Списък на най-зашеметяващите замъци в Шотландия


Категория: Шотландия

Автор: Теодора Господинова

Последно обновена: 11.10.2022

замъци-шотландия

Едно от най-хубавите неща на Шотландия е, че независимо в кой край на страната се намирате, има поне един замък, който е ситуиран близо до вас. Като неразделна част от шотландския пейзаж, подобно на кристалните езера и девствените планини, замъците на страната са сред едни от най-емблематичните в света. Счита се, че на територията на Шотландия има около 3000 замъка – по един на всеки 100 квадратни километра. Трудно ми е да сведа тази бройка до няколкото, които наистина спират дъха ти… но все пак ще опитам.

1. Замъка в Единбург (Edinburgh castle)

Горделиво кацнал на върха на застинал вулкан високо над шотландската столица, замъкът в Единбург безспорно е най-известният и важен замък в страната. Той е и една от ключовите забележителности на града.

Замъкът може да се похвали с изключително сложна история на строежа. Най-старата част, параклиса „Св. Маргарет“ датира от 12 век. Великата зала (The Great Hall) е построена от Джеймс IV през 1510 година. The Half Moon Battery е издигната от Риджънт Мортън в края на 16 век, а Националния военен мемориал на Шотландия  (The Scottish National War Memorial) – след Първата световна война.

Работно време: Всеки ден от 09:30 часа сутринта до 17:00 часа вечерта

Входна такса: 18,50 паунда за възрастни и 11,50 паунда за деца

2. Замъка Килчърн (Kilchurn castle)

Истински живописните замъци в Шотландия могат да се преброят на пръстите на едната ми ръка, но замъкът Килчърн определено печели челно място в тази класация. Разположен върху малък скалист провлак, съединен с брега на езерото Аве (Loch Awe), той е един от многобройните замъци, издигнати от могъщия клан на Кембъл (Campbell clan), който упражнява контрол над по-голямата част от западна Шотландия в края на Средновековието.

За нищо на света не пропускайте гледката от кулата на върха на замъка.

Работно време: Всеки ден между 1 Април и 30 Септември от 09:30 часа сутринта до 17:30 часа вечерта

Входна такса: вход свободен

3. Замъка Сейнт Андрюс (St Andrews Castle)

Реших да ви запозная с още един от най-живописните замъци в Шотландия – замъкът St Andrews, който е разположен на висок крепостен хълм, защитен от остри брегови скали. Замъкът може да се похвали с дълъг списък от знаменити личности, които са го обитавали, включително Джеймс I, който е бил обучаван тук, и Джеймс III, който е роден тук. Любопитен факт е, че в замъка има обсадни тунели, изкопани през 1546 година, и много тясна тъмница, която е била най-известният затвор в замък в средновековна Англия.

Работно време: Всеки ден от 09:30 часа сутринта до 17:30 часа вечерта

Входна такса: 6 паунда за възрастни и 3,60 паунда за деца

4. Замъка Кеаляверок (Caerlaverock Castle)

Представете си замък във формата на триъгълник с внушителни пясъчни стени и две кули на всеки ъгъл. Разположен сред бурна речна растителност в центъра на природен резерват, това е един от средновековните замъците в Шотландия, които непременно трябва да посетите.

Работно време: Всеки ден от 09:30 часа сутринта до 17:30 часа вечерта

Входна такса: 6 паунда за възрастни и 3,60 паунда за деца

5. Замъка Хънтли (Huntly castle)

Въпреки, че към днешна дата е частично разрушен, замъкът Хънтли (в местност Абърдийншиър) е изиграл своята важна роля в шотландската история.
В продължение на 600 години, на тази земя е имало четири различни замъка с три различни изложения, носещи две различни имена. И 4-те замъка са били обсъдени общо 8 пъти.

За ценителите на изкуството е добре да вмъкна, че замъкът е известен с изисканата  хералдическа скулптура и с вмъкнати каменни фризове.

Работно време: Всеки ден от 09:30 часа сутринта до 17:30 часа вечерта

Входна такса: 6 паунда за възрастни и 3,60 паунда за деца

6. Замъка Балморал (Balmoral Castle)

Замъкът Балморал е собственост и шотландска резиденция на английското кралско семейство. С други думи, има голям шанс да се срещнете с Кралицата докато се наслаждава на следобедния си чай (шегувам се, разбира се).

Въпреки че първоначалният замък Балморал датира от 15-ти век, сградата е сметната за твърде малка от кралица Виктория и принц Албърт, които се влюбват в този планински район на Шотландия. Новата кралска резиденция е завършена през 1856 година, а старият замък – разрушен.

Тъй като замъкът е с ограничено работно време, ако планирате да го посетите – съветвам ви да проверите датите тук.

7. Замъка Гламис (Glamis Castle)

На последно място поставям замъкът Глазмис, който е известен най-вече с това, че е мястото, където се развива действието на Макбет от Шекспир и като родното място на кралица Елизабет. Местните считат, че е един от най-обитаваните от духове замъци във Великобритания.

Носи се и друга легенда, че в замъка има скрита стая, която до днес не е открита. В нея се говори, че има чудовище, вампир, призрак и дори самият Дявол, който играе на карти.

Ако не ви е страх от призраци и шотландски чудовища – задължително включете замъка Гламис като спирка от пътуването ви.

Работно време: Всеки ден от 09:30 часа сутринта до 17:30 часа вечерта

Входна такса: 6 паунда за възрастни и 3,60 паунда за деца

Надявам се, че съм успяла да предам призрачната и интригуваща същност на шотландските замъци. Сега остава да планирате следващото си пътешествие до там и сами да се убедите в думите ми!

Прочетете още: 15 неща, които вероятно не знаете за Шотландия.

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.