Рисковете от бънджи скоковете


Категория: Актуално

Автор: boyana

Последно обновена: 03.06.2015

скок с бънджи

Скачането с бънджи става все по-популярно у нас. Всяка година стотици българи си подаряват ударна доза адреналин под формата на свободно падане в компанията на ластично въже. Много други обаче, намират това занимание за безразсъдно и опасно. Какви са рисковете и прави ли са противниците на екстремните спортове? Вижте цялата истина за бънджи скоковете.

Кога не бива да скачате с бънджи

Макар това екстремно занимание да изглежда доста по-безопасно от парашутизма или делтапланеризма, то също крие редица рискове, особено ако скачащият не се намира в перфектно здраве. Именно по тази причина е добре предварително да се запознаете с писаните и неписаните правила при бънджито. Ако страдате от високо или много ниско кръвно налягане, сърдечно заболяване, епилепсия, астма или пристъпи на паника, то по-добре не се захващайте с този спорт. Същото важи за бременни жени, както и за хора със скорошни травми на врата, гръбнака, гърба или краката. Да, лесно можете да пренебрегнете или заобиколите лекарските препоръки, но Ви съветваме да не го правите. Все пак не рискувате счупен нокът или охлузено коляно, а живота си.

Какво да изключите от менюто си преди скока

Ако планирате да изпиете едно малко за кураж преди скока – най-добре се подгответе за неприятни последствия. Алкохолът и упойващите вещества въобще не бива да се смесват с екстремните спортове. Високоградусовите напитки разширяват кръвоносните съдове и увеличават риска от спукани капиляри или близка среща с обяда Ви. Освен това инструкторите могат да Ви откажат скок с бънджи (дори да сте го заявили месеци предварително), ако преценят, че сте прекалили с напитките или сте под влиянието на някакъв вид субстанции. Овен това, преди да полетите от някой мост, е хубаво да се въздържате от тежки или прекалено мазни храни, газирано и преяждане. Най-добре запазете бирата и бургерите за по-късно и в никакъв случай не дъвчете дъвка или бонбон по време на скока.

Какви са рисковете или какво може да се обърка

Първата и най-сериозна опасност е свързана с повреда в екипировката. Това е и една от причините при бънджито да има лимит на тежестта. В зависимост от вида на скока и държавата, в която се намирате, горната граница може да варира, но обикновено не се допускат лица с тегло над 100 килограма. Имайте предвид, че стройната фигура не Ви застрахова срещу технически неизправности, затова най-добре предварително проучете мястото и инструкторите, на които сте се спрели. При този спорт максимата, че „евтиното може да излезе много скъпо” важи с пълна сила, затова не се подлъгвайте по най-ниската цена. Имайте предвид, че шансовете Ви за оцеляване при скъсано или откачило се въже са изключително ниски.

 

Друг сериозен риск, свързан с бънджито е този от пролапс на матката. Скоростта и налягането при скока могат да причинят нейното обръщане или разместване. Ако не се вземат мерки това състояние може да бъде и животозастрашаващо. Освен това скачането с бънджи може да предизвика и съществени очни травми като отлепване на ретината или орбитален оток. В най-тежките случаи тези проблеми могат да доведат до загуба на зрението.

Да скачаш или да не скачаш? Целта на цялата тази информация не е да Ви откаже от бънджито или екстремните спортове, а да Ви предостави необходимите знания, за да вземете информирано решение. По принцип инструкторите би трябвало да Ви запознаят с тези факти, но винаги е добре да сте предварително подготвени. Ако истината за този спорт Ви е стреснала, имайте предвид, че инцидентите, причинени от него, са в пъти по-малко от тези на пътя.

 

За автора: boyana

Бояна Чернева

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коментари (0)

Все още няма коментари.