Serendipity – Защо се влюбих в Шри Ланка


Категория: Азия

Автор: Ива Попова

Дата: 03.06.2022

Шри Ланка

Не знам дали мога да преведа точно тази дума – неочакван, добър късмет. Да откриеш нещо хубаво без дори да си го търсил. Щастлива случайност – тази, която ме отведе на този приказен остров, който древните персийци са наричали Серендипити (Serendipity).

Преди повече от година бях поканена от мои приятели шриланкийци на тяхната сватба и реших, че няма да имам друга такава възможност да посетя такава екзотична страна, която не знаех да открия дори на географската карта. Тази островна държава в Индийския океан e с територия на половината на България и с население от почти 22 милиона души.

сватба Шри Ланка

Шри Ланка… страна с много имена

В буквален превод ще рече Свещена земя. Наричат я с много имена – Благословена земя, Страната  на Буда. Буда е идвал тук 3 пъти, като там, където е проповядвал, са построени храмове, а когато земният му път свършва и будизмът в Индия бива почти изместен от хиндуизма, Шри Ланка става център на неговото учение; тук са пренесени много от свещените будистки реликви: части от дрехите на Буда, зъбът на Буда и др., които се съхраняват до наши дни.

статуя Буда Шри Ланка

И още – Страната на слоноветеЦарството на чая, по цял свят познават цейлонския чай. За много тя е истинския Земен рай. Според предания тук за първи път стъпва Адам, след като е бил прогонен от Рая.

Стъпката му още личи върху камък на един от планинските върхове, наречен в негова чест Адамов връх (хиндуистите я почитат и като стъпката на Вишну, а будистите – и като стъпката на Буда, който стъпва на върха за последен път, преди да достигне Нирвана). Мястото е свещено за всички вероизповедания.

Върхът на Адам

Как Шри Ланка открадна сърцето ми

Влюбих се в Шри Ланка не просто заради спиращата дъха природа и вълшебните пейзажи – сочно зелени, обсипани от невиждани за мен тропически растения, кристално чисти водопади, лека мараня над безкрайни чаени плантации, реещи се волно птици в най-невероятни цветове и с песни, които те отнасят далеч в безвремие, което не може да се опише, то просто трябва да се усети (не напразно Lonely Planet определя Шри Ланка като топ дестинация за 2019г).

чаени плантации в Шри Ланка

Урок за щастие

Това, което истински грабна сърцето ми бе наситената със спокойствие и с равновесие атмосфера и хората, безкрайно мили и усмихнати. Това е място, където за първи път се почувствах истински спокойна.

Няма напрежение или заплаха, няма агресия, няма страх.  Времето спира и единственото желание, което  те изпълва е да бъдеш добър и да даряваш любов и щастие…

лотос Шри Ланка

В Шри Ланка не е необходимо да бъдеш будист, за да осъзнаеш и приемеш изцяло един от уроците на Буда, а именно, че хиляди свещи могат да бъдат запалени от една свещ и животът на свещта няма да бъде съкратен. Щастието никога не намалява, когато се споделя!

деца Шри Ланка

На това ме научиха и децата от малкото училище в Калингавила, което всеки път, когато посетя училището ми повтарят урока чрез искрените си детски усмивки и пълните с благодарност и уважение очи.

За да благодаря на децата от “нашето” училище, които споделят безкористно своето щастие,  създадох проект – Ceylon Project, чрез който организираме различни благотворителни инициативи и помагаме на децата в Шри Ланка да не спират да учат и да посещават училище…и най-вече,  да не спират да изпитват щастие, за да могат да го споделят.

училище в Шри Ланка

 

 

деца в училище Шри Ланка

Забележителности в Шри Ланка

Природа, култура, история, духовност, красиви плажове, диви вълни за любителите на сърфа, аюрведа масажи и здравословни процедури, плодове и рибни деликатеси за кулинарните ценители.

Ако някога решите да посетите тази страна, Сълзата на Индийския океан, наречена така заради формата на острова, не пропускайте да видите някои от най-впечатляващите забележителности в Шри Ланка:

Златния Храм в Дамбула (Dambulla)

Дамбула пещерен храм

Златния Храм в Дамбула представлява удивителен комплекс от пет скални храма, датиращи от I в. пр.н.е.

В основата на хълма ще ви посрещне най-голямото в региона седнало позлатено изображение на Буда (Buddha). А стръмна пътека, в компанията на дружелюбни маймуни, ще ви отведе до издълбаните в скалите храмове. В тях ще намерите 153 статуи, повечето от които на Буда.

Дамбула

Лъвската Скала Сигирия (Sigiriya)

Скалата Сигирия

Сигирия е 200-метрова скала насред плато в Централната провинция на Шри Ланка. Известна е още като “Лъвската скала” заради огромните лъвски лапи в основата й.

лапи Лъвска скала

През V в. цар Касияпа (Kasyapa) построява дворец на върха на скалата, който и до днес се смята за уникално инженерно творение.

Древният град Полонарува (Polonnaruwa)

Полонарува в Шри Ланка

Поронарува е една от старите столици на Шри Ланка. Руините на древния град ще ви впечатлят с изяществото си. Тук се намира Кръглият храм на реликвите – Ватадаж (Vatadage), в който съхранява зъба и купата за милостиня на Буда и четирите изсечени в скалата негови – 24-метровия лежащ Буда, 7-метрова стояща статуя и една седяща в състояние на медитация.

Гр. Канди (Kandy) и Храмът на зъба на Буда (Sri Dalada Maligawa)

Канди

Това е най-святото място, както за местното население, така и за будистите от цял свят. Тук се намира и Кралската ботаническа градина (Royal Botanical Garden) с над 4000 вид растения, богата колекция от орхидеи и множество засадени от световно известни личности дървета.

С влак от Канди до Ела

с влак през Шри Ланка

Горещо препоръчвам да изживеете магията на най-живописното в света пътуване с влак от Канди до планинското градче Ела (Ella). Този влак преминава през зелено море, над мостове и огромни водопади, планини и зашеметяващи чаени плантации.

Спрете се да видите Моста с 9-те арки, който местните наричат Шинхала “Sinhala”, което означава девет небеса, защото точно на това прилича мостът, погледнат отдолу.

Сафари в Национален парк

сафари в Шри Ланка

Шри Ланка има няколко национални парка за диви животни. Отдайте се на целодневно сафари в някой от тях. Най-големият е Яла (Yala National Park), а до него е Националният парк за диви животни Удавалаве (Udawalawe National Park). Който и да изберете, ще имате възможност да видите диви животни в естествената им среда.

Още много са местата, които заслужават да бъдат видяни и усетени…и всичко това е любимият ми остров, “моето местенце” в този свят, там където искам да прекарам старините си, защото Шри Ланка е велик учител за всеки, отворил сърцето си за живот, изпълнен със Serendipity, пълен с неочаквани щастливи случайности. От онези трогателните, вълнуващите, емоционалните, смислените, докосващите, които оставят своята следа завинаги.

 

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (2)

Петя Маринова

След прочетеното, не можех да не споделя: Защо пътуваме? Защо четем за различни дестинации? Дали само да се разнообразим, или да намерим нещо, което да ни докосне?!! Всеки има своя прочит и интерес. Аз ще споделя моя : тук, четейки, не видях реклама. Завладя ме чуството на автора, разказвайки за тази точка от света. Успя да ме накара да се влюбя в чуствата, в трансформацията на преживяванията му. Изостри интереса ми и .... ще отида!!! Много истинско, много докосващо и много завладяващо. Благодаря!!!

Вили Николова

Много вълнуващо презипреживяване. Благодаря, че го споделите! Пожелавам сбъдване на мечтите!