Другото лице на Тайланд и райските плажове


Категория: Тайланд

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 05.07.2019

Тайланд боклуци

Другото лице на Тайланд и райските плажове

Категория: Тайланд

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 05.07.2019

4.3/5 - (6 votes)

Всеки, който не е ходил в Тайланд е виждал снимки от райските плажове с перфектен пясък и кристални води, с кокетни палми и спиращи дъха гледки.

Като човек, който от години искаше да посети Страната на усмивките и да се докосне до всичко това, искам да ви покажа и другото лице на Тайланд.

Да, има уникални места – като от картичка, толкова красиви и изящни изглеждат, НО…

Това, което обикновено не се показва и за което НЕ се говори е, че не всичко е цветя и рози или в случая – чиста вода и прекрасен пясък.

raiski-plajove-thailand

За 3-седмичното ни пътуване бих могла да кажа, че обиколихме колкото се може повече места, особено по островите. И ето какви впечатления искам да споделя с вас: хвалбите оставам за другите ми публикации, тук ще се спра на негативните страни, които може да видиш само на място.

А именно:

Повечето хора наистина не си даваме сметка колко вредим на природата.

Застроена плажна ивица

bokluci-po-plaja

Няма да коментирам факта, че на повечето плажове в Тайланд плажната ивица е силно застроена, за да може хотелите и бунгалата да са възможно най-апетитни за туристите – буквално леят бетон върху пясъка. По този начин скъсяват плажовете, а не си дават сметка, че с годините и самата вода “изяжда” плажната ивица… Но нали всичко се мисли в краткосрочен план и идеята е да спечелим повече сега.

Видяхме много багери, които продължават да застрояват и застрояват. За жалост и по този въпрос няма много какво да се направи, а картинката ни е до болка позната от българската действителност…

Боклуци и пластмаса във водата

Няма да ви казвам колко боклуци плуват във водата и излизат на брега – бутилки, опаковки, електрически крушки, каквото се сетите… И излизат на брега с миди и други морски създания полепнали по тях, които, както се досещате най-вероятно любителите на морска храна изяждат след това.

krushka-plaj

На повечето места плажът беше изметен или изчистен само пред самите хотели или заведения. Никой не си прави труда да почисти цялостно плажа, а и защо да го прави…

Един ден, както се разхождахме по един от най-хубавите (по мое мнение) плажове в Ко Самуй, видяхме 2ма човека от персонала на хотел да чистят – казахме си “добре, има надежда”. До момента, в който не забелязахме, че купчината събран боклук ЗАРАВЯХА В ПЯСЪКА! А на буквално 2 метра от тях имаше 3 кошчета за разделно събиране… Останахме потресени. Толкова необразовани хора се “грижат” по такъв начин за чистотата на плажа… И надали това е единственият случай…

Ето и кратко видео (не с много добро качество, но ще добиете представа):

Мерки срещу замърсяването

Не е случайно, че известният Мая Бей, на който е сниман “Плажът” с Леонардо Ди Каприо, е затворен за посетители и може да се види само от лодката, заради пораженията, които милионите туристи нанасят на кораловите рифове и биоразнообразието. Хвърлят пластмасови бутилки, опаковки, фасове и т.н.

maya-bay-thailand
Прочутият “Мая бей” от Плажът с Ди Каприо

Но тъй като Кралството печели най-много именно от туризъм – обикалянето с лодки не се регулира като брой, а със сигурност и това силно допринася за чистотата на морето и тези коралови рифове.

На Railey beach (един от най-хубавите плажове в Краби) може да се видят плуващи петна от гориво от многобройните лодки.

krabi-lodki-thailand

Направи ми много добро впечатление, че на един от най-красивите острови, които посетихме, точно като от картичка – остров Koh Nangyuan, беше забранено да слизаш с напитки в пластмасови бутилки, продукти в пластмасови опаковки или отпадъци, проверяват чантите преди да слезеш от самата лодка.

Това е страхотна практика, тъй като това беше единственото място значително по-чисто и красиво от всички останали, които посетихме, в които плуваха наистина много пластмасови отпадъци.

koh-nangyuan-thailand

А повярвайте ми – да видите на такива райски места толкова боклук… променя начинът по който виждаш нещата и осъзнаваш проблема още по-дълбоко.

thailand-bokluci

Заключение

Това е и смисълът на тази публикация – тези от вас, които са стигнали до тук, да се замислят още малко (ако вече не са) и да положат нужните усилия да променят леко навиците си и да опитат да променят навиците на близките си хора – не е толкова трудно.

Разбира се, проблемът е доста по-глобален вече и би трябвало да се спре изцяло производството на пластмаса, но докато обвиняваме света, правителството, заводите и някой друг, а не започнем с промяна от себе си… няма как нещо да се промени.

Така че призивът ми е следният: нека бъдем малко по-отговорни и да правим малкото, което зависи от нас. Ако всеки прави по малко, ще постигнем нещо ГОЛЯМО!

Ако подкрепяте идеята – споделете, нека достигне до повече хора!

Прочетете още: Колко е страшна вредата от пластмасата + 7 идеи за устойчиви заместители

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.