9 начина да се справим с липсата на Пътувания


Категория: Туризъм

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 05.04.2020

група Пътешествия

9 начина да се справим с липсата на Пътувания

Категория: Туризъм

Автор: Джорджа Де Марки

Дата: 05.04.2020

Все още няма гласове.

Без повече Пътешествия. Ами сега??

Ако и вие сте от хората, за които Пътуването е начин на живот, няма как то да не ви липсва.

Ето защо реших да събера на eдно място 9 начина за справяне с непреодолимото желание за Пътуване в този период, когато не можем, а и не е никак препоръчително да го правим. Готови ли сте??

1. Разглеждане на снимки и припомняне на стари приключения

пътуване в спомени

Предлагам ви да се разровите из архивите, да вкарате малко ред из папките си и да се върнете назад във времето. Разглеждането на снимки несъмнено ще събуди у вас спомени и позабравени детайли от ваши приключения, ще ви накара да се усмихнете и да пътувате мислено в спомените си.

А защо не и да подберете част от тях, които да добавите в албуми или да си направите колажи от различни дестинации, които след време да разглеждате отново.

2. Разговори на тема Пътешествия

разговори на тема пътуване

Тази точка има няколко различни разновидности.

Ако сте пътували с компания (независимо дали с 1 или повече хора), организирайте си виртуална вечер/вечеря/обяд/кафе (или реални, ако живеете заедно), по време на които ще си припомняте и разказвате преживяното, наред със забавни случки и ситуации.

Обсъдете на кой какво му е допаднало най-много, разкажете си по нещо интересно и позабравено за посетените места. А защо не си организирате и нещо като игра с въпроси и отговори? Развихрете въображението си и се позабавлявайте заедно!

Ако пък попадате към хората, които обичат повече да пътуват сами, може да разкажете на свой близък (роднина или приятел) за своите приключения в детайли. Вероятно в забързаното ежедневие не сте имали време да изпадате в подробности, и почти със сигурност има човек от обкръжението ви, на когото би му било интересно да чуе и да съпреживее с вас различни пътешествия.

3. Презентации и групи за дискусии на тема Пътувания

група Пътешествия

Още един вариант, дори и да сте пътували сами, е да се включите в групи с хора, с които имате общи интереси. Да си организирате виртуални презентации или просто дискусии на тема Пътешествия.

Такъв тип онлайн срещи организират моите приятели Лаура и Асен от Balcanic – Седянки за Пътешественици.

4. Четене на книги, списания

книга за Пътуване

Четенето само по себе си представлява пътуване в други светове, но ако сте жадни за пътешествия, със сигурност ще може да откриете такива в различни заглавия според интересите ви.

Примерни заглавия: “Плажът” (Алекс Гарланд), “Алхимикът” (П.Коелю),  “Да осъзнаеш колко си малък” (Филип Захариев), “Изкуството да пътуваш”, “По пътя” (Джак Керуак), “The Art of Travel” (Alain de Botton), Vagabonding (Rolf Potts) и много други. Оставете и своите предложения в коментар.

5. Четене на онлайн пътеписи, блогове

Травъл блог

Няма как да не включа и четенето на блогове и пътеписи. Те са чудесно средство за виртуални разходки навсякъде по света. Вече и в България има голямо разнообразие и може да си изберете тези, които са ви по вкуса. Надявам се и моят, Saveti.bg, да е сред тях. 🙂

6. Тематични вечери

индийска кухня

Друг начин да пътуваме и опознаваме културата на дадена страна е чрез рецепторите си. Какво имам предвид ли? Храната, разбира се!

Хапването на традиционни ястия за дадена страна или регион със сигурност има силата да ви пренесе на дадено място. Организирайте си тематична вечеря или обяд (а защо не и различни такива), в които да си приготвяте или поръчате традиционна кухня от избрана от вас дестинация. Наредете или украсете масата в подобен стил (или хапвайте на килим на земята, ако традицията повелява). А за да е пълна картинката може да си пуснете и тематична музика.

Ето и няколко тематични линка с идеи: индийска кухня, италианска кухня португалска, испанска кухня.

7. Музика – песни и традиционни танци

фламенко

Като споменахме музика, това е още 1 начин да се пренесете мислено на дадено място. Дали ще е докато слушате народни песни, италианска опера, или гледате ирландски танци или фламенко… вие избирате.

Италианска опера:

Фламенко:

Ирландски танци:

8. Тематични филми, видеа

Холивуд

Гледането на филми, свързани с пътувания също може да ни помогне да утолим малко желанието за Пътешествия. Дали ще е филм за определена дестинация, с мотив за пътуване или просто филм от страната, която ви липсва, пак изборът е много голям.

Примерни филми: Плажът, 7 години в Тибет, Пътят, Полунощ в Париж, Властелинът на пръстените, Под слънцето на Тоскана, Самсара, Сред дивата природа, Ваканцията, Моята разходка в дивото и много други.

Бонус: виртуални разходки и видеа от различни музеи по света или природни забележителности (Google Earth предлага такива).

9. Планиране в детайли

планиране

Искам да завърша с един от най-ефективните начини за справяне с желанието за Пътуване в тази ситуация. Това е да планирате в детайли следващото си пътуване (когато и да е то).

По този начин, ще се пренесете там мислено, а и ще имате готов или няколко готови и намислени програми за когато всичко отмине.

Вярвам, че ще дойде момента, в който ще се върнем към нормалния ритъм на живот и ще поемем пак в различни посоки по света, но до тогава, моля ви, останете си вкъщи.

И все пак да помечтаем… Коя дестинация бихте искали да посетите най-много след като Ситуацията отмине??

да помечтаем за пътувания

Прочетете още:

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.