Как да се подготвим за пътуването си до Тайланд в Азия?


Категория: Тайланд

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 02.06.2022

Тайланд

Прочетете още за Тайланд

Всичко, което трябва да знаем преди пътуването си до Тайланд

Краби
Ако ще ходите до Тайланд за пръв път и тепърва ще организирате пътуването си, или вече сте го организирали, но ви предстои ходене до там, то тази статия определено ще ви е от полза.

В тази публикация ще намерите полезни съвети и информация относно:

1. Самолетни билети до Страната на усмивките– кога е най-изгодно да ги резервирате
2. Климат в Тайланд –разбивка на климата в отделните части на кралството, за да може да прецените кога ще е най-добре да планирате пътуването си до там. Кога е дъждовния сезон
3. Визи за Тайланд – от къде и как се вадят визи, какво е необходимо, цена на визи, информация относно reentry permit в Тайланд
4. Ваксини и имунизации – трябват ли, какви?
5. Застраховка
6. Настаняване – резервирайте стъпка по стъпка
7. Транспорт – информация относно различните видове транспорт
8. Местната култура – тайски език, валута в Тайланд, някои съвети относно облеклото, часова разлика и други
9. Кои места да посетим в Тайланд?
10. Още много полезни съвети относно вашето пътуване до там.

На първо място: планирайте!

1. Самолетни билети

самолет-катар

Може би най-солидната финансова сума отива за самолетни билети, така че започнете да дебнете за билети от рано – обикновено Qatar имат доста изгодни промоции в началото на годината, но дори и да не е тогава разглеждайте различни сайтове за самолетни билети за промоции, абонирайте се за такива, следете цените, но по възможност от инкогнито браузър или изтривайки кеша.

Разбира се, намират се добри оферти и в последния момент, така че ако спонтанно решите да избягате от зимата, не се отчайвайте – за щастие самолетните билети стават все по-достъпни. И все пак, преди закупуването на билети, отново ви съветвам да направите справка за климата (повече информация в следващата точка).

Ние се възползвахме от намалението на Qatar през януари месец (повече информация може да намерите тук) и си запазихме билети за края на ноември – след като отмине мусонния сезон (зависи в коя част на Тайланд отивате).

Проверете климатичните условия

Споменавайки мусонен сезон, това е всъщност най-първото нещо, което трябва да направите – като изберете дестинация, да проверите кога са мусонните сезони, кога климатът е най-благоприятен за посещение и според този основен критерий да закупите билетите си. Понякога е по-добре да дадем малко повече пари, отколкото да се озовем на приказно място и да не можем да му се насладим напълно заради неподходящи метеорологични условия. Ако пък не ви притеснява – действайте смело. И в това си има чар.

А сега конкретно, ето и какъв е:

2. Климата в Тайланд

залез Тайланд
Дели се основно на три сезона – мусонен (дъждовен), горещ и сух, но все пак зависи в коя част на страната искате да отидете, тъй като има значение. Реално ние първоначално си мислехме, че щом на Краби е минал дъждовния сезон, важи същото и за Ко Самуй, но се оказа, че има големи разлики и на Ко Самуй ни поваля стабилно. 😀 Хубавото е, че дъждът обикновено минава бързо, след което пак изгрява слънце.

Ще се опитам да обобщя кога е дъждовния сезон и кога приключва и влизате в туристическия сезон за едни от най-посещаваните места в Тайланд:

Климата в Банкок

климат в Банкок
*горещ сезон – от март до юни (като от април до май стига до 40 градуса)

*дъждовен (мусонен) сезон – от юли до октомври (това е и т.нар. low season, когато пък цените са по-добри). Септември и октомври са най-влажните месеци.

*сух сезон – от ноември до февруари (най-благоприятен като време за посещение, но и най-туристически). В този период може да обикаляте столицата на Тайланд пеша без да станете вир вода.

Ние бяхме през сухия сезон – в началото като слязохме беше доста влажно и тежко за дишане, но за 1 ден се свиква. Слънцето е много горещо, така че непременно носете слънцезащитен крем. Само 1 ден беше мрачно.

Климата в Северен Тайланд – Чианг май и Чианг рай

Северен Тайланд е познат като най-хладното място в страната, но през горещите месеци не отстъпва на останалите части от Тайланд.

сух сезон – от октомври до февруари (но по-скоро от декември)

горещ сезон – от март до май

дъждовен (мусонен) сезон – от юни до септември. Август и семптември са най-влажните месеци от годината

Най-добро време за посещение – от октомври до февруари

Климата в Ко Самуй

климат Ко Самуй
Както споменах по-рано, климатът в Ко Самуй е доста различен от другите части на Тайланд, включително Пукет.

дъждовен (мусонен) сезон – от септември до средата на декември

сух сезон – от средата на декември до февруари

горещ сезон – от март до август (до 40 градуса)

По време на дъждовния сезон улиците леко се наводняват, но това няма да е нещо ново за нас. 😀 Ако сте там в такъв период, по-добре си вземете кола под наем, отколкото скутер, тъй като може да е доста хлъзгаво и опасно, ако искате да обикаляте острова. Аз определено препоръчвам да го направите. Повече в статията за Ко Самуй. =)

Климата в Краби

климат Краби
дъждовен (мусонен) сезон
– от юни до октомври

сух сезон – от ноември до март

горещ сезон – април, май

Климата в Пукет

дъждовен (мусонен) сезон – от май до октомври

сух сезон – от ноември до февруари

горещ сезон – от март до април

Ако ви интересува за някъде другаде, не се колебайте да пишете коментар под статията. =)

3. Визи за Тайланд

За да влезете в Кралство Тайланд са ви необходими международен паспорт и виза, като има различни видове.

виза Тайланд
Цени:

За виза за еднократно влизане в Тайланд, таксата е от 30 ЕUR.

Цена за виза за многократно влизане – 150 EUR.

Транзитна виза – 25 EUR за всяко влизане.

Non Immigrant виза – 60 EUR.

Документи за кандидатстване за виза:
Попълва се формуляр за кандидатстване на виза, който Ви дават в посолството, нужен е паспорт с валидност минимум 6 месеца след пристигане в Тайланд, актуална снимка, копие от самолетни или други билети и да платите таксата на място в Почетното консулство на Кралство Тайланд (намира се в гр.София, ул. Петър Парчевич 42, ет.6, на ъгъла с Витошка). След подаване на документите, визите ще са готови след 3 до 5 дни.

При престой до или по-малък от 15 дни може да се кандидатства и за туристическа виза “on arrival”, чиято такса е около 60 EUR или 2000 Тайландски бахти (THB).

При престой до 48 часа се издава само транзитна виза. Цена – 25 EUR за всяко влизане.

международен паспортАко смятате да влизате и излизате от Тайланд повече от веднъж, за да посетите друга страна, ето какво ви съветвам да направите. Ние ходихме и до Камбоджа, но си взехме reentry permit на самото летище в Банкок (цена от 1000 THB = 27 EUR), тъй като по този начин излиза по-евтино.
Ако вземете от България виза за многократно влизане (multientry) , ще ви излезе около 150 EUR, тоест по-солено. 27 EUR + 30 EUR < 150 E 😀

Важно е да не забравите за reentry permita, както направихме ние :D, но дори в последния момент на летището успяхме – за около 40 минути вече имахме разрешение за влизане обратно в страната.

4. Ваксини и имунизации за Тайланд

Нужни ли са ваксини и имунизации за Тайланд?

Този въпрос изниква в главата на почти всеки, който планира пътуване до там и не се е сблъсквал преди. Към момента НЕ се изискват никакви имунизации, но е добре да се пие само бутилирана вода и да се купят репеленти срещу комари, тъй като там всички ги описват като жива напаст. Бих казала, че това важеше основно за островите, а самите комари излизаха повече след дъжд.

На сайта на Националния център по зарази и паразитни болести към Министерството на здравеопазването, Тайланд е в списъка със страните с препоръчителни имунизации според географския регион (Югоизточна Азия).

А ето ги и тях – Хепатит А и B, тетанус и дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, менингококова инфекция, бяс. Хепатит А и коремен тиф са сред най-лесно преносимите от гореизброените и това са най-препоръчителните, тъй като може да се предават чрез замърсена храна, вода, замърсени ръце, прибори за хранене и други.

Ако ще си слагате, сметнете, че трябва да се сложат 2 седмици предварително, а не в последния момент. Може да ви се наложи да ги поръчате от аптека, тъй като в центъра по зарази не се предлагат. Трябва и да си запазите час, за да ви ги бият, а може да отидете и при личния си лекар. Цената на двете имунизации беше около 80 лв на човек + такса, за да ви ги бият.

Много туристи ходят без и обикновено няма проблем, ако спазвате хигиена и сте внимателни. Все пак, за ваше успокоение може да си направите, ако прецените. =)

5. Не забравяйте да си направите застраховка

гонг
Силно препоръчвам преди такъв тип пътуване да си направите туристическа застраховка. Има доста добри за неголеми суми (Армеец, например), които биха ви спестили доста главоболия, ако нещо се случи с вас по време на пътуването.

Направете план за местата, които искате да посетите

Планирайте, планирайте, планирайте!

Тайната да вземете максимума от пътуването си е да планирате предварително. Със сигурност ще има и хора, които ще ви кажат, че няма защо да го мислите толкова, но когато става дума за такова пътуване и разполагате с ограничено време, ако искате наистина да видите възможно най-много, най-добре е да планирате.

Ако пък сте от хората, които могат често да си позволят пътуване до Азия, то тогава може да го давате и по-спокойно и без програма.

Отделете поне 2 седмици

За да си заслужава изминаването на толкова километри, по моето скромно мнение, е добре да отделите поне 2 седмици, тъй като за по-малко надали ще успеете да видите много. Ние отидохме за 3 седмици, обиколихме доста места, но разбира се, има още какво да се види от Тайланд.

6. Резервирайте стъпка по стъпка

настаняване
Един от най-добрите съвети
, които бих могла да дам за такъв тип пътуване, особено ако резервирате самолетите от рано, е да отделяте всеки месец средства и да резервирате на части хотели и места за приспиване. По този начин няма да дадете всичко наведнъж и няма да го усетите толкова. Освен това, ще знаете, че като пристигнете, ви остават основно джобни.

Когато резервирате хотел или друго, четете ревютата/коментарите! Те ще ви дадат най-добра и реалистична представа за това до колко едно място отговаря на вашите изисквания. Това определено е едно от нещата, които ще допринесе да си изкарате страхотно. Ако мислите да резервирате чрез Booking или Airbnb.

7. Транспорт в Тайланд

Помислете за придвижването, ако искате да обиколите повече места

транспорт в Тайланд

“Ние ще се местим доста и трансферите включват – вътрешни полети, ферибот и автобус до местата за настаняване. Хубаво е да помислите и за транспорта предварително, за да си спестите главоболия на място.”

Това написах преди да заминем, а сега (след като се върнахме) мога да кажа, че включихме още доста непланирани методи за транспорт, като известното тук-тук (след малко ще разкажа повече за него), лодки (взимахме си за по цял ден лодка за различни турове из островите), наехме си кола под наем за 3 дни (на Ко Самуй), така че най-добре да планирате вътрешните полети и да проверите придвижването от летищата до хотела ви, другото може и в движение. =)

Кола или скутер под наем в Тайланд

Ако наемете кола или скутер, имайте предвид, че движението е обратно на нашето (и воланът е отдясно). В началото е доста странно, ако ви е за първи път и е хубаво, ако има кой да ви напомня, че движението е обратно, особено при завоите.

Както споменах, на Ко Самуй си наехме кола, което стана доста лесно – оставихме паспорт за депозит, а като върнахме колата, дори не я погледнаха дали й има нещо. 😀 Може би не е така навсякъде, но споделям впечатления. =)

Тук-тук

тук-тук
Отидете ли в Тайланд, няма как да не се възползвате от тяхната запазена марка като превозно средство.

А ето и някои съвети, които е добре да приложите, свързани с тук-туците:

 1. Винаги спазарявайте цената ПРЕДИ да се качите, тъй като ако не го направите, може да ви се наложи да заплатите доста солено – повярвайте шофьорите на тук-тук само това чакат!
 2. Никога, ама никога не се доверявайте на шофьорите на тук тук, колкото и мили да ви изглеждат! Това е много важно, тъй като на доста пъти се опитаха да ни излъжат.

  Ето и някои от най-разпространените им номера за пред туристи:

  * да ви кажат, че мястото, което искате да посетите е затворено, защото е ден на Буда, защото има прекалено много туристи или работното време “било такова”.
  Целта е да ви предложат да ви откарат другаде: някои по-малко познати забележителности, които обикновено няма въобще да си струват, сравнение с другите, от които те ще вземат комисионна ИЛИ ще ви накарат да влезете и разгледате бижутерии, магазини за костюми, от които те взимат ваучери за гориво на стойност 5 литра за всеки доведен клиент (при някои важи само, ако си закупите нещо), но не им се връзвайте, само ще ви загубят времето.
  * другият вариант е да ви предложат да ви возят до няколко места на безценица (40 THB (бахти) да речем, което се равнява на малко повече от долар), отново с цел да ви разкарват по магазини, от които да вземат комисионни.
  От където и да минете, ще ви подвикват да се качите при тях, но пак ви казвам: придържайте се към вашия план, уговаряйте се за цена преди да се качите и няма да имате проблем. =)Прочетете още: 15 измами в Тайланд, за които да внимаваме и как да ги избегнем

Определете целта на пътуването си

Има различни типове туристи и пътешественици, така че е хубаво за себе си да определите дали искате да се потопите в азиатската култура, да се отдадете на веселие, да се отдадете на релакс или на плажове и море. Обсъдете целите и очакванията с човека/хората,с които ще пътувате, тъй като е от съществено значение, за да си изкарате добре. Бих казала, че има за всекиго по нещо и спокойно може да съчетаете различни аспекти.

8. Разучете основни неща за местната култура

тайска култура
Преди да посетите дадена страна, винаги е хубаво да се запознаете поне с основните неща за нея, особено ако местната култура е доста по-различна от вашата. Тук съм събрала някои от основните неща за тайската култура, които ще са ви от полза да знаете преди да се запътите натам.

Кой е официалният език в Тайланд? Тайски

Аз съм на мнение, че винаги е хубаво да научите поне няколко основни думи на местния език, показва уважение. Все пак, може да сте спокойни – на туристическите места почти всички говорят английски и ще се оправите без проблем. Не се учудвайте – местните постоянно ще ви се усмихват и благодарят за всичко. Неслучайно Тайланд е наричана и “Страната на усмивките”, макар за някои да е “Страната на фалшивите усмивки”. 😀

Коя е столицата на Тайланд? Банкок

не ходете разголени

Не ходете разголени

Хубаво е да знаете, че в храмовете в Тайланд не може да се влиза с потници (като цяло голи рамене или с деколте), къси панталони или къси поли и че, дори да сложите шал върху потника си, пак ще ви накарат да сложите блуза с къс ръкав. Под къси се разбира над коляното.

Доста стриктни са в това отношение, така че дори да е жега, по-добре си носете в раницата по една тениска, която да слагате върху потника си или да се преобличате, преди да влезете в храмовете им.

Друго условие да влезете в техен храм, е да се събувате, така че по-добре да сте с обувки, които лесно се обуват/събуват. Навсякъде има табели, които да ви припомнят да го направите.

И не забравяйте къде сте ги оставили! 😀

събувайте се пред храмове

Кралят е на огромна почит

Не си и помисляйте да кажете нещо лошо за кралят или кралското семейство. Това се смята за много голяма обида.

Навсякъде из Тайланд ще забележите олтари и огромни снимки на краля, може би второто най-срещано изображение… след това на Буда.

кралят в Тайланд
Кралят, освен държавен глава, се явява и покровител и защитник на всички религии. Той е водач и символ, който се намесва в политиката само в крайни случаи.

Религия в Тайланд

Буда
Споменавайки Буда, основната религия в Тайланд е именно будизма. А Буда е изобразяван във всякакви форми и размери – повече информация ще дам в публикациите със забележителности.

Валута в Тайланд

Каква е валутата в Тайланд? Тайландски бат (THB)

Към момента 1 THB = 0,052 BGN или $1 = 32 THB за по-лесно.

Това, което ще ви посъветвам е да си изтеглите предварително пари (долари) и да обменяте там – без такси, имат добри курсове в change бюрата, конкурентни, защото при теглене имате 220 THB такса на всяка транзакция, което се равнява на около $7.3 и освен това такса от вашата собствена банка, ако имате такава (при нас беше около 10 лв).  Но бъдете внимателни с носенето на повече пари в себе си и не ги оставяйте по хотелите си. Докато търсехме хотели се натъкнах на доста коментари, в които хората се оплакваха, че са им изчезнали пари от стаите.

Навсякъде приемат и тайландски бати, и долари.

Часова разлика

Каква е часовата разлика в Тайланд? 5 часа разлика с България.

часова разлика
Тайланд е разположен е Индокитайската часова зона, което се равнява на 7 часа напред от Гринуичкото време и 5 часа разлика от българското. Кралство Тайланд не сменя лятно със зимно часово време, така че вмъкнете го в сметките. =)

Интересно е, че страната е възприела западния календар, но на много места срещахме  годините, изписани по будисткия календар – 2562 г., което ни даваше усещането, че сме направили пътешествие в бъдещето.

Пазарете се много, особено в Банкок

Обявят ли ви цена, считайте че ще е доста надута и може да смъкнете значителна сума от нея (това не важи толкова за островите).

Проверете допустимите килограми на багажа на различните самолетни компании, чиито услуги ще използвате

Ако използвате повече от една авиокомпания, хубаво е да проверите изискванията им и да се впишете с килограмите, за да не ви се налага да плащате допълнително големи суми или да изхвърляте част от вещите си. Не прекалявайте с багажа, ако сте за повече време. Навсякъде има опции да дадете дрехите си за пране и срещу скромна сума да ги вземете на другия ден изпрани, изгладени и спретнато сгънати. (40-50 THB)

Приготвяне на багаж

Приготвянето на багаж за такъв тип пътуване може да е истинско предизвикателство! Аз бях силно раздвоена между раница backpack и куфар, но тъй като до сега не съм пътувала с такъв тип раница, а и щяхме да се местим често, прецених, че ще ми е по-удобно да пътувам с куфар.

Съвет: съставете списък с всички неща, които искате да вземете и го съкратете ПОНЕ наполовина (особено, ако сте жени). 😀

9. Кои места да посетим в Тайланд?

Разбира се, вие може да изберете и Пукет (може би най-туристическото място), северен Тайланд – Чианг Рай и Чианг Май (ние решихме да ги оставим за следващото пътуване до там, за да може наистина да обиколим всичко от избраните).

Ако ви изникнат други въпроси по организацията, не се колебайте да ги зададете под публикацията – ще се радвам да помогна! И разбира се, очаквайте подробни статии за всички посетени дестинации в Тайланд – това толкова екзотично и магично място. =)

Прочетете още за Тайланд

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (6)

Райна Любенова

Здравейте. Мн6го ми хареса Вашата статия за Тайланд. Бихте ли споделили как да стигна до остров Ко Самуи - до кое летище да си взема билети и как да си наема бунгало на брега за двама и с какво да стигнем до острова. Мечтата ми е януари месец да бъдем там със съпруга ми минимум за 3-4 седмици. Имам резервация в Booking. Благодаря Ви предварително

Джорджа Де Марки

Здравейте, Райна! Благодаря Ви и се радвам, че Ви харесва статията за Тайланд. Най-лесно ще Ви е да стигнете до Ко Самуи с вътрешен полет, летището е само едно - Samui airport. Щом имате резервация, искайте предварително бунгалото Ви да е на плажа. Пожелавам Ви да отидете и да си изкарате чудесно! Ето още подробности за Ко Самуи: https://saveti.bg/koh-samui/. Поздрави!

Иванка Корцанова

Много добро указание за пътуващите до Тайланд. Бях там два пъти и ви поздравявам, че толкова ясно давате конкретни съвети за най важните неща.

Джорджа Де Марки

Благодаря Ви, Иванка! Водих се по това каква информация търсих аз преди да замина за Тайланд. Много се радвам да прочета такъв положителен коментар, наистина се надявам да е полезно за всички пътуващи до там. Поздрави и дано скоро пак да можем да пътуваме! =)

Пано Кондоянис

Много полезна информация, събрана и систематизирана на едно място, идеална за начинаещия пътешественик в Тайланд.

Джорджа Де Марки

Много Ви благодаря! Радвам се, че я намирате за полезна. =)