има такъв който обхваща всички музеи и с него няма да чакам на опашки. Благодаря предварително !

Галя К.

Здравейте, Джорджия! Давате много конкретна информация и се ангажирате изключително с нашите въпроси, благодаря Ви! Ще бъдем в Рим за Виликден на 22-26 април 2022 . Въпросът ми е дали ще бъдат отворени музеите и всички забележителности във Ватикана през тези дни и точно на Великден. Как бихте ни посъветвали , в какъв ред да ги изберем . Просто съм объркана, толкова са много…

Надежда Крумова

Здравейте Джорджа Де Марки, ще бъда в Рим между 23 и 27 декември 2021 г. Дали бих могла да получа аудиенция при Папата? Моля, пишете ми на имейлът по-долу.Благодаря ви, Надежда

Ана Георгиева

Здравейте! Благодаря за изчерпателната и полезна информация!!! Купих билети за 18.08 сряда и само не ми стана ясно как точно да запазя безплатни билети за аудиенция с Папата - на посочения факс да изпратим заявка или на кой имейл? Благодаря предварително! Сърдечни поздрави!

Джорджа Де Марки

Здравейте, Ана, и благодаря за отзива! Радвам се, че публикацията за Ватикана Ви е била полезна! =) Нямат имейл, или на факса или по нормалната поща на посочения адрес. Най-добре по факс. Сърдечни поздрави и на Вас и да си изкарате чудесно!

Кристина Цветкова

Здравейте! Страхотна информация. Аз няма как да ида до Рим,но бих искала да пратя писмо до Папата. Ще се радвам на всяко мнение и информация!Поздрави Кристина

Джорджа Де Марки

Здравейте, Кристина! Радвам се, че Ви е харесала събраната информация за Ватикана! Разбира се, това е физическият адрес, до който може да пуснете писмо до Папата: Sua Santità Francesco, Casa Santa Marta, 00120 Città del Vaticano.Поздрави, Джорджа

Деян

Здравейте, много въпроси са изчерпателно обяснени. Имате ли наблюдения за посещенията сега, по време на пандемията? Надяваме се неделя на 26-ти да сме там. Дали е в сила това работно време, което посочихте по-долу на Соня - 9-14часа? Други препоръки? Благодаря,

Джорджа Де Марки

Здравейте, Деян, благодаря! Да, от 1-ви юни Ватиканските музеи отново са отворили врати, но с променено работно време. В неделя за момента НЕ работят, а сегашното работно време е следното: от понеделник до четвъртък вкл. - от 10:00 до 20:00 ч. (последно влизане в 18 ч.) и петък и събота - от 10 до 22:00 ч. (последно влизане в 20:00 ч.). Онлайн резервацията е задължителна към момента и трябва да се явите точно навреме. Това е адреса: https://tickets.museivaticani.va/home. Носенето на маска е задължително по време на цялото посещение, както и проверка на температурата, преди да влезете. Поздрави и успех!

Венцислава

Ciao, Georgia! Поздравления за прекрасните и вдъхновяващи статии! Имам въпрос за музеите. Предстои ми пътуване до Рим на 11ти април (събота) и много ми се иска да посетя Ватикана още същия ден, но онлайн системата не ми позволява да си резервирам билет. Исках да резервирам билет "Skip the line", а не да се редя на опашка. Това значи ли, че ако реша да отида, няма да бъда допусната или по-скоро ще чакам колкото е необходимо, но ще имам опцията да вляза? Знам, че в неделя музеите не работят, а и е Велик ден, така че единствената ми опция да посетя Ватикана си остава събота.

Майя

Здравейте! Аз съм с ТЕЛК и искам да знам какъв документ ми трябва за посещение в музеите и Ватикана!

Джорджа Де Марки

Здравейте, Мая! За безплатен билет за Ватиканските музеи е необходимо да представите официален документ/удостоверение за инвалидност над 74% на място. Поздрави и приятно изкарване!

Маргарета Гвоздева

Здравейте, предстои ни пътуване до Рим на 12.04. Планували сме посещение на Ватикана на 14.04. В сайта на Ватикана има билети за 15ч. Другите сайтове предлагат билети за по- ранен час. Въпросът ми е, надеждни ли са тези сайтове?

Джорджа Де Марки

Здравейте, Маргарета. Посоченият в публикацията е официалният сайт и със сигурност е надежден. За други, ако искате, изпратете ми линк, за да проверя.

Vanya

Zdraveite. Iskam da pomolq za savet tai kato ni predstoi patuvane za koleda do Rim i mnogo iskame da vidim Papata:))) ot 22 do 26 sme vav vechniq grad ....dali shte uspeem za tolkova kratko vreme i koga predlagate da si otdelim den za Vatikana 24 ili 25.12?...vse oshte ne sme zapazili hotel i se kolebaem mejdu ploshtad Navona( koledniq bazar), centar ili Vatikana za nai dobro mqsto na noshtuvka. Blagodarq predvaritelno

Джорджа Де Марки

Здравейте, Ваня! Чудесен избор за коледните празници! За Ватикана е хубаво да знаете, че на 24.12 последното влизане ще става в 13:30 ч., тъй като Ватиканските музеи ще затворят в 15:30ч. На 25 и 26.12 ще е затворено, така че 25ти със сигурност отпада като вариант. А за да видите Папата, ще имате няколко възможности: на 24.12 в Basilica Vaticana, от 21.30 ч "Messa della Notte di Natale" (трябва да си запазите безплатен билет), на 25.12 е 12:00 ч. ще изнася коледна реч "Urbi et Orbi", за която не са нужни билети. Колкото до нощувката, зависи до къде искате да сте най-близо според програмата и интересите Ви. Моят съвет е да сте близо до метро, за да може да се придвижвате без проблем. Надявам се да съм помогнала. Поздрави и приятно изкарване!

Радослав

Здравейте. Пъров да Ви поздравя за полезните и пълни с информация статии и за отзивчивостта от ваша страна към всеки въпрос. Искам и аз да попитам нещо: Предстои ни екскурзия до Рим за 3 дни - от 15 до 18.08, но от вече почти 3 седмици немога да закупя онлайн билети за Ватикана - искам да закупя 3 бр admission ticket, но датите от тази цялата седмица неможе да се избират въобще. Та искам да попитам дали има някаква конкретна причина за това или просто е свършил броя на онлайн билетите? И 2-ри въпрос: понеже ще пристигнем там на 15.08 рано сутринта и искам да попитам дали може да се отиде до там и само да се закупят билети за друг ден без да се чака на дългата опашка? И ако е възможно да ми кажете ориентировъчно колко се чака да се закупи билет за същият ден или за следващ ден? Благодаря предварително!

Джорджа Де Марки

Здравейте, Радослав. И аз Ви благодаря и се радвам, че намирате статиите ми за полезни! Най-вероятно билетите са вече разпродадени за въпросните дати и затова не може да ги избирате. Може да се опитате, но и само, за да ги закупите, пак ще трябва да чакате на опашки, така че няма много смисъл. Зависи по кое време отидете и дали сезонът е туристически. Аз бях там последно май месец тази година и имаше огромни опашки за билети... Пожелавам Ви успех, най-добре да отидете рано сутринта и да се въоръжите с търпение. Успех и приятно изкарване!

Ани Любомирова

Много изчерпателна информация, за което сърдечно благодаря. Имам един въпрос - къде се намират и могат да се видят папа-мобилите, ако въобще така се пише? Една позната са ходили, но не са успели да ги намерят и ми даде съвет непременно да ги видим, че било интересно. Благодаря предварително.

Джорджа Де Марки

Здравейте, Ани! Радвам се, че намирате информацията за изчерпателна. =) За съжаление не можах да намеря информация относно това къде може да се видят папа-мобилите. Предполагам, че това може да се случи само на специални събития, но не съм убедена, тъй като не намерих достоверни източници. Надявам се, все пак, да си изкарате страхотно!

Димитрина Димитрова

Необходима ми е схемата, по която е движението по пунктове през музеите, в съответствие с предлагания аудиогид.

Джорджа Де Марки

Здравейте, Димитрина, бих искала да помогна, но за жалост не разполагам с такава схема. Предполагам може да я поискате на място, ако си вземете аудиогид. Поздрави и успех!

Ганка

Здравей. Да попитам и аз.С ваща помощ организирам посещение на Рим.Билети за музеите вече купих, Изпратих и писмо за аудиенция при папата'12 юни-сряда. Изпратих писмо до Ватикана.Въпросът ми е-трябва ли да получа потвърждение или направо отивам с лична карта предния следобед до бронзовите врати и си го получавам?

Джорджа Де Марки

Здравейте Ганка, ще може да ги вземете директно от Бронзовата врата под дясната колона. =) Приятно изкарване!

Sonya

Здравейте, прекрасни и полезни статии. Със семейството ми ще бъдем в Рим от 25.05, тъй като е последната неделя от месеца, трябва ли да купувам билети за Ватикана? И предвид, че ще сме с двама възрастни 65г., как е по- удачно според вас, дали да чакаме в неделя на опашките или да взема билети за др. ден? Много Благодаря

Джорджа Де Марки

Здравейте, Соня, много Ви благодаря! Радвам се, че намирате статиите ни за полезни! Да Ви кажа честно, вчера бях отново във Ватикана и опашките бяха изключително дълги, а не беше безплатно... Ако сте с възрастни хора, може би е по-удачен вариант да закупите билети за друг ден. Ако нямате проблем със стоенете прави, с чакането и с по-голямата навалица, все пак може да се възползвате от безплатния вход. Напомням, че в последната неделя, когато е безплатно, работното време е от 9:00 до 14:00, а последното влизане е в 12:30. Каквото и да изберете, Ватиканските музеи със сигурност заслужават да бъдат видени. Пожелавам Ви да им се насладите и да си изкарате чудесно! =)

Деница Иванова

Здравейте. Прекрасно е че сте така отзчивчива. Надявам се да получа помощ и аз относно аранжирането на посещението ми във Ватикана. Ще бъда 6 дена в Рим- от петък до сряда вкл.. Планирам посещението ми е да е в събота във Ватикана. Мога ли да ида в сряда само на аудиенцията без да закупувам отново билети?Благодаря ви предварително?

Джорджа Де Марки

Здравейте, Деница. Радвам се, че го оценявате. =) Разбира се, няма проблем в сряда да отидете на аудиенцията - трябва да си запазите билет, който е безплатен. Базиликата също е безплатна и може да я разгледате след аудиенцията, ако желаете. Ватиканските музеи са отделно и за тях вече е хубаво да си запазите билети предварително. Пожелавам Ви да си изкарате страхотно.

Joanna Miteva

Здравйте!! Страхотна информация и ПОЛЕЗНА! Въпросът ми е каква карта да резервирам за Ватикамските музеи и Сикстинската капела, без да чакам по опашки?? Конкретна сума, ако може? Благодаря!!

Джорджа Де Марки

Здравейте Joanna! Много благодаря, радвам се, че Ви е била полезна! Ето от този линк може да закупите билети: https://biglietteriamusei.vatican.va/musei/tickets/do?action=booking&codiceTipoVisita=26&step=2 Цена на билета: 17E + 4E такса за резервация; намален билет: 8 Е (за деца от 6 до 18г., за студенти от ЕС срещу представяне на международен домукент) + 4 Е такса за резервация. Безплатно за деца до 6 г. Поздрави и прекрасно изкарване!

жанета

Здравей Джорджа! Много полезна информация! Благодарим ти !!! Искам да попитам Запазих билет за аудиенция за сряда. За колко часа е удобно да закупим билет за Ватиканските музеи >. Или с други думи колко време продължава аудиенцията?

Джорджа Де Марки

Здравейте Жанета! Радвам се, че информацията Ви е била полезна! В сряда обикновено започва от около 10:30 и приключва около 12:00ч. Най-добре да отидете по-рано, както и да си оставите около час преди музеите (по преценка може и малко повече), за да не бързате прекалено. =) Чудесно изкарване Ви пожелавам!

Kamenarova

Hello, I will travel to Rome. With my husband. We want to visit the Vatican Museums. What an option to avoid that is a lot on different sites. We would like to be on Saturday 06.04 or Monday 08.04. We want to keep an hour. There's an opportunity not to be waiting, is it? Does it apply to a full-day ticket with an audio stream? which one is best for Dante. Travel alone, without agency, through Bocking. Which option is profitable? I'm also interested in the Borghese Gallery and others. Thanks

Джорджа Де Марки

Hello! Perfect, Yes, there is such opportunity. Here is the website in English: http://www.vatican.va/various/prefettura/index_en.html where you can find all the information you need. The audio stream is not included. What do you mean by Dante? And what information do you need about the Borghese Gallery? Which others? Please be specific and I will do my best to help you. Thank you! =)

Kamenarova

Hello, I will travel to Rome. With my husband. We want to visit the Vatican Museums. What an option to avoid that is a lot on different sites. We would like to be on Saturday 06.04 or Monday 08.04. We want to keep an hour. There's an opportunity not to be waiting, is it? Does it apply to a full-day ticket with an audio stream? which one is best for Dante. Travel alone, without agency, through Boоcking. Which option is profitable?I'm also interested in the Borghese Gallery and others. Thanks

VERONIKA GRIGOROVA

Здравейте, прочетох и запаметих цялата Ви статия с надеждата, че благодарение на Вас ще успеем да се справим сами с обиколката на Ватикана. Имаме закупени билети с начален час 10.30 - ден събота. Знаете ли за колко време ще се придвижим от тук https://www.hotelcenter3.com/?lang=en (спирката на метрото е Мацони) до Ватикана, за да си направим план кога да тръгнем. И още един въпрос извън Ватикана (ако позволите) имате ли представа защо за Колизеума седмицата от 04 до 10.03 не е активна за закупуване на билети онлайн? Много Ви благодаря предварително за отговора и за това, че ни помагате да се ориентираме в "непознати води"

Джорджа Де Марки

Здравейте Вероника! Надявам се да успеете! Със сигурност най-добрият вариант е да си хванете метро до Ватиканските музеи - дава го около 40 минути като може да си хванете метро от Principe Eugenio Manzoni и да се прекачите на Termini и да слезете на метростанция Ottaviano за Ватиканските музеи (там имате около 500 метра пеша), а другият вариант е да повървите до станция Vittorio Emanuele (около 750 метра от хотела Ви) и да слезете отново на Ottaviano без да се прекачвате. Грубо пътят ще Ви излезе към 45-50 минути, но все пак Ви съветвам да тръгнете малко по-рано, за да сте спокойни. Разбира се, но за жалост не намерих информация защо не могат да се закупят онлайн, аз също не можах да стигна до страницата за закупуване, има шанс да са продадени много билети за тогава или просто да имат технически проблем със сайта. Надявам се да оправям проблема преди да заминете. Успех и вълнуващо пътуване Ви пожелавам! =)

Nadejda Kolchakova

Здравейте, вчера вечерта направих резервация за Ватикана (през сайта, който е споменат в предишните коментари), но все още нямам ваучер. Нормално ли е това забавяне и на някой друг случвало ли му се е? Благодаря предварително.

Джорджа Де Марки

Здравейте Надежда, не, не ми се е случвало. Проверихте ли дали Ви е взело пари за резервацията? Проверихте ли в папка Spam (да не е отишло там)? Проверете дали Ви е взело пари, ако не е - може да не сте минали всички стъпки. Ако е - проверете пак имейла си и им пишете с данните си за резервацията. Поздрави и успех. Пишете дали се е получило.

Flamme

Здравейте, Купих вчера вечерта билети през сайта, който споменахте (https://biglietteriamusei.vatican.va/musei/tickets/do?action=booking), но нямам все още ваучер, а уж трябваше до час да го изпратят. На някой случвало ли се е такова забавяне?

Александра

Здрашейте, предстой ми пътуване до Рим от 27-ми януари, което е неделч, последната от месеца. Прочетох ш статията Ви, че входа е безплатен за Батикана, но каква е процедурата мове ли да резервираме билет предварително и ако да как? Благодаря!

Джорджа Де Марки

Здравейте Александра, Тъй като последната неделя от месеца, входът за Ватикана е безплатен, няма как да резервирате билети за него. Имайте предвид, че вратите отварят в 9.00 и затварят в 14:00, като последният час на влизане е 12:30, така че е хубаво да се наредите от по-рано, за да може да разгледате спокойно.Приятно изкарване и весели празници! =)

Ирена

Здравейте, страхотна статия и много полезна! Ние ще посетим Рим в периода 13-17 октомври. За съжаление на 17ти /сряда/ летим рано и ще пропуснем Папата. Дали правилно съм ви разбрала - в неделите музеите не работят, но от 12 ч. на обяд има аудиенция на Папата пред Базиликата Св. Петър? И ако е така трябва ли да се резервират билети за самата аудиенция? Благодаря ви :)

Джорджа Де Марки

Здравейте Ирена, много благодаря! Абсолютно правилно сте разбрала, колкото до аудиенцията на Папата пред Базиликата - не се изискват билети, само Ви съветвам да отидете малко по-рано, за да намерите места по-напред. Желая Ви чудесно изкарване! =))

Кристина

Здравейте,искам да попитам колко горе-долу време да си отделим за Ватиканските музеи и Сиктинската капела?

Джорджа Де Марки

Здравейте Кристина, зависи колко обстойно искате да ги разгледате. Сикстинската капела се намира на територията на Ватиканските музеи, но има доста за разглеждане. По мое мнение си отделете 1 ден за Ватикана (включително с площад Св. Петър и Базиликата). Може да успеете и в рамките на няколко часа (според темпото и времето, с което разполагате). Желая Ви чудесно изкарване! =)

Диана Стоянова

Благодаря Ви Джорджа! Ще пътувам през октомври ! Вие ще сте моя гид.Изчетох всичките Ви съвети.Ако имате на ум някое красиво и типично ,не много скъпо място за романтична вечеря с удоволствие ще го посетим .Желая Ви щастие!

Джорджа Де Марки

Много се радвам, Диана! От сега нататък съм решила да включвам и места за хапване, които са ме впечатлили и бих препоръчала. За Рим, първо бих Ви казала да избягвате да сядате на най-туристическите места, тъй като цените са завишени. Колкото до красиво и типично място за Рим (не много скъпо), за жалост в момента не ми идва наум нещо конкретно, което да отговаря на условията. Бих могла да потърся, но не е като личната препоръка. Все пак Ви желая да си изкарате прекрасно! Да Ви се връща! =))

iva dimitrova

Много ползна и изчепателна статия!Благодаря за всичко, което сте споделили ! Надявям се да организирам успешно посещението! Ива димитрова

Джорджа Де Марки

Много Ви благодаря, Ива! Сигурна съм, че ще успеете! Поздрави и страхотно изкарване, Джорджа

Ива Титева

Благодаря много, скъпа Джорджа за толкова бързите отговори! Извинявам се, че няколко пъти съм качила питане. Прекрасен ден! Ива

Джорджа Де Марки

И аз Ви благодаря Ива, няма проблем. Прекрасен и на Вас! Джорджа

Джорджа Де Марки

Здравейте Ива! Може да не се спазват до точната минута, но все пак е хубаво да сте там навреме. Препоръчвам Ви да си хванете метрото от Термини до Ватикана (спирката е „Ottaviano“, линия А). Дава го приблизително 25 минути с метро. Ако решите да хванете автобус - N 64 ще Ви свърши работа, като ще Ви отнеме малко повече време. Надявам се да отговорът да Ви е от полза. Всичко хубаво и прекрасно изкарване! Джорджа

Ива Титева

Благодаря, скъпа Джорджа за точната информация! ;)

Ива Титева

Здравейтте, Джорджа! Много полезна статия! Бих искала да попитам дали толкова точно се спазват тези часове при резервацията на билети или има малък реверанс при закъснение? Още нещо, какво е разстоявието във време от Термини до Ватикана? Предварително благодаря! Ива

Ива Титева

Здравейтте, Джорджа! Много полезна статия! Опитвам се да направя резервация за Ватикана през официалния сайт за септември, но нито една от датите не е активна. Планувано е пътуването от 16 до 20 и бих искала в единия от тези дни да отидем до Ватикана. Възможно ли е всичко да е резервирано или аз нещо съм в грешка? Предварително благодаря! Ива

Джорджа Де Марки

Здравейте Ива! Много се радвам, че статията Ви е била полезна! Проверих, от 17ти до 20ти септември има много свободни часове. Опитайте пак на: https://biglietteriamusei.vatican.va/musei/tickets/do?action=booking Успех и приятно изкарване! =))

Анелия

Здравейте, благодарим за изчерпателната статия, която ни помогна да си запазим билет онлайн за посещението на Сикстинската капела и Ватиканските музеи, за нашето пътуване до Рим в периода 21-25 Август, като смятаме да посетим Ватикана на 22-ри Август, което се пада сряда, като ако правилно сме разбрали дори и без резервация за Аудиенция при Папата пак ще можем да го видим и чуем по от далиеч? Вторият ни въпрос е дали и за мъжете важи правилото за голите колене, в смисъл през август не може с къси панталони или? Благодарим предварително!

Джорджа Де Марки

Здравейте Анелия! И аз Ви благодаря за коментара и се радвам, че статията Ви е била полезна! Съжалявам за късния отговор, но тамън се връщам от пътешествие. За срядата - правилно сте разбрала, ще може да видите Папата без предварително уговорен час. Колкото до мъжете - няма да има проблем за къси панталони. Важното е жените да не са разголени. Желая ви прекрасна почивка! =)

Калин Киров

Здравейте,Джоржда! Страхотна статия!!!Дано имате време да отговорите и на моя въпрос,а именно: Комбинирания билет с посещение на градините(примерно обиколката за 45 мин.с автобусче)включва и посещение на музеите и капелата,но за тях имаме ли запазен час за влизане? Или е съобразено с края на разходката от градините?Не ми излиза никъде в колко часът ще влезем в музеите??? Предварително ви благодаря! С уважение, Калин Киров

Калин Киров

Благодарим ти,мила Джорджа за отговора!Повторението на въпроса ни е техническа грешка.Помислихме си,че не ни вписва коментара.Извиняваме се.

Калин Киров

Страхотна статия!!!

Джорджа Де Марки

Много благодаря! =)

Калин Киров

Здравейте,Джорджа! Моите адмирации за цялата статия и най-вече за търпението с което отговаряте на въпросите ни!Надявам се ,че ще имате време да отговорите и на мен.Ще бъда със семейството си в Рим между 20-25 август.По ваш съвет планираме в сряда да посетим Ватикана.Въпросът ми е следния:Посещение на Ватиканските градините може ли да стане свободно без гид с отделен билет или той винаги е комбиниран с посещение с билет за музеите и Сикстинската капела?Намерих вариант от официалната страница ,която препоръчвате но там е само с автобусче!Има ли вариант след запазване на час за музеите и капелата след това свободна разходка из градините? С уважение, Петя,Калина и Калин Кирови

Джорджа Де Марки

Здравейте, Петя, Калина и Калин! За съжаление разходката в градините е само с гид и не може да става свободно без. Иначе със сигурност щях да препоръчам нея. =) Може да си вземете билет отделно само за музеите и Сикстинската капела, ако решите изцяло да пропуснете градините. Пожелавам ви страхотно изкарване!

Кирил Николов

Привет Джрдана! Прочетох всички ваши отговори и те доста ми помогнаха за за една първоначална ориентация ,въпреки че прочетох и официалният сайт на museivaticani. В един от вашите отговори по-горе прочетох за нещата и които конкретно ме интересуват,но въпреки това Ви моля любезно да ми отговорите конкретно! 1.В колко часа е най-добре да бъда пред мястото от което да си купя билет?Ще бъда на морето в Anzio но това не ме притеснява защото мога да се придвижа с влак по всяко време на денонощието. 2.Тъй като мисля това да се случи в сряда,а папската литургия не представлява интерес за мен,в един свой отговор по-горе съветвате ваш почитател да предприеме следният вариант.Цитирам: *Като начало, Ви съветвам да отидете възможно най-рано, тъй като със сигурност ще има много хора. Ако искате да присъствате на литургията с Папата от 10 ч.. погледнете предния ми коментар, а ако не – може да започнете от Ватиканските музеи, Сикстинската Капела (която се намира във Ватиканските музеи), тъй като голяма част от хората със сигурност ще слушат Папата. След което, ако преминете през тях, ще излезете до мястото, където се качвате за купола на Базиликата и после може да разгледате самата Базилика. Този ред според мен е най-добър, стига да не искате да присъствате на литургията. Тогава първо ще се на площада Сан Пиетро и ще Ви е по-удобно да разгледате Базиликата, купола, след което да преминете към Музеите. Възможен ли е обратният вариант? Първо изкачване на стълбите–над 500–което е уморително,и разглеждане на Базиликата.И СЛЕД това почивайки си от изкачването разглеждане на музеите които безкрайно много ме вълнуват. Ще ми помогнете много тъй като,и вие самата знаете,че колкото повече време се спести,толкова повече неща могат да се разгледат. искрено Ваш Кирил

Джорджа Де Марки

Привет Кирил! Радвам се, че коментарите и статията са Ви били от полза! Разбира се, че ще отговоря: 1. Искате да си закупите билет на място ли? Съветвам Ви да го направите предварително онлайн, за да спестите чакане. 2. Разбира се, няма проблем да тръгнете в обратния ред - първо да се изкачите до върха, след което да заобиколите и да разгледате уникалните Ватикански музеи. Да припомня, че има асансьор в случай, че не желаете да изкачвате всички стълби. Ако имате още въпроси, ще се радвам да помогна! Желая Ви чудесно изкарване! =)

Мариана Стоянова

Здравейте Джорджа, Опитвам се да резервирам билети (Admission tickets) за Сикстинската капела и Музеите за следващата сряда - 27/06. НО не ми позволява. Възможно ли е да е достигнат лимит или да е трябвало да се закупят 60 дни по-рано ? Чак сега видят подобен текст : "Tickets may be reserved (with a maximum of 10) up to 60 days before the date of the intended visit." До сега никъде не съм срещала тази информация ... Ако не успеем да си резервираме билети, дали имаме шанс да си закупим все пак на касите ? Благодаря предварително за помощта!

Джорджа Де Марки

Здравейте Мариана, и аз сега опитах, предполагам че причината е, че има прекалено много туристи, които ще посетят музеите по това време и наистина е хубаво да се планира предварително, тъй като интересът към Ватиканските музеи е изключително висок. Надявам се на място да успеете, макар че няма гаранция, ако има толкова много хора и е преустановена продажбата за съответните дати. Стискам палци и успех!

Мариана

Здравейте, Ще пътуваме следващата седмица до Рим исках да купя билети за 27/06 - Сикстинската Капела и Музеите (Admission Tickets), но не ми разрешава за Юни. Видях чак сега надпис "Tickets may be reserved (with a maximum of 10) up to 60 days before the date of the intended visit.". Вярно ли е това ? Че трябва да си резервираш билет 60 дни преди посещението ? И ако да - нямаме ли друга опция вече ? Може би ако се наредим на място за билети, ще почакаме, но може да си купим гишетата ? Благодаря предварително!

Росица Миланова

Здравейте отново. Благодаря Ви за отговора. По принцип искаме да видим всичко и естествено ако има възможност с гид. И тъй като не съм наясно не знам какви билети да си вземем. Искаме да видим колкото може повече неща във Ватикана за деня. Благодаря Ви за отделеното време.

Джорджа Де Марки

Здравейте отново Росица, в такъв случай може да запазите билетите за турът на градините (с екскурзовод), след което да разгледате Ватиканските музеи (има много за разглеждане, но не е включен екскурзовод) и Базиликата. За един ден определено има много какво да се види. Ето линк, ако се спрете на този вариант: https://biglietteriamusei.vatican.va/musei/tickets/do?action=booking&codiceTipoVisita=184&step=2 Приятно изкарване! =)

Росица Миланова

Здравейте. Много благодаря за подробната статия и съвети. Искам да попитам нещо, ако е удобно. Тъй като с моя съпруг ни предстои септември месец самостоятелно пътуване до Рим, без екскурзоводи, искаме един от дните да отделим на Ватикана. Погледнах билетите, но не знам кой от тях да си закупим. Искаме да видим максимално много неща за деня. Кой от билетите ще ни препоръчате? Този от 41 Евро на човек най- подходящия ли е? Благодаря Ви предварително за отделеното време. Приятен ден.

Джорджа Де Марки

Здравейте Росица, радвам се, че публикацията Ви е била полезна! За билетите, не знам кои са от 41 евро на човек (не ги намерих), но зависи дали искате да имате гид по време на екскурзията Ви до Ватикана и дали искате да включите и градините. Със сигурност препоръчвам да си запазите билети от официалния сайт: https://biglietteriamusei.vatican.va/musei/tickets/do?action=booking Ако мога да помогна с още нещо, на разположение съм.

Кристина

Здравейте! Необходим ли мие документ за самоличност при влизане във Ватикана?

Джорджа Де Марки

Здравейте Кристина! Ако ползвате някакъв вид отстъпка е необходим за доказване, ако не - може и да не Ви искат на входа, но все пак винаги е хубаво да имате във Вас документ за самоличност. Приятно изкарване!

Мария

Здравейте Джорджа! Много благодаря за подробната и полезна информация! Бихте ли помогнала и на мен с малко уточняваща информация. На нас ни предстои посещение на Рим и Ватикана от 21-ви май. Планираме целият 22-ри да сме във Ватикана. Ще бъдем с две не много големи деца (10 и 13 год.) затова всякак предпочитаме да избегнема опашките. От официалния сайт планираме да запазим бързо влизане с гид в базиливката Св. Петър в 8:30. Упоменато е, че обиколката продължава 3 часа. Наистина ли толкова много време е нужно? Никъде из сайта не можем да намерим къде е мястото за среща с гида, защото това е сравнително ранен час и не искаме да го изпуснем. След това от 12:15 има обиколка на ватиканските градини с бус за 45мин. И накрая от 14:30 ватикански музеи + сикстинска капела. Много ли са отдаличени градините от базиликата и музеите от градините? Ако носим сандвичи ще можем ли в интервалите да седнем на някоя пейка и да ги хапнем. Освен ресторанти в околноста, дали може да се вземе просто сладолед или кафе? И най-важното наистина, което не мога да разбера са тези срещи с екскурзоводите къде са?

Джорджа Де Марки

Здравейте Мария! Радвам се, че информацията Ви е била полезна! 3 часа за Базиликата според мен са прекалено много, но трябва да оправдаят някак, че ще Ви вземат пари за безплатен обект... Предполагам, че това е причината. Ако ми пратите на коя обиколка сте се спрели точно, мога да потърся къде би била срещата, но ако питате за моето мнение, бих Ви посъветвала да започнете с градините и музеите и накрая с Базиликата. Ако все пак искате да се придържате към плана си, пратете ми линка с офертата за гид (не можах да я намеря в официалния сайт) и ще проверя къде са срещите с тях. Във Ватиканските музеи има много места, на които може да седнете отвън да хапнете сандвичи, а около площада има и доста места, където да пиете кафе и да хапнете сладолед. А разстоянието от Градините до Музеите е около 2 км. Надявам се да съм помогнала, пишете ако още не сте намерили мястото.

Стела Анчева

Полезна статия прочетена късно. Трябва да се обърне внимание на измамниците с карти на входа който ми взеха ваучерите от предварително закупените билети и ми казаха че с тях не мога да вляза. Накараха ме да платя отново че ме и мотаха 4 часа. Не им се връзвайте и вие . Благословен майките им. И влизайте.

Джорджа Де Марки

Съжалявам, че са Ви измамили, Стела. Благодаря за споделения опит и се надявам статията да помогне на други хора да не бъдат измамени.

Sonya Zagorska

Здравейте,благодаря ви за изчерпателната информация.имам един въпрос,в цената на билета за Ватиканските музеи влизат ли и градините...и може ли пак сайта от където мога да си ги купя...благодаря ви.

Джорджа Де Марки

Здравейте Соня, в цената на билета за Ватиканските музеи не влизат градините. За тях има отделен билет на цена от 33Е, който ако закупите важи за музеите и Сикстинската капела: https://biglietteriamusei.vatican.va/musei/tickets/do?action=booking&codiceTipoVisita=3&step=2. Ако не искате да посетите и градините, това е линка (цена 17Е): https://biglietteriamusei.vatican.va/musei/tickets/do?action=booking&codiceTipoVisita=26&step=2

Sonq Zagorska

Здравейте,благодаря ви за изчерпателната информация.имам един въпрос,в цената на билета за Ватиканските музеи влизат ли и градините...и може ли пак сайта от където мога да си ги купя...благодаря ви.

Бети

Здравей! Статията е много изчерпателна, интересна и най-вече полезна!Аз имам само един въпрос: Във Ватикана не може да се влезе с голи рамене и колена. А каква е ситуацията със скъсаните дънки? Мога ли да вляза с такива?Предварително ти благодаря! :)

Джорджа Де Марки

Здравей Бети! Много благодаря! Радвам се, че статията е била полезна и интересна! Няма да има проблем със скъсаните дънки, важно е раменете и колената да не са на показ, както спомена. =) Приятно изкарване!

Наталия Николова

Поздравления, Джорджа! Толкова хубава статия и толкова полезна информация! Поздравления! Много ни помогна да организираме пътуването си до Рим!

Джорджа Де Марки

Много Ви благодаря, Наталия! Изключително се радвам да чуя, че съм успяла да Ви помогна със статията си! =)

Джорджа Де Марки

Много Ви благодаря, Наталия! Изключително се радвам да чуя, че съм успяла да Ви помогна със статията си! =)

Emil Mihailov

interesuvame papata tazi godina zashto ne pozdravi hristiqnskiq svqt na maichenite izici nikade ne se otrazi v nediite tova e obida kam nas

Джорджа Де Марки

Здравейте Емил! Няма как да говоря от името на Папата и да Ви отговоря точно, но различни източници споменават, че сегашният Папа не говори толкова езици колкото предшественика си, което може да е вероятна причина да не е поздравил на майчините езици.

Димитър

Здравейте Джорджа,Благодаря за компактната и ефективна информация за забележителностите на Рим!Имам някои някои въпроси и ще се радвам да имам мнението Ви:Планирали сме да отделим 11.04.2018 за Ватикана. Имаме онлайн билети за музеите + италиански обяд в 14:00 (вероятно обядът беше излишен, но ще ни е пръв туристически ден). Изпратих факс за билети за аудиенцията на папата. Ше прекараме целия ден във Ватикана. И сега, въпросът е как да си пострим програмата, ако имаме билетите за аудиенцията:- тъй-като билетите ни за музеите са без начален час, възможно ли е да се влезе два пъти през деня в музеите, например рано сутринта и след аудиенцията?- къде, всъщност, се провежда аудиенцията, която в сряда започва в 10:00?- възможно ли е да вземе аудиогайд за музеите?Благодаря предварително.

Джорджа Де Марки

Здравейте Димитър! Радвам се, че информацията за забележителностите в Рим Ви е била полезна! Колкото до посещението Ви за Ватикана (виждам, че е за днес и съжалявам, че не съм отговорила веднага, но бяха празници). Все пак, ето отговори на Вашите въпроси: 1) Не е възможно да се влезе 2 пъти в музеите с едни билети, така че по-добре първо аудиенцията, след което да посетите музеите на спокойствие. 2) Провежда се на площад Сан Пиетро. 3) Да, може да се вземе аудиогайд за тях - предлага се на различни езици. И аз Ви благодаря, надявам се да си изкарате прекрасно!

Гергана

Здравейте, и аз да се включа към темата :) и ние ще ходим за 4 дни и обмисляме третият да го оставим за Ватикана, който се пада сряда. Искаме да присъстваме и на аудиенцията. Въпросът ми е - за музеите трябва да запазим дата и ЧАС... как да преценим колко време ще продължи аудиенцията, за да купя предварително билети онлайн?

Джорджа Де Марки

Здравейте Гергана! С радост ще помогна - аудиенцията с Папата в сряда би трябвало да приключи до около 12:00ч. на обяд, така че пресметнете приблизително колко време след това искате да започнете с разглеждането на Ватиканските музеи. Надявам се да съм помогнала. Приятно изкарване! =)

Yana

Здравейте, ще пътуваме за Рим и искаме в 10ч да видим папата на площада. Ще заявя билетите предварително, но няма да успеем да сме по- рано там в 7ч, за да ги вземем. В 10 като отидем проблем ли ще е?

Джорджа Де Марки

Здравейте Яна! Няма проблем, че няма да сте там в 7, идеята е, че отварят в 7ч., но когато отидете, може да вземете билетите си. В 10ч. сигурно ще има доста хора, но с повече бутане, ще стане. =) Приятно изкарване!

Ралица Желева

Здравейте! Предстои ни пътуване до Рим в началото на месец Май. Много се радвам, че попаднах точно на Вашата статия! Имам няколко въпроса и ще се радвам да ми съдействате. :) В много сайтове за запазване на билети пише, че за базиликата на Св.Петър има вход (и то без гид) и цената не е никак ниска (17 евро на човек) . Интересува ме дали мога да запазя билети само за стълбите/асансьора към купола, за да не чакаме на опашката? Също искаме да посетим базиликата "Сан Клементе". Знаете ли дали мога да купя билети предварително? Последният ми въпрос е има ли вход за Пантеонът, тъй като информацията, която намерих е, че е безплатно, но на мен не ми се вярва? Благодаря Ви предварително! Поздрави!

Джорджа Де Марки

Здравейте Ралица! И аз много се радвам, че мислите така! Разбира се, с най-голямо удоволствие.Не вярвайте на тези сайтове, в официалния сайт на Базиликата пише, че входът е безплатен, единственото условие е да сте "прилично облечени", което е нормално за всяка църква или храм. Заплаща се за влизане с гид, ако някъде пише без - явно просто искат да се възползват от многото туристи. За стълбите/асансьора към купола (за асансьора цената е 10 Е, за стълбите - 8 Е), няма опция да се запазят билети от по-рано, но опашката там минава сравнително бързо. Колкото до базиликата "Сан Клементе", не пише нищо за билети предварително (на официалния сайт, съвет - винаги гледайте официалните сайтове на забележителностите, които искате да посетите), за Базиликата входът също е безплатен, а за разкопките е 10 Е. За Пантеонът, за момента входът отново е безплатен, говори се, че от май 2018г. входът ще струва 2 Е, но още не е официално. Освен това, щом ще ходите в началото на месеца, ако хващате неделя, може да проверите последната ми статия с всички безплатни музеи и забележителности: https://saveti.bg/bezplaten-vhod-muzei-rim/ Надявам се да Ви хареса! =)

Снежина Вучоглавска

Здравейте!Много благодаря за полезната информация.Предстои ни семейно пътуване до Рим през април и вашите съвети ще ни помогнат за посещенията на забележителностите.Казавате,че входът за базиликата Св.Петър е безплатен, а попадам нa информация за предварително закупуване на билети-с цел избягване на опашките. Безплатно ли е посещение?

Джорджа Де Марки

Здравейте Снежина! И аз Ви благодаря за положителните отзиви! Много се радвам, че съветите ми ще бъдат полезни и ще допринесат за Вашата семейна почивка в Рим! Входът за базиликата Св.Петър е абсолютно безплатен, разбира се, има фирми, които искат да печелят пари и предлагат платено посещение с гид, но аз лично бих Ви препоръчала да изчакате за Базиликата. =) Пожелавам Ви една уникална семейна почивка!

Миглена Кочаркова

Здравейте Джорджа, ще пътуваме семейно за Рим на 3-ти април. Изчетох много материал за Рим и за Ватикана, но Вашата статия е най-добрата и полезна. Поздравявам Ви! Имам един въпрос - ще ходим с двете си дъщери, едната е студентка, но задочно и има не ISIC карта, а "European Youth Card". Знаете ли дали с такава карта мога да взема студентски билет за нея или да ѝ взема за възрастни? Другата ми дъщеря е ученичка и е на 16 г. За да ползва намаление, само лична карта ли трябва да представи?

Джорджа Де Марки

Здравейте Миглена! Изключително се радвам да чуя, че статията, написана от мен Ви е била полезна! За по-голямата Ви дъщеря - няма проблем и да е с „European Youth Card“, важното е да е интернационална студентска карта и дъщеря Ви да е на възраст до 25 години и да я представите на входа заедно с билета. За по-малката, лична карта е абсолютно достатъчно. Желая Ви една страхотна семейна почивка! Сигурна съм, че ще останете очаровани!

Иван Иванов

Здравейте ! Много полезни съвети получихме от вашата статия , за което ви благодарим ! Смятаме да посетим Ватиканските музеи през месец юни. Интересуваме се от безплатните билети за инвалиди и какви документи трябва да се представят за тях ?

Джорджа Де Марки

Здравейте Иван, много се радвам, че са Ви били полезни! И аз Ви благодаря за коментара! За билети за инвалиди, пише следното: не могат да се резервират онлайн, нужно е да отидете на гише за "Специални услуги" (Special Permits / Permessi speciali) и/или на рецепция на Музеите и да представите документ (сертификат за инвалидност), който да удостоверява инвалидност над 74% срещу което се издава безплатен билет и съответно не се чака на опашка. Ако инвалидът не може да се движи самостоятелно, право на безплатен билет получава и неговият придружител. Ако имате други въпроси, ще се радвам да помогна.

Elisaveta Karayaneva

Чудесна статия и много полезна. Ще посетим Рим през юни, кацаме в сряда. Разбирам, че от Чампино трябва да хванем автобус направо за Ватикана, щом има аудиенция. Трябват ли някакви покани и какво представлява тя

Джорджа Де Марки

Здравейте, Елисавета! Много се радвам да чуя, че Ви е била полезна! За аудиенцията в сряда трябват билети, да, които са безплатни. Трябва да направите запитване, като пишете на Prefecture of the Papal Household 00120 Vatican City State или да изпратите факс на +39 06 6988 5863, посочвайки дата, брой билети, име или група, имейл адрес и телефон и факс. След което билетите за аудиенцията се взимат от Бронзовата врата под дясната колона на площад Сан Пиетро между 15 и 19 ч. на предния ден или на същата сутрин от 7ч. Сега ще го допълня в статията. Хубав ден!

inacheva_69@abv.bg

Здравейте, Джорджа! Статията ви е страхотна! Предстой ми посещение на Ватикана на 01.04.2018г. католическия великден! Би ли ме посъветвала как да процедирам, за да мога да посетя Базиликата, Купола на Базиликата, Ватиканските музей /поне част от тях/ и Сикстинската капела.

Джорджа Де Марки

Здравейте! Много Ви благодаря! Току що написах много подробен коментар за литургията с Папата на 01.04, ще го добавя към статията. Като начало, Ви съветвам да отидете възможно най-рано, тъй като със сигурност ще има много хора. Ако искате да присъствате на литургията с Папата от 10 ч.. погледнете предния ми коментар, а ако не - може да започнете от Ватиканските музеи, Сикстинската Капела (която се намира във Ватиканските музеи), тъй като голяма част от хората със сигурност ще слушат Папата. След което, ако преминете през тях, ще излезете до мястото, където се качвате за купола на Базиликата и после може да разгледате самата Базилика. Този ред според мен е най-добър, стига да не искате да присъствате на литургията. Тогава първо ще се на площада Сан Пиетро и ще Ви е по-удобно да разгледате Базиликата, купола, след което да преминете към Музеите. Ако имате други въпроси, питайте. Ще се радвам да помогна!

Даяна

Здравейте, оказва се, че точно на Католическият Великден 01.04 ( неделя) ще бъдем в Рим и предполагам че на такъв празник Папата ще изнесе литургия. Ще бъде ли необходимо да закупуваме предварително някакъв билет за да посетим Ватикана в този ден, за да видим от площада Папата или в този ден ще е с безплатен вход по случай празника? И имате ли идея към колко часа обикновено се появява Папата в този ден? Благодаря

Джорджа Де Марки

Здравейте, Даяна! Да, абсолютно сте права, на 01.04, Папата ще изнася литургия от 10:00 часа, като е необходимо да резервирате билети. Те са безплатни, но процесът е малко по-сложен. Ето линк с описание на английски: http://www.vatican.va/various/prefettura/en/biglietti_en.html Трябва да пишете на Prefecture of the Papal Household 00120 Vatican City State или да изпратите факс на +39 06 6988 5863, посочвайки дата, брой билети, име или група, имейл адрес и телефон и факс. След което билетите за литургията се взимат от Бронзовата врата под дясната колона на площад Сан Пиетро между 9 и 19 ч. на предния ден или в друг уговорен час. Давате ми идея да го допълня в статията, защото вероятно много хора биха се интересували. Отделно, ако сте в Рим от по-рано, може да Ви е интересно и друго събитие: на Разпети петък - 30.03 в Колизеума - не са необходими билети. Казва се Via Crucis (Пътят на кръста), честван от Папата, където изнася реч и внушително голям кръст с горящи факли осветява небето. Ето и линк, ако Ви е интересно да прочетете повече за Колизеума: https://saveti.bg/colosseum/ .

Таня

Здравейте!Изцяло ще ви се доверя и ще следваме съветите ви :) !Страхотни описание!Имам въпрос относно билетите:сина ми е на 9 г.,ще му взема от 8 евро,дъщаря ми е на 23 год. и е студентка в СУ.Да рискувам ли да й взема билет от 8 евро / доказва ли се по някакъв начин е студентка / или да й взема цял билет,за да не изпадам в ситуация да се редя за нов билет ? Също имам въпрос относно съдържанието на чантите.Чадър няма да носим,но какво може да вземем със себе си : фотоапарат ,сандвичи,вода / за по-малкото дете / ? Има ли ресторанти или нещо за подкрепа ако ще сме там целия ден?Благодаря предварително!

Джорджа Де Марки

Здравейте, Таня! Много Ви благодаря, изключително се радвам да чуя, че статията Ви е полезна! За дъщеря Ви, питайте дали има ISIC карта, а ако няма и има време - да си извади (тъй като е необходимо на място да представи международно признат документ, доказващ, че е студентка), с нея няма да има проблем. За съдържанието на чантите: да, няма никакъв проблем: може да носите фотоапарат, сандвичи и вода. Забранено е внасянето на алкохолни напитки. Има и ресторанти, но са по-скъпи, така че Ви препоръчвам да си вземете сандвичи. Пожелавам Ви една страхотна семейна почивка!

Божана

Здравейте! Наистина много полезна статия. Планирането на почивка в Рим може да бъде доста обезкуражаващо с всичко, което може да се види и прави там. Ще посетя Рим в края на месец май и уцелвам последната неделя от месеца (29ти април). Имате ли представа дали в безплатните дни отново се образуват километрични опашки и дали си заслужава да се рискува с безплатен вход (имаме възрастни хора в групата и няма да можем да чакаме дълго)? Или препоръчвате опцията със запазване на дата и час през официалния сайт в някой от другите дни?

Джорджа Де Марки

Здравейте Божана и благодаря за коментара! Радвам се, че статията Ви е била полезна и се надявам да организирате почивката си по възможно най-добрият начин, за да си изкарате страхотно! Ако сте с възрастни хора и чакането е проблем, аз лично бих препоръчала да запазите дати в друг ден, тъй като в неделите (особено в по-топлите месеци) има много хора и почти със сигурност ще трябва да чакате по-дълго, отколкото ако запазите билети за друг ден. Ако имате други въпроси, ще се радвам да помогна. =)

Gerina

Прекрасна статия! Имам едно питане. Има ли начин, като се озова на площад св.Петър, да разгледам Базиликата. Разбрах, че няма платен вход. Какво би било ориентировъчното време за изчакване през делничен ден.

Джорджа Де Марки

Много Ви благодаря! Да, може да се разгледа и не се заплаща, а като време много зависи какъв период уцелите. Ватикана привлича много туристи, но все пак зависи от месеца и от това по кое време на деня ще отидете, така че не бих могла да Ви дам точен отговор. Пожелавам Ви чудесно изкарване!

Марияна

Здравейте! Много добре сте описали всичко, благодаря! Ние пристигаме в неделя /25 март/ след обяд и изпускаме папата. В сряда ще летим в 14.30. От колко и до колко часа стои папата на площада, защото можем да сме там докъм 12.00 часа.Видях че в неделя / 25 март/е и Клеветата неделя. Знаете ли в колко часа започва?

Йоана

Привет, дали със сигурност на 28.01.2018г. входа за Ватиканските музеи ще е безплатен.

Джорджа Де Марки

Привет, Йоана! Да, всяка последна неделя на месеца входът на Ватиканските музеи е безплатен. Пише го на официалният сайт на Музеите. =) Страхотно изкарване Ви пожелавам! Само да допълня, сега проверих и Ви съветвам да отидете по-рано, тъй като часовете за посещение са следните: 9.00 – 14.00 , а последното влизане е в 12:30.

Димитър

Страхотни съвети, използвахме ги и без вас нямаше да се справим!

Джорджа Де Марки

Много Ви благодаря! Радвам се изключително много, че съм била полезна! =)

Димитър

Благодаря!

Димитър

Здравейте, а може ли да се отиде само в сиксти ската капела и базиликата сан пиетро?

Джорджа Де Марки

Здравейте, не, билетът за Сикстинската капела и Ватиканските музеи е един и същ, тъй като, за да стигнете до нея, преминавате през самите музеи. При желание могат да се пропуснат, но пак трябва да заплатите, а и честно казано - има много интересни неща. Базиликата Сан Пиетро е отделно.

Вяра

Информацията ви ми беше много полезна.Аз обаче не знаех ,че Базиликата и Ватиканските музеи са различни и отдалечени постройки.И макар да бях в сряда в Рим не отидох да видя Папата,защото си мислех ,че и за това ми трябва билет /а той беше от 12ч/.Площадът и Базиликата не са оградени и не се плаща такса за тях.Билети трябват само за Ватиканските музеи.

Джорджа Де Марки

Много Ви благодаря! Радвам се, че съм била полезна. Ако не сте видели Папата, ето Ви още една причина да се върнете във Вечния град. =)