Списък на най-зашеметяващите замъци в Шотландия


Категория: Шотландия

Автор: Теодора Господинова

Дата: 17.03.2020

замъци-шотландия
5/5 - (7 votes)

Едно от най-хубавите неща на Шотландия е, че независимо в кой край на страната се намирате, има поне един замък, който е ситуиран близо до вас. Като неразделна част от шотландския пейзаж, подобно на кристалните езера и девствените планини, замъците на страната са сред едни от най-емблематичните в света. Счита се, че на територията на Шотландия има около 3000 замъка – по един на всеки 100 квадратни километра. Трудно ми е да сведа тази бройка до няколкото, които наистина спират дъха ти… но все пак ще опитам.

1. Замъка в Единбург (Edinburgh castle)

Горделиво кацнал на върха на застинал вулкан високо над шотландската столица, замъкът в Единбург безспорно е най-известният и важен замък в страната. Той е и една от ключовите забележителности на града.

Замъкът може да се похвали с изключително сложна история на строежа. Най-старата част, параклиса “Св. Маргарет” датира от 12 век. Великата зала (The Great Hall) е построена от Джеймс IV през 1510 година. The Half Moon Battery е издигната от Риджънт Мортън в края на 16 век, а Националния военен мемориал на Шотландия  (The Scottish National War Memorial) – след Първата световна война.

Работно време: Всеки ден от 09:30 часа сутринта до 17:00 часа вечерта

Входна такса: 18,50 паунда за възрастни и 11,50 паунда за деца

2. Замъка Килчърн (Kilchurn castle)

Истински живописните замъци в Шотландия могат да се преброят на пръстите на едната ми ръка, но замъкът Килчърн определено печели челно място в тази класация. Разположен върху малък скалист провлак, съединен с брега на езерото Аве (Loch Awe), той е един от многобройните замъци, издигнати от могъщия клан на Кембъл (Campbell clan), който упражнява контрол над по-голямата част от западна Шотландия в края на Средновековието.

За нищо на света не пропускайте гледката от кулата на върха на замъка.

Работно време: Всеки ден между 1 Април и 30 Септември от 09:30 часа сутринта до 17:30 часа вечерта

Входна такса: вход свободен

3. Замъка Сейнт Андрюс (St Andrews Castle)

Реших да ви запозная с още един от най-живописните замъци в Шотландия – замъкът St Andrews, който е разположен на висок крепостен хълм, защитен от остри брегови скали. Замъкът може да се похвали с дълъг списък от знаменити личности, които са го обитавали, включително Джеймс I, който е бил обучаван тук, и Джеймс III, който е роден тук. Любопитен факт е, че в замъка има обсадни тунели, изкопани през 1546 година, и много тясна тъмница, която е била най-известният затвор в замък в средновековна Англия.

Работно време: Всеки ден от 09:30 часа сутринта до 17:30 часа вечерта

Входна такса: 6 паунда за възрастни и 3,60 паунда за деца

4. Замъка Кеаляверок (Caerlaverock Castle)

Представете си замък във формата на триъгълник с внушителни пясъчни стени и две кули на всеки ъгъл. Разположен сред бурна речна растителност в центъра на природен резерват, това е един от средновековните замъците в Шотландия, които непременно трябва да посетите.

Работно време: Всеки ден от 09:30 часа сутринта до 17:30 часа вечерта

Входна такса: 6 паунда за възрастни и 3,60 паунда за деца

5. Замъка Хънтли (Huntly castle)

Въпреки, че към днешна дата е частично разрушен, замъкът Хънтли (в местност Абърдийншиър) е изиграл своята важна роля в шотландската история.
В продължение на 600 години, на тази земя е имало четири различни замъка с три различни изложения, носещи две различни имена. И 4-те замъка са били обсъдени общо 8 пъти.

За ценителите на изкуството е добре да вмъкна, че замъкът е известен с изисканата  хералдическа скулптура и с вмъкнати каменни фризове.

Работно време: Всеки ден от 09:30 часа сутринта до 17:30 часа вечерта

Входна такса: 6 паунда за възрастни и 3,60 паунда за деца

6. Замъка Балморал (Balmoral Castle)

Замъкът Балморал е собственост и шотландска резиденция на английското кралско семейство. С други думи, има голям шанс да се срещнете с Кралицата докато се наслаждава на следобедния си чай (шегувам се, разбира се).

Въпреки че първоначалният замък Балморал датира от 15-ти век, сградата е сметната за твърде малка от кралица Виктория и принц Албърт, които се влюбват в този планински район на Шотландия. Новата кралска резиденция е завършена през 1856 година, а старият замък – разрушен.

Тъй като замъкът е с ограничено работно време, ако планирате да го посетите – съветвам ви да проверите датите тук.

7. Замъка Гламис (Glamis Castle)

На последно място поставям замъкът Глазмис, който е известен най-вече с това, че е мястото, където се развива действието на Макбет от Шекспир и като родното място на кралица Елизабет. Местните считат, че е един от най-обитаваните от духове замъци във Великобритания.

Носи се и друга легенда, че в замъка има скрита стая, която до днес не е открита. В нея се говори, че има чудовище, вампир, призрак и дори самият Дявол, който играе на карти.

Ако не ви е страх от призраци и шотландски чудовища – задължително включете замъка Гламис като спирка от пътуването ви.

Работно време: Всеки ден от 09:30 часа сутринта до 17:30 часа вечерта

Входна такса: 6 паунда за възрастни и 3,60 паунда за деца

Надявам се, че съм успяла да предам призрачната и интригуваща същност на шотландските замъци. Сега остава да планирате следващото си пътешествие до там и сами да се убедите в думите ми!

Прочетете още: 15 неща, които вероятно не знаете за Шотландия.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.