Home Туризъм Ватикана Ватикана – всичко, което трябва и искаме да знаем

Ватикана – всичко, което трябва и искаме да знаем

0
25147
Географски карти

Имате ли път към Вечния град, посещението на Ватикана е задължително. Това, което ще видите определено е впечатляващо, а изживяването -магическо. Ватикана е независим град-държава, център на християнството и дом на Папата, а населението й наброява по-малко от хиляда жители.

Как да се придвижим

До Ватикана се стига най-лесно и удобно с метро – линия А, като метрото спира близко до музеите (спирката се казва Cipro) и близо до Базиликата – спирка Ottaviano.

Не забравяйте да се облечете прилично. Уверете се, дори да е лято, че  коленете и раменете ви са покрити, за да може да влезете, тъй като голотата не се толерира. Дамите могат да носят със себе си и шалове, с които да се покрият.

Не забравяйте да носите удобни обувки, тъй като има доста обикаляне.

Ватиканските музеи

Да посетите Ватиканските музеи е едно от онези неща, които трябва да направите поне веднъж в живота. Дълго пътуване през повече от 20 века изкуство и история, което ще ви вдъхнови.
Ватиканските музеи

Стори ми се интересно да споделя, че Ватиканските музеи са вторите най-посещавани музеи след Лувъра в Париж в световен мащаб.

За Ватиканските музеи, най-добре да си запазите билети онлайн, тъй като по този начин прескачате километрични опашки, минава се от друг вход, по-нагоре (на север мисля). По-специфичното е, че трябва да напишете час, в който ще сте там, но реално не е трудно да се предвиди. За да влезете във Ватиканските музеи, минавате през проверка, подобна на тази на летището, за да се уверят, че няма някой да вкара нещо опасно. Затова по-добре избягвайте големи чанти, куфари и чадъри. При дъждовно време, дъждобраните са най-добрият избор.

Работно време:

Понеделник – събота: от 9:00 до 18:00 (може да се влиза до 16:00 и трябва да се излезе до 17:30)
Неделя е затворено, с изключение на последната неделя на всеки месец – когато входът е безплатен, стига да не съвпада с националните италиански празници (8, 25 и 26 декември, 1 и 6 януари, 11 февруари, 19 март, 5 и 6 април, 1 май, 29 юни, 15 август, както и Великден).

За Ватиканските музеи и Сиктинската капела (билетът е комбиниран)http://biglietteriamusei.vatican.va/musei/tickets/do?action=booking&codiceTipoVisita=26&step=2

Цени16 евро + 4 евро резервация на билет

8 евро+ 4 евро резервация за билет за деца и за студенти от 18 до 26 години
[td_block_ad_box spot_id=“custom_ad_2″]

Когато запазвате билет, трябва да посочите ден и час, в които ще посетите музеите. Горещо ви препоръчвам да го направите, за да не чакате! А ако все пак километричните опашки не ви плашат и не желаете да резервирате билети, съветваме ви да посетите музеите в сряда сутринта. Сигурно ще се зачудите защо, а причината е, че тогава опашките ще са по-малки, тъй като Папата всяка сряда в 10:30 изнася реч и благославя вярващите.

За всеки случай да поясня – Roma Pass не включва билетите за Ватиканските музеи, тъй като Ватикана е отделен град.

Може да заплатите и за гид или да закупите слушалки с аудио такъв.

След което започва обиколката. Има и външни пространства с красиви градини.
градини
Интересно е да обърнете внимание на бронзовото творение на Арналдо Помодоро.
Арналдо Помодоро

Какво да видим във Ватиканските музеи?

Изборът не е особено лесен. Разбира се, зависи от вас и вашите интереси, тъй като Ватиканските музеи представляват една от най-големите колекции от произведения на изкуството в света и за съжаление в повечето случаи човек има само един ден, за да ги посети.

С над 70 000 изложени предмета на територията на 42 000 метра и сами ще разберете, че трудно може да се обходи и види абсолютно всичко.
Обиколката може да ви отнеме от няколко часа до цял ден, в зависимост от това колко обстойно разглеждате. Определено има доста интересни неща, но за да успеете за един ден, е хубаво да изберете какво най-много искате да видите.

Как да оптимизирате вашето посещение на Ватиканските музеи?

В тази статия ще представим селекция на някои от най-интересните спирки: нещо като „най-доброто от Ватиканските музеи”.

1.     Пинакотека

Обърнете внимание на Пинакотеката, галерия с творбите на велики художници. Намира се вдясно след ескалатора, много хора не й обръщат внимание, тъй като е в обратната посока от Сикстинската Капела, но творбите на Рафаело, Леонардо Да Винчи и Караваджо представляват истинско съкровище.

Пинакотека
Ако обичате изкуството не можете да я пропуснете, художествена галерия с 18 стаи, подредени в хронологичен ред с картини, датиращи от Средновековието до 1800 г. Една изключително богата колекция по искане  на Папа Пий XI (някои от творбите ги е имало и преди). Много от експонатите са взети обратно от Париж след Виенския конгрес (през 1815г.), благодарение на намесата на скулптора Антонио Канова.

Днес, колекцията може да се похвали със „скромния” набор от 460 картини, сред които неоспоримите шедьоври на световноизвестни художници.

2. Пио-Климентов музей

Ако сте любители на скулптурата, не пропускайте Пио-Климентовият музей. При всички положения, като най-големият комплекс вътре в Музеите, ще бъде трудно да не го забележите!

Музеят, основан от папа Климент XIV през 1771г., бе разширен от неговия наследник папа Пий VI, за да може да побере най-важните гръцки и римски шедьоври, съхранявани във Ватикана.

Музеят се състои от 12 зали и приютява важни произведения от гръцки и римски времена. Сред по-важните зали припомняме Галерията с животни, Зала „Ротонда”, Зала на Гръцкия кръст, Галерията на статуите, Галерия на музите.
Пио-Климентов музей

3. Грегориански египетски музей

За мен лично този музей беше един от най-интересните (и малко зловещ).

Ако си падате по древните и мистични неща, то Грегорианският египетски музей е за вас! Основан по инициатива на папа Григорий XVI през 1839 г., музеят се състои от 9 зали и събира паметници и артефакти от древен Египет, част от които идващи от Рим и от Вила Адриана (Тиволи). Последните две зали пък приютяват творения от древна Месопотамия и Асирия.

Сред основните забележителности, които можете да намерите в Египетския музей и които ще задържат вниманието ви, без съмнение са мумиите.
Египетски музей

А изрисуваните сандъци от яворово дърво представляват наистина ценни декорации. Някои дори принадлежат на XXII-та династия (930-800 г. пр.н.е.).

Сред най-интересните скулптури обявяваме главата на фараона Mentuhotep, владетел на „единадесетата династия, който се счита за истинският основател на Средното царство, обединяващ Горен и Долен Египет, и Туя, колосална статуя от тъмен гранит, изобразяваща съпругата на фараона Сети I , майка на известния Рамзес II.

4. Галерия на географските карти

Ако обичате историята и географията по пътя, водещ към Сикстинската капела, ще откриете впечатляващата Галерия на географските карти, без съмнение едно от най-светлите и завладяващи места във Ватиканските музеи.
Географски карти

Галерията е кръстена на серията от топографски карти, които Папа Григорий XIII  поискал от Игнацио Данти от Перуджа да изрисува по стените. Италия е представена като разделена на две от Апенините: от едната страна са регионите, окъпани от Лигурско и Тиренско море, а от другата тези от Адриатическо море.

Серията от карти се довършва от перспективните изгледи на основните пристанища от италианският 14-ти век, включително Венеция, Анкона, Генуа, и не на последно място на пристанището в Чивитавекия.

Галерията е дълга около 120 метра.

5. Стаите на Рафаело

Вероятно на второ място след Сикстинската капела, стаите на Рафаело са без съмнение една от основните атракции на Ватиканските музеи за любителите на изкуството.

Стаите са представлявали част от апартамента на папа Юлий II, който възложил на Рафаело реализирането на афреските. Художникът от Урбино, работил върху тях от 1508 до 1520 г., годината на смъртта му, след което работата била довършена от неговите ученици, до 1524г.
Изгонването на Хелиодор
(Изгонването на Хелиодор от храма – библейски епизод, в който Хелиодор, който иска да вземе съкровище, бива изгонен от храна от ангели с камшици, откликнали на молитва на свещеника)

Най-известната стая несъмнено е Залата на подписването, в която се помещава частната библиотека на папа Юлий II.

Тук има четири стенописа, представляващи четирите основни дисциплини на знанията: „Спорове за Тайнството” (теология), „Атинската школа” (философия), „Парнас” (поезия) и „Мъдрост, умереност и сила” (правосъдие).

5. Спираловидната стълба във Ватикана

Тази грандиозна спираловидна стълба се намира в края на обиколката ви и ще ви отведе извън музеите. Стълбата е проектирана от Джузепе Момо през 1932 г. Става дума за стълба с двойна спирала: от едната рампа се изкачва, от другата се слиза. След като слезете по нея, погледнете нагоре и ще останете впечатлени от гледката от този ъгъл.
спираловидна стълба

6. Сикстинската капела

Сикстинската капела е една от най-известните спирки от Ватиканските музеи. Сикстинската капела е Микеланджело Буонароти. Великият художник е посветил близо 10 години от живота си, за да изрисува стенописите и фреските, които покриват стените, включително тази над олтара, шедьоври на изкуството, обичани и почитани навсякъде по света.

Посещението на Сикстинската капела е едно незабравимо преживяване, но не за всеки. Само ценителите на изкуството и вярващите ще разберат посланието й.

Сикстинската капела се намира по пътя през Ватиканските музеи към Базиликата Св. Петър, а името й идва от Папа Сикст IV, при когото започнало изрисуването й.
Сикстинската капела

Открита официално на 15 Август 1483, Сикстинската капела, освен  че съдържа произведения с неизмерима стойност, е призната от  цял свят като официално седалище на Конклава, или стаята, където кардиналите се събират, за да изберат нов папа. Има и комин, през който ако излезе бял дим, значи е избран нов папа, ако излезе черен – начинанието е неуспешно.

Любопитен факт: изглежда, че размерите на храма са същите като тези на храма на Соломон в Йерусалим, както е описан в Стария Завет.

От фреските най-много бият на очи „Създаването на Адам” и „Страшният съд”, който изпълва стената зад олтара. Структуриран така, че всички фигури са разположени около тази на Христос. „Страшният съд” получава много похвали, но търпи и жестоки критики, заради многобройните голи изображения на хора, счетени за неморални и безсрамни. В последствие започва кампанията „Смокиново листо”, в която гениталиите биват цензурирани от художника Даниеле де Волтера, който по този начин печели прякора си „художникът-гащи” (Il Braghettone).
[td_block_ad_box spot_id=“custom_ad_2″]

Но освен шедьоврите на Микеланджело, може да видите творенията и на други големи имена като  Сандро Ботичели, Пиетро Перуджино, Пинтурикио и други.

В Сикстинската капела е забранено да се снима, пълно е с охрана, която постоянно прави забележка на по-нахалните, които въпреки изричните забрани се опитват да заснемат това велико творение.

 Базиликата Св.Петър

Дойде време и за известната и силно впечатляваща базилика „Свети Петър”.

Ако минете първо през музеите, ще излезете точно до входа на Базиликата, като първо ви препоръчвам да се наредите на опашката, която води към купола.
табела към купола

Качете се на купола на Базиликата

Горещо препоръчвам да се качите на купола, тъй като това, за мен лично, е една от най-впечатляващите гледки.

Кога отваря и цени

Отваря в 13 часа и доста хора се редят, но опашката минава сравнително бързо. Има 2 опции – асансьор за 7 евро, който ще ви отведе почти догоре, но трябва пак да се изкачите по 320 тесни стъпала, тесни стъпала
или ако сте в много добра физическа форма, може да платите 5 евро и да се качите изцяло пеша – общо към 550 стъпала.
стълби към купола

Усилията си заслужават – гледката е смайваща! Да видите Ватикана и Рим отгоре определено си струва.

уникална гледка
страхотна гледка
Безплатен вход за Базиликата

Вход за нея няма, не се подлъгвайте по думите на убедителни индивиди отвън (с карти на гидове), които ще ви подмамят да си закупите билет от тях.

След което може да се насочите към разглеждане на самата Базилика Св. Петър и да се насладите на величието й.
Базиликата

Може да влезете в криптата на папите, където са погребани някои от миналите Папи (в подземие на самата базилика близо до входа). Малко е зловещо.

Наблюдавайте „Пиета” от Микеланджело. Тази скулптура, изобразяваща Мария, държаща в скута си Исус след свалянето му от кръста, е една от най-известните му творби.
Микеланджело
Защитена е от бронирано стъкло и обикновено пред нея се събира голяма тълпа, която й се възхищава. За да получите добър изглед може да се наложи да изчакате, докато някои хора се отдалечат, особено в по-натоварените летни месеци.

А ако желаете да видите Папата (в момента – Папа Франциск ), може да го направите като си запишете час за аудиенция тук: http://www.santasusanna.org/popeVatican/tickets.html – билетите са безплатни.

Може да видите Папата само в сряда или неделя, а ако изберете неделя, по-добре отидете доста по-рано от 12 на обяд, тъй като иначе трудно ще намерите място на претъпкания площад, откъдето да го видите.

Базиликата не е по-малко интересна и отвън, както и прекрасният площад „Свети Петър” непосредствено пред нея.

площад Св.Петър
Ватикана определено си заслужава посещението, а вие как мислите? 

Надявам се информацията да ви е била полезна!

 

Ватикана – всичко, което трябва и искаме да знаем
4.9 от 47 гласа

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading Facebook Comments ...