13 причудливи скални образувания в България


Категория: България

Автор: Saveti

Последно обновена: 24.10.2022

Невероятно е какви форми може да изрисува природата!

В тази публикация съм събрала 13 причудливи скални образувания в България, които се надявам да ви вдъхновят да обикаляте из страната или да събудят у вас приятни спомени.

Повечето от тях вероятно са ви познати, но може да решите да посетите повторно някои от тях, да си припомните интересни легенди или пък да намерите идеи за скални феномени, които сте пропуснали.

Да започваме!

1. Каменните гъби до с. Бели пласт

Каменни гъби

Започваме с емблематичните Каменни гъби в любимите Източни Родопи.

Те се намират до самият път, източно от с. Бели пласт, Кърджалийско. Образували са се с течение на годините, вследствие на климатичните условия, а в далечното минало са били част от морското дъно.

Любимо място на фотографите, особено вечерно време.

За каменните гъби се носи интересна легенда. Имало 4 сестри, коя от коя по-красива. Един ден отивали за вода и не щеш ли, срещнали голяма орда от нашественици. Започнала битка, водачът на ордата ги подгонил. Конят му, обаче се изплашил, и той паднал на земята, където девойките успели да го убият и побегнали.

Освирепял, приятелят му Омур тръгнал да ги гони, за да им отмъсти. Стигнал до първата сестра, отсякъл й главата с ятагана си, а щом докоснала земята – превърнала се в каменна гъба. Същото се повторило със следващите две, но при последната сестра, дори не бил посегнал и тя вече се превърнала в каменна гъба. Омур се уплашил и побегнал, но след няколко крачки се превърнал в черна скала , която може да видите наблизо – Каратепе.

2. Побити камъни (Дикилиташ)

Побити камъни

Побити камъни, известни още под името Дикилиташ, са красив природен феномен на около 20 км от морската столица Варна. Представляват естествени каменни колони, а името им произлиза от факта, че нямат твърда основа – кухи са и са забити в земята.

Около техния произход се носят различни легенди. И този природен феномен се е образувал преди милиони години, когато местността е била част от морско дъно, а според най-чудатата теория са дело на изчезнала цивилизация.

Ако се загледате, природните скулптури имат различни форми – на хора, животни, митични същества. От там и различните названия на каменните групи, като„Каменните стражи“, „Камилата“, „Каменната гора“ и др.

Няма как да не споменем и „Кръгът на желанията“, ограждащ различни по големина каменни колони. Както се досещате от името, ако застанете в кръга и си пожелаете нещо, според легендата, ще се сбъдне.

3. Божият мост край с. Лиляче

Божият мост край с. Лиляче

Да се отправим към Врачанския край за едно не толкова популярно предложение: Божият мост край село Лиляче. Намира се на около 15 км от гр. Враца.

Представлява красив скален феномен, остатък от карстова пещера. На местата, където се е срутила, са се разкрили отвори, които са част от красотата му. Говори се, че Божият мост наистина е служил като мост, по който е преминавал стар римски път. За това свидетелстват останките от римска крепост.

Но да се върнем на скалния феномен – под Божият мост преминава река, което прави гледката още по-интересна (през горещите месеци пресъхва). На места е като блато и събира мнооого жаби (тук е моментът да споменем, че местността е известна още Жабокрек) и по всяка вероятност ще станете свидетели на концерт.

В цялото село има табели, така че лесно ще намерите мястото.

4. Скален лабиринт Пешкето в с. Лиляче

скален лабиринт Пешкето

Още едно интересно скално образувание, което може да посетите в с. Лиляче е скален лабиринт Пешкето. То, обаче, е доста по-трудно за намиране.

Насочете се натам само, ако сте авантюристично настроени и сте готови да преминете през няколко препядствия.

Основното е да намерите път до скалата, която служи за вход, тъй като не е ясно обозначена. Оставяте колата и започвате да крачите из големи треволяци (вкл.коприва), за да намерите подходящо място за преминаване по камъни над рекичката.

вход към лабиринт Пешкето
вход към скален лабиринт Пешкето

Видите ли тази скала, време е да се проврете под ниския й свод и да тренирате малко патешко ходене. Реално не е много като разстояние, но бъдете готови около вас да прелитат лястовички или прилепи. 😀

За мен лично, усилията си заслужават, заради онова, което ще се разкрие пред вас – сякаш друг скрит свят с изваяни причудливи форми. 

5. Скалната арка край с.Тюленово

тюленово

Скалната арка край село Тюленово е красиво скално образувание по Северното Черноморие. Напомня много на световноизвестния Лазурен прозорец в Гозо, който за съжаление се срина през 2017 г.

Препоръчвам ви да се разходите до там, местността е красива, а арката си заслужава да се види. Още нещо интересно за местността е, че село Тюленово е първото нефтено находище в България.

Прочете още за Тюленово:

6. Белоградчишките скали

Белоградчишките скали

Белоградчишките скали са един от най-уникалните природни феномени в България. Печелят 77-мо място в конкурса „Новите седем чудеса на света”, което е и страхотно световно признание.

Намират се в Северозападна България, около гр. Белоградчик. Самите скали са били дъно на море и вследствие на ерозията и времето са се превърнали в това, което са днес, образувайки причудливи форми, наподобяващи хора, животни и др. Някои от тях се извисяват до 200 м. надморска височина.

Сред най-известните и впечатляващи са Мадоната, Конникът, Монасите, Ученичката, Лъвът, Мечката, Адам и Ева, Замъкът, Гъбата, Боров камък.

Любопитно е да отбележим, че повечето хора смятат, че Белоградчишките скали са само около крепостта Калето, но всъщност те се простират на доста по-голяма площ – източно и западно от града с обща площ от около 100 кв. км.

7. Местност Корабите край Синеморец

местност Корабите

Местността Корабите се намира край Синеморец и залива Свети Яни, където има и рибарски пристан.

Формата на скалите наподобява тази на кораби, но според легендата името им идва от миналото, когато пирати са се подвизавали из района. Те примамвали търговските кораби с огън, който те мислели за фар, разбивали се и пиратите след това ги разграбвали.

8. Стобски пирамиди

стобски пирамиди

Продължаваме с още един природен феномен – Стобските пирамиди. Странно е да ги наричам пирамиди, след като съм виждала египетските, но ето добър пример за различни интерпретации на дадена дума. =)

Стобските пирамиди се намират в близост до село Стоб и са се образували вследствие на ерозия, вятър и топене на снега. За да стигнете до тях се преминава по пътека, като изкачването не е особено трудно.

Пирамидите остават в краката ви и пред вас се откриват панорамни гледки към Рила. Това са едни от най-популярните скални пирамиди в страната, но освен тях, бих споменала и Мелнишките и Кърджалийските.

9. Чудните скали

Чудните скали

Като си говорим за причудливи скални образувания, няма как да не споменем и Чудните скали. Те се извисяват на брега на язовир Цонево, който за съжаление днес е почти пресъхнал, на 4 км от село Аспарухово (обл. Варна).

Чудните скали представляват съвкупност от островърхи скални масиви с височина между 15 и 50 метра. Образували са се в резултат на ерозия, вятър и вода върху меката варовикова скала. Формата им определено е чудновата, откъдето и името им.

А ето как са изглеждали Чудните скали преди, когато язовирът е бил пълен с вода, а не пресъхнал. Сега също е интересно, но не може да се мери с красотата му, когато скалите са се оглеждали във водите му.

Чудните скали преди

10. Каменна сватба

Връщаме се към Източни Родопи за още един природен феномен: Каменна сватба или Вкаменената сватба. Намира се на около 5 км. от Кърджали, край с. Зимзелен.

Ако се сещате, малко по-рано споменах Кърджалийските пирамиди, което не беше случайно. Каменна сватба е едно от най-интересните скални образувания, част от тяхната група, образувало се вследствие на подводна вулканична дейност, вятър, вода и слънчеви лъчи. А цветовите нюанси се дължат на различни минерали в скалата.

Каменна сватба

Тук няма как да не споменем легендата, която разказва за историята довела до вкаменяването на сватбеното шествие. По време на венчавката на местен момък с любимата му, която до този момент винаги била с було, духнал вятър, булото се вдигнало и разкрило неземната й красота. Щом свекърът я съзрял, нечисти мисли изникнали в главата му. Тогава природата се намесила и вкаменила всички сватбари с изключение на младоженеца. Той, обаче заплакал неудържимо и се замолил да вкамени и него. Природата се смилила и го превърнала в камък близо до любимата му, за да са заедно завинаги. Говори се, че пред фигурата на момъка и до днес има локвичка, образувала се от сълзите му.

11. Мадарският конник

Мадарският конник

Продължаваме с уникалният скален релеф, изсечен на отвесна скала близо до с. Мадара, Шуменско.

Това е Мадарският конник – единственият скален релеф в Европа от периода на ранното Средновековие, обявен от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство.

На скалата са изобразени конник (или триумфиращ владетел), лъв, куче, орел и надписи на гръцки език. Тези надписи съобщават за важни сведения за българската история и взаимоотношенията между България и Византия за периода от VIII – IX век.

Най-много мнения на изследователи се обединяват около прабългарския произход на релефа, като има противоречия относно кой владетел е изобразен: кан Тервел, Крум или Омуртаг.

И все пак, като обобщение, Мадарският конник се възприема като символ на мощта на Първата българска държава. 

Интересно е да споменем, че през 2008 г., след проведена национална анкета, Мадарският конник е обявен за глобален символ на България.

12. Чудните мостове

Чудните мостове

За следващия скален феномен ще отскочим до Западни Родопи.

Това са Чудните мостове или Скалните мостове, разположени в карстовата долина на река Еркюприя, в подножието на връх Голям Персенк. Старото им име е Еркюприя, което означава “земен мост”.

Някога реката е била пълноводна, което е допринесло за образуването на пещера. С течение на времето и въздействието на различни процеси, сред които ерозия, част от нея се свлякла и по този начин се образували известните мостове, които днес привличат хиляди туристи.

Арките са изцяло обезопасени и пригодени за туризъм, а районът е много приятен.

Прочетете още:

13. Добровански гъби

Доброванските гъби

Доброванските гъби оставих за финал, тъй като смятам, че са най-малко познати. Аз научих за тях съвсем случайно – исках да намеря още нещо интересно в района на Чудните скали и ми грабнаха вниманието, макар да не са съвсем близо.

Намират се в Източна Стара планина, на около 10 км. от  с. Сини рид. Упътванията не бяха от най-точните, даже леко се загубихме в близката гора, но самата местност е приятна, дори да се изгубите. 😀 Най-добре следете GPS-a.

Самите гъби представляват 3 скални образувания с различна големина и височина, а гледката, която се открива пред вас също си я бива. Доброванските гъби са добили причудливите си форми вследствие разместването и различната здравина на пясъчните и варовиковите пластове и на климатичните промени.

Преди е имало дървена стълба, с помощта на която да се качиш на най-голямата гъба, но вече я няма.

Освен изброените скални образувания, съм си набелязала още няколко, които се надявам скоро да посетя (и да добавя).


А сега 1 въпрос: като прочетохте заглавието, кое е първото скално образувание в България, което изскочи в съзнанието ви? Ще се радвам да споделите в коментар, както и да кажете кой е вашият любим скален феномен в страната. =)

Прочетете още:

Напишете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Коментари (0)

Все още няма коментари.