Serendipity – Защо се влюбих в Шри Ланка


Категория: Азия

Автор: Ива Попова

Дата: 03.06.2022

Шри Ланка
Все още няма гласове.

Не знам дали мога да преведа точно тази дума – неочакван, добър късмет. Да откриеш нещо хубаво без дори да си го търсил. Щастлива случайност – тази, която ме отведе на този приказен остров, който древните персийци са наричали Серендипити (Serendipity).

Преди повече от година бях поканена от мои приятели шриланкийци на тяхната сватба и реших, че няма да имам друга такава възможност да посетя такава екзотична страна, която не знаех да открия дори на географската карта. Тази островна държава в Индийския океан e с територия на половината на България и с население от почти 22 милиона души.

сватба Шри Ланка

Шри Ланка… страна с много имена

В буквален превод ще рече Свещена земя. Наричат я с много имена – Благословена земя, Страната  на Буда. Буда е идвал тук 3 пъти, като там, където е проповядвал, са построени храмове, а когато земният му път свършва и будизмът в Индия бива почти изместен от хиндуизма, Шри Ланка става център на неговото учение; тук са пренесени много от свещените будистки реликви: части от дрехите на Буда, зъбът на Буда и др., които се съхраняват до наши дни.

статуя Буда Шри Ланка

И още – Страната на слоноветеЦарството на чая, по цял свят познават цейлонския чай. За много тя е истинския Земен рай. Според предания тук за първи път стъпва Адам, след като е бил прогонен от Рая.

Стъпката му още личи върху камък на един от планинските върхове, наречен в негова чест Адамов връх (хиндуистите я почитат и като стъпката на Вишну, а будистите – и като стъпката на Буда, който стъпва на върха за последен път, преди да достигне Нирвана). Мястото е свещено за всички вероизповедания.

Върхът на Адам

Как Шри Ланка открадна сърцето ми

Влюбих се в Шри Ланка не просто заради спиращата дъха природа и вълшебните пейзажи – сочно зелени, обсипани от невиждани за мен тропически растения, кристално чисти водопади, лека мараня над безкрайни чаени плантации, реещи се волно птици в най-невероятни цветове и с песни, които те отнасят далеч в безвремие, което не може да се опише, то просто трябва да се усети (не напразно Lonely Planet определя Шри Ланка като топ дестинация за 2019г).

чаени плантации в Шри Ланка

Урок за щастие

Това, което истински грабна сърцето ми бе наситената със спокойствие и с равновесие атмосфера и хората, безкрайно мили и усмихнати. Това е място, където за първи път се почувствах истински спокойна.

Няма напрежение или заплаха, няма агресия, няма страх.  Времето спира и единственото желание, което  те изпълва е да бъдеш добър и да даряваш любов и щастие…

лотос Шри Ланка

В Шри Ланка не е необходимо да бъдеш будист, за да осъзнаеш и приемеш изцяло един от уроците на Буда, а именно, че хиляди свещи могат да бъдат запалени от една свещ и животът на свещта няма да бъде съкратен. Щастието никога не намалява, когато се споделя!

деца Шри Ланка

На това ме научиха и децата от малкото училище в Калингавила, което всеки път, когато посетя училището ми повтарят урока чрез искрените си детски усмивки и пълните с благодарност и уважение очи.

За да благодаря на децата от “нашето” училище, които споделят безкористно своето щастие,  създадох проект – Ceylon Project, чрез който организираме различни благотворителни инициативи и помагаме на децата в Шри Ланка да не спират да учат и да посещават училище…и най-вече,  да не спират да изпитват щастие, за да могат да го споделят.

училище в Шри Ланка

 

 

деца в училище Шри Ланка

Забележителности в Шри Ланка

Природа, култура, история, духовност, красиви плажове, диви вълни за любителите на сърфа, аюрведа масажи и здравословни процедури, плодове и рибни деликатеси за кулинарните ценители.

Ако някога решите да посетите тази страна, Сълзата на Индийския океан, наречена така заради формата на острова, не пропускайте да видите някои от най-впечатляващите забележителности в Шри Ланка:

Златния Храм в Дамбула (Dambulla)

Дамбула пещерен храм

Златния Храм в Дамбула представлява удивителен комплекс от пет скални храма, датиращи от I в. пр.н.е.

В основата на хълма ще ви посрещне най-голямото в региона седнало позлатено изображение на Буда (Buddha). А стръмна пътека, в компанията на дружелюбни маймуни, ще ви отведе до издълбаните в скалите храмове. В тях ще намерите 153 статуи, повечето от които на Буда.

Дамбула

Лъвската Скала Сигирия (Sigiriya)

Скалата Сигирия

Сигирия е 200-метрова скала насред плато в Централната провинция на Шри Ланка. Известна е още като “Лъвската скала” заради огромните лъвски лапи в основата й.

лапи Лъвска скала

През V в. цар Касияпа (Kasyapa) построява дворец на върха на скалата, който и до днес се смята за уникално инженерно творение.

Древният град Полонарува (Polonnaruwa)

Полонарува в Шри Ланка

Поронарува е една от старите столици на Шри Ланка. Руините на древния град ще ви впечатлят с изяществото си. Тук се намира Кръглият храм на реликвите – Ватадаж (Vatadage), в който съхранява зъба и купата за милостиня на Буда и четирите изсечени в скалата негови – 24-метровия лежащ Буда, 7-метрова стояща статуя и една седяща в състояние на медитация.

Гр. Канди (Kandy) и Храмът на зъба на Буда (Sri Dalada Maligawa)

Канди

Това е най-святото място, както за местното население, така и за будистите от цял свят. Тук се намира и Кралската ботаническа градина (Royal Botanical Garden) с над 4000 вид растения, богата колекция от орхидеи и множество засадени от световно известни личности дървета.

С влак от Канди до Ела

с влак през Шри Ланка

Горещо препоръчвам да изживеете магията на най-живописното в света пътуване с влак от Канди до планинското градче Ела (Ella). Този влак преминава през зелено море, над мостове и огромни водопади, планини и зашеметяващи чаени плантации.

Спрете се да видите Моста с 9-те арки, който местните наричат Шинхала “Sinhala”, което означава девет небеса, защото точно на това прилича мостът, погледнат отдолу.

Сафари в Национален парк

сафари в Шри Ланка

Шри Ланка има няколко национални парка за диви животни. Отдайте се на целодневно сафари в някой от тях. Най-големият е Яла (Yala National Park), а до него е Националният парк за диви животни Удавалаве (Udawalawe National Park). Който и да изберете, ще имате възможност да видите диви животни в естествената им среда.

Още много са местата, които заслужават да бъдат видяни и усетени…и всичко това е любимият ми остров, “моето местенце” в този свят, там където искам да прекарам старините си, защото Шри Ланка е велик учител за всеки, отворил сърцето си за живот, изпълнен със Serendipity, пълен с неочаквани щастливи случайности. От онези трогателните, вълнуващите, емоционалните, смислените, докосващите, които оставят своята следа завинаги.

 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (2)

Петя Маринова

След прочетеното, не можех да не споделя: Защо пътуваме? Защо четем за различни дестинации? Дали само да се разнообразим, или да намерим нещо, което да ни докосне?!! Всеки има своя прочит и интерес. Аз ще споделя моя : тук, четейки, не видях реклама. Завладя ме чуството на автора, разказвайки за тази точка от света. Успя да ме накара да се влюбя в чуствата, в трансформацията на преживяванията му. Изостри интереса ми и .... ще отида!!! Много истинско, много докосващо и много завладяващо. Благодаря!!!

Вили Николова

Много вълнуващо презипреживяване. Благодаря, че го споделите! Пожелавам сбъдване на мечтите!